UA-50457385-1

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Και το κακό τρίτωσε! Τρία χρόνια Μελισσοιστορίες και άλλα


 Και ακόμα ένα ορόσημο ήρθε και πέρασε. Τρία χρόνια λειτουργίας αυτού του blog! Μου φαίνεται σαν να πέρασε ένας αιώνας και μια μέρα τουλάχιστο. Μια κρύα νύχτα του Γενάρη, μια αποκοτιά της στιγμής, ένα χωρατό και ένα γυναικείο κοροϊδευτικό γελάκι και έτσι άρχισαν όλα. Τρία χρόνια μόλις, και όμως μοιάζουν σαν αιωνιότητα!

 Μια διαδρομή τριών ετών, γεμάτη με κόπο, χαρά, απογοήτευση, έκπληξη, πόνο, ελπίδα. Γεμάτη με νέους φίλους, και άδεια από ντεμέκ «φίλους». Μια διαδρομή από την οποία δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα αν ήταν να την διαβώ ξανά από την αρχή. Μήδε συμβιβασμούς σε θέματα αρχής, μήδε συμβιβασμούς στα «καυτά» θέματα που τόλμησα να πιάσω, μήδε φραγμούς στην ελευθερία των απόψεων μου, και της έκφρασης μου με την οποία απόκτησα και το προσωνύμιο η «Αρκούδα». Μια αρκούδα που δεν διστάζει να μπει σε μάχες με πολύ υπέρτερους αριθμητικά εχθρούς, αλλά και μια αρκούδα που ποτέ δεν πρόκειται να ανταλλάξει την ελευθερία της μοναξιάς με την περιχαρακωμένη ασφάλεια που δίνουν οι αριθμοί.

 Εδώ θα ζητήσω και μια συγνώμη σε όσους μπορεί να έχει πληγώσει το πολεμικό μένος μου, και ο μοναχικός χαρακτήρας μου, και σε όσους δεν τους αρέσουν οι απόψεις μου και η οπτική μου για την πραγματικότητα. Λυπάμαι παίδες αλλά έχω σμιλευτεί ως ξίφος και όχι ως βεντάλια. Ο λόγος μου κόβει σαν παγωμένο ατσάλι και μόνο, δεν χαϊδεύει με καυτό αέρα αυτιά. Όσοι γουστάρουν τα γραπτά μου τα γουστάρουν για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί δεν χαρίζονται σε κανένα, είναι ωμά αλλά και ειλικρινή, καυστικά αλλά και αληθινά. Και ο όρκος που έδωσα να μην αλλάξω ποτέ ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει. Όσο δεν με ενδιαφέρει αν θα περπατώ μόνος, δεν με ενδιαφέρει και αν θα αρέσουν στους πολλούς αυτά που λέω, έτσι και αλλιώς πότε δεν ήταν τα γραπτά μου για τους πολλούς, και ποτέ δεν το έκρυψα αυτό.

 Αλλά φυσικά δεν είναι και λίγοι όσοι μαζεύονται γύρω από τον πύρινο μου λόγο για να απολαύσουν μερικές μελισσοιστορίες καθώς ολούθε τους πλακώνει το πηχτό σκοτάδι. Ναι γίνονται όλο και περισσότεροι μέρα με την μέρα. Ναι είναι αληθές ότι έχει τον τελευταίο καιρό υπερδιπλασιαστεί η αναγνωσιμότητα αυτού του blog. Επίσης εδώ και μερικούς μήνες το άθροισμα των αναγνωστών του blog από το εξωτερικό έχει ξεπεράσει το σύνολο των από την Ελλάδα αναγνωστών του (Και είναι λογική αυτή η αλλαγή ως ένα βαθμό, δεδομένου ότι το blog αυτό δεν βασίζεται στο facebook και στις ομάδες του για να γίνει γνωστό, αλλά προχωρά χωρίς να επιβάλει την παρουσία του σε κανένα. Όσοι ψάχνουν αυτόνομα το βρίσκουν, και οι αριθμοί αυτών που ψάχνουν στο εξωτερικό είναι προφανέστατα πολύ πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που ψάχνουν στην Ελλάδα).

 Επίσης όσο περνά ο καιρός αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορώ με τίποτα να ισχυριστώ ότι το blog μου είναι των Ελλήνων Μελισσοκόμων και ότι τους αντιπροσωπεύει ή τους εκπροσωπεί (ή ακόμα ότι είναι αντιπροσωπευτικό του μέσου Έλληνα!). Όχι το blog μου αντιπροσωπεύει μόνο εμένα, αντιπροσωπεύει την οπτική μου και τα ενδιαφέροντα μου και μόνο. Απλώς υπάρχουν προφανέστατα πάρα πολλοί που ενδιαφέρονται να ρίξουν μερικές «κλεφτές» ματιές στον κόσμο ενός παλαβού, ακόμα και αν τον νιώθουν λίγο ξένο ή και απόμακρο από αυτούς. Για αυτό το ενδιαφέρον σας ευχαριστώ, και σας υπόσχομαι ότι θα δείχνω ακόμα περισσότερες πτυχές από αυτόν τον παράξενο κόσμο της Never Never Land. Το αν θα γίνετε όμως κάτοικοι του δεν εξαρτάται από μένα, αλλά από εσάς και μόνο. Εγώ μόνο πόρτες ανοιχτές ξέρω να αφήνω.

 Ουχ ουχ ουχ ο πολυλογάς!! Χα χα χα. Μαιμούνι και αυτό.

 Και μια που έχουμε εδώ και το Editorial της επόμενης χρονιάς για να δώσουμε μια γεύση τι θα περιμένει τους νέους αναγνώστες που θα έρθουν σαν μελισσούλες στα άνθη αυτού του blog, καθώς και σε όσους από τους παλιούς φανατικά θα επιμένουν αυτά τα γαϊδουράγκαθα να τα προτιμούν χα χα χα.

 Φέτος παίδες θα υπάρχει πάρα πολύ υλικό από ανιχνεύσεις που έγιναν όλη την προηγούμενη χρονιά (πλέον λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο, κάθε χρονιά παρουσιάζεται το υλικό της προηγούμενης και συλλέγεται ταυτοχρόνως το υλικό που θα παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά, του χρόνου να δείτε τι σας ετοιμάζω πουλάκια μου χα χα χα). Ανιχνεύσεις από πολλά απροσδόκητα μέρη (δεν σας λέω τι, αλλά και το γιατί, σας το κρατώ για έκπληξη τσακαλάκια μου) που δώσανε και απροσδόκητα συμπεράσματα, μένει εγώ να γράψω τις αντίστοιχες αναρτήσεις, και εσείς να τις διαβάσετε και να πείτε «Καλά αυτό το παιδί πρέπει είτε να το δέσουμε με χοντρές αλυσίδες, είτε να το παντρέψουμε! Γιατί έτσι όπως πάει θα το φάει και σύντομα μάλιστα το κεφάλι του!!» Χα χα χα . Και μια που ως γνωστό εγώ δεν παντρεύομαι…………..

 Επίσης θα κρατήσουμε την βασική δομή της θεματολογίας μας με τα όρια της (όχι θεραπείες, όχι τροφοδοσίες, όχι τοποθετήσεις, όχι διαδικτυακή μελισσοκομία), αλλά ως φυσικό κάποια σημεία της θα αλλάξουν (κάποιες σειρές αναρτήσεων θα ατονήσουν ή θα τελειώσουν, κάποιες άλλες θα ενισχυθούν ή θα αρχίσουν). Λογικό και αυτό, το blog αυτό με αντιπροσωπεύει και όσο εγώ μεγαλώνω και αλλάζω θα αλλάζει και αυτό. Σαν παλιά καλά κρασιά και οι δύο χαρακτήρες μας θα ωριμάζουν, θα μεστώνουν, και θα βγάζουν διαρκώς νέες πτυχές από μέσα τους, γεύσεις και αρώματα που θα μιλούν όλο και καθαρότερα στις ψυχές και στους λογισμούς. Με μόνη προϋπόθεση να είναι οι μεν ψυχές καθαρές, οι δε λογισμοί ανοιχτοί! Και φυσικά όλα τα παραπάνω θα γίνουν μόνο στο υψηλό επίπεδο που έχει συνηθίσει αυτό το blog να διατηρεί και να προσφέρει. Και φυσικά χωρίς να χρειασθεί να το ξαναπούμε, χωρίς κανένα συμβιβασμό που προσβάλει την ψυχή και λερώνει τον λογισμό.

