Välkommen hit till min blogg



tisdag 30 oktober 2012

Olika rabattkanter av sten


Jag fortsätter med mina försök att visa olika sorter och typer av rabattkanter. Idag tänkte jag visa er olika rabattkanter av sten i olika former. Jag använder natursten mest själv eftersom det är det billigaste alternativet och sen så tycker jag det är snyggt också. Stenarna har jag hämtat i skogen och hos en kompis som skulle ta bort sina stenar. Sen så har jag haft tur också, de har grävt både för fjärrvärme här och så har Campus Holmen grävt upp runt ett av sina hus för att dränera. Jag gick över och frågade om jag fick ta sten och det fick jag.
Idag finns det ju mycken huggen sten i olika former att köpa och jag har inte bilder på alla. Visst ju inte i sommar att jag skulle blogga om det:)

Här är en bild kavalkad av olika typer av rabattkanter av sten…

Vanlig rund stenar från "skogen"


Jättefina då de blir mossbevuxna eller så tar man sådana stenar, men hör med markägaren först innan ni plockar sten från skogen.
(Hos Owe J)



Man kan ju också lägga många mindre stenar på varandra för på så sätt få en högre rabattkant.(Hos Ulrika och Barbro)



Sprängsten kan användas på många sätt här är det ställd runt , men jag har också sett hur man lagt den runt och på så sätt byggt upp en mur av den.( hos Karin I Skara)


Jag mixade sprängsten och torvblock i min gamla trädgård.



Att använda stora stenblock är också snyggt. ( hos Hannu)


Man kan också använda skifferstenar till rabattkant son Karin i Skara gjort


Huggen sten finns ju i hur många varianter som helst men jag visat dessa bara…

Dessa finns hos Ulrika i hennes trädgård, en massa huggna stenar. Tyvärr är de ju ofta så tunga dessa att man kan behöva vara två eller ha traktorhjälp för att sätta dem.


De här finns hos Wij trädgårdar, de har grävt ner dem en bit för att på så sätt få en spärr mot gräsmattan.


Den här rabattkanten såg i Världens park i Göteborg som jag gillad jätte mycket just för att man byggt upp rabatten på ett finurligt sätt.




Ha det gott!!!

söndag 28 oktober 2012

Upphöjda rabatter , så här gör jag.


Jag har funderat ett längre tag på att visa er olika rabattkanter, vad använder man och hur gör man?? Ofta så kommer frågan upp i odlarforum vad har ni för rabattkant och hur gör ni? Att göra en rabattkant är inte svårt och man kan använda vad som helst till det. Men det som faktiskt är viktigast är att man gör en rotspärr till gräsmattan!! Om man inte gör det så kommer gräsmattan att växa in i rabatten förr eller senare.

Då jag gör en ny rabatt med rabattkant så kantskär jag ordentligt, minst 2 dm ut från själva rabattkanten, och tar bort all gräsmatta där. 




Sen så lägger jag tidningar (minst 2 lager)eller markduk under både rabattkanten och där jag ska sätta stenmjöl eller grus. Man kan ju också lägga markduk innanför rabattkanten och på så sätt hindra att gräset växer in. Jag tycker det är lättare att klippa gräsmattan om jag gör en kant av stenmjöl runt också, man behöver inte trimma efter. 



Man kan också använda kullerstenar


kantsten,


 grus


eller bark och säkert mycket mer som jag inte kan komma på just nu.

Ha det gott!!!

lördag 27 oktober 2012

Peltoboykinia watanabei, flikbladig filigransbräcka


Jag har med åren blivit mer och mer förtjust av skuggväxter så jag skulle behöva mera skuggrabatter så jag ryms allt jag vill ha.

Detta är en helt underbar skuggväxt. Den heter Peltoboykinia watanabei, flikbladig filigransbräcka och blommar med ljusgula blommor. 


Då den kommer upp på våren är bladen alldels röda (hittar ingen bild). Den har underbara blad som är flikiga och glansiga. Den blir ca 50 cm hög men är nog ca 40 cm här hos mig. Den vill stå i halvskugga i fuktiga, väldränerade jordar.


Sällsynt förekommande på Japans två sydligare öar Shikoku och Kyushu.

Frösådd: Så den kallt och täck så lite som möjligt. Fröerna gror när det blir varmt till våren. Inga konstigheter förutom att fröerna behöver ljus för att gro.

Ha det gott!!

fredag 26 oktober 2012

Blommig fredag - Energi


Dagens tema på blommig fredag är Energi. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss.

Just nu skulle jag behöva en stor dos energi känns det som. Mycket av min tid just nu tillbringas i soffläge eftersom jag inte är helt kurant just nu. Men, men jag vet ju att det kommer bättre och friskare tider.

Min första tanke var faktiskt skogen då jag såg detta tema. Skogen i dubbel betydelse. Nått som jag själv får och hämtar mycket energi från, är mina skogspromenader. Jag älskar att vara i skogen och får en sådan stor sinnesfrid där som fyller på min energidepå.


Skogen kan ju också fylla på den vedeldandes energi-behov på vintern med sina träd.


Jag försöker hinna läsa alla era bidrag men jag har hittills inte lyckats fullt ut. Men jag älskar att titta vad ni har hittat på med temat. Så himla kul helgläsning.

