Vaateteline

Kuka tunnistaa kodistaan tuolilla tai lattialla majailevan epämääräisen vaatekasan? Makuuhuoneeseeni ilmestyi aina ajoittain tuo musta möhkäle, josta ei jossain vaiheessa enää tiennyt sisältääkö se puhtaita, puoliksi käytettyjä vai likaisia vaatteita. Päätin päästä eroon siitä kasasta, ja keksinkin toisenlaisen ratkaisun vaatesäilytykseen!



 

Vaateteline on tuunattu isommasta mustasta telineestä, joka ei kokonsa puolesta mahtunut makuuhuoneeseeni ja näkönsä puolesta soveltunut kotiini :D Jalat telineeseen tehtiin ensimmäisestä suorasta puupalikasta mikä vastaan osui. Isommat vaatteet on nyt helppo heittää telineen päälle, ja pienemmät roikkuvat yllä olevasta henkarista tai pussukasta.


 



Harmaa kylpytakki on ommeltu kahdesta Annon pyyhkeestä. Olin uutta kylpytakkia vailla kun näin Anttilan loppuunmyyntien aikoihin nämä pyyhkeet, jotka kävivät ison kokonsa ja värinsä puolesta täydellisesti takkiin. Ja ylijäämäpaloista ompelin vielä kaksi käsipyyhettä!

// Roosa

Modernit ryijyt

Ryijy? Seinävaate? Siis se vanhanaikainen pörröinen ja tunkkainen pölynkerääjä? Kaikki kunnia isäni äidin mahtaville käsityötaidoille, mutta ne 70- ja 80-lukujen ryijyt eivät esimerkiksi värivalinnoillaan välttämättä ihan istu tähän päivään. Pitäisikin käydä näyttämässä mummalle miten nykyaikaisemman ryijyn tekeminen pienemmässä mittakaavassa sujuu. Saisin varmasti hyviä vinkkejä samalla!



Nämä ryijyt on tehty siis pienempää lap loomia käyttäen. (Vinkkaa jos tiedät näitä termejä suomeksi!) Idea ja pohja on sama kuin kangaspuissa, mutta pienemmällä mittakaavalla ja yksinkertaisemmin. Tähän tarkoitukseen tehtyjä kehyksiä saa käsittääkseni valmiinakin, mutta itse naulasin vain pienet naulat rimoista tehtyyn kehykseen. Iso kehys on kooltaan n. 30 x 40 cm ja pienempi 20 x 30 cm.. Jos tällaista ei ole saatavilla ja ryijyn kudontaa haluaa testata, langat voi hyvin kietoa myös esimerkiksi ohuehkon taulun kehyksen ympäri. (Tarkempi ohje tästä tulossa!)




 Ryijyn tekemiseen tarvitset:

- kehyksen
- vahvaa puuvillalankaa ryijyn pohjaksi (itse kokeilin myös muurausnarua)
- ison neulan
- erivärisiä lankoja itse ryijyn luomiseen (eri paksuisilla saa luotua tekstuureja, myös matonkude toimii!)


Lanka työstetään loimeen alhaalta ylöspäin ison neulan avulla. Yli-ali-yli-ali. Joissain amerikkalaisissa ohjeissa näin suositeltavan puista tai muovista haarukkaa langan alaspäin "tiivistämiseen". Itse koin sen kuitenkin turhaksi ja hidastavaksi välivaiheeksi sillä saman pystyy tekemään ihan sormin tai sillä samalla neulalla.

Värin vaihtamiseen ja kuvioiden tekemiseen löytyy Youtubesta englanninkielisiä ohjevideoita hakusanalla weaving for beginners. Sanoisin että yhden kun tekee niin hommasta pääsee hyvin jyvälle.


Mustavalkoinen värimaailma toimii aina mutta ah nämä värit! Tässä on käytetty myös neonväristä muurauslankaa mutta muovinen materiaali ei toiminut yhtä hyvin kuin ns. normaalit langat.



Tehdessä havaittua:

- tupsut kannattaa ehdottomasti tehdä ensimmäisenä, jälkikäteen lisääminen on hankalaa
- työ on vaikea saada pysymään täysin suorakaiteen muotoisena sillä lankaa vetää helposti liian kireälle, asiaa auttaa kuitenkin se että siihen oppii kiinnittämään huomiota
- akryylilanka ei näytä ryijyssä(kään) yhtä hyvältä kuin villa


Ryijyt ovat todellakin tämän kevään juttu, aiheesta lisää myöhemmin!

Petra

Tupsupipo


Muistatteko kun joskus 2000-luvun alussa pipojen virkkaus oli todella in etenkin lumilautailijapoikien keskuudessa? Tai ehkä se vain vaikutti siltä kun itse ainakin muistan lukeneeni useamman uutisen aiheesta. Into taisi laantua ja trendit muuttua aika nopeasti eikä virkattuja pipoja ainakaan enää kauheasti näe. Itselläni ei ole nykyiseen teinimuotiin mitään kosketuspintaa, kummipoikakin on vasta pian 4-vuotias. Millaiset pipot ovat nyt muotia?