 Πολλά είπαμε και σήμερα, δεν έχει άλλο μπλα μπλα. Η παλαβομάρα μου συνεχίζεται παλικαράκια μου, όσοι φίλοι και πιστοί προσέλθετε, οι υπόλοιποι καλή καρδιά.

 Εμπρός το λοιπόν πάμε να δούμε τι τρελά μας περιμένουν στην γωνία.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση…….

Adios Amigos Locos






Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 30/1/2017

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ένα τραγούδι της φωτιάς και του πάγου


 Μια ακόμα ημέρα ανιχνεύσεων για μέρη για τα μελίσσια και μια απρόσμενη έκπληξη με περίμενε κατά την διάρκεια της. Καθώς κατέβαινα από τα χιονισμένα βουνά του Σοχού έπεσα σε ένα περίεργο φαινόμενο όπου υπήρχε ομίχλη και ταυτόχρονα παγετός σημειακά σε ορισμένα δέντρα και φυτά της περιοχής (αλλά πουθενά αλλού). Το παράξενο ήταν ότι ούτε η θερμοκρασία ήταν τέτοια ώστε να δικαιολογεί τον Παγετό πάνω στα δέντρα (η Πάχνη ή Παγετός σχηματίζεται όταν η υγρασία του αέρα κοντά στο έδαφος και όταν φτάσει πάνω από το 100% στην ατμόσφαιρα -και κορεστεί η ικανότητα του αέρα να απορροφήσει άλλες ποσότητες υγρασίας- λόγου της χαμηλής θερμοκρασίας (κάτω του μηδενός) σχηματίζει άμεσα παγοκρυστάλλους στην επιφάνεια του εδάφους και των αντικειμένων πάνω σε αυτή (εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από το μηδέν τότε η υγρασία του αέρα σχηματίζει σταγόνες νερού, τον Δρόσο δηλαδή), αλλά ούτε και η ώρα κατάλληλη για την ύπαρξη πάχνης (η ώρα ήταν ακριβώς 12:30 το μεσημέρι).

 Εξίσου παράξενο ήταν ότι όσο κατέβαινα σε υψόμετρο τόσο πληθαίνε η ύπαρξη του παγετού εδώ και εκεί. Ενώ στα 400-500 μέτρα υπήρχε κρύο και χιόνια, στα 100-200 μέτρα ανυπαρξία ομίχλης και πάχνης και μια θερμοκρασία αρκετά πάνω από το μηδέν, στα 100 μέτρα υψόμετρο υπήρχε Δρόσος στα δέντρα και τα φυτά και ομίχλη, και καθώς κατέβαινα στα 0-100 μέτρα υπήρχε ομίχλη και Παγετός σημειακά εδώ και εκεί!!! Μια πλήρη αναστροφή του φαινομένου της κατακόρυφης θερμοβαθμίδας (για περισσότερα για αυτό το μέγεθος δείτε την ανάρτηση αυτού του blog Χρήσιμα φυσικά μεγέθη από μελισσοκομική σκοπιά ).

 Ένα παράξενο και σπάνιο γεγονός που με ώθησε να το αποθανατίσω μια που μου κέντρισε τελείως την περιέργεια μου, και με γοήτευσε με την μοναδική ομορφιά του, οπότε το παρακάτω φωτογραφικό υλικό αποτελεί το οπτικό χρονογράφημα αυτής της εξαιρετικά σπάνιας ευκαιρίας να παρατηρηθεί ένα φαινόμενο που ίσως σου παρουσιαστεί 1-2 φορές κατά την διάρκεια της ζωής σου (σπάνια δεν είναι η πάχνη, σπάνια δεν είναι και η ομίχλη, ο συνδυασμός όμως της σημειακής πάχνης σε ελάχιστα σημεία και της ομίχλης είναι τρομερά σπάνιος! Επίσης με την ευκαιρία θέλω να αναφέρω και το γεγονός ότι στις Χιονοπτώσεις του Δεκέμβρη στον Σοχό είχαμε χιονόπτωση με αστραπόβροντα! Ακόμα ένα πολύ σπάνιο φυσικό φαινόμενο για την Ελλάδα!).

 Αρκετά με αυτά πάμε να δούμε τι μας επιφύλασσε και αυτή την φορά η τύχη.


 Δρόσος πάνω στα πουρνάρια και στα παλιούρια, κάτι το φυσικό για τις συνθήκες που υπήρχαν στην περιοχή.


 Ωστόσο λίγα μέρα παρακάτω σε υψόμετρο και ύπαρξη Πάχνης (Παγετού) πάνω σε ορισμένα φυτά και δέντρα (αλλά όχι στο έδαφος!).


 Χριστουγεννιάτικο πουρνάρι χα χα χα.


 Και ένας αναγκαίος συμβιβασμός! Για να δείξω όσο το δυνατό περισσότερες φωτογραφίες αυτού του παράξενου φαινομένου (από τις 100-120 που τράβηξα) αναγκάστηκα κάποιες από αυτές να τις παρουσιάσω σε μορφή κολάζ για να μην γίνει απαγορευτικός ο όγκος των φωτογραφιών στην ταχύτητα με την οποία θα ανοίξει η παρούσα ανάρτηση. 


 Και η συνύπαρξη δύο διαφορετικών φαινομένων που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι δυνατή!


 Αλλά υπέροχη συνύπαρξη!


 Μοναδική ομορφιά!


 Επίσης παρατήρησα ότι στα μέρη που υπήρχε ο παγετός υπήρχαν ψυχρά ρεύματα αέρα! Πχ στον δρόμο που οδηγούσα (και περνούσαν όλοι δίπλα μου καθώς φωτογράφιζα με 100-120 χιλιόμετρα αδιαφορώντας πλήρως για το φαινόμενο που εξελισσόταν δίπλα τους. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δαμάσω αυτή την έμφυτη περιέργεια μου για οτιδήποτε διαφορετικό συμβαίνει δίπλα μου, βλέπω ότι αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι έμφυτο στους άλλους και δεν συναντιέται και ιδιαίτερα συχνά στους ανθρώπους χα χα χα), και ανάμεσα στα μονοπάτια που είχαν δημιουργήσει κοπάδια από μικρά ζώα.

 Προφανέστατα τα ψυχρά ρεύματα που δημιουργούσαν την ομίχλη (σε συνδυασμό πάντα με θερμά ρεύματα που αλληλεπιδρούν με αυτά) προκαλούσαν τον σημειακό Παγετό στα δέντρα και φυτά του τύχαινε να είναι στην πορεία τους, και αντίστοιχα οι μάζες των θερμών ρευμάτων που κυριαρχούσαν στην περιοχή εμπόδιζαν την πλήρη εξάπλωση της πάχνης παντού. Πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό? Ελάχιστα! Μερικά μέτρα πάνω από αυτή την περιοχή δεν υπήρχε πάχνη (ή και ομίχλη) μερικά χιλιόμετρα αριστερά και δεξιά από αυτή την περιοχή πάλι δεν υπήρχε πάχνη (οπότε δεν είναι περίπτωση να υπάρχει παντού πάχνη και απλώς να την λιώνει η ομίχλη, η ίδια η ύπαρξη της ομίχλης και των αέριων ρευμάτων δημιούργησαν το φαινόμενο).


 Και η απόλυτη ομορφιά της φύσης συνεχίζει.


 Τα λόγια τα περιττά!


 Δηλαδή πόσο κάγκουρας πρέπει να είσαι για να μην κάτσεις να σπαταλήσεις μισή ώρα από την ζωή σου για να απολαύσεις αυτό το γεγονός? Πόσες φορές θα είσαι τόσο τυχερός για να το αποθανατίσεις φωτογραφικά (φέτος ήμουν αρκετά τυχερός και πέτυχα ακόμα μια τέλεια ευκαιρία για δύσκολες φωτογραφίσεις -βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση αυτού του blog Αν σε θέλει ο φακός - Τελικά το κρύο ευνοεί για δύσκολες φωτογραφίσεις!).











 Εδώ στο συγκεκριμένο σημείο με μια μικρή αλλαγή των συνθηκών και άμεσα άρχισε να λιώνει η Πάχνη από τα δέντρα στα σημεία που μέχρι πριν λίγο κυριαρχούσαν τα ψυχρά ρεύματα αέρα. Σαν να ζητά η φύση από τον πάγο να παραμερίσει στην ζέστη που κυριαρχεί στην περιοχή.








 Και ότι εξέχει και μόνο έχει πιθανότητα να φιλοξενεί πάγο πάνω του!





 Η απόλυτη παράνοια, αριστερά και δεξιά πλήρης έλλειψη παγετού, αλλά ενδιάμεσα ένα μικρό κομμάτι από το βασίλειο του πάγου!





  Απλά υπέροχο!


  Πόσο όμορφη η φύση και τα θαύματα της, σε αντίθεση με τον μίζερο κόσμο των Ανθρώπων!





 Θα έλεγες ότι οι πυκνές δομές (τα τσιντζιρι μίντζιρι των φυτών! Χα χα χα) πάνω στα φυτά προσελκύουν τον παγετό! Λες? Μικροσκοπικές δομές πάνω στις επιφάνειες των φυτών όταν ξεπερνούν ένα κρίσιμο όγκο να βοηθούν στην κρυσταλοποίηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας.  

 Πυκνές μεν για να συγκρατούν την υγρασία αλλά όχι τόσο ώστε να εμποδίζουν το ψυχρό ρεύμα αέρα να περνά από μέσα τους και να παγώνει άμεσα την υγρασία που συγκρατούν. Αντίστοιχη περίπτωση με τα παγωμένα γένια των ορειβατών σε υψηλό υψόμετρο!


  Μοναδικά απίστευτο!


 Και δεν είναι εικόνα που θα την δεις σε ένα τελείως χιονισμένο τοπίο με αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Πλέον μετά από μισή ώρα φωτογράφησης και η ομίχλη έχει υποχωρήσει πια και η θερμοκρασία είναι εμφανέστατα μια - μιάμιση δεκάδα πάνω από το μηδέν. 





 Και το λευκό μας ελατάκι! Προφανέστατα τα φράκταλ σχήματα πάνω στα φύλλα των δέντρων βοηθούν στον σχηματισμό πάχνης, κανένα από τα πλατύφυλλα δέντρα που συνάντησα δεν είχε αυτό το φαινόμενο πάνω του!


 Μια υπέροχη ελεγεία ανάμεσα στον Πάγο και στην Φωτιά. Ένα παιδί καρπός του παράνομου από την φύση έρωτα ανάμεσα στο κρύο και την ζέστη.


 Τελευταίες εικόνες από ένα φυσικό γεγονός που θα το συναντήσεις σπάνια στην διάρκεια της ζωής σου. Μισή ώρα ζωής σε αντάλλαγμα με αυτή την εκπληκτική ομορφιά! Προφανέστατα και αυτή η ανταλλαγή είναι από τις ποιο συμφέρουσες που έχω κάνει στην ζωή μου. Τυχερός που μου παρουσιάστηκε μπροστά μου, ακόμα πιο τυχερός που πλέον είμαι ώριμος αρκετά ώστε να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και να το απολαύσω! Σίγουρα μερικές από αυτές τις εικόνες θα είναι μέσα σε αυτές που θα περάσουν από τα μάτια μου στο στερνό μου αντίο σε αυτή την ζωή όταν θα έρθει και το δικό μου πλήρωμα του χρόνου.

 Με αυτά και αυτά πλουτίζει η ψυχή μάγκιτες μου. Μάθετε που και πού να αφήνετε την ζωή να σας πλημμυρίζει και να την απολαμβάνετε. Δεν θα είναι συχνές αυτές οι στιγμές που θα αξίζουν τόσα πολλά με αντάλλαγμα τόσα λίγα.


 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση..............



Adios Amigos Locos





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 24/1/2017

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ένας χρόνος μετά την επανάσταση


 Πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε τις μεγάλες και εκτεταμένες γεωγραφικά και χρονικά κινητοποιήσεις των αγροτών (με τον όρο αγρότης εννοούμε και τους γεωργούς, και τους κτηνοτρόφους, και τους μελισσοκόμους, γενικά το σύνολο των (αυτό-) απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής) τις οποίες είχαν πυροδοτήσει οι επερχόμενες εξελίξεις στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, καθώς και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι γενικώς οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα. Μαζικές κινητοποιήσεις από μεγάλο αριθμό αγροτών σε δίκαια αιτήματα και λογικές (έτσι για αλλαγή) διεκδικήσεις.

 Δυστυχώς όμως η χώρα μόλις είχε εξέρθει από πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες (εθνικές εκλογές, δημοψηφίσματα), και σε όλη την γενικότερη ατμόσφαιρα των επιχειρημάτων και διεκδικήσεων υπήρχαν και μια πλειάδα επιδιώξεων και προσδοκιών που στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία σχέση με τα ίδιες τις διεκδικήσεις των αγροτών, αλλά όσο με το αν θα πρέπει να μείνει ή να φύγει από το ευρώ η χώρα και από την ευρωπαϊκή ένωση!!!

 Δηλαδή ότι δεν έκαναν τόσες εκλογικές αντιμετρήσεις, καθώς και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του έθνους (οι οποίοι για να λέμε την αλήθεια βγήκαν έχοντας ακριβώς αυτές τις εξαγγελίες στην πολιτική τους ατζέντα!!), θεώρησαν πολλοί ότι έπρεπε να γίνει μέσω του δίκαιου αγώνα του αγροτικού κινήματος.

 Και φυσικά ως αιώνιο έφηβο έθνος που είμαστε, και με την έμφυτη υπερβολή που μας διακατέχει, άρχισαν οι ονειρώξεις για επαναστάσεις, ικριώματα, λαϊκά δικαστήρια καθώς και οι κατηγορίες για γερμανοτσολιάδες και προδότες του έθνους (οι οποίοι γερμανοτσολιάδες και προδότες γίνανε μέσα σε μερικούς μήνες αυτοί που κατηγορούσαν άλλους ως γερμανοτσολιάδες και προδότες!!!).

 Είπαμε αιώνια έφηβο το Έθνος μας και το μέτρο μια αρετή που δεν την κατέχει!

 Φυσικά δεν είχαν παρασυρθεί όλοι μέσα στο γενικότερο κλίμα υστερίας, χαζομάρας, και υπερβολής που υπήρχε διάχυτο στις τάξεις των αγροτών. Και αυτοί οι λίγοι συνιστούσαν λίγη περισσότερη ψυχραιμία, σύνεση, περιορισμό της αμετροέπειας, καθώς και του προσβλητικού και διασπαστικού λόγου, αλλά για ακόμα μια φορά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν από κανένα. Το φάντασμα της επανάστασης βλέπετε μονοπωλούσε την οπτική και την φαντασία του καθένα. Οπότε και σώπασαν και αυτοί.