Ha det gott!!!

torsdag 25 oktober 2012

Mertensia maritima Ostronört



Jag gillar Mertensia maritima, Ostronörten för att den dels väller ut som ett vattenfall och för att den har så fina gråa blad. 


Den blommar i juli-augusti. Blomman är klockformig och först ljusröd men med tiden blå.


Den självsår sig lite men inte så den blir till något besvär. Den trivs i sol/halvskugga.
Den är lite besvärlig att plocka frön från bara antingen så är de inte klara eller så har det trillat ut, jag la en tidning under så de fick ramla på den då jag plockade frön i år. Det är en lättsådd perenn som inte behöver någon kylperiod för att gro och inom 2-3 veckor efter sådd brukar de första groddarna titta upp.


Artnamnet maritima kommer av latinets mare (hav) och syftar på att den växer vid havet. Svenska namnet ostronört konstruerades av A. G. Nathorst som i Svenska Växtnamn. 3 (Arkiv för Botanik 2. 1903) skriver att "jag här föreslagit Ostronört, på grund af bladens ostronliknande smak"

Utbredning. Ostronört är sällsynt och förekommer bara på steniga havsstränder från Bohuslän till norra Halland. Första fynduppgift är från Kålön, Kville socken i Bohuslän där den upptäcktes av Lars Montin, fyndet publicerades av Retzius 1779 (Nyman 1867)

Ostronört har minskat mycket kraftigt de senaste 10-20 åren. Arten är arktisk och vanlig vid Norges ishavskust och på Island. Så långt söderut som längs södra Sveriges kust är den mycket känslig för torra somrar och milda vintrar. Utöver klimatförändringar hotas den också av fårbete och oljespill på stränderna. Ostronört bedöms som akut hotad (CT) i Rödlistan 2010. Ingår i serien Åtgärdsprogram för bevarande av hotade arter.

Ha det gott!!

tisdag 23 oktober 2012

Tristaste och träligaste fröet att rensa?


Ja tristaste och träligaste fröet att rensa måste nog Trifolium ochroleucon, blekklöver eller svavelklöver vara. Eftersom inte alla fröhus är matade utan kanske en femtedel eller till och med mindre, så måste man känna på varje fröhus med fingret om det är matat och det tar tid det. Nu känner man fort om det finns ett frö inne i fröhuset men fingret måste ju känna på varje fröhus ändå. Jag pillar ut alla frön men jag tror inte man behöver det.




Jag har försökt så denna växt hur många gånger som helst men inte fått upp något från de frösådderna så jag har trott den varit knepig att så. Ifjol så hade jag en egen planta att ta frön från, man måste ju prova fröså, och av vana trogen så kände jag med fingret på fröhusen och jag tror det var på andra eller tredje fröhuset som det blev bingo och polletten föll ner varför jag inte haft en lyckad frösådd av den, den var matad av ett frö och det kändes med en gång. Det är inte många fröhus som är matade med frön så förr har jag nog bara haft oturen och kanske att inte folk har vetat heller då det skickat in frö från denna växt att alla frön är inte matade med ett grobart frö.
Fröhusen


Så här ser fröet ut


Och så här ser skräphögen ut just nu och en massa återstår att känna på..

Vacker är den då den blommar i alla fall…


Ha det gott!!!

söndag 21 oktober 2012

Nu ligger isen …


Nu ligger isen på min mossdamm och trädgården går inför vilan inför vintern. 




Men nu är det oundvikliga verklighet, trädgården har stillat somnat in för vintern och en del har till och med fått frostnupna kinder.




Det känns sorgligt att gå runt och ta farväl av trädgården nu inför vintern
Men visst finns det växter som gjort sig redo för våren redan så lite hopp om vår finns det även för trädgården:)


Ha det gott!!!

torsdag 18 oktober 2012

Blommig fredag - Upp och ner.


Dagens tema på blommig fredag är Upp och ner. Så här har jag tolkat dagens tema vill du se andras tolkningar så finns de hos Rosor och Bladlöss.

En liten repris….

Först upp och ner


Sen ner och upp


Eller ????Fniss...

Ha det gott!



onsdag 17 oktober 2012

Bistorta tenuicaulis , Persicaria tenuicaulis eller Polygonum tenuicaulis?


Ibland blir man inte slug på vad en växt heter. Jag har fått denna som Polygonum tenuicaulis men hittar den även som Bistorta tenuicaulis och Persicaria tenuicaulis och inget finns på SKUD om den i någon av de nämnda. Hittade på Planfinder att den tydligen ska heta Persicaria tenuicaulis nu…eller???Ja inte blir man slug inte….


Men vacker är den här lilla vackra växten började blomma för mig nu i oktober och vad jag kan fram i information om den på nätet ska den blomma i maj-juni med vita blommor. Den blir ca 10 cm hög och är en woodlandsväxt vill stå i sol – halvskugga. Sprider sig med rizomer utan att bli besvärlig, en fin marktäckare. Ska komma från Japan, som om den klarar sig här återstår…

Ha det gott!!!

tisdag 16 oktober 2012

Mitt luktsinne är okej…det snöar idag!!!!!!!!!!!!


Jag skrev ju igår att det luktade snö i luften och oj så rätt jag hade.
Det snöar idag..kan väl inte säga att jag är positiv till det.






Ha det gott!!