ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Διδακτική Προσέγγιση για εξ αποστάσεως διδασκαλία – Οι Δοκιμασίες των ξωτικών (1ο Μέρος)

Οι παρακάτω δράσεις για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι εμπνευσμένες από τις εξαιρετικές ιδέες που παρουσίασαν οι συνάδελφοι στην Επιμορφωτική Ημερίδα που οργανώθηκε από τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 3ου ΠΕΚΕΣ Αττικής κ. Μαρία Βουβούση - Κατερίνα Καζέλα- Παρασκευή Φώτη. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την εξαιρετική κι αγαπημένη μου συνάδελφο κ. Παπουτσάκη Καλλιόπη για την ιδέα με το «ΧΟ ΧΟ ΧΟ…..» με την οποία ενθουσιάστηκαν τα παιδιά!

Τα παιδιά καλούνται να περάσουν μια σειρά από δοκιμασίες προκειμένου να αποκτήσουν το δίπλωμα βοηθού του Αϊ Βασίλη….

1η Δοκιμασία: Διάλεξε το κατάλληλο δώρο για κάθε παιδί!

Τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν το δώρο που χρειάζεται κάθε παιδί σε κάθε διαφορετική περίπτωση… Μέσα από προβληματισμό και συζήτηση ευαισθητοποιούνται σε προβλήματα που πλήττουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο (φτώχεια, πείνα, αρρώστιες, σχολικός εκφοβισμός…) και αναζητούν τα κατάλληλα δώρα, διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα δεν αγοράζονται με χρήματα…

Η καταγραφή των λέξεων γίνεται σε κανονική προβολή (όχι σε προβολή παρουσίασης)





2η Δοκιμασία: Βάλε το σωστό δώρο σε κάθε κουτί!

Τα ξωτικά του Αϊ Βασίλη πρέπει να γνωρίζουν ποιο δώρο πρέπει να βάλουν στο κάθε κουτί!

Το συγκεκριμένο παιχνίδι παιχνίδι παίζεται σε προβολή παρουσίασης καθώς έχει προστεθεί κίνηση. Τα παιχνίδια επιλέγονται με τη σειρά, διαδοχικά, και δεν χρειάζεται χρήση του annotate καθώς τα παιδιά επιλέγουν το κουτί βάσει του χρώματος. Αφού επιλέξουν το κουτί, με ρολάρισμα ή κλικ του ποντικιού δίνεται η σωστή απάντηση με αυτόματη μετακίνηση του αντικειμένου.

Στο πάνω μέρος έχω προσθέσει ως βοηθητικές τις σχετικές καρτέλες που χρησιμοποιούμε στην τάξη.

3η Δοκιμασία: Φτιάξε ένα ποίημα για τον Άγιο Βασίλη…. με τους αγαπημένους του ήχους (χο... χο... / χα...χα.../χι....χι/χε...χε..../χου...χου...)!

Η ιδέα ανήκει στην εξαιρετική Καλλιόπη Παπουτσάκη!!!!!!!!!!

Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν ένα ποίημα για τον Άγιο Βασίλη, βρίσκοντας λέξεις που ομοιοκαταληκτούν.





4η Δοκιμασία: Πόσο καλά ξέρεις τον Άγιο Βασίλη;

Τα παιδιά καλούνται να περιγράψουν τον Άγιο Βασίλη εντοπίζοντας εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του


Επίσης, πρέπει να εντοπίσουν τι λείπει από κάθε Άγιο Βασίλη σε ένα παιχνίδι εντοπισμού διαφορών
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το PowerPoint (σε επεξεργάσιμη μορφή για να κάνετε πιθανές τροποιήσεις) στον ακόλουθο σύνδεσμο (για να παίξετε τα παιχνίδια πρέπει να κάνετε προβολή παρουσίασης) :

Οι Δοκιμασίες των Ξωτικών



Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Διδακτική Προσέγγιση για εξ αποστάσεως διδασκαλία – Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Η παρουσίαση της διδασκαλίας γίνεται σε PowerPoint. Στις διαφάνειες που απαιτείται συμπλήρωση κειμένου ή μετακίνηση στοιχείων, η παρουσίαση γίνεται σε κανονική προβολή και όχι σε προβολή παρουσίασης.   