  Σώπασα και εγώ μαζί τους, αλλά όχι πριν βάλω ένα στοίχημα με ένα φίλο μου που είχε παρασυρθεί από το κλίμα των ημερών, και θεωρούσε ότι η κατάληψη των θερινών ανακτόρων είναι ζήτημα ημερών. Και το στοίχημα (στοίχημα χωρίς κόστος ε?) ήταν το εξής:  «Πάμε ένα στοίχημα ότι σε ένα ακριβώς χρόνο από τώρα δεν θα έχει γίνει απολύτως τίποτα? Ούτε επαναστάσεις, ούτε έξοδοι από μνημόνια και ευρωπαϊκές ενώσεις, ούτε διαγραφές χρέους, ούτε, ούτε, ούτε, ούτε ούτε…… Τα γαϊδούρια και δεν γίνονται κοπάδι (μου το είχε πει πριν από χρόνια ένας κτηνοτρόφος αυτό), και ο Ελληνικός Λαός είναι λαός που υπομένει καταστάσεις και δεν αντιδρά, χιλιάδες χρόνια ιστορίας το καταδεικνύουν αυτό. Αν χάσω εγώ θα βγω και θα ζητήσω συγνώμη δημόσια και θα παραδεχτώ ότι είχα λάθος. Εάν όμως κερδίσω τότε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το έχω ξεχάσει το στοίχημα, και θα βγω πάλι δημόσια και θα σας θυμίσω το τι τσίρκο θέαμα προσφέρετε αυτή την στιγμή!».

 Και δυστυχώς μετά από ένα χρόνο έχουν συμβεί δύο πράγματα. 

 Και Ναι είχα δίκιο, και Ναι δεν ξέχασα το στοίχημα (μια που ποτέ, μα ποτέ, δεν ξεχνώ τίποτα! Κατάρα τρομερή αυτή!)! Οπότε και ήρθε η ώρα να τα ακούσετε όπως άκουγα και εγώ πέρσι τέτοιο καιρό τα χαζά σας, και θα σωπάσετε ακούγοντας τα όπως σώπαινα και εγώ.

 Ορέ κάγκουρες! Όρε παπαρατζίες! Όρε επαναστάτες του καναπέ και του τσίπουρου! Πότε θα βάλετε μυαλό και θα μεγαλώσετε? Πότε θα αφήσετε τις δηλώσεις και τα παχιά τα λόγια και θα σοβαρευτείτε? Πότε θα πάψετε να είσαστε όπου σας φυσάει ο άνεμος? Πότε θα αρχίσει να τρέχει το μυαλό σας και να φρενάρει η γλώσσα σας και όχι το αντίθετο? Μάθετε να μην ζείτε μέσα στις υπερβολή, μάθετε να μην θεωρείτε ότι η φαντασία σας μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματικότητα σας, μάθετε να μάχεστε μάχες που θα κερδίσετε, και όχι πολέμους που σίγουρα θα τους χάσετε. Και κυρίως μάθετε τον εαυτό σας, και σαν άτομα, και σαν έθνος!

 Και τα λέω αυτά γιατί θα ξαναέρθει η ώρα να αγωνιστείτε για τα δίκαια σας αιτήματα, και πρέπει να αγωνιστείτε. Και όχι μόνο πρέπει, αλλά και επιβάλλεται! Αλλά όχι μόνο την νεκρή περίοδο της παραγωγής, και μόνο όταν ο καιρός είναι καλός, αλλά ακόμα και μέσα στην φούρια της παραγωγής. Κάτι που το είχαν υποσχεθεί οι νεότεροι αγρότες ότι επιβάλλεται να γίνει για να πάρουν όλοι σοβαρά τους αγώνες των αγροτών και αναθάρρησα και είπα «Λες? Να το κάνουν και να πάρουν αμέσως όλο τον κόσμο μαζί τους, γιατί θα σκεφτεί ο άλλος ότι αυτοί για να ρισκάρουν την παραγωγή τους, το μέλλον τους, το μέλλον των οικογενειών τους, όπως κάνουν ακριβώς και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργάτες όταν απεργούν και χάνουν εισοδήματα, πρέπει και να έχουν δίκιο και να έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι!» αλλά δυστυχώς δεν είδαμε για ακόμα μια φορά κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, και ακόμα μια ευκαιρία για να πάρει το αγροτικό κίνημα μαζί του τις μεγάλες μάζες του Ελληνικού πληθυσμού πήγε χαράμι.

 Αλλά θα πρέπει να το κάνετε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγκροτημένο λόγο και πράξεις, και πάντα προσηλωμένοι στον στόχο σας που είναι τα προβλήματα του κλάδου σας (είτε αγρότες, είτε κτηνοτρόφοι, είτε ψαράδες, είτε μελισσοκόμοι κ.α.) και του τομέα σας (πρωτογενής), αλλά πάντα σε σχέση με τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω σας (μια χώρα σε διάλυση, με μια 8ετία οικονομικής κρίσης και ύφεσης). Και όχι ότι άλλης χαζομάρας σας κατεβάσει η γκλάβα σας!!!

 Συγνώμη αν είπα και καμία κουβέντα παραπάνω, αλλά ξέρετε το στοίχημα είναι στοίχημα!!!

 Θεωρητικά (αν δηλαδή το επιτρέψει ο καιρός) από 23 Γενάρη ξαναρχίζουν οι κινητοποιήσεις (πιθανότατα θα κρατήσουν λιγότερο μια που η άνοιξη πλέον είναι κοντά), έχοντας ως μάθημα τις προηγούμενες χρονιές προσπαθήστε να μην επαναλάβετε για ακόμα μια φορά τα ίδια και τα ίδια λάθη. Εδώ και χρόνια τα αιτήματα σας πλέον είναι δίκαια (γιατί κάποτε δεν ήταν!), προσπαθήστε να το δώσετε να το καταλάβουν αυτό και οι υπόλοιποι Έλληνες, και μην τους φέρνετε για ακόμα μια φορά αντιμέτωπους με εσάς, δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα πλέον έτσι.

 Καλή είναι η εφηβεία δεν λέω, αλλά έχει και ένα πολύ καλό επίσης. Κάποτε τελειώνει. Σκεφτείτε το αυτό λίγο αν δεν θέλετε για πάντα να σας φέρονται σαν παιδάκια!



Μέχρι την επόμενη ανάρτηση……….

Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 19/1/2017


Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Μερικές γρήγορες μελισσοκομικές συμβουλές για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες



 Για να δώσουμε τάκα τούκα μερικές γρήγορες μελισσοκομικές συμβουλές για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που πέρασαν και εξακολουθούν να υφίστανται (θα φροντίσω να είναι όσο το δυνατό –στο μέτρο του δυνατού- αυτή η ανάρτηση μικρότερη σε μέγεθος. Μερικές φορές ξεχνώ ότι δεν είναι όλοι διαβαστεροί σαν και μένα που μπορώ να ξεπετάξω ένα βιβλίο 300 σελίδων σε 17-19 ώρες μονοκοπανιά! Και φυσικά ένα κείμενο 10 σελίδων για μένα είναι μικρό (Να το γράψω, όχι να το διαβάσω!!! Διαφέρει τρομερά το ένα από το άλλο) χα χα χα. Αυτό με κάνει να ξεχνώ ότι υπάρχουν κάποιοι που και οι 140 χαρακτήρες του Τουίτερ τους φαίνονται υπερβολικά πολλοί! Χα χα χα. Λυπάμαι παιδιά αλλά το να διαβάζετε το blog μου έχει και κάποιες απαιτήσεις από εσάς, δεν είναι για όλους (το έχω πει πολλές φορές αυτό, να μην λέτε ότι δεν σας έχω προειδοποιήσει χα χα χα). Όσο και να απλοποιώ έννοιες και καταστάσεις, όσο και να προσπαθώ να συντομεύσω, υπάρχει βάθος μεγάλο σε ότι λέω, και χρειάζεται μια ελάχιστη προσπάθεια από εσάς για να το κατανοήσετε( φυσικά χρειάζεται και το αντίστοιχο διανοητικό επίπεδο, αυτό είναι αυτονόητο!). Δυστυχώς ακόμα το να πυροβολήσει κάποιος την γνώση στον εγκέφαλο σας δεν είναι δυνατό. Στα υπόψη και αυτό).

