lauantai 30. maaliskuuta 2013

Semana Santa (Pyhä Viikko, Pääsiäisviikko) on etelä-Espanjassa hyvin tärkeä juhla, jonka huipentuma on Procesion ( Pääsiäiskulkue).
Kulkueen kärjessä kulkee huppupäisiä ihmisiä. Opettajani  Jose Manuel kertoi, että Ku Klux Klaanin jäsenten puvut on matkittu täältä.
Osa kulkueen jäsenistä kulkee paljain jaloin ja osalla on vielä kettingit jaloissa. Perässä tulee Jeesusta ja ristiä esittävä patsas, joka on hopeoidulla tai kullatulla alustalla. Tätä kantavat miehet kolmessa jonossa alustan alla. Arviolta miehiä on 30 ja noin 100 m:n välein aina huilataan.


Jokaisella kaupungin kirkolla on omat värinsä puvussa. Nämä miehet ovat San Lorenzon kirkosta.




Ensimmäinen kulkue lähti maanantaina 25. 03 ja päivässä kulkueita oli 3 - 5 kpl. Kulkueilla oli oma reittinsä ja yksi reitti kulki Calle Anchaa pitkin, meidän asuntomme oli Anchan risteyksestä n. 70 m:n päässä, joten rummutus ja torvensoitto jatkui läpi yön. Aamu kuudelta meni yhtenä päivänä viimeinen.
Jeesusta seurasi toinen alusta jolla oli neitsyt Maria tai joku toinen kirkon neitsyistä.
Patsasalustaa seurasi sitten soittokunta, jossa oli eri torvia ja rummunlyöjät jotka löivät tahtia kantajille. Ääni oli valtava ja vaikuttava.


Kettingit paljaissa jaloissa ja käsissä

Kaikille lukijoilleni Hauskaa Pääsiäistä !    Feliz Semana Santa ! Felices Pascuas !

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Tiistaina kävin tutustumassa Cordoban kuuluisampaan nähtävyyteen La Mezquitaan. Se on 700-900 luvuilla rakennettu maurien moskeija. Se olisi maailman kolmanneksi suurin moskeija ellei vuonna 1236 kristittyjen noustua valtaan sen sisäpihalle olisi rakennettu katedraalia.





Pääsisäänkäynti
Sisäänkäynti pyhimpään

Kaikki on kultaa mikä kiiltää
Ulkomuuri länteenpäin

Katedraalin alttari Mezquitassa




Katedraalin kattokupoli


Hopeinen kotka, takana kirkon miesten istuimia kahdessa kerroksessa



lauantai 23. maaliskuuta 2013

Tiistaina 19.03. 2013 lähdimme junalla Cordobaan. Matka kesti n. 3 tuntia 10 min. Junan maksiminopeus oli 159 km/h. Olimme 2 yötä hyvässä hotellissa ja vain 33 €/yö :-). Keskiviikkona vierailimme ihmisten patioilla. Yleensä patiot on auki toukokuussa ja ympäri kaupunkia. Nyt oli auki 10 pihaa yhdessä kaupunginosassa.

Tällä patiolla 600 kukkapurkkia

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Espanjankielen kurssi päättyi perjantaina 15.03, takana 40 tuntia ja paljon on opittu ja paljon on vielä oppimatta, kuitekin kurssin paras :-)

Lauantaina lähdimme tutustumaan maailman ainoaan paikkaan, missä tuotetaan Manzanilla nimistä viiniä. Paikka on nimeltään Sanlucar de Barrameda ja sijaitsee siis Andaluciassa noin 45 km:n päässä Cadizista pohjoisseen ja Atlantin rannalla samoinkuin Guadalquivir joen suulla. Manzanilla on sukua fino-tyyppiselle sherylle, jota tuotetaan sisämaassa Jerez de la Fonteran alueella.
Väriltään se on vaaleankeltaista ja vahvuudeltaan 15 tilav.%. Sen paras tarjoilulömpötila on 7 - 10 astetta.

Manzanilla-pullo " La Gitana", tietokoneella kuva Manzanillan valmistus tai paremminkin sekoitustynnyreistä.

Manzanillan säilyvyys on vain vuosi pullotuksesta ja kun pullon avaa se alkaa välittömästi huonontua. Pullo kannattaisi juoda viikon aikana avauksesta. Parhaiten tunnettuja merkkejä ovat : La Quita, La Gitana, La Ina, Lustau, La Goya, Solear ja La Cigarrera. Suotakoon minulle anteeksi, jos jonkun mielimerkki unohtui :-)

Minun ikäpolveni ja vanhemmat varmaankin muistavat Marion Rungin laulun Manzanillasta:
http://www.youtube.com/watch?v=JpG3oNH-5gI

Harva varmaan siihen aikaan tiesi mitä Manzanilla on ja taitaa niin olla tänä päivänäkin.

