Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Πρόσβαση & πολιτικές ασφαλείας ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Είναι συχνό το φαινόμενο να επικοινωνούν μαζί μας χρήστες του openarchives.gr που έχουν βρει κάποιο τεκμήριο που τους ενδιαφέρει αλλά δεν μπορούν να το ανοίξουν. Αυτό γίνεται διότι ορισμένες ψηφιακές βιβλιοθήκες εφαρμόζουν ελεγχόμενη πρόσβαση στα αρχεία τους. Ετσι, για παράδειγμα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς ισχύει το εξής:
Το περιεχόμενο της ψηφιακής βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμο μόνο από υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο του Πανεπιστημίου. Η πρόσβαση είναι επίσης εφικτή και μέσω dialup συνδέσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Για να έχετε λοιπόν πρόσβαση θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο σταθμό εργασίας του συγκεκριμένου πανεπιστημίου (για παράδειγμα στην βιβλιοθήκη ή σε κάποιο εργαστήριο). Το ίδιο ισχύει από όσο γνωρίζω και για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αν δεν έχετε την δυνατότητα να πάτε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την νέα υπηρεσία Παραγγελίας Μεταπτυχιακών Εργασιών.

Μια άλλη περίπτωση είναι να χρειάζεται κωδικός χρήστη του πανεπιστημίου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε φοιτητής του εν λόγω Πανεπιστημίου και να διαθέτετε username και password από την σχολή σας. Διαφορετικά, δεν μπορείτε να έχετε ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο.

Αν τελικά δεν μπορείτε να πάρετε την εργασία σε ψηφιακή μορφή, ίσως να γίνεται να δείτε το έντυπο αντίγραφο της εργασίας που φυλλάσεται στην βιβλιοθήκη. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες έχουν κάποιο ράφι όπου φυλλάσονται σε έντυπη μορφή όλες οι εργασίες, όπως τις κατέθεσαν οι δημιουργοί τους. Επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη και ζητήστε να δείτε την εργασία που θέλετε.

Συμπερασματικά
  1. Αν έχετε πρόσβαση στο δίκτυο του εκάστοτε πανεπιστημίου (εργαστήρια, βιβλιοθήκη, dial-up σύνδεση, κτλ), προσπαθείστε να ανοίξετε το αρχείο από εκεί. Αν το σύστημα σας ζητάει κωδικό, πρέπει να διαθέτετε username και password χρήστη του εν λόγω Πανεπιστημίου.
  2. Αν δεν πετύχει κάτι από τα παραπάνω επικοινωνήστε με την βιβλιοθήκη και ρωτήστε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην εργασία που θέλετε. Μπορεί να γίνεται μέσω διαδανεισμού ή να πρέπει να επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη προσωπικά.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Στατιστικά ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών για τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος ήταν ένας αρκετά δραστήριος μήνας για το openarchives.gr, το πλήθος των βιβλιοθηκών που περιλαμβάνονται στο ευρετήριό του έφτασε τις 20 ενώ ο συνολικός αριθμός τεκμηρίων είναι πλέον 194.855. Η τελευταία προσθήκη έγινε πριν λίγες μέρες με το E-Locus - Ιδρυματικό Καταθετήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Κατά τα άλλα, παρατήρησα αρκετά αυξημένη κίνηση με πρώτες στις προτιμήσεις τις βιβλιοθήκες:

Ψηφίδα - Ψηφιακή βιβλιοθήκη & Ιδρυματικό αποθετήριο του Παν. Μακεδονίας

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Κοσμόπολις - Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών