UA-50457385-1

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η "Χαλαρή" μελισσοκομική χρονιά

 


 Για να σας βγάλω ακόμη μια ελαφριά και γρήγορη μελισσοκομική ανάρτηση, γιατί έχω αντιληφθεί ότι για κάποιον παράξενο λόγο κάποιοι από εσάς νομίζετε ότι επειδή δεν ασχολούμαι τόσο εντατικά με το να δημιουργώ αναρτήσεις για το blog μου, ότι είμαι "χαλαρός" και από μελισσοκομικές εργασίες και όγκο εργασίας επίσης! 

 Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο, επειδή έχω έναν τεράστιο όγκο μελισσοκομικών εργασιών για αυτό και είμαι πιο χαλαρός όσο αφορά το blog μου. 

 Όσο δε για την εντονότερη μου παρουσία "Αποσυμπίεσης πίεσης" στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που εννοεί ο χαρακτηρισμός της. Βλέπω ένα βουνό να έρχεται καταπάνω μου (τεράστιοι κοντινοί, και μακρινοί, τρύγοι, και αβέρτα μετακινήσεις εκατοντάδων κυψελών) και προσπαθώ να καταλαγιάσω το τεράστιο άγχος μου, με χαβαλέ και βλακιούλες στα κοινωνικά δίκτυα (Τι νομίζετε? Ότι δεν καταλαβαίνω το ότι χαζοφέρνω σε αυτά? Μα αυτό ακριβώς είναι το νόημα! Ο χαβαλές χριστιανός επί Νέρωνα λίγο πριν τον κατασπαράξουν τα λιοντάρια στο Κολοσσαίο! Χα χα χα)! 

 Οπότε ας δείξουμε με αποδείξεις φωτογραφικές ότι άλλο λουφάρω τον εαυτό μου από το αβέρτα γράψιμο στο blog, και άλλο λουφάρω γενικώς μελισσοκομικά! Χα χα χα.

 Σας έχω δείξει την μέθοδο καταπολέμησης του κηρόσκορου στην προηγούμενη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικοί εχθροί Κηρόσκορος, μια πολύ καλή μέθοδος, αποτελεσματική, αλλά έχει τα μειονεκτήματα της που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την αποτελεσματικότητα της (Ναι! Ο καταψύκτης είναι καλύτερη λύση, αλλά και δύσκολη λύση από ένα επίπεδο και πάνω μελισσοκομικής επιχείρησης και ζωικού κεφαλαίου, καθώς και για μελισσοκόμους που δεν έχουν κοντά τους τεράστιους ψυκτικούς θαλάμους πχ όπως έχει η λαχαναγορά Θεσσαλονίκης όπου αποθηκεύεις χτισμένα πλαίσια πληρώνοντας "ενοίκιο" με τον μήνα για κάθε παλέτα με πλαίσια που θα έχεις εκεί).

 Οπότε εδώ έχουμε το συνολικό μέγεθος της ζημίας που μου έκανε ο κηρόσκορος σε χτισμένα πλαίσια μου (πολλά πλαίσια ε? Ναι πολλά πλαίσια! Τα πολλά μελίσσια μπορούν να σου φέρουν μεγάλες παραγωγές, αλλά επίσης και οι αβαρίες τους είναι επίσης μεγάλες! Όπως μεγάλο είναι και το κεφάλαιο που μπορεί να αποτρέψει τέτοιες αβαρίες! Ξέρω είναι δύσκολο να το αντιληφθούν αυτό οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι σχολιαστές σε μελισσοκομικές ομάδες, αλλά επάνω σε αυτό συνίσταται και η διαφορά τους με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, απλούστατα ζούνε τελείως διαφορετικές πραγματικότητες!). 

 Πλαίσια με μεγάλη προσβολή από τον κηρόσκορο όπου αναγκάστηκα να τα καταστρέψω πλήρως, και να τα καθαρίσω από κεριά και κουκούλια κηρόσκορου (όπως και οι αντίστοιχες κυψέλες και όροφοι που ήταν αποθηκευμένα αυτά τα πλαίσια), και εδώ είναι στο τελευταίο στάδιο αποκατάστασης της ζημίας όπου μόλις έχω κόψει και τα σύρματα από τα πλαίσια, και τα έχω ντανιάσει σε οκτάδες (ένα κεντρικό πλαίσιο ως άξονας και τα υπόλοιπα 7 πλαίσια στοιβαγμένα εναλλάξ γύρω από αυτόν τον άξονα, κολπάκι καλό που το έχουν "εισάγει" στην μελισσοκομική πραγματικότητα οι κατασκευαστές κυψελών (και φυσικά και πλαισίων!)). 

 Εάν η θεωρητική γνώση ότι 1 κιλό κερί για να το παράγουν οι μέλισσες καταναλώνουν 7 κιλά μέλι, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι έχετε μπροστά σας ζημία πολλών εκατοντάδων κιλών μελιού (μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες!)! Κρίμα! Πρέπει να επενδυθεί μέρος από ότι εξοικονομώ και σε καταψύκτη (λάθος! Καταψύκτες!), οπότε ακόμη μια παράμετρος γιατί είναι τόσο δύσκολο να φτάσεις στο τελευταίο επίπεδο επένδυσης στο απομέλισμα που παρουσιάζω σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους.

 Αβαρία που στοίχισε και σε μέλι, αλλά και σε χρόνο, καθάριζα για πόσες μέρες πλαίσια, κυψέλες, ορόφους (με: σπάτουλα μικρή και μεγάλη, ξύστρο με "δόντι", σκουπάκι και σκούπα, κόφτη συρμάτων).

 Παράξενο θέαμα, όλοι οι γείτονες να κάνουν πρωτομαγιά με τους δικούς τους (Η Πανδημία? Ποια Πανδημία? Εδώ παίζουμε σύστημα "Όποιον πάρει ο Χάρος"!) και εσύ να είσαι με τις παραλλαγές ντυμένος κάτω από ένα υπόστεγο, και να καθαρίζεις τα πάντα με σπάτουλες και να γεμίζεις τσουβάλια ολόκληρα με την βρωμιά που προκαλεί ο κηρόσκορός και με υπολείμματα κεριών (και ονείρων!).

 Παράξενο θέαμα, και βρόμικο επίσης. 

 Αλλά αυτά δεν τα ξέρουν όσοι με βλέπουν "χαλαρό"!

 Και φυσικά αυτό δεν είναι το τελευταίο στάδιο εργασίας πάνω σε αυτά τα πλαίσια!

 Θα τα καθαρίσω όλα βουτώντας τα σε καυτή καυστική σόδα και θα γίνουν πάλι σαν καινούρια, και μετά φυσικά θα αφαιρέσω και τα υπόλοιπα μεταλλικά μέρη των πλαισίων (πχ καψούλια), θα τα καψουλίσω με νέα καψούλια, και θα τα συρματώσω για να τα έχω έτοιμα για του χρόνου.
 

 Αλλά επειδή το ρήμα που χρησιμοποίησα στην παραπάνω πρόταση είναι το "Βουτώ" καθώς τα  ντάνιαζα σε οκτάδες διαρκώς μου ερχόταν στον νου το εξής ερώτημα: "Και η άνωση? Θα βουτάς εσύ την κάθε οκτάδα μέσα στο βαρέλι με την καυτή καυστική σόδα, τι τα εμποδίζει τα πλαίσια να "ξεφύγουν" από αυτή την οκτάδα? Μια που αρκετά από τα πλαίσια έχουν διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα τον κατασκευαστή, ή διαφορετική παραμόρφωση ανάλογα τον τρόπο συρμάτωσης τους (ο χαλαρός Χαλκιδικιώτικος τρόπος, και ο πολύ πιο σφιχτός τρόπος του ΑΠΘ που σας τον έχω παρουσιάσει σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικές εργασίες Καψούλισμα Συρμάτωμα), αλλά κυρίως ανάλογα τον μελισσοκόμο που κάνει το συρμάτωμα (δεν με λένε άδικα Αρκούδα! 1 στα 30 πλαίσια το σπάζω κατά την διάρκεια του συρματώματος με το επίπεδο σφιξίματος που κάνω σε αυτά! Χα χα χα)? Και άμα ξεφεύγουν από τις οκτάδες τους τι θα κάνεις? Θα χώνεις τα χέρια σου μέσα σε καυτή καυστική σόδα για να τα βγάζεις? "Είσαι τρελόςςςςςςςς!!!" που λέει και ο Λεμονής?"!

 Και ξαφνικά η πατεντοσύνη των μελισσοκόμων για ακόμη μια φορά έλαμψε! 

 Μια έκλαμψη ιδιοφυίας και βουαλά!!! 

 Δετικά ανάμεσα στον "κεντρικό άξονα" και το τελευταίο πλαίσιο της επτάδας, και γίνεται το όλο σύστημα, ένα σώμα, μια ψυχή (από κάτω εμποδίζει την κίνηση των πλαισίων τα "αυτιά" που έχει το κεντρικό πλαίσιο).



 Δυστυχώς δεν είχα πολλά από τα μεγάλα τα δετικά, και αναγκάστηκα να γλυκοφιλήσω στο κερασένιο της το στόμα για ακόμη μια φορά την Αθηνά, την Θεά της Σοφίας, για να πάρω μια ακόμη έμπνευση!

 Έμπνευση από αυτές που έχουν τυφλοί ραψωδοί όταν τραγουδάνε για τα έργα και τα κατορθώματα των τρομερών στην όψη, μα και σε δέος, Δωριέων μελισσοκόμων του Βορρά, τις κρύες νύχτες του χειμώνα, καθώς όλοι είναι μαζεμένοι στην θαλπωρή που προσφέρει η θαλερή μα και απαστράπτουσα εστία της κάθε οικίας!

 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Πόσο γαμάτες ήταν οι προηγούμενες προτάσεις ε? 

 Άμα το έχεις, το έχεις!

 Χα χα χα.

 Οπότε και χρησιμοποίησα δύο μικρά δετικά που ναι μεν δεν έχουν αρκετό μήκος για να δέσουν δύο πλαίσια μαζί το κάθε ένα, αλλά μπορούν να δεθούν το ένα με το άλλο, καθώς το κάθε ένα πιάνει μόνο ένα πλαίσιο!



 Και εδώ έχω πλέον ντανιάσει όλα τα πλαίσια στο βάθος του υπόστεγου και έχω ελευθερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του για οτιδήποτε άλλη εργασία θέλω να κάνω, ή οτιδήποτε θέλω να αποθηκεύσω σε αυτό. 

 Φυσικά θα πρέπει όταν καθαρίσω τα πλαίσια με την καυστική σόδα να ελευθερώσω το υπόστεγο και από αυτά τα πλαίσια, γιατί εδώ θα αποθηκεύω τον χειμώνα τους ορόφους με τα απομελόμένα (χτισμένα) πλαίσια. Αλλά αυτή την στιγμή προέχουν άλλες εργασίες (πχ τρύγοι!), και όχι εργασία που στην πραγματικότητα αφορά την επόμενη χρονιά.


 Και εδώ έχω το βαρέλι που θα χρησιμοποιήσω για να ζεστάνω την καυστική σόδα και θα καθαρίζω τα πλαίσια μέσα σε αυτό. Θα ακολουθήσει επόμενη ανάρτηση του blog όπου θα σας παρουσιάσω βήμα προς βήμα την όλη διαδικασία.




