Ίσως τα απλά πράγματα να είναι και τα πιο παράξενα κάποιες φορές. Το Παράξενο Πιρούνι όσο κι αν έχει τη διάθεση να φιλοσοφήσει και να ξεσπάσει στο αγαπητό του blog ύστερα από μια περίοδο απουσίας, κούρασης και παράξενων -όχι ευχάριστων- πραγμάτων θα περιοριστεί στο πεδίο του, που δεν είναι άλλο από τη μαγειρική.
Μέσα στα δύσκολα/παράξενα λοιπόν, η ιδέα έλαμψε στο ταλαιπωρημένο αλλά ακόμα δημιουργικό (ή έτσι θέλει να πιστεύει) μυαλό του. Φασολάκια γιαχνί, δηλαδή φασολάκια κοκκινιστά στην κατσαρόλα είναι ένα πιάτο γνωστό, αγαπητό και σίγουρα απλό. Με συνοδεία ψωμιού και φέτας έχει θρέψει πιρούνια και πιρουνάκια ανά τα χρόνια. Ποιος όμως έχει σκεφτεί να τα κάνει... πίτα?
Με κάποια επιφύλαξη, κανείς έως τώρα! Κανείς εκτός από το Παράξενο Πιρούνι φυσικά!
Για ένα μέτριο, ορθογώνιο ταψί:
- μια συσκευασία χωριάτικο φύλλο (του Παράξενου Πιρουνιού είχε 6 φύλλα)
- μισό κιλό φασολάκια στρογγυλά κατεψυγμένα
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο + έξτρα για το λάδωμα των φύλλων
- ένα μεγάλο κρεμμύδι
- ένα μεγάλο καρότο
- ένα κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες σε φυσικό χυμό
- ένα μίνι πελτεδάκι (70 γραμμάρια)
- αλάτι, πιπέρι
- λίγη κόκκινη γλυκιά πάπρικα
- ένα φύλλο δάφνης
- 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- ελάχιστο μοσχοκάρυδο σκόνη και ακόμα λιγότερη κανέλα σκόνη
- λίγο μαραθόσπορο (αν υπάρχει, αλλιώς δεν πειράζει)
- μισό ματσάκι άνηθο
- 2 φέτες μπαγιάτικο, χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
- 200 γραμμάρια φέτα βαρελίσια ή όποια προτιμάς
Το Παράξενο Πιρούνι είχε ξεπαγώσει πριν ξεκινήσει να μαγειρεύει τα φασολάκια του, όπως και το φύλλο του. Δε θέλει να κάνει διαφήμιση αλλά το "Χαβέλας Ζαγορίσιο" που έχει ο Σκλαβενίτης, έχει αποδειχτεί θαυμάσιο και έχει βγάλει το Παράξενο Πιρούνι ασπροπρόσωπο σε κάθε πιτοδημιουργία του μέχρι τώρα.
Όπως σε κάθε απλή/παράξενη συνταγή φαγητού, το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε βάζοντας ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Σώταρε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει και στη συνέχεια πρόσθεσε το καρότο ψιλοτριμμένο στο multi. Σώταρε κρεμμύδι και καρότο για πολύ λίγο και πρόσθεσε τα φασολάκια του, τα δύο είδη ντομάτας, όλα τα μπαχαρικά και ελάχιστο νερό, μόλις να σκεπάζει τα υλικά. Έβρασε σε σιγανή φωτιά και με σκεπασμένη την κατσαρόλα για μισή ώρα με 40 λεπτά περίπου και στη συνέχεια δυνάμωσε τη φωτιά, ξεσκέπασε την κατσαρόλα του και προσθέτοντας τον άνηθο ψιλοκομμένο, άφησε τα υγρά να μειωθούν σχεδόν τελείως, να μείνουν δηλαδή τα φασολάκια μόνο με τη ντομάτα που θα έχει γίνει κάτι σαν πολύ σφιχτή μαρμελάδα.
Όταν το περιεχόμενο της κατσαρόλας ήταν όσο πιο στεγνό γινόταν (προφανώς δε μπορεί να γίνει εντελώς στεγνό), το Παράξενο Πιρούνι κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε τα φασολάκια του να κρυώσουν. Πρόσθεσε έπειτα το ψωμί και τη φέτα τριμμένα, ανακάτεψε καλά και η γέμιση της πίτας του ήταν έτοιμη! Λάδωσε καλά το ταψί του και τα τρία πρώτα φύλλα της βάσης το καθένα ξεχωριστά καλά, έβαλε τη γέμιση με τα φασολάκια και σκέπασε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, λαδώνοντας και πάλι το καθένα αρκετά καλά.
Το Παράξενο Πιρούνι πριν βάλει την πίτα του στον φούρνο την έκοψε σε τετράγωνα κομμάτια και ράντισε όλη την επιφάνεια με νερό. Έψησε με αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι το χρώμα να γίνει σκούρο ξανθό.
Το Παράξενο Πιρούνι δείχνοντας την παραπάνω φωτογραφία στα social media περίμενε να ακούσει τα κλασικά, όπως σπανακόπιτα, χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, πράγμα που συνέβη και το οποίο επιβεβαίωσε πως κανείς δεν ξέρει το Παράξενο Πιρούνι στ' αλήθεια, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και κοπλιμέντο μιας και το μυστήριο είναι (μάλλον) και η γοητεία του 😉
Η πίτα δοκιμάστηκε χλιαρή αλλά και κρύα την επόμενη και το Παράξενο Πιρούνι θεώρησε πως ώριμη και κρύα ήταν καλύτερη. Έκανε και το απαραίτητο food pairing όπως το λένε και στο χωριό του με μπόλικο κόκκινο κρασάκι και -σχεδόν- ευχαριστήθηκε τη ζωή του εκείνη τη μέρα.