Gelecek hakkında öngörülerde bulunan kitaplara olan merakım bitmek bilmiyor. Gelecekte bizi nelerin beklediği konusunda birbirinden farklı birçok uzmanın söylediklerini az çok biliyorum artık . Bence böyle kitaplardan yılda en az iki tane okumak gerekiyor. Bu konuda okuduğum ilk kitap Gölge CIA olarak bilinen ve dünyanın süper güçlerine akıl veren 70 eski CIA ajanının kurduğu Stratejik Araştırma kurumu olan Stratfor’un Kurucusu
George Friedman’ın
“Gelecek Yüzyıl” adlı kitabıydı. O kitabı okuduğumda
olacağını söylediği şeyler pek inandırıcı gelmiyordu ama bugün söylediklerinin bir çoğu gerçekleşti ve gerçekleşme eğiliminde. Özellikle
Türkiye’ye büyük yer ayırmıştı o kitapta. Bir hafta kadar önce Stratfor, Başbakan Erdoğan’a iki yıl ömür biçtiği için çok konuşulmaya başlandı. Umarım bizzat gözlemlediğim başarılı öngörüleri bu kez tutmaz.
Son okuduğum kitabın adı da George Friedman’ın ki ile aynı ;
“Gelecek Yüzyıl” . Kitabın yazarı
Patrick Dixon . Kitap için “
Bireylerin ve şirketlerin 21. Yüzyılda hayatta kalabilme ve başarıya ulaşma rehberi” değerlendirmesi yapılmış. “Gelecek Yüzyıl'ın ilk baskısı 1998’ de yazılmış ve o zamanki öngörülerden ilk yirmi yıl içerisinde olması beklenenlerin birçoğu gerçekleşmiş. Örneğin ; devlet destekli terörün yayılacağını söylemiş ki bugün pkk’yı besleyen Suriye yönetimi olsun, İsrail olsun, Rusya’ya karşı terörist grupları destekleyen Amerika olsun, sömürgelerini kaybetmek üzere olan Avrupa devletlerinin bazı devletlerin iç işlerine karışıp halkı isyana teşvik etmeleri olsun bu öngörünün fazlasıyla gerçekleştiğini gösteriyor. İnsanlığı tehdit edecek yeni virüslerden bahsetmiş zamanında. Sars olsun, Kuş gribi olsun, domuz gribi olsun, kene tehlikeleri olsun, keçi bilmem nesi… Yani bu öngörü de aynen doğrulanmış görünüyor. İnternetin telefonun yerini alacağını söylemiş ki bu da doğru. Artık telefonla aramak yerine telefondan bile internete girip mail atarak, tweet ile veya facebook’tan ulaşarak veya daha birçok internet tabanlı sesli ve görüntülü iletişim araçlarıyla haberleşiyor insanlar. Bunun yanında , Çin’in yükselişi , siyasal İslamın güçleneceği, internet üzerinden perakende satış devriminin olacağı , ekonomik istikrarsızlıkların baş göstereceği , tüp bebekler , karbon salınımına kota ve daha bir çok öngörü bugün ya yakın zamanda gerçekleşti ya da çoktan tarihe karıştı. Zaten bu kitapta da söylüyor bundan sonra “geleceğin” hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde “geçmiş” e dönüşeceğini. Ayrıca insanlık tarihinin en büyük sorunlarının bu yüzyıl içerisinde meydana geleceğini iddia ediyor Patrick Dixon . Hatta çoğunun bu yüzyılın ilk yarısında olacağını söylüyor. Bu kitap 4. baskısıymış .Ve ilk baskılarına göre daha ayrıntılı ve ileri tahminlerde bulunulmuş. Belki de ilk baskılardaki öngörülerde yanılmamış olmalarının verdiği cesaretle daha ayrıntılı tahminler yapılmış.
Şimdi size kitapta geçen öngörülerden bir kaçını örnek vermek istiyorum ;
- 2020 yılından itibaren sanat ve kültürün her yönünde kökten bir değişim görmeyi bekleyin.
-Önümüzdeki 20 yıl içinde “Joker Olaylar” ın ortaya çıkmasını bekleyin ve bu olaylara karşı hızlı tepki verme yeteneği ve uyumlu karar verme mekanizması geliştirerek hazırlık yapın.