 Μια διαδικασία που θα πρέπει να την μελετήσω πολύ καλά πριν την εφαρμόσω, γιατί δεν ανήκει στο μελισσοκομικό γνωστικό κεφάλαιο του δασκάλου μου (χρησιμοποιεί φλόγιστρο για την αντίστοιχη εργασία και όχι καυστική σόδα), αλλά και γιατί έχει τους κινδύνους της, και πρέπει να δημιουργήσω διαδικασίες και μεθόδους όσο το δυνατόν ασφαλέστερες, καθώς και να εντάξω (αγοράσω) και προστατευτικά μέσα ασφαλείας στην όλη διαδικασία.

  Θα τα δούμε στο μέλλον αυτά μαζί.

  Οπότε έχοντας ρίξει ακόμη μια ματιά στην μελισσοκομική μου ζωή, αλλά και έχοντας δωρίσει και μερικά από τα δώρα της γλυκοφιλούσας Θεάς της Σοφίας θα σας αφήσω, ελπίζω ικανοποιημένους και για την δόση μελισσοκομικής γνώσης που παρέθεσα εμπρός σας.

 
 Τα ξαναλέμε.





Adios Amigos Locos












Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 29/6/2021













Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Των γλυκών νερών η Καρολίνα

 


Εικοσάχρονο λουλούδι πόσο γρήγορα σου έσβησε της ζωής το κερί

πέντε λεπτά μόνο και μια μπλούζα αρκεί για να σβήσει η αναπνοή

ομορφούλα μου γλυκιά  Καρολαϊν  τι το ήθελες  να του πεις τρελή

το τι πατέρας είσαι εσύ, δεν αντιλήφθηκες το πόσο βαριά η προσβολή

 

Τίποτα αληταράδες Αλβανοί ή  υποανάπτυκτοι Πακιστανοί

με τίποτα δεν τα κάνουν αυτά οι Έλληνες, και ιδίως Χριστιανοί

 

Δεν του έφτανες μόνο εσύ, ήθελε και άλλο αίμα, πήρε και το σκυλί

μήδε εν βρασμό, μήδε εν αναταραχή, μόνο με λογική εντελώς ψυχρή

μήδε οι τύψεις, μήδε οι ερινύες της φυλής, μήδε η νέμεσης η τυφλή

σκηνικό στο σκηνικό, απάτη και πονηριά, η ατιμία να μείνει κρυφή

 

Τίποτα αληταράδες Αλβανοί ή  υποανάπτυκτοι Πακιστανοί

με τίποτα δεν τα κάνουν αυτά οι Έλληνες, και ιδίως Χριστιανοί

 

Κείτεσαι άψυχη δίπλα στο παιδί, ληστεία θα ήταν, τίποτα αλλοδαποί

έχει παραγίνει το κακό, δεν πάει άλλο, δεν είναι κατάσταση αυτή

σχόλια αβέρτα, εκατομμύρια είναι θες οι αγανακτισμένοι, οι σοφοί

ότι βολεύει τον καθένα, και ο φονιάς την ιστορία του εύκολα την πωλεί

 

Τίποτα αληταράδες Αλβανοί ή  υποανάπτυκτοι Πακιστανοί

με τίποτα δεν τα κάνουν αυτά οι Έλληνες, και ιδίως Χριστιανοί



Για την Καρολαϊν και για κάθε μια εν δυνάμει Καρολαϊν εκεί έξω, όπως και για κάθε "Σοφό" εκεί έξω! 




Adios Amigos Locos




Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 18/6/2021


Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους

 


 Άντε να κάνουμε μια βαρβάτη ανάρτηση για να στανιάρετε πάλι, μια που σας έχω στην δίαιτα τον τελευταίο καιρό. Σήμερα θα μιλήσουμε για το απομέλισμα, τους περιορισμούς του, και την εξάλειψη τους μέσα από την υποκατάσταση της εργασίας με κεφάλαιο (στο μέτρο του δυνατού).

 Γουστάρετε Φώτο! Το παλιό δοχείο ωρίμανσης (400 lt / 560 kg) μαζί με το μόλις αφιχθέν νέο δοχείο ωρίμανσης (300 lt / 420 kg), πετάει η ομάδα λέμε! Και ταυτόχρονα και τα δύο πλέον φίλτρα 40 cm! Σιγά, σιγά, κατά την διάρκεια της ανάρτησης θα εξηγήσουμε τον σκοπό αυτής της αγοράς.

 Αλλά πριν από όλα μερικές διευκρινήσεις.  

 Όλες οι διαδικασίες, περιορισμοί, επενδυτικό πλάνο, και υλικό, αφορούν εμένα και την μελισσοκομική μου επιχείρηση με τις δυνατότητες της, τους περιορισμούς της, και την στόχευση της, και όχι κάθε έναν και κάθε μια μελισσοκομική επιχείρηση εκεί  έξω, που μπορεί να διαφέρει σε δυνατότητες, πόρους, περιορισμούς, στοχεύσεις. Στόχος αυτής της μελισσοκομικής ανάρτησης είναι πρώτον να σας δώσει ένα τρόπο ανάλυσης της δικής σας μελισσοκομικής επιχείρησης και των περιορισμών της, και κατά δεύτερο λόγο να σας παρουσιάσει έναν τρόπο, μια μέθοδο καλύτερα, να ετοιμάσετε το δικό σας επενδυτικό πλάνο για τον αντίστοιχο τομέα της μελισσοκομικής σας επιχείρησης (κάτι αντίστοιχο που είχε γίνει για μελισσοκομικά πλάνα ανάπτυξης μελισσοκομικών επιχειρήσεων στην παλιότερη ανάρτηση του blog Δημιουργώντας ένα μελισσοκομικό πλάνο ).

 Ακολουθώντας την ίδια ανάλυση και βήματα μπορείτε να σπάσετε την επιμέρους διαδικασία της απομέλοσης και της δικής σας μελισσοκομικής επιχείρησης, και να προβείτε στην απαραίτητη έρευνα αγοράς και προγραμματισμού του πλάνου επενδύσεων για την εξάλειψη των αντίστοιχων περιορισμών που μπορεί να έχετε ανακαλύψει στην αντίστοιχη διαδικασία και εσείς.


 Δεύτερη διευκρίνηση, άλλο ο τρύγος (Η αφαίρεση των πλαισίων με το μέλι από τις κυψέλες), από την απολέπιση των πλαισίων (Η αφαίρεση του κεριού που βάζουν οι μέλισσες στα πλαίσια όταν είναι ώριμο σύμφωνα με αυτές το μέλι από πλευράς υγρασίας), και άλλο το απομέλισμα (Η διαδικασία εξαγωγής του μελιού από τα πλαίσια με την βοήθεια μελιτοεξαγωγέα). Για την διαδικασία του τρύγου και τους περιορισμούς του έχουμε ήδη γράψει σε παλιότερη ανάρτηση του blog Αχχχ αυτά τα μπερεκέτια! ) και δε θα αναπτύξουμε περισσότερο το θέμα, όποιος ενδιαφέρεται για τους αντίστοιχους περιορισμούς διαβάζει την ανάρτηση.

 Η επάνω φώτο, δείχνει την εφαρμογή των φίλτρων επάνω στα δοχεία ωρίμανσης και λύσεις που ήδη έχω βρει σε αστοχίες των σχεδιασμών τους, λύσεις που τις έχω παρουσιάσει σε παλιότερη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικές κατασκευές και πατέντες όπου και αναφέρονται ακόμη μερικοί περιορισμοί στο απομέλισμα και οι λύσεις που έχω δώσει για την αντιμετώπιση τους, όποιος ενδιαφέρεται ισχύουν τα γνωστά, διαβάζει την αντίστοιχη ανάρτηση.

 Για να αρχίσουμε παρουσιάζοντας το διαδικασία της απομέλοσης στην δική μου μελισσοκομική επιχείρηση παρουσιάζοντας τον εξοπλισμό που έχω για αυτή την διαδικασία, το πως απομελόνω και το γιατί ακολουθώ αυτή την διαδικασία, καθώς και τους βασικούς περιορισμούς που έχω εξαιτίας όλων των παραπάνω.

 Πρώτα από όλα απομελώνω μόνος μου χωρίς καμία βοήθεια, βασικότατο αυτό, επίσης κάνω κοντινούς τρύγους (15-35 χιλιόμετρα μακριά), αλλά και τρύγους πολύ μακρινούς (πάνω από 150 χιλιόμετρα απόσταση, και πάνω από 15 ώρες να κρατάει ο τρύγος (8 ώρες) με τις μεταφορές από και προς τα μακρινά μελισσοκομεία (6 ώρες) και το ξεφόρτωμα των τρυγημένων  ορόφων με τα πλαίσια (1 ώρα), και μάλιστα οι κύριοι τρύγοι μου είναι δυστυχώς οι μακρινοί τρύγοι (Τρύγοι στα πεύκα)). Επίσης έχω δικό μου ιδιόκτητο μελισσοκομικό εργαστήριο, που όμως το έχω περιορισμένο σε μέρος της ιδιοκτησίας μου, στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν κάποια πράγματα και να το επεκτείνω στο σύνολο της ιδιοκτησίας μου). Στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι δεν υπάρχει θέρμανση επίσης, και αυτό δημιουργεί θέματα με το απομέλισμα των πλαισίων στο δεύτερο χέρι του πεύκου (στον Σοχό πέφτει τόσο πολύ η θερμοκρασία τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη που εάν δεν βρεις έναν τρόπο να ζεστάνεις τα πλαίσια με το μέλι απλούστατα δεν θα μπορεί να βγει το μέλι από αυτά μέσα στο μελιτοεξαγωγέα!).

 Επίσης στους τρύγους μου αφαιρώ την πρόπολή από τα πλαίσια (από παντού) αλλά και ζυγίζω το κάθε κουβά με μέλι που βγάζω (μεικτό - απόβαρο κουβά = καθαρό μέλι) και κρατάω αρχείο από κάθε μέτρηση για να ξέρω ακριβώς το πόσο μέλι βγάζω.

 Επίσης ο μελιτοεξαγωγέας μου είναι εξάρης με αναστροφή, αλλά χωρίς προγραμματισμό, οπότε πρέπει χειροκίνητα να αυξομειώνεις τις στροφές του και κάνεις χειροκίνητα την αναστροφή των πλαισίων, αυτό σημαίνει ότι μέρος της προσοχής σου και του χρόνου σου αναγκαστικά δαπανάται και για αυτή την εργασία.

 Ενώ έχω και μαχαίρι ατμού προτιμώ να απομελόνω με την μελισσοκομική πηρούνα, γιατί είχα μια πολύ κακή εμπειρία όταν διέφυγε της προσοχής μου ότι το νερό από το μαχαίρι ατμού είχε τελειώσει όταν το δούλευα, με αποτέλεσμα να σκάσει ο σωλήνας του και να με χτυπήσει στο γόνατο, ήμουν πολύ τυχερός πάνω σε αυτό γιατί θα μπορούσε να είχε σκάσει το μπόιλερ του και αντί για ένα κομμάτι σωλήνα να μου ερχόταν στο γόνατο κανένα κομμάτι μέταλλο και να μου το είχε σπάσει!

 Και για να περιγράψω λίγο την διαδικασία του απομελίσματος για να έχετε μια καλύτερη ιδέα του τι αντιμετωπίζω, και για ποιους λόγους είμαι "αργός" στο απομέλισμα (και με δουλεύουν όλοι! Χα χα χα).

 Ξεκινώ παίρνοντας ένα πάτωμα με τρυγημένα πλαίσια, αφαιρώ στον πρώτο σταθμό εργασίας (τραπέζι αλλά και πλαστικός πάγκος και κουβάς που συγκεντρώνω την πρόπολη) την πρόπολη από παντού στα πλαίσια (αργή διαδικασία και σπαστικότατη, αλλά σε μερικές χιλιάδες πλαίσια σου προσφέρει μερικά κιλά καθαρής πρόπολής! Περισσότερα μάλιστα από το να έβαζες σε πολλές δεκάδες με εκατοντάδες μελίσσια σίτες πρόπολής, υπάρχει εδώ φυσικά και ένα κόλπο για να βγάζεις περισσότερη πρόπολή αλλά φυσικά δεν θα σας το πω! Ας κρατήσουμε και κάτι για μας! Χα χα χα).