 Ναι τα μελίσσια τις προηγούμενες μέρες και τις επόμενες θα υποφέρουν, και ναι μερικά από αυτά θα χαθούν. Αυτό είναι λογικό μια που είμαστε στην Ελλάδα και όχι στην Λιβύη και έχουμε χειμώνα. Βλέπω πανικό και ταραχή λόγου των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες στα λεγόμενα των φίλων μου μελισσοκόμων και δεν μπορώ να καταλάβω το πώς θεωρούν ότι κάθε χειμώνας στην χώρα μας θα είναι με ήπιες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες (όπως πχ ήταν ο περσινός χειμώνας, ένας χειμώνας σε περίοδο Ελ Νίνιο που προκαλεί ξηρασία να μην ξεχνιόμαστε)!

 Ήπιοι χειμώνες στην Ελλάδα είναι φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών και οφείλονται εν μέρη στην άνοδο της θερμοκρασίας λόγου του φαινομένου του θερμοκηπίου (πχ ο Νικολαΐδης που πολλοί τον αναφέρουν ως τον σπουδαιότερο ερευνητή της Ελληνικής μελισσοκομίας –που πιθανότατα και να είναι- αυτές τις καιρικές συνθήκες που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες τον χειμώνα δεν τις γνώρισε, μια που έχει πεθάνει εδώ και δεκαετίες! Ωστόσο τον φετινό χειμώνα (μέχρι τώρα) θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει ως σύνηθες στην χώρα μας. Το ίδιο και οι πολύ παλιοί μελισσοκόμοι. Από την στιγμή που αυτοί ζούσαν διαρκώς σε τέτοιους χειμώνες και καιρικές συνθήκες και δεν καταστρεφόταν μελισσοκομικά κάθε χρονιά, γιατί υπερβάλετε εσείς όλοι και θεωρείτε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου? Θα σας ακούσουν και τίποτα μελισσοκόμοι από την Ρωσία, τον Καναδά, ή την Γερμανία και θα σκάσουν στα γέλια χα χα χα).

 Οπότε πριν από όλα ξαναθυμίζουμε την κυριότερη μελισσοκομική αρετή η οποία είναι η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ (δεν είναι δηλαδή η κυριότερη μελισσοκομική αρχή η Καρτερικότητα? Χα χα χα)!

 Πάμε παρακάτω, ναι το χιόνι θα κάνει τα μελίσσια να υποφέρουν (κυρίως το κρύο) αλλά επίσης το χιόνι είναι και «αργό νερό». Δηλαδή επειδή λιώνει αργά το χιόνι το νερό από αυτό υγραίνει πολύ πιο αποτελεσματικά το έδαφος από το νερό της βροχής ή της καταιγίδας που έχει την τάση να δημιουργεί ρυάκια και να καταλήγει ο κύριος όγκος νερού σε λεκάνες απορροής (ποτάμια, λίμνες, θάλασσα). Βασικές γνώσεις αυτές που τις γνωρίζουν ακόμα καλύτερα οι αγρότες (και πρέπει να τις μάθουν και οι μελισσοκόμοι μια που τους αφορούν).

 Αυτά τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος θα δώσουν και ικανοποιητικές ανθοφορίες στην άνοιξη (οι ανθοφορίες του καλοκαιριού θέλουν βροχές στην άνοιξη, τα νερά του χειμώνα δεν αρκούν και μόνο). Είναι ο γνωστός νόμος της Φύσης ότι κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις, δεν μπορείς να κερδίζεις διαρκώς. Ναι πέρσι είχε πιο μαλακό χειμώνα αλλά τα εδάφη ήταν στεγνά από νερό και ελάχιστες ανθοφορίες απέδωσαν (το πεύκο κυρίως για μερικούς μελισσοκόμους έσωσε την χρονιά). Οπότε έχετε και αυτό στα υπόψη πριν αρχίζετε να γκρινιάζετε για το χιόνι. Ναι μεν θα χαθούν περισσότερα μελίσσια σε ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά θα υπάρχουν δε και καλύτερες συνθήκες ανθοφοριών και νεκταροέκκρισης μετά. Και μελίσσια μπορείτε να κάνετε, το επίπεδο όμως της νεκταροέκκρισης δεν είναι κάτι που μπορείτε να επηρεάσετε εσείς (μόνο να ψάχνετε για αυτή μπορείτε!).

 Ο Ηράκλειτος είπε ότι «Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές» γιατί διαρκώς αλλάζει η ροή του, η κοίτη του, καθώς και το νερό που κυλάει μέσα του. Το ίδιο ισχύει και για τα κύματα κακοκαιρίας που ακολουθεί το ένα το άλλο. Άλλες συνθήκες κακοκαιρίας θα υπάρχουν στις αρχές του Γενάρη και άλλες στο τέλος του (απλούστατα γιατί αλλάζει διαρκώς η διάρκεια της ημέρας, στις αρχές Γενάρη οι μέρες είναι αντίστοιχες σε διάρκεια με τις αρχές του Δεκέμβρη, αντίστοιχα στα τέλη του Γενάρη οι μέρες σε διάρκεια αντίστοιχες με τις αρχές του Νοέμβρη. Σας έχω δημιουργήσει εδώ και χρόνια ένα αρχείο με την αντιστοίχηση των ημερών ανάλογα την διάρκεια τους στην Ανάρτηση Το πλήρωμα του χρόνου. Οπότε και οι θερμοκρασίες θα είναι διαφορετικές, και θα κρατούν λιγότερο διαρκώς τα χιόνια χωρίς να λιώσουν).

 Επίσης βασική παράμετρος είναι η έννοια της Λευκαύγειας  (το μέτρο της ανακλαστικότητας μιας επιφάνειας ή ενός σώματος βλέπετε σχετικό σύνδεσμό στην Βικιπαίδεια). Και επειδή το χιόνι αντανακλά μεγάλο μέρος του ηλιακού φωτός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερο κρύο στις περιοχές που έχουν καλυφθεί με χιόνι. Όσο το χιόνι τώρα λιώνει μειώνεται η λευκαύγεια, οπότε έχουμε περισσότερη απορρόφηση του ηλιακού φωτός οπότε αυξάνει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία, αρά και ο ρυθμός με τον οποίο λιώνει το χιόνι, δηλαδή έχουμε εδώ ένα βρόγχο θετικής ανάδρασης.

 Αν  συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι αυξάνει μέρα με την μέρα και η διάρκεια της ημέρας βλέπετε ότι τα δύο αυτά φαινόμενα οδηγούν τα χιόνια να λιώνουν με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό (το φαινόμενο αυτό λειτουργεί και ανάποδα, χιονοπτώσεις που θα διαρκούν όσο οι μέρες μειώνονται σε διάρκεια τόσο θα γίνονται δριμύτερες).

 Επίσης βασική παράμετρος είναι και η ταχύτητα του ανέμου που κατεβάζει την θερμοκρασία που «αισθάνεσαι» ο δείκτης ψυχρότητας δηλαδή, το παραπάνω φαινόμενο το έχω αναλύσει στην ανάρτηση μου Χρήσιμα φυσικά μεγέθη από μελισσοκομική σκοπιά και δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

 Και  η απάντηση είναι «Ναι πρέπει» στην ερώτηση που σας ήρθε μόλις στο μυαλό σας «Δηλαδή πρέπει να ξέρουμε και Φυσική για να γίνουμε καλοί μελισσοκόμοι?» χα χα χα.

 Τα παραπάνω χρειάζονται και για να έχετε γνώση του ρόλου του χειμώνα, αλλά και για να ξέρετε τι περίπου να περιμένετε από εδώ και πέρα.