1.    Αφόρμηση της διδακτικής προσέγγισης αποτελεί το τραγούδι «Το Δέντρο των Χριστουγέννων» από τον  δίσκο του Τεμπέλη Δράκου "Πατημασιές Στο Χιόνι"


Ακολουθεί αναδιήγηση της ιστορίας από τα παιδιά, με τη βοήθεια εικόνων…

… και τέλος τους ζητείται να ζωγραφίσουν το δεντράκι της ιστορίας και να το παρουσιάσουν στους φίλους τους

2.   Αν ήσουν το δέντρο των Χριστουγέννων, σε ποιον θα χάριζες τα δώρα σου; με αυτό το ερώτημα προβληματίζουμε τα παιδιά και καταγράφουμε τις σκέψεις τους στο δώρο που επιλέγουν με βάση το χρώμα.

3.   Ώρα να στολίσουμε το δεντράκι της τάξης μας. Κάθε παιδί ζωγραφίζει το δικό του στολίδι, το στέλνει με φωτογραφία και εμείς τα προσθέτουμε στο δέντρο.

4.    Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα από πίνακες ζωγραφικής

   Παρουσιάζουμε στα παιδιά πίνακες ζωγραφικής με Χριστουγεννιάτικα δέντρα κι αφού τους περιγράψουν τα καλούμε να σκεφτούν τι μπορεί να σκέφτονται/να λένε/να νιώθουν τα πρόσωπα που απεικονίζονται. Παράλληλα, εμείς καταγράφουμε τις ιδέες των παιδιών σε συννεφάκια.


5.   Πόσα στολίδια έχει κάθε δεντράκι; τα παιδιά απαντούν είτε χρησιμοποιώντας καρτελάκια με αριθμούς που έχουν φτιάξει, επιλέγοντας και δείχνοντας το κατάλληλο είτε γράφοντας σε χαρτί τον αριθμό και δείχνοντάς τον. Τέλος, η εκπαιδευτικός τον καταγράφει στο σχετικό κουτάκι.


Το ίδιο παιχνίδι μπορούν να παίξουν τα παιδιά και Online στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://learningapps.org/watch?v=pnu5sy0e520

6.   Ένα δέντρο με λωρίδες… (άσκηση σειροθέτησης) Κάθε παιδί επιλέγει με βάση το χρώμα την κατάλληλη λωρίδα, ξεκινώντας από την πιο μακριά, κι εμείς την τοποθετούμε στην αντίστοιχη θέση (ξεκινώντας από την 1η σειρά).


7.   Με αφορμή την παραπάνω δραστηριότητα, μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά να φτιάξουν δεντράκια με λωρίδες για να στολίσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες.

8.    Σαν προέκταση προτείνουμε στα παιδιά να αναζητήσουν στο σπίτι τους διάφορα υλικά για να κατασκευάσουν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο δέντρο.


Οι παραπάνω δράσεις δεν προορίζονται για μία μόνο διδασκαλία. Μπορεί να γίνουν επιλεκτικά ή να χωριστούν σε 2 μαθήματα

Το PowerPoint Μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο

PowerPoint: Διδακτική Προσέγγιση με θέμα το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο



Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια

    Επιλεγμένα… αγαπημένα…. χριστουγεννιάτικα παιδικά τραγούδια συγκεντρωμένα σε padlet για να δημιουργήσουμε χριστουγεννιάτικο κλίμα στην τάξη μας αλλά και στο σπίτι….

https://padlet.com/eirmatth1812/ek8aut3vye678v99



Έγινε με το Padlet

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη... με Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια

     Χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε ηλεκτρονική μορφή (βίντεο με αφήγηση, ebook…) συγκεντρωμένα σε padlet για αξιοποίηση στην ηλεκτρονική τάξη αλλά και στο σπίτι από γονείς. Μπορείτε να τα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://padlet.com/eirmatth1812/3bfq4k095d1g2u27


Έγινε με το Padlet