 Μεταφέρω τα πλαίσια στον πάγκο απολεπισμού όπου απολεπίζω τα πλαίσια με την μελισσοκομική πιρούνα και τροφοδοτώ με αυτά τον μελιτοεξαγωγέα, τον οποίο χειρίζομαι χειροκίνητα (ανεβάζω σιγά, σιγά, στροφές με τον δωδεκάθεσιο διακόπτη του) και συγκεντρώνω το μέλι από αυτόν σε έναν κουβά κάτω από την κάνουλα του.

 Με που γεμίζει ο κουβάς ως ένα σημείο (κοντά στα 13,5-14,5 κιλά) κλείνω την κάνουλα του μελιτοεξαγωγέα, και τον βάζω να λειτουργεί σε ένα νέο σετ πλαισίων, ζυγίζω τον κουβά, γράφω το μεικτό βάρος που δείχνει η ζυγαριά, και χύνω το περιεχόμενο του κουβά πάνω στο φίλτρο που έχω στο δοχείο ωρίμανσης μέχρι να μείνει κάτω από ένα κιλό μέλι στα τοιχώματα του κουβά, και αμέσως ζυγίζω τον "άδειο" κουβά για να βγάλω το απόβαρο για την επόμενη μέτρηση που θα κάνω στον επόμενο κουβά (έχεις ζυγίσει και τον κουβά στην αρχή για να ξέρεις και το αρχικό απόβαρο) και γράφω το απόβαρο στο αρχείο μου, τοποθετώ τον κουβά πάλι κάτω από την κάνουλα και συνεχίζω την διαδικασία.

  Φυσικά αυτό που περιγράφω δεν είναι τόσο καθαρό με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται μια, μια, και να προχωράς στην επόμενη, στην πραγματικότητα αρχίζεις βγάζοντας την πρόπολή από 6 πλαίσια, πας αμέσως αυτά τα 6 πλαίσια για απολέπιση και τα τοποθετείς στον μελιτοεξαγωγέα, και αμέσως βγάζεις πρόπολή από τα επόμενα 6 πλαίσια, απολέπιση τους, αφαίρεση των προηγούμενων πλαισίων από τον μελιτοεξαγωγέα και τοποθέτηση τους στον άδειο από πλαίσια όροφο, ενδιάμεσα και ταυτόχρονα με όλα αυτά ζύγισμα των κουβάδων και άδειασμα τους στο φίλτρο (συνήθως 2 εξάδες δίνει έναν κουβά μέλι!) και αυτό γίνεται για ώρες, με εσένα να πηγαίνεις ανάμεσα στους σταθμούς εργασίας, τον μελιτοεξαγωγέα, τα δοχεία ωρίμανσης και τις ντάνες με τους ορόφους με τα πλαίσια σαν το μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ! Και αυτός ο λόγος για τον οποίο είχα το ατύχημα με το μαχαίρι του ατμού και την εγκατάλειψη αυτού του τρόπου απολεπίσματος όπου η πιθανότητα ίδιου ατυχήματος σε τέτοιες συνθήκες πλησιάζει την βεβαιότητα! 

 Επίσης επειδή δουλεύεις την μελισσοκομική πιρούνα δημιουργούνται πολύ ψιλά κομματάκια κεριού τα οποία φράζουν το φίλτρο (το δεύτερο φίλτρο από τα δύο του διπλού φίλτρου) μαζί με την γύρη, φαινόμενο πολύ πιο έντονο σε απομέλισματα πλαισίων μελιών από μελιτώματα ή σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας (συνήθως το φίλτρο μπορεί να φιλτράρει κοντά στα 8-9 κουβάδες με μέλι, 110-120 κιλά πευκόμελου πριν φρακάρει, και στους 11-12 κουβάδες με ανθόμελο που είναι πολύ πιο αραιό! 110 -120 κιλά μέλι είναι αντίστοιχα 110-120 τρυγημένα πλαίσια! Μετά από αυτό το σημείο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το φίλτρο όλη την νύχτα πάνω από το δοχείο ωρίμανσης για να στραγγίξει αργά αργά από το μέλι, και να το πλένεις πρωί πρωί ώστε να στεγνώσει σε 1-2 ώρες, και  να ξαναρχίσεις τον τρύγο σε καθαρό πλέον φίλτρο! Και οι 8-9 κουβάδες κατορθώνονται με από τον 7ο κουβά και μετά να ανακατεύεις το μέλι στο δεύτερο φίλτρο με κουτάλι της σούπας για να βοηθήσεις την ροή του!).

 Οπότε αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνω στο απομέλισμα και για αυτό και είμαι χαρακτηριστικά αργός, και με δουλεύουν για αυτό κάποιοι, κάποιοι (φυσικά όταν τους λέω "Εγώ έβγαλα τόσα κιλά πρόπολή. Εσύ πόσα έβγαλες με τις σίτες πρόπολής?" ή όταν τους λέω "Εγώ έβγαλα τόσες χιλιάδες κιλά και τόσα γραμμάρια μέλι" τους κόβονται τα γελάκια γιατί και δεν έχουν ούτε κλάσμα της πρόπολής που βγάζω, αλλά και δεν έχουν καν ιδέα το πόσο ακριβώς μέλι έβγαλαν μέσα στην χρονιά - οκ είναι κατανοητό αυτό, γιατί καθώς βγάζεις μέλι για μήνες ταυτόχρονα πουλάς και σε λιανική και χονδρική, και θα επικρατεί ένας ψιλοχαμούλης στην αποθήκη σου σχετικά με το τι μπαίνει και το τι βγαίνει, θα μου πείτε φυσικά μπορείς να σημειώνεις τους κουβάδες ή τενεκέδες με μέλι που θα βγάζεις και χοντρικά να ξέρεις το τι παράγεις, αλλά η απάντηση είναι ότι κάποιος που θα ήταν πρόθυμος να κρατά αρχείο με πόσους κουβάδες μέλι παρήγαγε θα ήταν ο ίδιος ακριβώς με αυτόν που ζυγίζει τον κάθε κουβά πριν τον αδειάσει στο φίλτρο και κανένας άλλος!!! Χα χα χα-).  

 Οπότε έχοντας μια εικόνα της διαδικασίας απομέλοσης όπως την κάνω εγώ μπορείτε να αντιληφθείτε και τους βασικούς περιορισμούς που αναφέρω στον παραπάνω πίνακα. 

 Για να τους δούμε και επί τροχάδην. 

 Το στόμωμα του φίλτρου το έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περισσότερο.

 Ο κορεσμός της χωρητικότητας των δοχείων ωρίμανσης σε απλά ελληνικά σημαίνει το μέγιστο όριο του πόσο μέλι χωράει το δοχείο ωρίμανσης. Όταν φτάνεις αυτό το όριο απλούστατα πρέπει να σταματήσεις το απομέλισμα μέχρι να αδειάσεις το δοχείο ωρίμανσης. Σε εμένα μέχρι πριν λίγο αυτό το όριο ήταν ελαφρώς κάτω από τα 500 κιλά μέλι (θεωρητικά το πρώτο δοχείο ωρίμανσης μου χωράει 560 κιλά, δεν το φτάνω ποτέ μέχρι αυτό το σημείο! Γιατί δεν εμπιστεύομαι και τόσο τα πόδια του ότι θα αντέξουν αυτό το βάρος (φίλος μου έχει μάλιστα ηλεκτροκολλήσει και όλες τις ραφές από τα αντίστοιχα μεταλλικά πόδια που έχουν τα δοχεία του και δεν βασίζεται μόνο στα μπουλόνια τους!)). 

 Αδυναμία χρήσης δοχείων ωρίμανσης έχουμε όταν υπάρχει μέσα τους μέλι που θα πρέπει να ωριμάσει σε αυτά για 15-20 μέρες (ανθόμελα) και πρέπει να περιμένουμε αυτό το διάστημα για τον επόμενο τρύγο. Λύση για αυτό σε εμένα που κάνω σχεδόν ταυτόχρονα τρύγο μελιτωμάτων και τρύγο ανθόμελων ήταν να τρυγώ πρώτα τα μελισσοκομεία που είχαν μέσα μέλι από μελιτώματα, μια που αυτά δεν χρειάζονται ωρίμανση γιατί έχουν χαμηλή υγρασία εκ ορισμού, και έπειτα να κάνω τους τρύγους στα ανθόμελα, αλλά όταν ο αριθμός των μελισσιών ανεβάνει μπορεί οι τρύγοι των μελιτωμάτων (που συνήθως έχω τα περισσότερα μου μελίσσια) να κρατήσει τόσο ώστε να μην προλάβεις να κάνεις και τον τρύγο των ανθόμελων (και τα πας ατρύγητα στα πεύκα!).

 Μέγιστος αριθμός απομέλοσης πλαισίων μελιτοεξαγωγέα είναι ακριβώς αυτό που λέει και η πρόταση, πόσα πλαίσια μπορεί να απομελόσει  πες σε μια μέρα απομέλοσης ο μελιτοεξαγωγέας. Όσο πιο πολλά πλαίσια παίρνει ή όσο πιο αυτοματοποιημένος είναι τόσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός.

 Μέγιστος αριθμός απολέπισης πλαισίων είναι ακριβώς ότι και το παραπάνω, πόσα πλαίσια μπορείς να απολεπίσεις μέσα σε μια μέρα απομέλοσης. Εάν έχεις πάνω από ένα άτομο, δουλεύεις με μαχαίρι ατμού, ή την μελισσοκομική πριονοκορδέλα του Γκλαβά, ή το συρόμενο μαχαίρι ατμού της Lyson, ή το ηλεκτρικό βαρυτικό διπλό μαχαίρι πάλι της Lyson, ή την μελισσοκομική πιρούνα νέου τύπου με το αντίστοιχο αναλόγιο της του lakis Inox, ή για το τέλος το αυτόματο απολεπιστήριο του Γκλαβά ή της Lyson θα βγάζεις πολύ περισσότερα απολεπισμένα πλαίσια από τον Αρκούδα και την απλή μελισσοκομική του πιρούνα! Τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο! Χα χα χα.

 Πιθανότητα βλάβης μηχανικού ή ηλεκτρικού εξοπλισμού ο μεγάλος μου φόβος και ο απόλυτος εφιάλτης πάνω στο απομέλισμα, να σου χαλάσει ο μελιτοεξαγωγέας και να σου μείνει όλο το απομέλισμα στην μέση! Ακόμη και να κοπεί το ρεύμα και να πάει στράφι η μέρα. Λύση δεύτερος μελιτοεξαγωγέας στην πρώτη περίπτωση, γεννήτρια στην δεύτερη, τουλάχιστον έτσι γλυτώνεις την ολική παύση του απομελίσματος (θα έχεις φυσικά μερική παύση ή μειωμένη παραγωγή αλλά από το  τίποτα και αυτό καλό είναι!). Προσοχή πάνω σε αυτόν τον περιορισμό! Όσο αυξάνει ο μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός σου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχεις μια βλάβη που θα οδηγήσει σε μια πλήρη ή μερική παύση του απολεπίσματος. Θα μου πείτε "Μα πως αφού θα έχεις 2 ή και 3 μελιτοεξαγωγείς!" ναι αλλά θα έχεις μόνο μια αντλία μελιού, ή μόνο ένα θερμανόμενο φίλτρο μελιού!!! Και εάν χτυπήσει ένα από αυτά τα δύο γυρίζεις αυτομάτως στον μεσαίωνα! Χα χα χα. 