 Πάμε παρακάτω, έχω δημιουργήσει την ανάρτηση ξεχειμώνιασμα μελισσιών όπου γράφω αναλυτικότατα (και εκτεταμένα) το τι χρειάζεται για να ξεχειμωνιάζεις μελίσσια, οπότε δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στους χειρισμούς ξεχειμωνιάσματος μια που μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε εκεί.

 Απλώς μερικές επισημάνσεις σχετικά με την συγκεκριμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτή την στιγμή ακόμα οι κατανάλωση τροφών στα μελίσσια δεν είναι ακόμα πολύ υψηλή μια που δεν έχουν γόνους εκτεταμένους (και στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα δεν έχουν γόνους σκέτο). Αυτό θα αλλάξει σιγά σιγά, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε στην πρώτη ευκαιρία να χορηγήσετε τροφές στα μελίσσια σας. Μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την εποχή για τα μελίσσια είναι να είναι σε πολύ σφιχτή μελισσόσφαιρα λόγου δριμύτατου ψύχους και να μην μπορούν να πάνε στις τροφές εάν αυτές είναι μακριά τους (και αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος αφαιρεί πλαίσια από την κυψέλη τον χειμώνα χα χα χα).

 Δεύτερος κίνδυνος είναι η παρατεταμένη παραμονή των μελισσιών μέσα στην κυψέλη με αποτέλεσμα να μην αδειάζουν το έντερο τους από τα περιττώματα τους έξω από την κυψέλη, το οποίο έχει ως άμεση συνέπεια να αυξάνεται το μολυσματικό φορτίο (σπόρια) της Νοζεμίασης μέσα στην Κυψέλη.

 Εδώ για ακόμα μια φορά δεν θα σας δώσω γιατροσόφια για θεραπείες, αλλά για ακόμα μια φορά θα σας προτρέψω όπως έχω κάνει στην ανάρτηση μου Θεραπείες μελισσιών να απευθυνθείτε είτε στο εργαστήρι μελισσοκομίας του ΑΠΘ, είτε στο αντίστοιχο των Αθηνών, και τα παιδιά θα σας δώσουν οδηγίες καλύτερα από τον καθένα μας για το τι να κάνετε σχετικά με θεραπείες (βλέπετε κάποιοι από εμάς δεν ανακαλύψαμε αυτά τα άτομα την τελευταία χρονιά –ενώ πριν τους περιφρονούσαμε ή και τους βρίζαμε ή και τους κατηγορούσαμε!- και γίναμε βασιλικότεροι του βασιλέως!!! Με συνέπεια εδώ  και χρόνια δίνουμε τις ίδιες οδηγίες και κατευθύνσεις σε όσους μας διαβάζουν και μας ρωτάνε. Αυτό για να μην ξεχνιόμαστε και για να μην ανοίγουν κάποιοι τα στοματάκια τους περισσότερο από ότι πρέπει!!!! ).

 Μια επισήμανση εδώ για τους νεότερους μελισσοκόμους γιατί υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις και μερικά πράγματα δεν τα καταλαβαίνουν σωστά. Στην ανάρτηση μου Μια μέρα στα μελίσσια ανάφερα ότι έκανα μια συγκεκριμένη θεραπεία στα μελίσσια σε σφικτή μελίσσόσφαιρα και ένας μελισσοκόμος με ρώτησε «αυτό δεν είναι λάθος?». Φυσικά απάντησα ότι η θεραπεία έγινε σε θερμοκρασία από 10 έως 14 βαθμούς, με χλιαρό σιρόπι το οποίο το είχα μέσα στο φορτηγό να μην χάνει θερμοκρασία (σοβαρά τώρα!!! Το ότι δεν μιλάμε για θεραπείες δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε και από θεραπείες! Το να έχει κάποιος εκατοντάδες μελίσσια και να βγάζει μερικούς τόνους μέλι κάθε χρονιά τυχαίο νομίζετε ότι είναι? Αχ αχ αχ αχ!!!), και ο λόγος για αυτό? Ώστε το σύνολο των μελισσών να είναι μέσα στην κυψέλη για να βγάζω σωστές δοσολογίες για να μην λέω μετά «ΑΑΑΑΑΑΑΑ αυτόοοοοοοο δεν κάνει τίπουταααααααααα Αααααααααα!!!!» χα χα χα.

 Παίδες τον χειμώνα οι μέρες οι οποίες θα έχει καιρό κατάλληλο για να κάνεις ορισμένα πράγματα έτσι όπως λένε (ορθά) οι ερευνητές της μελισσοκομίας ότι πρέπει να τα κάνεις δεν είναι και τόσες πολλές (ο φετινός χειμώνας μας το έδειξε αυτό στο έπακρο!). Ιδίως εάν δεν έχεις μόνο 10-20 κυψέλες σε ένα μελισσοκομείο αλλά έχεις μερικές εκατοντάδες σε 3-5 μελισσοκομεία που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα (ή εκατοντάδες) το ένα από το άλλο (ή από το σπίτι σου). Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος που έχει εκατοντάδες μελίσσια θα πρέπει σε μια (ή και σε δύο τρείς μέρες αν έχει πάρα πολλά) ημέρα είτε να κάνει θεραπείες, είτε να τροφοδοτήσει. Θα αρχίσει από βαθιά το πρωί (γιατί πιο πριν είναι υπερβολικά χαμηλές οι θερμοκρασίες) και θα φτάσει βαθιά στο απόγευμα για να τελειώσει! Οπότε πολλά από αυτά που λένε ως «ιδεώδεις συνθήκες» οι ερευνητές δεν θα τις έχει στην διάθεση του κάποιος που έχει ένα τεράστιο όγκο εργασίας να βγάλει (θα δουλέψει και στο παράθυρο των «ιδανικών» συνθηκών αλλά θα δουλέψει και σε συνθήκες που δεν ανήκουν στις ιδεώδεις μια που θα το ξεπεράσει αυτό το παράθυρο).

 Και για να μιλάμε και με παραδείγματα έχω φίλο που έχει τα μελίσσια του στην Αρναία (τα είχε αφήσει εκεί για τις σουσούρες), αυτός δεν μπόρεσε ακόμα να κάνει προληπτική θεραπεία για την βαρρόα όπως εγώ, γιατί εκεί είχε χιονίσει από τον Δεκέμβρη και πλέον έχει 40-50 πόντους χιόνι.

 Άλλος φίλος μου (νέος αυτός) έκανε έλεγχο στα μελίσσια του είδε ότι είχαν ξεγονεύσει και περίμενε τις «ιδεώδεις» συνθήκες για να πάει να κάνει θεραπεία, τον πρόλαβε το χιόνι και δεν έκανε και αυτός τίποτα (και φυσικά εγώ του είπα τηλεφωνικά ουχ ουχ ουχ το μαιμούνι, όποιος διάβασε την ανάρτηση μου Αποκωδικοποιώντας μελισσοκομικά τον αρκούδα καταλαβαίνει το τι είπα μόλις τώρα χα χα χα).

 Τρίτος μελισσοκόμος φίλος μου, έχει πολλαπλά μελισσοκομεία με εκατοντάδες κυψέλες σε 3 διαφορετικούς νομούς της Χώρας! Δεν προλαβαίνει να κάνει θεραπείες σε όλα τις ελάχιστες κατάλληλες μέρες.

 Φίλος μου επίσης έχει μελίσσια στην Άρτα, και ένας άλλος φίλος μου στην Καλαμάτα (από τον Βορρά και οι δύο), αυτοί όταν θα ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους για θεραπείες ή για τροφοδοσία των μελισσιών τους (παρόλο που φυσικά θα διαλέξουν να το κάνουν αυτό τις κατάλληλες ημέρες) και φτάσουν επιτέλους στα μελισσοκομεία τους (που έχουν εκατοντάδες κυψέλες για να συμφέρει να κάνεις ένα τέτοιο μελισσοκομικό χειρισμό και στρατηγική) και δεν βρουν τις ιδεώδεις συνθήκες εκεί που θα πάνε (Shit Happens!)  τι νομίζετε θα κάνουν? Θα πούνε "ε δεν πειράζει, θα ξανάρθουμε μια άλλη μέρα για θεραπείες ή τροφοδοσία, το ταξίδι και οι ομορφιές του έχει μόνο σημασία?" και θα φύγουν άπραγοι, ή αν δεν είναι τελείως απαγορευτικές οι συνθήκες θα κάνουν αυτό για το οποίο πήγαν να κάνουν?
  
