Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΚτΠ ΑΕ: Ο εύκολος στόχος ή πληρώνει παλαιές αμαρτίες;



"Οταν όλοι τα ρίχνουν στην ΚτΠ ΑΕ που είναι εύκολος στόχος" γράφει σήμερα το egovgr με αφορμή την παραίτηση του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Δασκαλάκη.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχα ζητήσει από στέλεχος που παρακολουθεί στενότατα τα έργα τεχνολογίας στο δημόσιο και την ΚτΠ να μου γράψει δύο λόγια για το ρόλο της. Τότε είχαν κυκλοφορήσει και οι αποφάσεις για συγχώνευση με ΗΔΙΚΑ και Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ. Ορίστε τι μου έγραψε:

Καταρχήν υπάρχει πολύ μεγάλη άγνοια στον κόσμο για τον ρόλο της ΚτΠ ΑΕ και της Διαχειριστικής Αρχής για την Κοινωνία της Πληροφορίας (που τώρα ονομάζεται Ψηφιακή Σύγκλιση)…Η ΚτΠ ΑΕ υλοποίησε ένα μεγάλο μέρος του ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά όχι όλο, η Διαχειριστική Αρχή έχει το πορτοφόλι και εγκρίνει έργα/δαπάνες… για το εν λόγω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Σε πολύ γενικό επίπεδο οι δύο ρόλοι της ΚτΠ ΑΕ είναι:
-         Σχεδιασμός και υλοποίηση βιώσιμων έργων ΤΠΕ αλλά και (πλέον) Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
-         Συνδρομή στην δημιουργία μιας υγιούς αγοράς πληροφορικής η οποία θα υλοποιήσει αυτά τα έργα.

Εκτός από την επιτυχή υλοποίηση των έργων, στόχος είναι και η εξασφάλιση της λειτουργίας τους σε βάθος χρόνου χωρίς αυτά να απαξιωθούν. Για το λόγο αυτό σε όλα τα έργα της ΚτΠ ΑΕ προδιαγράφονται αυστηρές υπηρεσίες εγγύησης, συντήρησης και SLA.
Σε αντίθεση με ξεπερασμένες πρακτικές, κατά το σχεδιασμό των έργων λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα του δημοσίου αλλά και η δυνατότητα των εταιρειών να τα υλοποιήσουν. Δηλαδή η ανάλυση κόστους οφέλους που γίνεται, έχει διπλή υπόσταση που αφορά τόσο δημόσιο όσο και την αγορά πληροφορικής.
Γιατί αν είναι με κάθε έργο να οδηγείται μια εταιρεία πληροφορικής στην χρεοκοπία, στο τέλος δεν θα υπάρχουν εταιρείες για να υλοποιήσουμε τα έργα.

Αυτά γενικά διαφοροποιούν την ΚτΠ ΑΕ από τους πιο πολλούς Φορείς που σχεδιάζουν διαγωνισμούς για το δημόσιο όσον αφορά την προσέγγιση στην υλοποίηση των έργων.

Επί της ουσίας τώρα, αυτό που κάνει η ΚτΠ ΑΕ είναι:
-         Σχεδιασμός έργων (ωρίμανση) σε συνεργασία με Φορείς. Αυτό αποτελείται από τα εξής στάδια: κατανόηση της ανάγκης του Φορέα, καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, σχεδιασμός, διασταστασιολόγηση και κοστολόγηση λύσης.
-         Εύρεση χρηματοδότησης από Κοινοτικούς Πόρους (Γ’ΚΠΣ, ΕΣΠΑ) και διαχείριση της γραφειοκρατίας τους, δηλαδή: συγγραφή πρότασης προς ΥΠΟΙΟ, συγγραφή Τεχνικού Δελτίου και τεύχους διακήρυξης.
-         Προγραμματισμός, υλοποίηση και παρακολούθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη των αναδόχων εταιρειών που θα υλοποιήσουν τα έργα. Η διάρθρωση και οι εσωτερικές διαδικασίες  της ΚτΠ ΑΕ, την έχουν καταστήσει στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική Αναθέτουσα Αρχή. Η ολοκλήρωση 335 έργων αξίας €500 εκ. στον δημόσιο τομέα σε διάστημα 9 ετών, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη.
-         Διαχείριση Έργων και παρακολούθηση των υπογεγραμμένων συμβάσεων. Δεδομένης της κατάστασης στην Ελληνική αγορά πληροφορικής αλλά και στο δημόσιο, πολλές φορές τα στελέχη της ΚτΠ ΑΕ έχουν ενεργή ανάμειξη με την ομάδα υλοποίησης του έργου και δεν είναι απλοί «παρατηρητές»
-         Διασφάλιση της βιωσιμότητας των έργων μετά την παράδοση τους στον φορέα, με παροχή δωρεάν υπηρεσιών όπως telecoms, hosting, data center, helpdesk, κλπ
Τα στελέχη της ΚτΠ ΑΕ προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και χρησιμοποιούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στην προάσπιση των δικαιωμάτων του δημοσίου. Παράλληλα εξασφαλίζουν στις εταιρίες πληροφορικής ένα υγιές επιχειρησιακό περιβάλλον προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μακριά τις λογικές του «δημοσίου».