-Gelecek “hızlı” dır. Yeni bin yılda “hız” herşey olacaktır. Gelecek çok hızlı bir şekilde geçmişe dönüşecektir.
-Tatiller kısalacak, sıklaşacak ve daha amaçlı hale gelecek.
-Şarja ihtiyaç duymayan, metanol yakıt hücreli, neredeyse ağırlıksız , sesle kumanda edilebilen ve 30 km’lik tünelde bile çalışan telefonlar çok düşük maliyetle kullanılır olacak.
-Müzik sektöründe yeni yeteneklere çok az yatırım yapılacak olmasına rağmen albüm sayılarında her geçen yıl patlama olacak. Müzisyenler kendi evlerinde kendi imkanlarıyla albümler çıkarıp sitelere pazarlayacak.
-Geleneksel TV şirketleri izleyici kaybedecekler, izleyiciden anında geri iletimle biçimlenen televizyon programları artacak ve çaresiz televizyon şirketleri insanlara belli programları izlediklerini kanıtlamaları karşılığında ödüller verecek.
-Eğitimde sanal devrim yaşanacak. Eğitim çok boyutlu olacak. Dayağı yasaklayan yaklaşımların fazla işe yaramadığının farkına varılarak, ceza ve disiplin üzerinde sil baştan düşünülecektir.
-Sanal perakende artacak, sanal ilişkiler yaygınlaşacak, sanal şirketler çoğalacak.
- Erkek ve dişi robotlar hayatımıza girecek..
-Bugünkü bankacılık tarihe karışacak..
-İnternet bağımlısı olacağız ,bilişim teknolojileri hayatımızı kuşatacak..
- Nehirler kurumaya devam edecek, dünya daha da susayacak, su savaşları yaşanacak , deniz suyu içilecek..
- Parçalanmış aileler çoğalacak, devletlerin temel meselesi aile olacak..
- Bebek sahibi olan çocuklar artacak, reşit olma yaşı düşecek, kısır bir kuşak yetişecek..
- Kadınlara erkeklerden daha fazla iş verilecek, toplumlar dişileşecektir..
-Televizyon , büyük savaşların sürdürülmesini güçleştirecektir..
- Seçim vaatleri yerine getirilmeyecek..
- Çevre , yüzyılın en önemli meselesi olacaktır...
- Deniz seviyeleri liman şehirlerini tehdit edecek..
- Türlerin yok oluşu hızlanacak..
- İnsanın klonlanması mümkün olacak ve klon piyasası oluşacak..
- Müslümanlık ve Hristiyanlık yaygınlaşacak..
Son olarak arka kapak yazısını da paylaşıp gidiyorum buradan.. Kitaplığınızda bulunması gereken bir eser bu. Şimdi kendinize iyi bakın.
"Yazar Patrick Dixon içinde bulunduğumuz üçüncü bin yılın ilk yüzyılında hayatımızda oluşabilecek bütün ayrıntıları, öngörüleri ve değerlendirmelerini bu eserinde bilimsel olarak gözler önüne seriyor; 21. yüzyılda iş hayatınızın geleceği, aile ve kişisel yaşamınızda size başarıya ulaştıracak tüyoları sunuyor.
- Yarın için plan yap.
- Yeni dünyaya dair radikal düşünmeye çalış.
- Geçmişten gelen ilişkilerini iyi değerlendir.
- Bilim ve teknolojinin sana sunduğu olanaklardan yararlan.
- Geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kur. Geçmişi unutarak geleceğe hazır olamazsın.
Gelecek yüzyılda dünyayı bekleyen tehlikeler, yeryüzünde oluşan yeni süper güçler, yeni devlet ittifakları ve olası savaşlarla, bu savaşların nedenlerinin tespitleri; yeni bin yılın ilk yüzyılında hayallerimiz, bilim ve teknolojinin ulaşacağı noktalar ve dünyada görebileceğimiz olası değişimler bu kitapta bütün inandırıcılığıyla karşımıza çıkıyor. "
Eğer siz bir kuruluşsanız mutlaka bu kitabı okumalısınız!
Brian Sauter
Gelecek planı yapanlar için önemli bir kitap!
Sir Peter Vardy