 Τους επαγγελματίες μελισσοκόμους που έχουν εκατοντάδες (ή και χιλιάδες!) κυψέλες θα τους κρίνετε με οπτική των επαγγελματιών και όχι των ερασιτεχνών με μερικές δεκάδες κυψέλες!

 Πάμε παρακάτω σε άλλο δεδομένο. 

 Ο Σοχός έχει ένα ξεχωριστό μικροκλίμα (παρόμοιο με την Γουμένισσα στο Κιλκίς και παρεμφερές με εκατοντάδες σημεία σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γιάννενα κ.α. Πως το ξέρω αυτό? Μα έχω πάει σε αυτά τα μέρη και είδα τι κωλόκαιρο έχει και εκεί χα χα χα ) που τον κάνει να έχει 7 τουλάχιστο βαθμούς διαφορά από την Θεσσαλονίκη (πες πχ στην Αμερικανική Γεωργική σχολή στην Θέρμη. Που είναι αυτή? Μισό χιλιόμετρο Μακριά από το Αγρόκτημα της Γεωργικής σχολής του ΑΠΘ). Και φυσικά εκεί έχουν μελίσσια τα παιδιά (στην Αμερικανική Γεωργική σχολή) και κατά την διάρκεια του ξεγονέματος (που περίπου αρχίζει συνήθως τέλη Νοέμβρη και τελειώνει τέλη Γενάρη) θα έχουν εκεί πες 20-25 μέρες (μιλάμε για μήνες όπως Δεκέμβρη και Γενάρη τώρα στον Βορρά!!) με ιδανικές συνθήκες για θεραπείες. ΟΚ? Ωραία. Τώρα ένα μέρος (και κάθε αντίστοιχο μέρος) που είναι 7 βαθμούς θερμοκρασίας πιο ψυχρό (και μερικά ακόμα ψυχρότερα και από αυτό!)  νομίζετε ότι θα έχει και αυτό αυτές τις 20-25 μέρες με ιδανικές συνθήκες? Όχι ε? Το πολύ, πολύ, να έχει 8-9 μέρες με ιδανικές συνθήκες στις οποίες 8-9 μέρες θα πρέπει να γίνουν και οι θεραπείες και οι τροφοδοσίες ε? Ααααααααααααα!!!!

 Να σε μια μόνο πτυχή της μελισσοκομικής τακτικής και χειρισμών πόσα παραδείγματα υπάρχουν στα οποία η θεωρία και η πράξη διαφέρουν όσο η μέρα και η νύχτα ε? Δεν είναι τόσο απλή η μελισσοκομική πραγματικότητα όσο θέλουν να λένε τα σεμινάρια και τα βιβλία* ε? Καλά είναι παίδες όταν λέμε ορισμένα πράγματα να βάζετε το μυαλό σας να δουλεύει και να μην το έχετε στο αυτόματο. Καλή η δογματική σκέψη, βολική η στερεοτυπική αντίληψη αλλά για να γίνεις καλός μελισσοκόμος θα πρέπει και το μυαλό να στροφάρει! Το μεγαλύτερο σας εργαλείο είναι το μυαλό σας αλλά θα αποδίδει μόνο όσο θα είναι ανοιχτό!

 Πάμε τώρα στο δια ταύτα, πολλοί από εσάς θα βρείτε τα μελίσσια σας στα χιόνια, ναι μονώνει το χιόνι από το κρύο αλλά δεν είναι και τόσο κακό να καθαρίζουμε και τις κυψέλες από αυτό. Γιατί? Γιατί αν έχεις τοποθετήσει σωστά τις κυψέλες θα έχουν κλίση προς τα μπρός (για να βγαίνει η πρόσθετη υγρασία έξω) με αποτέλεσμα όταν θα αρχίσει να ψιλολιώνει το χιόνι (και θα δημιουργηθεί πάγος ανάμεσα στο καπάκι και το στρώμα χιονιού) αυτό θα αρχίσει να γλιστρά προς την μπροστά πλευρά της κυψέλης και να πέσει μπροστά ακριβώς από την είσοδο.

 Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει την είσοδο (και να γεμίσει με νεκρές μέλισσες που δεν μπορούν να τις βγάλουν έξω οι άλλες οι μέλισσες) και να δυσκολέψει τις πτήσεις των μελισσών που θα ρισκάρουν να βγουν έξω από την κυψέλη (παρόλο που δεν έχουν και αυτές τις «Ιδανικές» συνθήκες για πτήση) για να αδειάσουν το έντερο τους από περιττώματα (και ναι αν δεν είναι τελείως απαγορευτικές οι συνθήκες θα το προσπαθήσουν αυτό (λόγου ενστίκτου) οι μέλισσες, παρόλο που θα χαθούν αρκετές από το κρύο καθώς το κάνουν αυτό. Στο χιόνι είναι εύκολο να το διακρίνεις αυτό, μια που θα δεις πολλά πτώματα από μέλισσες να είναι σχετικά μακριά από τις κυψέλες μέσα στο χιόνι. Προφανέστατα βγήκαν για να κάνουν τις ανάγκες τους και αρκετές από αυτές δεν τα κατάφεραν να γυρίσουν πίσω).

 Βρείτε κατάλληλες μέρες και τροφοδοτήστε τα μελίσσια, και έχουν δαπανήσει πολλές τροφές μέχρι τώρα και σε λίγο θα αρχίσουν να γονεύουν και τότε θα δείτε την γερή την κατανάλωση (μην ξεχνάτε από εδώ και πέρα θα αρχίσει ο μεγάλος όγκος από απώλειες στα μελίσσια, τα μελίσσια τα μετράμε τον Μάρτη!). Και αυτό γιατί μόλις υποχωρήσει ο χιονιάς λόγου της υγρασίας των εδαφών, και το μεγάλωμα της ημέρας, θα υπάρχει αρκετή χαμηλή ανθοφορία με τις απαραίτητες γύρες για το γόνεμα των μελισσιών (πχ το «κρινάκι» στον Βορρά).

 Αν δεν έχετε ακόμα κάνει προληπτικές θεραπείες βιαστείτε, δεν θα έχετε πολλές ακόμα κατάλληλες μέρες για να τις εφαρμόσετε σε ξεγονεμένα μελίσσια, οπότε μπορείτε να χάσετε σε αποτελεσματικότητα. Τι θεραπείες θα κάνετε? Πως θα τις κάνετε? Δεν ρωτάτε κανένα άλλο εκτός από τα παιδιά στα κατάλληλα ερευνητικά κέντρα (Θεσσαλονίκης, Αθήνας, και όπου αλλού υπάρχουν). Καλό είναι να αποδίδουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Καλά παιδιά όλα είναι, βοηθούν με την καρδιά τους, τηλέφωνα έχετε, τι περιμένετε?

 Αυτά λοιπόν παίδες, τυχεροί ήσασταν σήμερα με 5 μόνο σελίδες διάβασμα θα την βγάλετε καθαρή (και φυσικά επαναλαμβάνω! Όσοι δυσκολεύεστε να διαβάζετε τέτοια «μεγάλα κείμενα» (τι να σας κάνω ρε μπαγλαμάδες πρέπει να σας βγάλω καμία φορά κανένα από τα βιβλία 2000 σελίδων που ήμασταν αναγκασμένοι να μάθουμε μερικοί χα χα χα) ή αν τα γραπτά μου δεν σας λένε τίποτα, μην αγχώνεστε! Κανένα πρόβλημα, μην με διαβάζετε, υπάρχουν τόσα Μίκη Μάους και Άρλεκιν που είναι κατάλληλα για το επίπεδο κατανόησης σας. Διαβάστε μόνο αυτά!!! Δεν είμαστε άλλωστε όλοι το ίδιο!!! Χα χα χα).
     
