zaterdag 22 januari 2011

L'ane et le chien.

De laatste weken heb ik weer eens lekker ouderwets een merklapje nageborduurd van een patroon.
Ongeveer 12 jaar geleden kreeg ik dit miniboekje, waarin een aantal afbeeldingen van merklapjes staan van de Collection Musee DMC. Een verzamelaar van merklappatronen (zoals ik) zoekt net zo lang totdat alle patronen binnen zijn.



Één van die lapjes kreeg ik maar niet uit mijn hoofd: De ezel en de hond, zo'n lief lapje.



Bovendien schreef ik in dit logje, dat ik nog een allerlaatste stofje had liggen van mijn overleden zus. Het is een lapje waarvan de schering en inslag afwijkend is namelijk 22 x 19 draadjes per cm. Bovendien weet ik eigenlijk niet of het wel linnen is, misschien is het slechts ongebleekte katoen, maar daarom niet minder dierbaar voor mij.



Ik heb gewerkt met zijden garen van Au Ver a Soie, de Soie Surfine in 4 kleuren.
Het is duidelijk te zien, dat ik enkele kleine aanpassingen heb gedaan aan het lapje, zo heb ik een heel motief van de linker rand laten vervallen, waardoor het witte vlak in het midden minder groot is. Het geborduurde gedeelte is 25 cm breed en bijna 20 cm hoog.


Is dit geen schattig ezeltje??

Er staat geen datum op het patroon, maar gezien de leeftijd van de andere lapjes uit het miniboekje neem ik aan, dat dit merklapje van rond het jaar 1900 is. Het meisje Louise Comtat heeft gebruik gemaakt van voorbeelden uit de Sajou boekjes.
De ezel en de hond komen uit Sajou boekje 104 pagina 7.

Lieve groet,
Jeanny.

maandag 10 januari 2011

Een ondergeschoven kindje.

Soms borduur je iets en om een of andere reden verdwijnt het in de la, in dit geval heel erg onder in de la.
Zoals de meesten wel weten, krijgen de handwerken op mijn website altijd een nummer bestaande uit het jaartal waarin het is geborduurd en een volgnummer.

Hier heb ik zo'n ondergeschoven kindje.



In de la helemaal onder de lappen hardanger en ajour, die gebruikt worden als voorbeeld voor de cursus, lag dit mooie hardanger kleedje.
Geborduurd op 11 draads Jobelan met linnenstructuur met DMC perle garen dikte 8 en 12 in kleurnummer 712. Deze kleur lijkt ecru maar nr. 712 heeft iets van een vleugje parelmoer over zich. De afmeting is 51 x 51 cm.

Een jaar of zeven geleden is dit tot stand gekomen en is met het opstarten van de website en nummeren van alle werken hiervoor, zomaar over het hoofd gezien.
Het is een kleedje met een grote verscheidenheid aan steken, een combinatie van hardanger met ajour.



Voorlopig verdient dit juweeltje een prominent plekje op de eetkamertafel.

maandag 3 januari 2011

Om alvast in de agenda te noteren.




Persbericht
Met een zijden draadje
Borduurtechnieken in de kledingtraditie van de Miao

Van zaterdag 5 tot en met zondag 20 februari 2011 organiseert de handwerkvereniging ’t Vingerhoedskruid haar 11e handwerktentoonstelling in het Zilvermuseum Sterckshof in Deurne bij Antwerpen

De borduurwerken van een zeer bijzondere volksgemeenschap, de Miao, zullen het speciale thema zijn van deze tentoonstelling.
Deze minderheidsgroepering woont in de Chinese provincie Guizhou op 1500 km ten zuiden van Peking in een gebied met een subtropisch klimaat en bergen tussen 500 en 2000 meter hoog. De Miao is een erg kunstzinnig volk dat graag muziek maakt, verhalen vertelt en prachtig borduurt.

De zorg voor de kleding is één van de talrijke taken van de Miao-vrouwen. Dat begint bij het kweken van de zijderupsen en het oogsten van katoen en gaat tot spinnen, weven, verven, batikken, vlechten en borduren.
De vrouwen dragen altijd het nodige materiaal bij zich in een klein pakje en kunnen iedere vrij moment werken aan een lapje. Als er voldoende stukjes geborduurd zijn, worden ze samengevoegd tot een heel kostuum.
Meisjes leren, vanaf hun zesde jaar, hoe ze kostuums van hun eigen dorp moeten maken en alle textieltechnieken komen daarbij aan de beurt.
Ieder dorp heeft een eigen traditie met eigen borduursteken en motieven waarin de verhalen, de mythen en de legendes verweven zijn.

Op de tentoonstelling zullen de bezoekers het ontstaan van de kledij van de Miao kunnen volgen. Vanaf de kleine, met zijden draad en met diverse steken geborduurde lapjes, tot volledige, kleurrijk versierde kostuums. Kostuums voor alle dagen en voor feesten.

Naast de buitengewone borduurwerken van de Miao toont ’t Vingerhoedskruid ook de borduurwerken van haar leden die de voorbije twee jaar in haar atelier werden gemaakt.

De tentoonstelling gaat door in het Zilvermuseum Sterckshof, Hooftvunderlei 160 in 2100 Deurne bij Antwerpen. Alle dagen van 10 tot 17 uur.
De algemene inkom-bijdrage is 5 € per persoon (-12 jaar gratis).

Marie-Louise Draelants
vingerhoedskruid.blogspot.com
vingerhoedskruid23@hotmail.com