 Μέγιστος ρυθμός αδειάσματος δοχείων ωρίμανσης για επαναχρησιμοποίηση τους το πόσο γρήγορα μπορούν να αδειάσουν τα δοχεία ωρίμανσης από το μέλι για να τα ξαναχρησιμοποιήσεις. Στην δική μου περίπτωση η όλη διαδικασία κρατά μερικές ώρες (3-4) για να γεμίσω 12 κουβάδες των 25-26 κιλών. Οι πρώτοι κουβάδες γεμίζουν στο πι και φι (1,5-2 λεπτά ο κάθε ένας) αλλά όταν φτάνεις στον 11-12 κουβά χρειάζονται 18-20 λεπτά ο καθένας γιατί έχει πέσει η στάθμη του μελιού στο δοχείο ωρίμανσης οπότε και η πίεση και η ροή με την οποία βγαίνει από την κάνουλα (με μέλια μελιτωμάτων και σε θερμοκρασίες 5-15 βαθμών αυτό!). Φυσικά αφήνω κάθε φορά 120-150 κιλά μέλι μέσα στο δοχείο ωρίμανσης για να μην βγει στους κουβάδες και το αφρόμελο (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αφρόμελο ) για να είναι πιο καθαρό το μέλι για τους πελάτες (οι οποίοι είναι άσχετοι και ανίδεοι και δεν ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο μέρος του μελιού! Χα χα χα). Οπότε εγώ σε δύο μέρες τρύγου τρυγώ κοντά στα 320-350 πλαίσια μελιού, τα οποία τα απομελίζω σε 3 ημέρες, γεμίζει μέχρι τότε το δοχείο ωρίμανσης και την 6 μέρα το αδειάζω και μεταφέρω τους κουβάδες με το μέλι στον χώρο αποθήκευση τους - το  μανίκι της γης γιατί πρέπει να ανεβείς σκάλες επί σκαλών φορτωμένες με εκατοντάδες κιλά μέλι!-, και η 7 ημέρα της εβδομάδας είναι προετοιμασία για τους τρύγους της επόμενης εβδομάδας (φόρτωμα του φορτηγού με άδειες κυψέλες και ορόφους, άδειασμα του μελισσοκομικού εργαστηρίου από πατώματα με απομελισμένα πλαίσια για να δημιουργηθεί χώρος για τους νέους ορόφους με τρυγημένα πλαίσια), οπότε έτσι είναι γεμάτες με εργασίες όλες οι εβδομάδες για μεγάλα διαστήματα (μηνών) που τρυγάς στα πεύκα. Εάν όμως έχεις πάνω από 1 δοχείο ωρίμανσης αυτός ο χρόνος μπορεί να πολλαπλασιαστεί επί τον αριθμό των δοχείων που έχεις. Δηλαδή να αφήσεις να τιγκάρουν όλα τα δοχεία ωρίμανσης και να συσκευάζεις ταυτόχρονα πολλούς κουβάδες με μέλι από κάθε δοχείο ωρίμανσης. Οπότε μπορείς αυτή την δουλειά να μην την κάνεις κάθε μια εβδομάδα αλλά ανά δύο ή τρεις. Άλλο να αδειάζεις 500 κιλά μέλι σε μια μέρα και άλλο 1500!

 Μέγιστος αριθμός τρυγημένων πλαισίων για απομέλισμα το πόσα πλαίσια έχεις τρυγήσει στις μέρες του τρύγου. Ήδη έχω αναφέρει τον δικό μου μέγιστο, περισσότερα άτομα, κοντινότεροι τρύγοι, καλύτερος εξοπλισμός για τρύγο αυξάνουν αυτόν τον αριθμό. 

 Επίπεδο αντοχής μελισσοκόμου για απομέλισμα ανάμεσα στους τρύγους  κάτι το τόσο αυτονόητο που διαφεύγει στο τέλος από όλους (μάλλον από όσους ασχολούνται με την διαδικτυακή μελισσοκομία και σχολιάσμο, και όχι από τους πραγματικούς επαγγελματίες μελισσοκόμους!),απλούστατα είσαι από αίμα και σάρκα και κουράζεσαι, ιδίως μέχρι να φτάσεις στους κύριους τρύγους στα πεύκα στο τέλος της μελισσοκομικής χρονιάς και έχεις πολλά μελίσσια έχεις δει τον Χριστό φαντάρο! Όσο λιγότερα μελίσσια, όσο νεότερος είσαι, όσο κοντινότεροι οι τρύγοι, τόσο μεγαλύτερες οι αντοχές σου. 

 Διαθέσιμος χρόνος μελισσοκόμου για απομέλισμα ανάμεσα στους τρύγους μπορεί να μοιάζει λίγο με τον παραπάνω περιορισμό αλλά δεν είναι ακριβώς ο ίδιος. Ναι ένας μελισσοκόμος που έχει χιλιάδες πλαίσια να τρυγήσει και να απομελόσει η βασική του παράμετρος δεν είναι ο χρόνος που θα δαπανήσει για αυτό (θα δουλεύει μέχρι να ξεπατωθεί, αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο από τον χρόνο που διαθέτει, αλλά συνήθως παίρνει λιγότερο, γιατί όταν ο μελισσοκόμος φτάνει στους κύριους τρύγους του ήδη δουλεύει με ατμούς σε σωματικά καύσιμα, τουλάχιστον ο επαγγελματίας μελισσοκόμος). Εκεί που διαφέρει αυτός ο περιορισμός από τον αμέσως παραπάνω περιορισμό είναι εάν ο μελισσοκόμος δεν είναι μόνο επαγγελματίας μελισσοκόμος και έχει και δεύτερη εργασία που θα πρέπει να δίνει παρόν και σε αυτή! Χμμμμμμ! Δεν μπορείς να τα έχεις όλα ε? Χα χα χα.  

 Διαθέσιμοι χώροι για εξοπλισμό απομέλοσης, για τρυγημένα πλαίσια, και για συσκευασμένο μέλι απλούστατα χώροι στο μελισσοκομικό εργαστήρι για όλα αυτά! Πολύ μεγάλοι χώροι! Ενδεικτικά αναφέρω ότι το δοχείο ωρίμανσης των 560 kg έχει διάμετρο 75 εκατοστών, το 420 kg 66 εκατοστών, ο μελιτοεξαγωγέας διάμετρο 80 εκατοστών, το πάγκος απολεπισμού 70 εκατοστά επί 150 εκατοστά (και το ζυμωτήριο σχεδόν 1,5 μέτρο διάμετρο!!!) και χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 μέτρο ανάμεσα σε κάθε τι για να μπορείς να κινείσαι και να δουλεύεις άνετα, και φυσικά πολλαπλάσιος χώρος από αυτόν για τις ντάνες με τα τρυγημένα πλαίσια και τους κουβάδες με το συσκευασμένο μέλι. Φυσικά ήξερα "διδάσκαλο"  μελισσοκομίας με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους, που είχε τον μελιτοεξαγωγέα του στο σαλόνι του σπιτιού του!!!!!! Αλλά διαδικτυακή μελισσοκομία  και οι ακόλουθοι της! Τι να πεις! Χα χα χα. 

 Και για το τέλος μέσα θέρμανσης του  χώρου για να μπορεί να βγει το μέλι από τα απομελομένα πλαίσια δηλαδή στον Σοχό τέλη Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη εάν δεν ζεστάνεις τα πλαίσια κάπως ούτε με σκαρπέλο δεν βγαίνει το μέλι από αυτά!! Χα χα χα. 

 Αυτοί ήταν το λοιπόν οι βασικοί περιορισμοί που έχω διαπιστώσει εδώ και πολλά χρόνια στην διαδικασία της απομέλοσης στην μελισσοκομική μου επιχείρηση (οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν ελαφρά από τους δικούς σας, ιδίως εάν δουλεύετε με περισσότερα άτομα, ή με μαχαίρι ατμού, ή περισσότερο με ανθόμελα από τι με μελιτώματα, είσαστε στον νότο, έχετε περισσότερο κεφάλαιο, και πάει λέγοντας.....).

  Για να ετοιμάσω το επιχειρηματικό πλάνο αντικατάστασης εργασίας με κεφάλαιο πάνω στην συγκεκριμένη λειτουργία της μελισσοκομικής μου επιχείρησης θεώρησα ότι η επένδυση σε αυτή  μπορεί να γίνει σταδιακά, και μάλιστα με 5 διακριτά στάδια επένδυσης που τα ονόμασα ΕΠ1 (Στην οποία βρισκόμουν μέχρι πέρσι), ΕΠ1 ΜΑΧ (Την οποία ολοκλήρωσα πριν από λίγες μέρες), και στις μελλοντικές ΕΠ2, ΕΠ2 ΜΑΧ, ΕΠ3.

 Και σας έχω ετοιμάσει ένα πίνακα (βλέπετε παραπάνω) όπου λεπτομερώς αναφέρω τον εξοπλισμό* για το κάθε επίπεδο επένδυσης καθώς και το αθροιστικό κόστος της επένδυσης από επίπεδο σε επίπεδο.

 Αλλά πρώτα μια διευκρίνηση γιατί έχω αυτές τις πέντε κατηγορίες επένδυσης, και γιατί η συγκεκριμένη ονοματοδοσία τους. Πρώτα η ΕΠ1 η αρχική μου επένδυση σε ένα δοχείο ωρίμανσης, πάγκο απόλεπισμού, μελιτοεξαγωγέα, και μέσα απολεπισμού. Από κάπου θα έπρεπε να αρχίσω την επένδυση και αυτή ήταν η αρχή της. Επόμενη επενδυτική κατηγορία η ΕΠ1 ΜΑΧ  δηλαδή μια συμπληρωματική επένδυση στην αρχική επένδυση ΕΠ1 η οποία με μικρό κόστος προς την αρχική επένδυση μπορεί να αυξήσει πολύ την αξία της αρχικής επένδυσης, την παραγωγικότητα της, και κυρίως θα προσδώσει ποιοτικά χαρακτηριστικά στην διαδικασία της απομέλοσης.

 Οπότε με αυτό το πλάνο επένδυσης ξεκινούμε με 1 μελιτοεξαγωγέα, 1 πάγκο απολεπισμού, 1 δοχείο ωρίμανσης και σχετικά απλά μέσα απολεπισμού για να φτάσουμε στο τέλος στο ΕΠ3 με 2 πάγκους απολεπισμού, 2 μελιτοεξαγωγείς, 4 δοχεία ωρίμανσης,  απολεπιστικό μηχάνημα, αντλία μελιού, θερμανόμενο φίλτρο μελιού**  

 Και εδώ έχουμε το κόστος ανά επίπεδο επένδυσης, το αθροιστικό κόστος όλων των επιπέδων επένδυσης, την ποσοστιαία αύξηση σε κάθε επίπεδο επένδυσης σε σχέση με την αρχική επένδυση, και την ποσοστιαία αύξηση της ολοκληρωμένης επένδυσης σε σχέση με την αρχική επένδυση. 