*Και επειδή έχω αντιληφθεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανάμεσα στους φίλους μου ότι πλέον είναι αναγκαίο να υπογράφεις δήλωση πολιτικών φρονημάτων για το τι πιστεύεις. Ορίστε και η δικιά μου. Στις αναρτήσεις Σεμινάριο Εφαρμοσμένη Μελισσοκομία και Σεμινάριο εχθροί μελισσών ποιόν βλέπετε στις φωτογραφίες? Σε ποιες εγκαταστάσεις γίνανε όλα αυτά? Πότε ανέβηκαν αυτές οι αναρτήσεις? Σε ποιες χρονιές αναφέρονται? Επίσης στην Ανάρτηση μου Μελισσοκομική Βιβλιοθήκη ποιανού το Βιβλίο το θεωρώ άριστη αγορά και επίσης πιο συμφέρουσα αγορά? Τι ακριβώς γράφω στην κριτική μου για αυτόν τον συγγραφέα?

 Καλά είναι κάποιοι που ανακάλυψαν μόλις χθες την Αμερική να γνωρίζουν ότι κάποιοι ήταν εκεί και έχουν χτίσει πόλεις και χωριά ήδη! Και τα χτίσαν όλα αυτά από την λάσπη και τις πετριές που δεχθήκαν επειδή ήταν απελπιστικά μόνοι τους όταν υπερασπιζόταν τις αξίες και τα ιδανικά αυτού του κλάδου! Και δυστυχώς (για κάποιους), ευτυχώς (για εμάς!) εμείς έχουμε τις αποδείξεις για αυτό το γεγονός! Άλλοι δεν έχουν τις αντίστοιχες αποδείξεις και περγαμηνές! Για να μην ξεχνιόμαστε!!!

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.......


Adios Amigos Locos






Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 17/1/2016

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XXI

 Μετά από σχεδόν μισό χρόνο ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε υλικό από τα graffiti και τα street art της Θεσσαλονίκης!. Δυστυχώς είναι τέτοια η φύση των μελισσοκομικών εργασιών όπου κορυφώνονται καλοκαίρι και φθινόπωρο και για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις (και ναι το αντεπεξέλθεις είναι ο ορθός τύπος και όχι ο νεότερος τύπος ανταπεξέλθεις χα χα χα) σε αυτές είσαι αναγκασμένος να αφήσεις κάποιες πτυχές της ζωής σου, των ασχολιών σου, των ενδιαφερόντων σου να πάνε λίγο πίσω. Δυστυχώς το παιχνίδι που ονομάζεται επιβίωση πολλές φορές απαιτεί συμβιβασμούς και θυσίες που σε άλλες συνθήκες δεν θα τις δεχόσουν. 

 Τουλάχιστο επανερχόμαστε σε αυτά που αγαπάμε και μας εκφράζουν με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία! Για σήμερα σας έχω υλικό από όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης μια που πλέον οι φωτογραφικές εξορμήσεις μας για graffiti και τα street art έχουν πάρει την μορφή εκκαθαρίσεων πεζικού, και πάμε από δρόμο σε δρόμο, και από σοκάκι σε σοκάκι, για να φωτογραφίσουμε πλέον ότι μας έχει ξεφύγει τα προηγούμενα χρόνια (και φυσικά θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις σε αυτόν τον τομέα, μια που το πεζικό κάνει εκκαθαρίσεις και από κτήριο σε κτήριο χα χα χα).   

 Πολλά είπαμε και σήμερα, πάμε στο παρασύνθημα.


 Γιαννιτσών 57 - Κωνσταντίνου Οικονόμου

 Και φυσικά NRT4


 Γιαννιτσών 57 - Κωνσταντίνου Οικονόμου


 Γιαννιτσών 152


 Γιαννιτσών 152


 Γιαννιτσών 152


 Γιαννιτσών 152


 Μοναστηρίου 83 - Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός

 Ε καλά δεν θα έλεγα την Μοναστηρίου και Μανχάταν!!! Νιού Τζέρσυ ίσως χα χα χα.


 Μοναστηρίου 83 - Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός


 Οδός Καθολικών - Τύπου


 Οδός Καθολικών - Τύπου


 Οδός Καθολικών - Τύπου

 Σαν τεχνοτροπία Κόμικς μοιάζει αυτό, Μοέμπιους!


 Οδός Καθολικών - Τύπου

 Rockabilly!


 Οδός Καθολικών - Τύπου


 Οδός Βαλαωρίτου


 Οδός Βηλαρά

 Υπέροχο!


 Οδός Βηλαρά

 Αξίζει επανάληψης.


 Οδός Βηλαρά


 Οδός Βηλαρά


 Οδός Βηλαρά


 Οδός Βηλαρά


 Οδός Βηλαρά

 Και για να ξέρετε που ακριβώς είναι η Οδός Βηλαρά.


 Οδός Βηλαρά


 Οδός Βηλαρά


 Οδός Δελφών 70

Αυτό είναι στα στόρια ενός ιχθυοπωλείου!


 Οδός Καρόλου Ντήλ - 15ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης

 Το 15ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης το έχουμε ξαναπαρουσιαστεί στα πλαίσια των αναρτήσεων αυτού του blog αλλά αυτά μας είχαν ξεφύγει, ωστόσο πλέον με τις εκκαθαρίσεις ανά οικοδομικό τετράγωνο της πόλης δεν μπόρεσαν να γλυτώσουν από εμάς!


 Οδός Καρόλου Ντήλ - 15ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης


 Οδός Καρόλου Ντήλ - 15ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης


 Οδός Καρόλου Ντήλ - 15ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης

 Ρε! Μην γράφετε πάνω στα Street Art!


 Οδός Καρόλου Ντήλ - 15ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης


 Οδός Καρόλου Ντήλ - 15ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης


 Οδός Καρόλου Ντήλ 15ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης


 Οδός Σποράδων

 Αυτά και για σήμερα παίδες.

 Για να βοηθήσουμε και τον κόσμο στο να έχει πρόσβαση στο αρχείο που δημιουργούμε θα βάλω και τους συνδέσμους από τις αντίστοιχες αναρτήσεις του Blog  για να μπορούν να είναι στην άμεση διάθεση καθενός που θέλει να περιηγηθεί σε αυτό

Σειρά Graffiti και Θεσσαλονίκη



STREET ART FESTIVAL-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol V

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VI

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VII

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol VIIΙ

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol IX

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol X

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XI

Μια φορά και ένα καιρό στην Αλλατίνη Vol I

Μια φορά και ένα καιρό στην Αλλατίνη Vol II

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XII

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XIII

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol I

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol II

Ανίχνευση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά Vol III

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XIV

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XV

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XVI

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XVII

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XVIII

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XIX

Urban Art Ventures Thessaloniki 2015

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol XX

Τι έγινε εκείνο το τρένο που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν Vol I

Τι έγινε εκείνο το τρένο που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν Vol II

Τι έγινε εκείνο το τρένο που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν Vol III

Graffiti Lettering και Street Art στο γήπεδο Καλαμαριάς - Wall Of Fame

Κυνηγώντας το 7

Street Art στο Καπνομάγαζο Ωραιοκάστρου - Forum North Vol I

Street Art στο Καπνομάγαζο Ωραιοκάστρου - Forum North Vol II

Street Art στο Καπνομάγαζο Ωραιοκάστρου - Forum North Vol III

 Αυτά λοιπόν για σήμερα τσακαλάκια μου μέχρι την επόμενη ανάρτηση.....


Adios Amigos Locos


Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 16/01/2017