Όσον αφορά την συγχώνευση της ΚτΠ ΑΕ με ΗΔΙΚΑ και Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ, υπάρχουν πολλά επίπεδα να το δει κανείς. Η συγχώνευση ΚτΠ ΑΕ με τις Ψηφιακές Ενισχύσεις είναι κάτι λογικό και απλό, δεδομένου πως μέχρι πριν 2 χρόνια ήταν μια εταιρεία και υπάρχει ακόμα κόσμος στην ΚτΠ ΑΕ που κλείνει θέματα των Κρατικών Ενισχύσεων που δόθηκαν στο Γ’ΚΠΣ. Επίσης οι Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ είναι μόνο 12 άτομα, παρεμφερούς προφιλ, οπότε δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα.

Βέβαια κοιτώντας το θέμα από πιο ψηλά, μου φαίνεται παράλογο να υπάρχουν διάφορα «μαγαζάκια» στο ευρύτερο δημόσιο που κάνουν το ίδιο πράγμα (Κρατικές Ενισχύσεις), αλλά για άλλο vertical της οικονομίας (Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΥΣΕΚΤ, κλπ) αντί να υπάρχει ένας με συνολική τεχνογνωσία και οικονομίες κλίμακας. Δεδομένου πως οι πολιτικοί πάντα έβλεπαν το θέμα των κρατικών ενισχύσεων ως έναν τρόπο ενίσχυσης της εκλογικής πελατείας τους, δεν νομίζω να γίνει κάτι τόσο δραστικό σύντομα…

Το θέμα της ΗΔΙΚΑ είναι πολύ μεγάλο και πονεμένο, η απλή απάντηση είναι πως ναι, θα ξεκολλήσουν πολλά έργα σε ΓΓΚΑ και Υγεία όταν αρχίσει να παίζει πραγματική μπάλα και η ΗΔΙΚΑ. Η συγχώνευση τους με ΚτΠ ΑΕ, θα μειώσει κόστη και θα δημιουργήσει συνέργειες, αλλά κυρίως θα φύγει ένα από τα μεγάλα εμπόδια…το «εμείς-εσείς» που έχει κολλήσει πολλά έργα στον τομέα αυτό.
Τα έργα τα οποία έχουν μείνει πίσω σε μας είναι ακριβώς σε αυτό τον τομέα, και ένα μέρος της ευθύνης το φέρει και η ΗΔΙΚΑ με τη σταλινική της άποψη για τον τρόπο που πρέπει να γίνουν (ή να μην γίνουν) κάποια πράματα.

Συνολικά λοιπόν η συγκεκριμένη συγχώνευση είναι καλή και οι εργαζόμενοι της ΚτΠ ΑΕ είναι θετικοί προς αυτήν. Σίγουρα έχει σημασία ο τρόπος που θα γίνει και πως θα επηρεαστούν τα εργασιακά μας.
Πάντως υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία από το γεγονός ότι η ΚτΠ ΑΕ έχει μπει στην λίστα των ζημιογόνων ΔΕΚΟ με όλη την αρνητική δημοσιότητα. Δεδομένου πως μέχρι τώρα από πλευράς εσόδων/εξόδων λειτουργούσαμε όπως μια ΓΓ ή γενική διεύθυνση υπουργείου, δηλαδή κάναμε δουλειές για φορείς του δημοσίου χωρίς να μας πληρώνουν. Είναι παράλογο λοιπόν να μας θεωρούν ζημιογόνους όταν δεν μας αφήνουν να εισπράξουμε κάτι για τις υπηρεσίες μας.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΣΕΠΕ: 4,5 εκατ. ευρώ για Μητρώο Εταιρειών Πληροφορικής!

Μόνο ένα έργο 4,5 εκατ ευρώ θα εγκριθεί στο Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής (ΣΕΠΕ) απο το ΕΣΠΑ. Η προηγούμενη διοίκηση της Ψηφιακής Σύγκλισης είχε εντάξει τρία έργα για υλοποίηση από τον ίδιο το Σύνδεσμο. Ενα προϋπολογισού 4,5 εκατ ευρώ, ένα 3,5 εκατ ευρώ και ένα 2,5 εκατ ευρώ! Η νέα διοίκηση φαίνεται πως θα κόψει τα δύο εξ' αυτών. Θεωρεί, όμως, πως η σύνταξη ενός μητρώου εταιρειών πληροφορικής κοστίζει 4,5 εκατ. ευρώ.

Η πληροφορία αλιεύθηκε από ένα νέο blogακι για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που μπορείτε να βρείτε εδώ.