 Αξίζει να σημειωθεί το πόσο μικρή επένδυση χρειάζεται για να πας από το ΕΠ1 στο ΕΠ1 ΜΑΧ, το πόσο μεγαλύτερες είναι οι ποσοστιαίες αυξήσεις για τα επόμενα επίπεδα ΕΠ2 και ΕΠ2 ΜΑΧ για να εκτιναχθεί κυριολεκτικά σε απαγορευτικά επίπεδα για το ΕΠ3 (σε βαθμό που να μην αξίζει καν να σκεφτείς μια τέτοια επένδυση! Ιδίως όταν υπάρχουν και άλλες ανάγκες της μελισσοκομικής  σου επιχείρησης που χρήζουν αντιμετώπισης πχ ένα μεγαλύτερο φορτηγό ή ένα 4Χ4 φορτηγό! Ή να κάνεις μια δεύτερη εργασία με αυτό το κεφάλαιο πχ ένα ξυλουργικό εργαστήριο, ή να μπεις και σε άλλους τομείς του ίδιου κλάδου πχ εμπορία και όχι μόνο παραγωγή, ή στο τέλος τέλος να κάψεις μερικές χιλιάδες ευρώ για σένα πχ στις ξεκωλοκινέζικες Ουκρανέζ.........! Ουπς Λάθος! Να αγοράσεις 2-3 φλιπεράκια και μια κονσόλα arcade και να κάνεις ένα δωμάτιο ψυχαγωγίας! Τι λέει? Το έσωσα? Χα χα χα)


 Για να σας παρουσιάσω και με την μορφή ενός πίνακα ακριβώς το τι υλικό αποτελεί το κάθε επίπεδο επένδυσης για να είναι ευκολότερο το σταδιακό "χτίσιμο" της αλλά κυρίως να αντιληφθούμε αμέσως παρακάτω τα ποια ποιοτικά πλεονεκτήματα θα προσδώσουν τα επιμέρους επίπεδα επένδυσης στην δεδομένη διαδικασία απομέλοσης (και εδώ είναι τα καλά αυτής της διαδικασίας σχολαστικής ανάλυσης και τα οποία θα μπορούν να σας βοηθήσουν ιδιαίτερα εάν πάτε να αναλύσετε και εσείς την δική σας διαδικασία απομέλοσης -και όχι μόνο!-).

 Και τι έχουμε εδώ?

 Εδώ έχουμε όλους τους περιορισμούς που αναφέραμε παραπάνω και το πως το κάθε επίπεδο επένδυσης τους ξεπερνά!

 Και ας το αναπτύξουμε λίγο παραπάνω αυτό που βλέπουμε σε αυτόν τον πίνακα.

 ΕΠ1 το ένα φίλτρο έχει κορεσμό σχετικά εύκολα (120 κιλα-120 πλαίσια), δεν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονους τρύγους γιατί το ένα δοχείο ωρίμανσης σου δεν φτάνει για δύο τρύγους εάν ο ένας είναι ανθόμελο, μπορείς να συσκευάζεις έναν, έναν, μόνο κουβά από δοχείο ωρίμανσης και ανά τρεις μέρες απομελισμού πρέπει να το αδειάζεις, εάν σου χαλάσει ο μελιτοεξαγωγέας είσαι να σε κλαίνε οι ρέγκες!

 ΕΠ1 ΜΑΧ πλέον έχεις δύο φίλτρα, δύο δοχεία ωρίμανσης, μπορείς είτε να κάνεις ταυτόχρονο τρύγο και σε ανθόμελο και μελίτωμα ή να μην έχεις κορεσμό φίλτρων στα 120 πλαίσια -120 κιλά αλλά στο διπλάσιο αυτών, όποτε μπορείς να δουλεύεις πολύ περισσότερες ώρες στο απομέλισμα, δυστυχώς όμως δεν μπορείς να έχεις και τα δύο! Είτε το ένα δοχείο θα είναι για ανθομελό και το άλλο για μελίτωμα, είτε θα είσαι παραγωγικότερος σε έναν από τους δύο τρύγους, και τα δύο ταυτόχρονα δεν γίνονται! Επίσης πλέον μπορείς να έχει πολλαπλή συσκευασία με τα δύο δοχεία ωρίμανσης και μπορείς να απομελόνεις για περισσότερες μέρες μέχρι να γεμίσουν τα δοχεία ωρίμανσης.

 ΕΠ2 πλέον έχεις 3 φίλτρα, 3 δοχεία ωρίμανσης, μπορείς να έχεις ταυτόχρονο τρύγο και να μην έχεις και κορεσμό φίλτρων! Επίσης έχεις δύο μελιτοεξαγωγείς, εάν σου χαλάσει ο ένας συνεχίζεις με μειωμένη παραγωγή αλλά συνεχίζεις, δεν είσαι να σε κλαίνε οι ρέγκες!

 ΕΠ2 ΜΑΧ Μεγιστοποιείς τον ρυθμό απολέπισης χωρίς να σου βγει ο κούκος αηδόνι με το αυτόματο απολεπιστήριο, μεγιστοποιείς και τον ρυθμό απομέλοσης με το να βάλεις προγραμματισμό στον παλιό μελιτοεξαγωγέα, ο δεύτερος πάγκος απολεπισμού χρειάζεται για να αποθηκεύεις πλαίσια απολεπισμένα πριν τα βάλεις στους μελιτοεξαγωγείς (εάν είσαι ταχύτερος από αυτούς απολεπίζοντας!  Ή έχεις και δεύτερο άτομο να απολεπίζει μαζί σου, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είσαι και ταχύτερος από αυτόματο απολεπιστήριο, απλώς το αυτόματο απολεπιστήριο δεν κουράζεται!)

 ΕΠ3 έχεις πληρώσει μια περιουσία, περισσότερα από όσα έχεις μέχρι τώρα δώσει, για να πάρεις αυτόματο απολεπιστήριο, αντλία μελιού, θερμανόμενο φίλτρο μελιού, ακόμη ένα δοχείο ωρίμανσης, και ξαφνικά έχεις θέμα χώρου, αλλά το κυριότερο θέμα μηχανικών βλαβών, γιατί όσο αυξάνουν τα μηχανήματα με κινούμενα μέρη τόσο αυξάνει η πιθανότητα να έχεις βλάβες (πολλαπλασιασμός πιθανοτήτων βλαβών), δυστυχώς έχεις πλέον μηχανήματα που δεν έχουν αντικαταστάτη (μελισσοκομική αντλία, θερμανόμενο φίλτρο), που εάν χαλάσουν μπορούν να σε στείλουν στο μεσαίωνα και να σε κλαίνε οι ρέγκες εάν σε πετύχει στην μεγάλη φούρια (έχει συμβεί σε φίλο μου να έχει χαλάσει η μελισσοκομική αντλία! Όλο το σύστημα πήγε κατά διαόλου!).



 Το λογικό θα είναι μια πορεία από το ΕΠ1 στο ΕΠ3 (ή και ακόμη παραπάνω για κάποιους άλλους! Ένα ΕΠ4 με περισσότερα του ενός αυτόματα απολεπιστήρια, και αντλίες, ακόμη περισσότερους μελιτοεξαγωγείς και δοχεία ωρίμανσης!) αλλά τα λεφτά για την μετάβαση από το ΕΠ2  ΜΑΧ στο ΕΠ3 είναι πάρα μα πάρα πολλά, και δεν είναι τόσο μεγάλη ούτε η αύξηση της παραγωγικότητας, ούτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα προσδώσει το νέο επίπεδο επένδυσης είναι σαφώς καλύτερα από το προηγούμενο επίπεδο επένδυσης (στην πραγματικότητα βάζεις ξανά μια αχίλλειο πτέρνα στην όλη διαδικασία! Τα μηχανήματα που δεν είναι διπλά!). 

 Και αυτό γιατί όλη η διαδικασία της απομέλοσης δεν εξαρτάται μόνο από το επίπεδο της επένδυσης σε αυτή, αλλά και από άλλες μελισσοκομικές διαδικασίες που είναι τελείως ανεξάρτητες από αυτές τις επενδύσεις (πχ είτε μπορείς να απομελόσεις 1500 πλαίσια είτε 500 είναι δώρο άδωρο εάν εσύ τρυγάς μόνο 350 πες πλαίσια μέσα στην εβδομάδα, το αυτόματο απολεπιστήριο θέλει μεν πολλά μελίσσια αλλά τα πολλά μελίσσια θέλουν και πολλούς για τους τρύγους!), αλλά ο κυριότερος παράγοντας είσαι πάντα εσύ! Μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου αλλά θα εξακολουθείς να κουράζεσαι ή να είσαι ήδη κουρασμένος μέχρι να φτάσεις στους τρύγους. Και πλέον μιλάμε για επένδυση που μεταφράζεται σε έσοδα από αρκετούς τόνους μέλι!

  Στον παραπάνω πίνακα σας έχω τους βασικούς περιορισμούς που σας είχα παρουσιάσει και παραπάνω και το πως επηρεάζουν την διαδικασία της απομέλοσης σε κάθε επίπεδο επένδυσης, έχω βάλει τρεις κατηγορίες επηρεασμού (απαγορευτικό, ημιαπαγορευτικό ή απαγορευτικό υπό προϋποθέσεις, και μη απαγορευτικό).

 Και εδώ φαίνεται ακριβώς το ποιοι είναι οι περιορισμοί που είναι ανεξάρτητοι στην επίλυση τους από το επίπεδο επένδυσης που θα γίνει στην όλη διαδικασία της απομέλοσης!

 Μελετήστε τα παραπάνω, εάν σας αρέσουν εφαρμόστε παρόμοια μεθοδολογία ανάλυσης και για την δική σας μελισσοκομική επιχείρηση και σχεδιάστε το μέλλον της.

 Αυτά!

 Καλή δύναμη!

 Χα χα χα.



* Το ότι αναφέρω στις μελλοντικές μου επενδύσεις κάποιους προμηθευτές δεν σημαίνει ότι θα πάρω αυτόν τον εξοπλισμό από αυτούς (ο εξοπλισμός που ήδη πήρα όμως είναι από αυτούς που αναφέρω!). Απλώς από αυτούς βρήκα στοιχεία τιμών και εξοπλισμού που με ενδιαφέρει! Οπότε μπορεί μέρος του εξοπλισμού να διαφέρει από προμηθευτή σε προμηθευτή, αλλά κάπου εκεί κυμαίνονται οι τιμές για όλο το πακέτο!

** Θυμάμαι συζήτηση με μελισσοκόμο δεύτερης (ή τρίτης) γενιάς που όταν του είχα αναφέρει τα πλεονεκτήματα που έχουν απέναντι στους μελισσοκόμους πρώτης γενιάς (όπως είμαι εγώ), μου είχε απαντήσει "Ε σιγά τα πλεονεκτήματα! Μερικά μηχανήματα και φορτηγά απλώς μας άφησαν οι γονείς μας, κατά τα άλλα και εμείς προσπαθούμε μέρα με την μέρα να την βγάλουμε όπως και οι υπόλοιποι σας"! 

 Τρομερή αδικία προς τους γονείς του αυτή η πρόταση και παντελή άγνοια της μελισσοκομικής πραγματικότητας από έναν μελισσοκόμο δεύτερης ή τρίτης γενιάς (που είναι και αναμενόμενη). Τα παραπάνω κόστη δείχνουν ότι μόνο μικρό δεν είναι το πλεονέκτημα που έχει κάποιος που κληρονομεί τα παραπάνω από τους γονείς του! Γιατί δεν είναι μάλιστα λεφτά που πρέπει να τα "βγάλεις" από αυτή την δουλειά για να τα επενδύσεις, αλλά είναι λεφτά που πρέπει να τα εξοικονομήσεις!!!! Και αυτό μπορεί να σου πάρει πολλά χρόνια, 5-7 για να μπορείς να ζήσεις τον εαυτό σου με αυτή την εργασία, και ακόμη 5-7 για να μπορέσεις να τα εξοικονομήσεις!!!! 

