Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΡΓΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

1.Γινόμαστε Ρούντολφ







2. Γράφουμε "Ρούντολφ" με γραμματάκια πάνω σε  καπάκια


                                                                                                      3.Κατασκευή  Ρούντολφ με ρολά



4.Παίζουμε πετώντας τη μπάλα στο στόμα του Ρούντολφ



Παιδάκια που τραγουδούν τα κάλαντα και μαθαίνουμε κι εμείς κάλαντα




Πολλοί Αγιο Βασίληδες στολίζουν την τάξη μας στο κλίμα των ημερών, αλλά μαθαίνουμε και για το δικό μας Άγιο Βασίλη και τη ζωή του μέσα από βιβλία.



Μαθαίνουμε να γράφουμε ευχές: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.







Μαθαίνουμε να γράφουμε ευχές: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.





















Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ..... ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

25 ΜΕΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και από 1η Δεκεμβρίου ξεκινήσαμε τα Χριστουγεννιάτικά μας.
Για φέτος σκεφθήκαμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό ημερολόγιο για τις ημέρες αυτές από 1η έως 25 Δεκεμβρίου, με 25 διαφορετικές καρτέλες που θα απεικονίζουν κάτι από τα Χριστούγεννα και για κάθε μια από αυτές θα υπάρχει κι ένα αντίστοιχο ποίημα.
Καθημερινά ένα από τα παιδιά που θα γίνεται και ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ, θα ανοίγει στο ΓΛΥΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τον αριθμό με την ημέρα θα τρώει τη γλυκιά έκπληξη, θα διαβάζουμε μαζί το ποίημα της ημέρας, θα βρίσκουμε μαζί την καρτέλα με την εικόνα και τη λέξη που αντιστοιχούν στο ποίημα και θα ξεκινάμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό με παραμύθια, ποιήματα, τραγούδια, κατασκευές και άλλες δραστηριότητες.


ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ










Οι κάρτες εκτυπώνονται και μετά κόβονται ώστε να μπορούμε να παίξουμε με αυτές με διάφορους τρόπους, αντιστοιχίσεις, ανάγνωση ποιημάτων. Δε βάλαμε σε αυτές αρίθμηση για να μπορεί κάθε εκπαιδευτικός να τις προσαρμόζει ανάλογα με το τι έχει σχεδιάσει να δουλέψει κάθε μέρα.
Κάθε ένα από τα ποιηματάκια μπορούμε να τα τοποθετούμε σε θήκες -τσεπούλες από τα ημερολόγια των Χριστουγέννων που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή σε θήκες σπιτάκια από τα χάρτινα σπιτάκια με αρίθμηση που επίσης κυκλοφορούν στην αγορά ή ακόμη και σε αυτοσχέδιες δικές μας κατασκευές.


Και για να δώσουμε ακόμη μια πιο παιχνιδιάρικη νότα στο κλίμα των ημερών, την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου ανοίξαμε το "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ" στο νηπιαγωγείο μας και αφού φορέσαμε τα μαγικά μας ξωτικο...καπέλα...ξεκινήσαμε τις ξωτικοδουλειές....και προσοχή να μη μας πάρουν χαμπάρι τα καλικαντζαράκια και θα καταστρέψουν τη δουλειά του Αη Βασίλη και των ξωτικοβοηθών του.

Τα ξωτικά στρωθήκαν στη δουλειά.....



Και ήδη οι πρώτοι Ρούντολφ τριγυρνούν στις τάξεις..... βοηθώντας τον Αη Βασίλη στο έργο του.




 Μια από τις πρώτες εργασίες είναι και ο στολισμός του δέντρου μας. Ένα διαφορετικό αστέρι.... που επιμελήθηκε καθένας από εμάς παίρνει τη θέση του στα κλαδιά του δέντρου μας.




 Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα καταλήξουν αυτά τα κουτιά γάλακτος.... αλλά εμείς ξεκινήσαμε την προετοιμασία βάφοντάς τα. Δοκιμάσαμε να είναι διάφορα χρώματα...αλλά τελικά καλύπτονταν καλύτερα με σκούρο μπλε.... (Θα τα δείτε σύντομα και θα τρίβετε τα μάτια σας....)


  Και δε θα μπορούσε να λείπε και μια φάτνη.... ατομική κατασκευή.... για τον καθένα από εμάς για να στολίσει το δεντράκι στο σπίτι μας.


Και μιας και το θεατρικό που πρόκειται να προετοιμάσουμε για τα Χριστούγεννα έχει τίτλο: "Η βαρυστομαχιά του Αη Βασίλη, βρήκαμε αυτή την κάρτα με το κουστούμι του Αη Βασίλη για να γράψουμε πάνω σε αυτήν το ποίημα που μας ανέθεσαν οι κυρίες για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή.


Παιχνιδιάρικα ξωτικά θα διακοσμήσουν τον πίνακα εργασιών της τάξης μας και αργότερα θα γίνουν εξώφυλλο για να συγκεντρώσουμε όλες τις χριστουγεννιάτικες εργασίες μας για φέτος.