Vierailimme La Cigarreran bodegassa ja Nieves selvitti meille miten Manzanillaa tehdään


500 L:n tynnyreitä yleisimmin kolme kerrosta päällekäin. Musta väri pylväissä on haitunutta alkoholia.
Manzanillan valmistamiseen käytetään Palomino-rypälettä. Tällä viinitalolla ei ole omia rypäletarhoja, vaan viinin käytää rypäleiden viljelijät tai erilliset osuuskunnat, joilta saadaan n. 11 %:sta valkoviiniä. Bodegoissa viiniä sekoitetaan tynnyreistä toiseen.

Esimerkki viinin pinnalle muodostuvasta hiivakerroksesta (flor = kukka), tynnyrissä lasiset päädyt

Kypsytys tapahtuu spontaanisti syntyvän hiivakerroksen alla. Flor eristää myös viinin tynnyriin jätetystä ilmasta ja vaikuttaa myös kehittyviin aromeihin. Tynnyrit ovat maapohjalla ja ainoastaan käytävät ovat betonista. Näin saadaan bodegassa säilymään sopiva kosteus ja viileys. Ikkunat ovat aina auki, edessä on vain luonnonkuiduista tehty rullaverho, ikkunoitten kautta pääsee suolainen meri-ilma vaikuttamaan aromeihin.
Aika erikoista oli myös että, hämähäkkejä suositaan bodegoissa, jotta ne söisivät tynnyrien laudoista
tykkääviä pikkuumatoja.
Tynnyrit on valmistettu amerikkalaisesta tammesta, ja maksavat n. 400 €/kpl.
Alimmassa tynnyrikerroksessa on vanhin Manzanilla, jota otetaan pullotukseen n. 15-20 % tynnyrin tilavuudesta. Poistunut viini korvataan 2-kerroksen viinillä ja 2-kerrokseen lisätään taas seuraavan kerroksen eli normaalisti ylimmän kerroksen viiniä, jolloin ylimpään voidaan lisätä tuoretta nuorta viiniä. Näin kierto jatkuu ja Manzanillan ikä on normaalisti 3-4 vuotta.

Eri sherrylaadut pikkutynnyreissä, joista opastuskierroksen päätteeksi sai maistaa haluamiaan laatuja
Manzanilla en rama on suodattamatonta  ja siis kuivaa sitten seuraava makempi sherrylaatu on Amontillado, sitten Oloroso, Cream, Moscatel ja makein on Pedro Ximenez, joka maistuu rusinoilta ja on tosi makeaa jopa 500 g/L.
Tässä haluamiamme maistelu laatuja: vasemmalla Manzanilla en rama, keskellä Olorosoa ja oikealla Cream

Lopuksi oma mielipiteeni: Manzanilla sopii rapujen kanssa nautittavaksi (opettajani Jose Manuel sanoi, että sitä voi huoletta juoda sillä pää ei tule siitä kipeäksi, koska siinä ei ole lisättyjä kemikaaleja, joita makempiin laatuihin on lisätty kuljetuskestävyyden ja säilyvyyden parantamiseksi).
Englantiin viedään aika paljon sherryä ja myös monet bodegat on englantilaisten omistuksessa nykyään.
Cream sopii hedelmien ja juustojen kanssa ja Pedro Ximenez jäätelön kanssa, mutta vain pieni lasillinen 4-5 cl, koska se on niin makeaa.

Lisäksi tässä vielä yksi resepti ilahduttamaan kesäiltoja (nimi on Rebujito):
      1 osa  Manzanillaa
      2 osaa Spriteä tai vastaavaa
       jääpaloja ja tuoretta minttua

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Espanjan kielen opiskelut jatkuivat Cadizin kielikoulussa maanantaina 04.03.2013. Tunti alkaa 09:00 ja päättyy 10:30. Sitten on puolen tunnin paussi, jonka aikana olen syönyt toisen aamiaisen, joka on aina ollut kahvi, jossa on vähän maitoa, appelsiinimehua tuoreista appelsiineista puristettuna, pieni paahdettu leipä, jonka päälle olen valellut oliiviöljyä kannusta ja päälle sitten tomaateista tehtyä tomaattimurskaa.
Kun aamupala on syöty, palaan Plaza Minan kautta kielikouluun klo 11:00, jolloin opiskelu jatkuu Jose Manuelin kanssa. Aamun tunnit olen Carmen Pilarin opetuksessa.
Opettajat ovat kertoneet, että tilanne Espanjassa on kovin huono, n. 25 % työikäisistä on työttömänä ja nuorista n. 48 % on työttömänä. Palkat ovat laskeneet n. 17 % niillä joilla työpaikka on säilynyt. Myös uusien autojen hinnat ovat laskeneet n. 15 % niille harvoille joilla on varaa ostaa uusi auto.


Carmen Pilar
Jose Manuel


Ihmiset ovat täällä täysin kyllästyneitä poliitikkoihin ja valtion virkamiehiin, koska korruptio on ollut hyvin yleistä.

Kuninkaan tyttären miestä esim. tutkitaan lahjonnasta. Samoin vallassa olevan puolueen PP :n rahastonhoitajaa epäillään 38 miljoonan euron siirrosta Sveitsiin omalle tililleen.