 Δεν αναφέρω ούτε τους χώρους σε μελισσοκομικά εργαστήρια που μπορεί να σου άφησαν οι γονείς σου που για να τα κάνεις αυτά μπορεί να περάσουν δεκαετίες! Ούτε καν αναφέρω το πόσο γνωστικό κεφάλαιο πήρες τζάμπα λόγου καταγωγής που κάποιος άλλος το απέκτησε μεταφέροντας κυψέλες άλλων. Κάτι τέτοιες απόψεις και λόγια είναι προσβολή για τους γονείς σας που σας προσφέρανε αυτά που εσείς τα υποτιμάτε! Δυστυχώς αυτά είναι πράγματα που δεν μπορεί να τα καταλάβει και να τα εκτιμήσει κανένας μελισσοκόμος που δεν είναι πρώτης γενιάς μελισσοκόμος! Κρίμα!











 Adios Amigos Locos


Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 14/6/2021
















Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Αποπαρασιτωμένος εμβολιασμένος και γεμάτος τσιπς!

 


 Ώ ρε μάγκα μου! Από την ώρα που έκανα το εμβόλιο της Phizer πιάνω τα δεδομένα από όλες τις μελισσοκομικές ζυγαριές της Ελλάδος! Άνοδος 1.040 gr, υγρασία 85%, κατάσταση μπαταρίας 40%. Πτώση 340 gr, υγρασία 55%, κατάσταση μπαταρίας 90%. Άνοδος 170 gr, υγρασία 60%, κατάσταση μπαταρίας 27%. 

 Γαμώ το 5G και τα τσιπάκια σας ρε μπαγλαμάδες νεοταξίτες, και εσύ κερατά Μπίλ Γκείτς με την Λουσιφερσφαιρίνη σου!

 Το λοιπόν σήμερα μέρα εμβολιασμού γιατί είμαι πρόβατος και Μπεεεεεε!  

 Και επειδή δεν είμαστε όποιοι και όποιοι για να κάνουμε το πεταμένο το Astrazeneca, το μπακλά το εμβόλιο, κανόνισα ραντεβού στον Λαγκαδά για να κάνω το Phizer και να χρεώσω το κράτος κοτζαμάν 17,5 ευρώ, μια που τόσα χρόνια πληρώνω φόρους καθώς και ασφαλιστικές εισφορές και ούτε έχω πατήσει καν σε κέντρο υγείας ή έχω πάρει κάποιο φάρμακο με συμμετοχή του κράτους!

 Ντύθηκα, σενιαρίστηκα, βάλαμε μέχρι και κουλώνια στα π@π@ρι@ μας, και κατέβηκα με τον πράσινο Χάρο στον Λαγκαδά για το ραντεβού στις 14:45. 

 Λίγος κόσμος στο κέντρο υγείας του Λαγκαδά που έχει και γκράφιτι τον Μακρυγιάννη (ή τον Πετρόμπεη? Δεν το κατάλαβα πλήρως),  στην είσοδο μια σεκιουριτού με  αλεξίσφαιρο και μάσκα με ρωτά "έχετε ραντεβού κύριε?" γρυλίζω καταφατικά. Βγάζει ένα σκατουλάκι από την τσέπη της και με σημαδεύει στο μέτωπο, μου έρχεται να τις πω ότι "Είναι πολύ κακή ιδέα να με σημαδεύεις, ακόμα και εάν αυτό που κρατάς είναι θερμόμετρο!", κατεβάζει το σκατουλάκι  μου λέει "Δεν έχετε πυρετό, περάστε στην ρεσεψιον να  δώσετε τα στοιχεία σας" ξαναγρυλίζω καταφατικά.

 Στην ρεσεψιόν μια μασκοφορούσα γαλαζοντυμένη, παίρνει την σελίδα με τα στοιχεία μου και τα στοιχεία του ραντεβού που είχα εκτυπώσει, και συμπληρώνει με αυτά  μια αίτηση, της λέω "Να σας κάνω μια ερώτηση? Ξέρετε είμαι μελισσοκόμος και τις τελευταίες μέρες δεν έχω πάει στα μελίσσια μου μην γίνει καμία επιπλοκή με τα τσιμπήματα των μελισσών και το εμβόλιο, ποια είναι  η γνώμη σας? Να μην πάω και για 1-2 μέρες στα μελίσσια μετά από το εμβόλιο για να μην έχουμε τίποτα  ντράβαλα?", σηκώνει για λίγο το κεφάλι της και μου λέει "Να μην πας ποτέ στα μελίσσια σου, μια μαλακία δουλειά είναι!" και ξανασυνεχίζει να συμπληρώνει την αίτηση "Ωχχχ που να πάρει! Και εδώ μας πήρανε χαμπάρι!" το μόνο που σκέφτομαι. 

 Μου δίνει την αίτηση στο χέρι και μου δείχνει την γενική κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρω για να  εμβολιαστώ, ακολουθώ την υπόδειξη της και φτάνω σε μια αίθουσα με καρέκλες κόκκινες, μπλε, κίτρινές, και 4-5 άτομα να κάθονται σε αυτές, αμίλητοι με μάσκες στα πρόσωπα τους "Εδώ είναι για τον εμβολιασμό?" ρωτώ, μου απαντούν καταφατικά με ένα νεύμα, "Τι να περιμένουν όλοι αυτοί? Είμαι μετά από αυτούς? Γιατί δεν σχηματίζουν ουρά για να εμβολιαστούν?"  ερωτήματα που πλανούνται στον νου μου.

 Και ξαφνικά βγαίνει ακόμα μια γαλαζοφορεμένη με μια λευκή μάσκα, "Ουυυυυυ!!! Όμορφη!!!!" λέω "Ναι καλά! Όλες όμορφες είναι με μια μάσκα στην μάπα, και φυσικά όλες όμορφες είναι μετά από 2-3 μήνες πάνω στα βουνά κατά την μελισσοκομική άνοιξη!" προλαβαίνω να σκεφτώ, βλέπω να ψάχνει κάτι με το βλέμμα της "Τι ψάχνεις ζαργάνα μου? Την αγάπη? Είσαι τυχερή, μόλις την βρήκες!" συνεχίζει να παίζει μονότερμα-μονόλογο ο εγκέφαλος μου "Τσαπερδόνης? Πέρασε το δεκαπεντάλεπτο, πως νιώθεις?" "Καλά είμαι!" απαντά ο Τσαπερδόνης, "Ερωτευμένος είμαι!" απαντώ από μέσα μου ταυτόχρονα και εγώ! Πυκνά μαύρα σπαστά μαλλιά σε κοτσίδα, πυκνά μαύρα μαρκαδορίσια φρύδια, τεράστιες καστανόμαυρες ματάρες, και μια κατάλευκη μάσκα! "Poetry in motion" σιγοτραγουδώ!

 Την βλέπω να αφήνει το πόστο της προτού της δώσω την αίτηση μου και πριν προλάβω να της πω πως τα παιδιά μας θα είναι τα ομορφότερα του κόσμου! "Μπα κάτσε καλά, μπα μαύρου λύκουυυυ!" ακούω κάτι μέσα μου να λέει , αποφασίζω να ακολουθήσω την συμβουλή αυτή και κάθομαι σε ένα νεοδημοκράτικο πλαστικό κάθισμα, "Που θα βρεις καλύτερα από εδώ?" σκέφτομαι, η ώρα περνά αλλά τα "γαλάζια όνειρα" χαμένα, "Καλύτερα να τους πεις ότι είναι η σειρά σου να εμβολιαστείς" μου λέει ένα πειραματοζω..... Ούπς! Λάθος! Μου λέει ένας εμβολιασμένος! "Καλή ιδέα" σκέφτομαι "Αρκεί να μπορέσω πρώτα να ανοίξω το στόμα μου μπρος στα γαλάζια όνειρα!".

 Ξαφνικά μπαίνει μέσα μια λευκοφορμαφορούσα στην αίθουσα με την πινακίδα "Εμβολιαστικό κέντρο", "Ααααα εδώ θα κάτσω εγώ" την ακούω να λέει "Εσύ και η Ειρήνη θα πάτε στην άλλη την αίθουσα" λέει σε μια άλλη γαλαζοφορεμένη "Ειιιιιιρήνηηηηηηη!!!!" Ακούω τον μαύρο λύκουυυυ μέσα μου να γρυλίζει "Έτσι το λένε το λοιπόν το μωρό ε?". Ξάφνου να και το μωρό να μπαίνει σαν σίφουνας μέσα στην αίθουσα, ελατήρια τα γόνατα μου με εκτοξεύουν από την θέση μου και παίρνω θέση μπροστά από την είσοδο της αίθουσας, κρατώντας μπροστά στο στήθος μου με τα δύο χέρια μου την αίτηση σαν άλλος κολίγος χωρικός που κρατά την τραγιάσκα του καθώς στέκεται ως υποτακτικός μπροστά  στον τσιφλικά.

 "Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό!" ακούω το μωρό να διαμαρτύρεται "Εμείς ετοιμάσαμε αυτή την αίθουσα και έρχεσαι εσύ με το έτσι θέλω και την κάνεις κατάληψη! Αφού σου είπαμε ότι δεν βολεύει αυτή η αίθουσα για την δουλειά που την θέλεις εσύ, στον ίδιο προθάλαμο θα είναι όσοι πρέπει να ελεγχθούν τα χαρτιά τους, όσοι περιμένουν να εμβολιαστούν, και όσοι περιμένουν το δεκαπεντάλεπτο! Θα γίνει χαμός, γιατί δεν μπορείς να το καταλάβεις!!! Κάθε μέρα το ίδιο! Τι πείσμα είναι αυτό!!!!", "Ούχχχχχ τι ωραία που τα λέει!!! Άραγε να έχουν γεύση κεράσι τα χείλη της?" ο μαύρους λύκους συνεχίζει από μέσα μου το παραλήρημα του, "Δεν ξέρω τι λες, θα κάνεις αυτό που λέω εγώ, θα πας στην άλλη αίθουσα και τέλος!" μαλώνει το μωρό η άσπρη φόρμα. 

 Νιώθω το κεφάλι μου να λυγίζει ελαφρά, τα αυτιά μου να χαμηλώνουν, τα μάτια μου να γίνονται τεράστια καθώς βιαστικά το βλέμμα του μωρού συναντά φευγαλέα το δικό μου "Μμμμμμμμμμμ!" κλαψούρισμα και αμέσως μετά ακούω από πίσω από το αυτί μου τον μαύρου λύκου να λέει "Απλώς δώσε την διαταγή μωράκι και την αρπάζω με τα δόντια από τον λαιμό για να την σύρω σε καμιά απόμερη γωνιά για να την κατασπαράξω την γριένζω!!!!". Δεν προλαβαίνω να το πω ,φεύγει ταχύτατα σαν σαΐνι το μωρό "Το χάσαμε το μωρό πατριόττττττ!" το μόνο που σκέφτομαι, "Περάστε κύριε!" λέει η άσπρη φόρμα "Σου χώσω καμιά ανάποδη θα δεις εσύ!!!" η μόνη σκέψη μου, "Να καθαρίσω λίγο εδώ που θα κάτσω και θα ασχοληθώ και με εσάς!" μου λέει καθώς περνάει τα πάντα με οινόπνευμα "Βρε άντε πνίξου μαρί Κατακουζίνα!" εξακολουθώ από μέσα μου να γρυλίζω!

