UA-50457385-1

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Μέχρι το τέλος του χρόνου



 Χρονιές έρχονται και χρονιές φεύγουν, ζούμε σε ένα κόσμο που ο χρόνος βιάζεται να πηγαίνει μόνο μπροστά, σαν ένα ποτάμι που διαρκώς ρέει. 

 Τα μόνα σημεία που μένουν σταθερά σε αυτό τον συνεχή χείμαρρο είναι τα άτομα που αγαπούμε και μας αγαπούν, έχουμε διαρκώς την έγνοια τους και έχουν διαρκώς την έγνοιά μας.

 Αυτοί είναι που χρωματίζουν την ζωή μας με ζωηρά χρώματα, νοστιμεύουν την πραγματικότητα μας με έντονες γεύσεις, κάνουν τις υπάρξεις μας να τραγουδούν με νότες παρμένες από κόσμους γνωστούς μόνο στους μύθους μας.

 Αυτό και μόνο είναι το νόημα στις ζωές μας, αυτό και μόνο είναι που παίρνουμε μαζί μας όταν χανόμαστε και εμείς στο ποτάμι του χρόνου.

 Να ζήσετε ευτυχισμένοι τσακαλάκια μου με όσους σας κάνουν να νιώθετε έτσι και τους κάνετε να νιώθουν και αυτοί αντίστοιχα συναισθήματα. 

 Σας αξίζει αυτό για τον επόμενο χρόνο και για κάθε χρόνο. 

 Αγαπήστε και αγαπηθείτε μέχρι το τέλος του χρόνου. 





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 31/12/2015

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Λύσσα



Εγώ το μπορώ, εγώ θα το καταφέρω
η θέληση μου δυνατή και ας υποφέρω 
η ματιά μου καρφωμένη μόνο εκεί
σαν άγριος λύκος πάνω στο αρνί 

Μικρό μου φαντασμένο μα και παιδί
δεν είναι έτσι η άτιμη η ζωή 
σε κανένα δεν δίνεται έτσι απλά
μόνο το να το λες έρχεται εύκολα

Τα όνειρα μου τα κυνηγώ δίχως αναπνιά
του κυνηγιού η μέθη μου 
σκιρτάει την καρδιά
δεν μου λείπει η δίψα για το γλυκό κρασί
πλέον έχω μόνο άσβεστη λύσσα για ζωή 

Μικρό μου φαντασμένο μα και παιδί
δεν είναι έτσι η άτιμη η ζωή 
δεν φτάνει μόνο να λες θέλω εγώ
για να κάνεις αληθινό το κάθε όνειρο

Εγώ τα όνειρα μου πλάθω, εγώ και θα τα ζω
τίποτα πια δεν με σταματά να τα βρω
μανία έχω, θα πετύχω ότι μου χρωστά η ζωή
τα όνειρα μου μαζί θα ζήσουμε εγώ και εσύ

Μικρό μου φαντασμένο μα και παιδί
δεν θα μάθεις ποτέ τελικά αυτή την ζωή
πολλά είδαν τα μάτια μου τα καστανά
μα μόνο ένα χαζό παιδί με όνειρα τρελά. 


Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 30/12/2015


Ποτέ, μα ποτέ, μην σταματάτε το κυνήγι, ποτέ!

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ


 Μετά από σχεδόν 2 έτη λειτουργίας αυτού του blog αποφάσισα να καταγράψω σε μια ανάρτηση μερικές από τις συμβουλές που έχω διάσπαρτες μέσα στις αναρτήσεις του blog για να αποτελέσουν ένα «οδηγό επιβίωσης» με τα μην και τα δεν της μελισσοκομίας (διαδικτυακής ή πραγματικής) καθώς και με προτροπές που μπορούν να βοηθήσουν πολύ την μελισσοκομική δραστηριότητα του κάθε μελισσοκόμου, καθώς και την ζωή του.

 Λίγες και απλές συμβουλές, με μια μικρή ανάπτυξη τους χωρίς υπερβολική εμβάθυνση στην κάθε μια από αυτές. Όποιος θέλει περισσότερες συμβουλές ή περισσότερο βάθος πάνω σε αυτές τις συμβουλές που θα αναφέρουμε σήμερα  υπάρχουν πάνω από 170 μελισσοκομικές (και αλλές τόσες μη μελισσοκομικές) αναρτήσεις σε αυτό το blog για να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη του.

 Θα τις έχω επίσης ομαδοποιημένες ανά θεματική κατηγορία για την ευκολότερη κατανόηση τους και εμπέδωση τους.

 Πολλά είπαμε πάμε στο ψαχνό.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 Ποτέ μην ανεβάζετε φωτογραφίες στο διαδίκτυο που μπορούν να προδώσουν το που είναι αυτή η τοποθέτηση κυψελών που κάνετε.  Οι λόγοι είναι ευνόητοι, όσοι δεν το κάνουν είναι ανόητοι χα χα χα.