Opettajat ovat kertoneet, että työttömiä on n. 5,0 miljoonaa virallisten tilastojen mukaan, mutta todellisuudessa n. 6,2 mijoonaa, koska kaikki eivät esim. maaseudulla ole työttömyyskassojen listoilla.
Tilanne on jokasuhteessa huono ja mielenosoituksia on harva se päivä kaupungintalon edustalla.
En tiedä miten pitkä pinna ihmisillä täällä on, mutta jonkunlaista muutosta tarvittaisiin raskaan virkakoneiston keventämiseksi. Ongelma vaan on että, kun heille ovat maksaneet rakennusliikkeet ym., niin mitään ei varmaan tapahdu ja keskiluokka köyhtyy ja maksaa lopulta valtaosan, jos EU ei apua anna.
Merkel on täällä melkeinpä kirosana, koska leikkauksia vaaditaan paljon ennenkuin mitään apua saadaan EU:lta. Voimia myös Olli Rehnille.

   














Maailmassa on paljon selittämätöntä, tässä pari esimerkkiä Sevillan kaduilta :

Tanssivat paperinuket kovaäänisen edessä

Miten on mahdollista, että kuvan alempi joogi pystyi pitämään toista joogia bambunpätkän päässä ? Leijuiko ylempi joogi?  Alemmalla ei ollut mitään vaikeuksia pitää keppiä paikallaan. Otin videotakin tapahtumasta niin uskomatonta se oli.
Takana tyttö tekee isoja saippuapalloja tuuleen.







Lähdössä Sevillan asemalta. Tarvitaan vain 13 lihasta hymyilemiseen :-)




Suolakasoja lähellä El Puerto de Santa Mariaa
Meriveden kuivatusaltaita suolan keräämistä varten. Taustalla näkyy Cadizin kaupunki.
03.03. 2013 sunnuntaina vierailimme Sevillan Alcazaresin palatsissa, joka on alunperin ollut maurien linnake. Se on vanhin kuninkaallinen palatsi Euroopassa, jota kuningasperhe käyttää vieraillessaan
 kaupungissa.

Linnoituksen muuria

Sisäänkäynti

Sisäpiha ja sisäänkäynti palatsiin

Ovi
Lähettiläiden huone

Lähettiläiden huoneen katto. Ylhäällä 4 parveketta varmaankin tarkkailua varten :-)


Sadan neidon piha-alue. Keskellä matala allas, johonka sadevesi pääsee satamaan. Kerrotaan, että espanjalaisten piti joka vuosi luovuttaa 100 neitoa palatsiin.


Piha-alueen uima-allas, johonka putoaa vettä korkealta palatsin seinästä. Ennen varmaan neidot saivat hierontaa altaassa, mutta nyt siinä uiskentelee isoja kaloja.



Uloskäynti palatsista, takana näkyy La Giralda kellotorni

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Perjantaina 01.03. 2013 lähdimme retkelle Sevillaan, joka on Andalucian suurin kaupunki, asukkaita on nykyään noin 700 000, mutta 1700-luvun alussa se on ollut Euroopan 3. suurin kaupunki, lähinnä Amerikan kaupan takia. Vuonna 1755 oli suuri maanjäristys, joka tuhosi kaupunkia aika paljon, samoinkuin Lissabonia ja Cadizia suuren tsunamin vuoksi. Vuonna 1992 kaupungissa pidettiin Expo 92 maailmannäyttely, kuten monet Tankin työntekijät muistavat, kun vierailimme näyttelyssä.

Matti junaa odottamassa Cadizin asemalla

Sevillan juna tulee asemalle

Nykyaikainen akvedukti, avoimessa kourussa vesi virtaa "alamäkeen" ja lopuksi on pumppu, joka pumppaa veden seuraavan kuvan tapaiselle jakosysteemille. Takana valtatie.
Kastelusysteemi, jossa on pyörät ja joka liikkuu pellon poikki. Sumutussuuttimia on n. metrin välein

Oikeanpuoleinen juna on AVE-juna, joka liikkuu välillä Madrid - Sevilla, nopeus n. 300 km/h ja aikaa kuluu n. 2,5 h.  Juna rupesi liikennöimään vuonna 1992, eli EXPO Maailmannäyttelyn aikaan.


Vuosi 1992 oli muutenkin käännekohta Espanjan historiassa: samana vuonna tuli kuluneeksi 500 vuotta Amerikan löytymisestä ja lisäksi oli Olympialaiset Barcelonassa. Paljon infrastruktuuria tehtiin omalla ja EU:n rahalla. Sen jälkeen alkoi "alamäki", jonka vaikutukset nähdään tänä päivänä.

Sevillan katedraalin La Giralda torni, joka on alunperin osa paikalla  paikalla olleesta maurien moskeijasta ja joka nykyäään toimii kellotornina, Tornin korkeus huipulla olevaan patsaan huippuun on 101 m.
Uutta arkkitehtuuria joka ulottuu vielä kadun yli toiselle puolelle. Alaosassa kauppoja ja elokuvateatteri, ylhäällä lokerikon päällä näkäalapaikkka
Taidemuseon seinästä teos


Rosinan parveke oopperasta Sevillan parturi