 Και ξαφνικά πάλι άνοιξη! Τα γαλάζια όνειρα για ακόμη μια φορά μπαίνουν μέσα στην αίθουσα φουριόζα "Σου είπα σήμερα το πόσο σε αγαπώ?" τα αηδόνια κελαηδούν από μέσα μου, το μωρό σχεδόν δακρυσμένο, μαζεύει σε ένα ανοξείδωτο σκεύος σαν τεράστιο κέλυφος από αράπικο φιστίκι σύριγγές, βαμβάκια, χανζαπλάστ, φιαλίδια "Μα τι κάνεις εκεί? Από όλα αυτά έχει και στην άλλη αίθουσα που θα πας!!! Άστα αυτά εδώ! Μα τι παιδιαρίσματα είναι αυτά! Άστα σου είπα! Μα είναι πράγματα αυτά που κάνεις?!?!". Το μωρό όμως εκεί! Αμίλητο και με θυμωμένες κινήσεις γεμίζει το φιστίκι της με ιατρικό τσιγκιρι μίγκιρι! "Μην κλάψεις και όλας!!!" της λέει η λευκή φόρμα με αποτέλεσμα να βουρκώσει ακόμη περισσότερο "Αμμμμαααανννν είναι και αυτή τρελή!!! Σε ευχαριστώ Θεέ μου!" σκέφτομαι.

  Η λευκή φόρμα παύει να ασχολείται με τα γαλάζια όνειρα, και αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει και κάποιος άλλος μέσα στην αίθουσα που την αγριοκοιτάζει και οι τρίχες του έχουν ορθωθεί στο σβέρκο του, "Κύριε, βλέπω ότι η αίτηση σας έχει ήδη συμπληρωθεί και έχει σφραγίδα και υπογραφή! Ποιανού είναι αυτή η υπογραφή?" μου λέει "Εεεε να μια γαλαζοφορεμένη κοντοπούταν...." πάω να πω αλλά με διακόπτει απότομα " Έιρήνη καθώς φεύγεις πάρε μαζί σου και τον κύριο! Δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, δικός σου είναι....!", "Ακολουθήστε με κύριε!" ακούω το μωρό να λέει πίσω από σφιγμένα δόντια "Δεν έχουμε σχολείο σήμερα!!! Θα πάμε εκδρομή!! Θα πάμε εκδρομή!!" ακούω εγώ να αντηχεί μέσα στο κρανίο μου, μπροστά περπατά βιαστικά και σφιγμένα το μωρό, χοροπηδώντας σαν κατσικάκι ακολουθώ από πίσω της εγώ!

 Μπαίνουμε με τα γαλάζια όνειρα στην άλλη αίθουσα, "Καθήστε εδώ κύριε!" με διατάζει "Μμμμμμμμμμμ!" και τα γνωστά, λοξό κεφάλι, κατεβασμένα αυτιά, τεράστια μάτια! 

 Ακολουθεί και η δεύτερη γαλαζοφορεμένη "Τι τρέχει?" λέει "Τα ίδια και τα ίδια πάντα! Τόση προετοιμασία έριξα για να ετοιμάσω τα πάντα στην άλλη αίθουσα, και ήρθε τώρα η άλλη και τα πήρε όλα! Λες και είμαστε κορόιδα εμείς! Τρέχουμε και τα βρίσκει όλα έτοιμα αυτή!" απαντά  τα γαλάζια όνειρα έχοντας τα χέρια της στην μέση "Εγώ πάντως στο έχω ήδη προτείνει! Μια δαγκανιά στον λαιμό της και της τον σπάζω στο πι και φι, θα το ευχαριστηθώ μάλιστα!" της λέω τηλεπαθητικά με το βλέμμα μου, αλλά που! Τα γαλάζια όνειρα δεν γρικάνε από τέτοια κόλπα που κάνουμε εμείς εις τας Ινδίας!

 Αρπάζει μια σύριγγά στα χέρια της και απομακρύνεται νευρικά από μένα "Ωχχχχ ρε πούστη μου! Να δεις που θα μου την πετάξει σαν ντάρτ στο μπράτσο το μωράκι το θυμωμένο!!!", "Εμμμμ! Χμμμμ! να σας κάνω μια ερώτηση?" της λέω, με κοιτά με απλανές βλέμμα, μια λάμψη στο βλέμμα της, σαν να βγαίνει από όνειρο, βρίσκει επαφή με την πραγματικότητα "Οκ μόλις έκανε  ρισετ! Το γλιτώσαμε το ντάρτ στο μπράτσο!", "Φυσικά κύριε, όσες θέλετε", απαντά. 

 "Τι είναι αυτό το εμβόλιο" λέω και ακούω από πίσω τις παρέες του Σοχού να με κράζουν "Γι-ουυυ-ουυυ μπαααα λύκουυυυυυ! Γιού-ααααα!!!" "Phizer κάνουμε μόνο στον Λαγκαδά", "Να σας κάνω ακόμη μια ερώτηση?" συνεχίζω και πίσω από το αυτί μου οι Σοχινές παρέες συνεχίζουν και αυτές "Γιου-ουυυυ-ουυυυυυυυυυ!", "Να ξέρετε είμαι μελισσοκόμος και μήπως τα τσιμπήματα των μελισσών έχουν καμία αλληλεπίδραση με το εμβόλιο? Μήπως μπορεί να φέρει κανένα περιστατικό βαριάς αναφυλαξίας?!?!" ρωτώ με μειλίχια φωνή, "Γιούυυυυ μπα γκάλιουυυυυ, αναφυλαξία και πράσινα άλογα! Έτσι το λέμε τώρα μπα λύκου Μαύρουυυυυ?!?!" οι παρέες του Σοχού με ειρωνική φωνή συνεχίζουν μέσα μου. 

 "Χμμμμ! Δεν ξέρω αλλά καλά θα ήταν να μην πάτε τις επόμενες μέρες στα μελίσσια σας, μην σας πιάσει καμία αναφυλαξία και δεν θα ξέρουμε εάν είναι από τα τσιμπήματα, ή από το εμβόλιο και δεν θα μπορείτε μετά να κάνετε την δεύτερη δόση!" μου απαντά το μωρό, "Ναι δίκιο έχετε, μπορεί να συμβεί κάτι και πως θα έρθω την άλλη εβδομάδα!" σιγομουρμουρίζω "Την άλλη εβδομάδα?" ρωτά το μωρό "Εεεε την άλλη φορά ήθελα να πωωωω!" απαντώ τρεκλίζοντας και ακούω πίσω από το αυτί μου φωνές "Ουυυυυυ ρε καρτάλι! Θα την φας ολόκληρη ρε μαύρου λύκουυυυυυυυυυυ!".

 Χαμογελά καθώς με βλέπει να κοκκινίζω ολόκληρος στα ζυγωματικά (όσο τουλάχιστον ξεχωρίζουν από την μάσκα) και στο μέτωπο, αντιλαμβάνεται ότι σαν κάτι να ρετάρει ανάμεσα στα αυτιά μου, "Σηκώστε το μανίκι κύριε Μοτσάνε" μου λέει γλυκά, "Χμμμμ τώρα θα μου πει ότι θα πονέσω λίγο, και μετά εγώ θα της απαντήσω "Να πονέσω, εγώ? Εγώ είμαι μελισσοκόμος, κάθε μέρα οι κυρές μου με τρατάρουν 5-7 σύριγγες με βιτριόλι μέσα! Ο πόνος είναι μόνιμος!" Ναι έτσι θα της πω, macho και καλά, και cool επίσης! Πόσοι άραγε να είναι οι μελισσοκόμοι εκεί έξω? Πιο λίγοι και από έντιμους πολιτικούς! Ναι! Έτοιμο το σενάριο! Δώσε την πάσα το λοιπόν μωρό!" καθώς σκέφτομαι αυτά βλέπω ήδη την σύριγγα να είναι καρφωμένη στο μπράτσο και το μωρό να λέει "Τελειώσαμε κύριε Μοτσάνε! Περιμένετε για δεκαπέντε λεπτά στον προθάλαμο!".

 "Που γαμώτω! Την χάσαμε  την ευκαιρία! Πότε πρόλαβες ρε Μπεμπέ?!?! Και τι ελαφρύ χεράκι είναι αυτό!!!" σκέφτομαι, προφανώς απογοητευμένος, παίρνω την άγουσα για τα αποδυτήρια, περιμένοντας το δεκαπεντάλεπτο να περάσει μετρώντας το κάθε δευτερόλεπτο, και 1, και 2, και 3, .....και 533, και 534,.....και 721, .......και 900! "Είσαστε καλά κύριε Μοτσάνε?" ακούω τις λέξεις να βγαίνουν από τα χείλη του μωρού, "Μότσανος,  και όχι Μοτσάνος και ναι, νιώθω υπέροχα!" απαντώ σχεδόν χαρούμενα.

 "Υπέροχα! Μπορείτε να φύγετε τότε!" λένε τα χείλη από τα γαλάζια όνειρα και νιώθω το στιλέτο να στριφογυρνά μέσα στην καρδιά "Να σας κάνω ακόμη μια ερώτηση?" της λέω γεμάτος ταραχή, "Μα φυσικά!" απαντά σχεδόν γελώντας, "Σκέψου γρήγορα κάτι ρε μαλάκα! Οτιδήποτε! Απλώς πες κάτι! Άντε ακόμη!!!! Υποτίθεται ότι είσαι και εύστροφος και πάντα ετοιμόλογος!! ΆΙΝΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!" με πιάνει πανικός, δεν μου έρχεται τίποτα, ανομβρία, κρύος ιδρώτας, οι φλέβες στους κροτάφους πάνε να σπάσουν, τα χέρια μου σφίγγουν τα έγραφα μου και νιώθω το χαρτί να εισχωρεί στο δέρμα μου, χαρτί? Έγγραφά? Ναι!!! Αυτό είναι! 

 Σηκώνω αργά αργά τα έγραφα της τα δείχνω και ψελλίζω "Εεεεε την επόμενη φορά θα έρθω με αυτά τα έγγραφά για την δεύτερη δόση? Ή πρέπει να εκτυπώσω καινούρια?" επιτέλους το ξεστομίζω, "Μα κύριε Μοτσάνε αυτά απλώς είναι για να σας δείχνουν την ώρα του ραντεβού, μην ανησυχείτε θα σας έρθει και μήνυμα στο κινητό με τον κωδικό σας" μου λέει με μάτια που χαμογελούν "Εεεεε ωραία  τότε, θα τα πούμε το λοιπόν την άλλη εβδομάδα!" της λέω, "Την άλλη εβδομάδα?" με ρωτά περιεχτικά, "Εεεε την άλλη φορά ήθελα να πω!!!", "Γειά σας!".

 Βγαίνω έξω από το κέντρο υγείας παραπατώντας, κατακόκκινος στο πρόσωπο, η καρδιά μου κάνει μια πολύ πετυχημένη μίμηση από δίχρονο DT 400, νιώθω ανάλαφρος, "Θα πάω αύριο στα μελίσσια!" λέω "Ναι! Αύριο πρέπει να πάω στα μελίσσια, να πάω να βρω το πιο δυνατό και επιθετικό, και θα πάω να του δώσω μια γερή κλωτσιά με τα αρβύλια μου που έχουν επένδυση από ατσάλι στις μύτες! Ναι! Πρέπει οπωσδήποτε να έρθω ξανά μέσα στην εβδομάδα στο κέντρο υγείας του Λαγκαδά! Το πιο δυνατό και επιθετικό μου μελίσσι, μια πολύ γερή κλοτσιά!!!"

  Οι παρενέργειες από το εμβόλιο ήδη έχουν αρχίσει, φεύγω από τον Λαγκαδά, χαρούμενος! Και αυτό μόνο φυσιολογικό δεν είναι για μένα. 

 Ένα εμβόλιο, δύο τσιμπήματα!




Adios Amigos Locos





Λάζαρος Μότσανος

Λαγκαδάς 10/6/2021

 


      

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Η διαφορά ανάμεσα στην καλοσύνη και την αδυναμία, η διαφορά ανάμεσα στο φιλότιμο και την ηλιθιότητα!

