Dar ca sa ajungem pe culmea muntelui, intai avem umblat pana la tabara de baza.
Poteca nemarcata (ca ei n-au treaba cu marcajele) cuprinde atat portiuni de ghetar cat si stancarie. Nu de putine ori inaintarea se face si cu ajutorul bratelor.
De la 3200m in sus, ai o privelista incantatoare (pe vreme buna :) ).
Iz oriental sau poate nostalgie himalaiana.
"Steguletele" usor zdrelite cu acelasi text criptat (pentru majoritatea privitorilor), fluturate de vant, ce pentru putini au legatura cu vreo credinta si pentru cei mai multi sunt un simplu ornament, amintesc de altitudini.
Aceasta este micuta noastra casa, situata in tabara de baza la Monte Rosa.
Nu lasam cabanele si nici macar refugiile sa ne fure bucuria de a petrece un timp autentic in masiv. Urcam in stil alpin ... clasic (nu cel modern, ca asta e cu cabane si hoteluri, cu mese la restaurant si apa imbuteliata), campam doar la cort si ne autogospodarim.
Vrem muntele in toata splendoarea si salbaticia lui, dar fara sa compromitem siguranta si buna dispozitie.
Ne facem loc printre crevasele largi si inguste, vizibile si tainuite. Vreme excelenta, zapada stabila si ne simtim in forma.
Pe zona asta ai acces la cel putin 5 varfuri de peste 4000m, timp sa ai si vreme buna.
Tinta e cerul ...se pare :)
Si aici ca oriunde, intalnesti fel de fel de personaje, intamplari si fenomene.Gasesti oameni care misca mai greoi, altii mai lejer, dar lumea misca.
Unii au urcat un varf, altii mai multe, altii niciunul. Dar toti au urcat si apoi au coborat muntele.
De data asta as spune ca varful nu e destinatia si ca nici calatoria in sine nu este obiectivul principal, ci ceea ce ramane in tine e ceea ce face diferenta. Calatoria e un mijloc de a trai experienta, nu este nicidecum obiectivul, iar varfurile sunt doar puncte intermediare pe la care alpinistul trece, bifeaza si pleaca mai departe.
Muntele are magia lui. As zice ca este unul din instrumentele foarte complexe prin care Creatorul opereaza la sufletul omului.
Modul in care sunt imbinate frumusetea cu asprimea, efortul cu rasplata, e ceva deosebit.
Aici in mod cert nu esti interesat sa achizitionezi noi accesorii si obiecte, ci vrei sa calatoresti usor, sa simti, sa te bucuri, sa traiesti.
Privim din departare urmatoarea tinta, apoi revenim la tabara.
Sfaturi si recomandari:
Urca in munte doar daca esti pregatit si echipat corespunzator. Este esential sa cunosti tehnica de deplasare la coltari si piolet, sa iti folosesti corect betele telescopice si sa umblii asigurat in coarda acolo unde situatia o cere (nu peste tot si nici deloc asigurat).
Pentru alpinisti, ghidul este optional, insa pentru turist (chiar si cu buna conditie fizica) ghidul reprezinta masura de siguranta si confort, necesara pentru a parcurge in bune conditii si cu risc minim rutele vizate.
Ceea ce iti ofer mai exact prin gandurile enuntate si imaginile expuse, este o perspectiva distincta, poate si o invitatie la aventura si desigur un stimulent pentru a cunoaste muntele intr-un mod curat si responsabil.
Acum, schimbam locatia si ne indreptam catre alt masiv. Dar pana la urmatorul, sanatate si sa ne vedem cu bine.