 Και αγιοβασιλιάτικες φατσούλες με ποπ κορν που λίγο έλειψε να τα φάμε και να μην έχουμε γένια για τον Αη Βασίλη.



Και οι εργασίες μας συνεχίζονται και ακολουθούν και άλλες αναρτήσεις φωτογραφιών.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα συναισθήματα είναι ένα από τα θέματα που εύκολα μπορούμε να προσεγγίσουμε μέσα από πίνακες. Είναι επίσης ένα θέμα ενδιαφέρον για τα παιδιά, καθώς αφορά όλα όσα άμεσα τα ενδιαφέρουν. Είναι ακόμη ένα αντικείμενο ανεξερεύνητο και ενθουσιάζονται όταν για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωπα με αυτά και συζητούν για το τι νιώθουν και πως αισθάνονται. 
Συχνά ρωτάμε τα παιδιά, τί έκαναν; πώς πέρασαν; όμως σπάνια ή καθόλου "πώς νιώθουν".


Η θεματική προσέγγιση για τα συναισθήματα κράτησε μια εβδομάδα και θα μπορούσε να κρατήσει και περισσότερο. Ας δούμε εργασίες που δούλεψαν τα παιδιά την εβδομάδα που μας πέρασε.

           



          




Ο πίνακας "Η κραυγή" του Εντβαρτ Μουνκ, έτσι όπως το ζωγράφισαν τα παιδιά. 
Ο πίνακας ήταν αφορμή να μιλήσουμε για το "φόβο", καθώς έτσι ερμήνευσαν τα ίδια την έκφραση του προσώπου και έδωσαν και ερμηνείες για τις αιτίες που μπορεί να τον έκαναν να νιώσει έτσι.

            


                     
 

                    

Έπειτα συζητήσαμε για τους φόβους των παιδιών και τους καταγράψαμε. Τι κάνει τον καθένα από εμάς να φοβόμαστε. Ο φόβος είναι και αυτός ένα αποδεκτό συναίσθημά μας. Πολλές φορές εξηγήσαμε μας προκαλούν φόβο πράγματα που δεν γνωρίζουμε και εάν τα γνωρίζαμε καλύτερα πιθανόν να μην τα φοβόμασταν.
Η αποκριάτικη μάσκα που ήρθε στην τάξη, μια γνωστή μάσκα που πολλά παιδιά βλέπουν στους δρόμους τις απόκριες και τη φοβούνται έγινε αφορμή για πολλές συζητήσεις και τελικά αφού την πιάσαμε και την περιεργαστήκαμε, γελάσαμε όσο δεν περιμέναμε και ήδη ένα αντικείμενο φόβου μας έγινε αντικείμενο για πολλά γέλια.






       




      


Μιλώντας για το θυμό μας...φτιάξαμε τα δικά μας θυμόμετρα και δώσαμε μορφή στο θυμωμένο πρόσωπο, με τα χαρακτηριστικά που εμείς επιλέξαμε.
(Οι εργασίες είναι από δουλειές συναδέλφων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο γι' αυτό τις παρουσιάζουμε μόνο ως δουλειές των παιδιών.)









 Και στο θυμό μας....βάλαμε φανάρι....για να τον ελέγχουμε.
Όταν θυμώνω... κόκκινο ανάβω....σταματώ και τον άλλο δεν πληγώνω. Σκέφτομαι έπειτα λιγάκι.... τι θα κάνω για να γίνω πάλι φιλαράκι.... και όταν πια αποφασίσω πράσινο ανάβει... πάλι να αγαπήσω.


ΣΤΑΣΟΥ- ΣΚΕΨΟΥ- ΠΡΑΞΕ

       



Να και οι δράκοι μας.... που γλυκύτατοι κατά τα άλλα, αλλά και λιγάκι πεινάλες... Τρώνε τους φόβους στη στιγμή γιατί πεινάνε... πεινάνε πολύ.
Τα παιδιά ζωγράφισαν σε χαρτάκια τους φόβους τους και τους δώσαμε να τους φάει για να μη μας τρομάζει τίποτα πια.


  

Αλλά και οι δικοί μας μικροί δράκοι μας ακολούθησαν στο σπίτι για να φυλάνε το μαγικό κουτί που αποφασίσαμε να φτιάξουμε για να ρίχνουμε μέσα τους φόβους μας.


                       

Και αφήσαμε για το τέλος τα συναισθήματα της λύπης και της χαράς, για να τελειώσουμε πιο ευχάριστα.... περιγράφοντας όμορφα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ωραία και ευχάριστα και να είμαστε χαρούμενοι.
Πώς εκφράστηκαν τα παιδιά και καταγράψαμε τις απαντήσεις τους:





Και οι φατσούλες που ζωγραφίσαμε τα συναισθήματά μας.


                                        


Και το Θθ του ΘΥΜΟΥ..... Θθθθθ όπως Θθθυμώνω................

κι έτσι προχωράμε και με το γράμμα Θθ.