Itselläni oli enemmänkin tarve kuin muoti mielessä tätä pipoa tehdessä, sillä ohut sellainen puuttui kaapista. Tajusin etten ole tehnyt pipoa todella pitkään aikaan, ellei lasketa joulukalenterissamme esitteltyä villapaidan hihasta tehtyä pipoa. Langoiksi valikoitui joku jämäkerä sinapinkeltaista puuvillalankaa sekä valkoista akryylilankaa. Tupsu koristeeksi ja nahkainen "logo" vielä otsaan niin nopeatekoinen pipo oli valmis!

Pipo on tehty kiinteillä silmukoilla ja mututuntumalla aina välillä päähän sovittaen. Ohjetta tähän ei siis valitettavasti ole, mutta rohkeasti vain kokeilemaan!

 
Petra

Kolmiopeittoa (taas)




Kun kuulin viime kesänä ystäväni iloisen vauvauutisen, oli taas aika alkaa virkata kolmioita! Lanka on taas Novitan Miamia, jota varmaan tulee kohta taas kauppoihin. Pitää muistaa tänä keväänä täydentää lankavarastoja tällä lempparilangalla.

En aloitusvaiheessa vielä tiennyt onko vauva tyttö vai poika, joten valitsin värityksen sillä perusteella että käy molemmille. Mintunväristä lankaa metsästettiin pitkin Suomea, kiitos vaan kaikille jotka ostivat ja lähettivät keriä minulle postitse!




Muut kolmiopeitot löydät täältä:
Sirkuspeitto
Kolmiopeitto vauvalle
Operaatio kolmiopeitto
Virkattu kolmio (x200)

// Roosa

Päiväkirjan ja kalenterin yhdistelmä bullet journal

Päiväkirjat, art journalit, muistikirjat ja kalenterit ovat olleet eri muodoissa osa elämääni siitä lähtien kun aloitin kirjoittamaan päiväkirjaa 8-vuotiaana. Teini-ikäisenä into oli suurimmillaan ja täysiä kirjoja on kertynyt useampi kymmenen. Viime vuosina aikaa ja motivaatiota ei ole enää tuntunut riittävän satunnaisia kalenteriin tehtyjä listoja ja vanhalle livejournal-tilille yksityisesti kirjoitettuja päivityksiä enempää. (Lj tuntuu nykyään niin antiikkiselta somen muodolta, mutta olemassa se on edelleen. Siellä mekin olemme aikanaan Roosan kanssa tutustuneet joskus 2004. #jonneteimuista)


Tätä taustaa vasten innostuin siis todella paljon kun loppuvuodesta tutustuin ilmiöön nimeltä bullet journal. Ideassa yhdistyy loistavalla tavalla kalenteri ja päiväkirja. 

Kalenterin valitseminen on ollut joka vuosi tarkkaa harkintaa vaativa projekti. Kannen ulkoasun lisäksi sivujen paksuus, kirjoitustila ja graafinen ulkoasu on täytynyt olla kohdallaan. Usein on tosin pitänyt tyytyä vain johonkin Ajaston peruskalentereista, jotka kyllä ajavat asiansa aivan hyvin. Teen kalenterimerkintöjä myös puhelimen kalenteriin, mutta en silti halua luopua perinteisestä paperisesta kalenterista.

Sinänsä bullet journalin idea ei ole mikään maailmaa mullistava. Päiväkirjamerkintöjä, viikkonäkymiä ja vuosisuunnitelmia on tehty aina. Systeemi on kuitenkin mukavan helposti lähestyttävä ja siinä on koottu kaikki tarvittava yhteen, joten aloittaminen on helppoa. Tästä HS.fi:n jutusta pääsi mukavasti ideaan kiinni.





Itse olen piirrellyt ja koristellut sivuja vähän fiiliksen mukaan. Viikkonäkymiä olen piirtänyt tähän asti maksimissaan pariksi kolmeksi viikoksi eteenpäin. Ideapulassa Pinterest ja esimerkiksi Instagram auttavat. Ylläoleva viikko 8 on vielä hieman kesken. Joku hyvä ohut tussi ja pastellinväriset korostustussit olisivat vielä ostoslistalla.


Inspiroivaa viikkoa!

Petra

Ps. Löydymme nykyään itsekin Instagramista, nimimerkki @pientakivaa!

Arvonnan voittaja



Ryijyn voittaja on nimimerkki Deode!

Voittajalle on laitettu sähköpostia.

Erilaisia ryijyjä on syntynyt käsissäni useampia ja palaankin niihin ja tekemisprosessiin hieman tarkemmin myöhemmin!


Petra