 


 Για να εξηγήσουμε κάποια πράγματα γιατί αρκετοί τα έχουν καταλάβει κάπως λάθος, ή θέλουν να "δείχνουν" ότι τα έχουν καταλάβει λάθος!

 Μετακινήσεις δεν κάνεις γιατί "άκουσες" και καλά κάτι, αλλά τις κάνεις γιατί είδες κάτι!

 Και αυτό το κάτι το βλέπεις μόνο σε μελίσσια -δείκτες!

 Δικούς σου!

 Το να περιμένεις από κάποιον να σου χαρίσει μια τέτοια πληροφορία που την πήρε από δικούς του δείκτες, καίγοντας δικά του μελίσσια, δικό του πετρέλαιο για το όχημα του, δικό του χρόνο και κόπο στα ατελείωτα πάνε έλα ανάμεσα σε μελισσοκομεία και δείκτες, γιατί θεωρείς ότι είσαι εξυπνότερος από αυτόν, επειδή εσύ δεν τα κάνεις όλα τα παραπάνω, δείχνει τουλάχιστο μεγάλη έλλειψη σεβασμού για το πρώτο μελισσοκόμο από μέρους σου!

 Εάν ο πρώτος μελισσοκόμος σου δώσει και έτσι εύκολα αυτή την πληροφορία δείχνει αυτό μεγάλη έλλειψη σεβασμού για τον εαυτό του, τον κόπο του, και την επαγγελματική του δεοντολογία.

 Συνάδελφοι μεν είμαστε, αλλά όχι συνεργάτες ή συνέταιροι! Όπως είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια σε ένα από τα πιο εμπνευσμένα μελισσοκομικά σχόλια σε μελισσοκομικό blog!

 Πάμε παρακάτω, είμαι blogger, έχω ένα μελισσοκομικό blog, εάν ήθελα αβέρτα κλικ σε αυτό θα μπορούσα κάθε μέρα να βγάζω από δυο, τρία, μέρη το πως πάει η νεκταροέκκριση/μελιτωέκκριση σε αυτά, όπως κάνουν τα blogs με τα δεκάδες εκατομμύρια κλικ, και να ήταν και το δικό μου το blog το ίδιο δημοφιλές. Δεν το κάνω εδώ και χρόνια γιατί σέβομαι τις πληροφορίες που στοιχίζουν σε μένα ( και σε όσους με εμπιστεύονται τέτοιες πληροφορίες ) κόστος σε χρήμα, χρόνο, κόπο.

 Μην προσπαθείτε να πάρετε έτσι εύκολα τέτοιες πληροφορίες από μένα βασιζόμενοι στην καλοσύνη μου και το φιλότιμο μου!

 Άλλο το να σας δείχνω σχεδόν τα πάντα στην μελισσοκομική τέχνη όσο αφορά το πως θα κάνετε αυτή την εργασία μέσα από το blog μου, ή από τηλεφωνική, ή προσωπική επαφή, και τελείως διαφορετικό το να κάνω εγώ για εσάς αυτή την εργασία!!!

 Κάποιοι επειδή με βρήκατε πρόθυμο στην διάχυση των μελισσοκομικών γνώσεων με θεωρείτε και ως δεδομένο, και ως ηλίθιο!

 Μεγάλο λάθος σας αυτό, ούτε δεδομένος είμαι, και πιθανότατα να είμαι πολλές κλάσεις μεγέθους (κλάση μεγέθους είναι κάτι πολλαπλασιασμένο επί το 10!) εξυπνότερος από σας (Ναι! Συνήθως αυτός που μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορείς να κάνεις εσύ είναι και ταυτόχρονα εξυπνότερος και ικανότερος από εσένα, εξαιτίας αυτού του λόγου!!!)!

 Μην συγχέετε την καλοσύνη με την αδυναμία, μην συγχέετε το φιλότιμο με την ηλιθιότητα!

 Ηθικό δίδαγμα, δεν είμαστε τεμπέληδες μελισσοκόμοι, και όταν μας "ενδιαφέρει" μια νεκταροέκκριση/μελιτωέκκριση βάζουμε και γαμημένους δείκτες στο μέρος που θέλουμε, προκαταβολικά.

 Και δεύτερο και σπουδαιότερο εάν είσαι εσύ "έξυπνος" και ο Αρκούδας "βλάκας" τσιμπάς την διαγραφή σου, και το μπλοκάρισμα σου, και αναρωτιέσαι γιατί δεν σου ξανασηκώνει ο Αρκούδας το τηλέφωνο!

 Αυτά το λοιπόν για σήμερα, Άντε γειά σας και χαρά σας!

 Χα χα χα.




 Adios Amigos Locos



Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 9/6/2021



Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Η ομορφιά εκεί έξω

 


 Ένα από τα πιο σπάνια και φευγαλέα άγρια πλάσματα εκεί έξω, σήμερα μου έκανε την τιμή να με αφήσει να το παρατηρήσω για λίγο. 

 Ένα μικρό ελαφάκι (ζαρκάδι?) βρέθηκε στον δρόμο μου καθώς οδηγούσα με το Τ4. Το είδα ξαφνικά να βόσκει και αμέσως σταμάτησα το φορτηγό, με που με είδε έκανε 2-3 μικρά άλματα για να απομακρυνθεί,  αλλά ξαφνικά σταμάτησε και άρχισε να με κοιτάει. 

 Σταματημένος όπως ήμουν και ξαφνιασμένος με αυτή την συμπεριφορά του (έχω δει ακόμη 3 φορές ελάφια στο δρόμο μου με το φορτηγό τα 10 τελευταία χρόνια που είμαι μελισσοκόμος, κάθε φορά τα έβλεπα ξαφνικά να πετιούνται μπροστά στον δρόμο, και να εξαφανίζονται ακόμα πιο γρήγορα με 1-2 άλματα των 2-3 μέτρων το καθένα!) μένω ακίνητος και εγώ για 2-3 δευτερόλεπτα απλώς να το κοιτάζω στα μάτια  (ήταν κοντά στα 40-50 μέτρα μακριά από μένα). 

 Μόλις μου έφυγε το πρώτο ξάφνιασμά αμέσως το δεξί μου χέρι πήγε στην αριστερή πάνω τσέπη του χιτωνίου που φορούσα για να πάρω από εκεί το κινητό μου για να τραβήξω φωτογραφίες από αυτό το μοναδικό πλάσμα. Αλλά ταυτόχρονα μονολογούσα "άδικος κόπος, θα φύγει από στιγμή σε στιγμή, και πάλι πολύ έκατσε, συνήθως μέχρι τώρα θα είχε βάλει κοντά στα 100 μέτρα απόσταση από σένα!". Φτάνει το χέρι στην τσέπη, πρέπει να ξεκουμπώσω τα κουμπιά από αυτή για να πάρω το κινητό "Καλά κρασιά! μέχρι να το βγάλεις θα έχει γίνει καπνός, μα πόσο αργός είσαι?!?! Μην το προσπαθείς καν!", το κουμπί ξεκουμπώνει, και με τα ακροδάχτυλα μου βγάζω γοργά το κινητό μου, το φέρνω στην νοητή ευθεία που σχηματίζεται ανάμεσα στα μάτια μου και το ελάφι, πατώ το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής, ενεργοποιείται "ακόμη είναι εδώ και με κοιτάζει απλώς! Παράξενο, ίσως προλάβω να βγάλω 1-2 φωτογραφίες! Τυχερός!". 

 Ο πετρελαιοκινητήρας του Τ4 κροταλίζει διαρκώς, ακούγεται σαν τσαγέρα, δημιουργεί κραδασμούς και δεν μπορεί από το τρέμουλο να εστιάσει σωστά η φωτογραφική μηχανή του κινητού. 

 Πρώτη φωτογραφία βγαίνει κατά τύχη σχετικά καλή, ζουμάρω  αμέσως για να βγάλω μια πιο κοντινή του, αδύνατο να εστιάσει η φωτογραφική μηχανή, θολούρα στην δεύτερη φωτογραφία, όπως και στην τρίτη, στην τέταρτη αρχίζει σιγά σιγά να εστιάζει, η πέμπτη βελτιώνεται αισθητά, η έκτη είναι και αυτή σχετικά καλή. 

 "6 φωτογραφίες! Μα τι κάνει το χαζό!!! 6 φωτογραφίες, στο ίδιο ακριβώς διάστημα ένα κυνηγετικό όπλο μπορεί να ρίξει 6 βολές!" σκέφτομαι. Και όμως αυτό είναι εκεί ακίνητο και απλώς με κοιτάει!

 "Τράβηξες πολλές φωτογραφίες, άσε το κινητό και απόλαυσε το θέαμα που έχεις μπροστά σου, πιθανότατα δεν θα σου ξανασυμβεί ποτέ στην ζωή σου!" μονολογώ, κατεβάζω το κινητό από τα μάτια μου και κοιτώ το ακίνητο ελαφάκι, στέκεται εκεί αγέρωχο, όμορφο, άγριο, υπέροχο!

 
 Υπέροχο αλλά με πλήρη άγνοια του κινδύνου! Γυρίζει ελαφρά το κεφάλι του και απομακρύνει για λίγο το βλέμμα του από μένα "Αυτό είναι, έφυγε!"  σκέφτομαι, αλλά όχι! Ξαναγυρίζει το κεφάλι του και εξακολουθεί να με κοιτά "Ειιιιι τι κάνεις?!?! Φύγε χαζό! Είμαστε επικίνδυνοι οι άνθρωποι" του φωνάζω από την καμπίνα του οδηγού, εξακολουθεί να μην κινείται, "Οχχχχ μπλέξαμε, για κάποιο λόγο δεν με αναγνωρίζει ως κίνδυνο! Πρέπει να αλλάξει αυτή την συμπεριφορά εάν θέλει να ζήσει, πρέπει να συσχετίσει τον άνθρωπο με τον κίνδυνο" σκέφτομαι "Φύγε!" του ξαναφωνάζω δυνατότερα, καμία αντίδραση, ανοίγω την πόρτα και κατεβαίνω στον δρόμο, χτυπάω με δύναμη την λαμαρίνα της πόρτας με το χέρι μου και ουρλιάζω "ΦΥΓΕ!!!", ξαφνικά σαν να βγήκε από όνειρο, με κοιτά για μια τελευταία φορά, τα δύο αυτιά του τεντώνονται και με 4-5 άλματα χάνεται από μπροστά μου, παρατηρώ μια σκιά 10-12 μέτρα πιο ψιλά από εκεί που ήταν το ελάφι να στέκεται για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου και να με παρατηρεί, και αμέσως μετά τίποτα!

 Μένω ακίνητος για μερικά δευτερόλεπτα, νιώθω παράξενα, ένα απαλό κάψιμο στα ζυγωματικά, ένα ελαφρύ πετάρισμα στην καρδιά, την θυμάμαι αυτή την αίσθηση από την εφηβεία, κάθε φορά που ερωτευόμουν ίδια ακριβώς αίσθηση, ελαφρύ δάγκαμα στα χείλη "Το ομορφότερο πλάσμα που είδα ποτέ!" ψιθυρίζω, "Το ομορφότερο τετράποδο πλάσμα που είδα ποτέ!" διορθώνω τον εαυτό μου, και ένα αχνό λοξό χαμόγελο σχηματίζεται στο στόμα μου, "Ναι, είμαι  ευτυχισμένος!" μουρμουρίζω. 

 Μέσα στο στήθος η καρδιά μου λειτουργεί με άλματα "Ναι, είμαι ερωτευμένος!".







 Adios Amigos Locos






 Λάζαρος Μότσανος

 Κεντρική Μακεδονία 2/6/2021