 Ποτέ μην αναφέρετε πού ακριβώς είναι οι τοποθετήσεις σας, και πότε ακριβώς θα είσαστε εκεί ή θα φεύγετε από εκεί. Και εδώ ισχύει ακριβώς ότι και παραπάνω.

 Ποτέ μην δηλώνετε ότι θα είσαστε σε ένα μέρος που έχετε τα μελίσσια σας, καθώς και ότι θα λείπετε από το σπίτι σας και το μελισσοκομικό σας εργαστήριο. Μόνο οι αρχηγοί κρατών δηλώνουν το που θα βρίσκονται γιατί υπάρχει και μια διμοιρία τουλάχιστον αστυνομικών να προστατεύει το σπίτι τους, λείπουν, δεν λείπουν από αυτό! Χαζές δηλώσεις ότι πάω εδώ και εκεί (πχ για τρύγο, ή για ξίδια στα Bar!), ή έντονη παρουσία στο Facebook και ξαφνικές περίοδοι απουσίας από αυτό μπορεί να προδώσουν το πρόγραμμα σας, όποτε και να έχετε απρόσκλητους επισκέπτες στα μελίσσια σας ή στα αποθέματα μελιού ή εξοπλισμού που έχετε στο σπίτι σας ή το εργαστήριο σας. Ακολουθείτε έξυπνες τακτικές, δηλώστε ότι το πρόγραμμα σας ακολουθεί μια περιοδικότητα αλλά δώστε εσκεμμένα στους άλλους να καταλάβουν ότι αρχίζει μια δύο μέρες μετά από την πραγματική του αρχή, με αποτέλεσμα αν έχουν πονηρούς σκοπούς κάποιοι, να πέφτουν διαρκώς επάνω σας γιατί διάβασαν λάθος το πρόγραμμα σας.

 Πότε μην βγάζετε φωτογραφίες από την αποθήκη που έχετε εξοπλισμό ή μέλια ή από το μελισσοκομικό εργαστήριο σας (ιδίως φωτογραφίες που θα φαίνεται μεγάλο μέρος των χώρων τους ή των εισόδων τους). Είναι σαν να προσκαλείτε τους κλέφτες να σας ελαφρώσουν από ένα μέρος από αυτά που εμφανίζονται στις φωτογραφίες χα χα χα.

 Απενεργοποιήστε τον ρουφιάνο στα κινητά σας που προδίδει την παρουσία σας σε ένα μέρος ή βάζει ετικέτα με την τοποθεσία κάθε φωτογραφίας σας επάνω της. Θέλει κανείς ανάπτυξη σε αυτό? Δεν το νομίζω!

 Όσοι περισσότεροι οι φίλοι σας στα κοινωνικά δίκτυα τόσο μεγαλύτερη η φειδώ στις πληροφορίες που θα μοιράζεστε. Εκτός και αν έχετε 1.000 φίλους μέσα σε αυτά και μπορείτε να εγγυηθείτε προσωπικά για τον καθένα τις καλές του προθέσεις και εχεμύθεια. Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό πείτε το μου για να σας δώσω το βιογραφικό μου μια που είσαστε στάνταρ ο Διοικητής της ΕΥΠ και πάντα ήθελα να δουλέψω εκεί! Χα χα χα. 

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 Δεν υπάρχουν Μεσσίες στην μελισσοκομία, ο καθένας έχει μια προσωπική άποψη για την μελισσοκομία και οι απόψεις του, καθώς και οι γνώσεις του αντανακλούν αυτή την προσωπική οπτική του. Ότι είναι σωστό δηλαδή για κάποιον δεν είναι αναγκαστικά σωστό για κάποιον άλλο. Και το μελισσοκομικό μέγεθος της κάθε μελισσοκομικής εκμεταλλεύσης διαφέρει, και η στόχευση της, και οι παραγωγικές δυνατότητες της, και το γνωστικό κεφάλαιο που έχει ενσωματώσει στην παραγωγική της διαδικασία, και κυρίως το εξωτερικό περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Κάτι που μπορεί κάποιος που έχει δημόσιο βήμα να το θεωρεί ως δεδομένο και μονόδρομο για την δική του μελισσοκομική επιχείρηση δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι δεδομένο και μονόδρομος και για όλο τον μελισσοκομικό κλάδο.

 Η σειρά αξιολόγησης και ιεράρχησης των μελισσοκομικών γνώσεων ως προς την ποιότητα τους με φθίνουσα ταξινόμηση από τις ανώτερες προς τις κατώτερες είναι η εξής: Προσωπική ενασχόληση με τα μελίσσια, γνώσεις από ένα παλιό αλλά έμπειρο και καλό μελισσοκόμο, γνώσεις από τα μελισσοκομικά βιβλία, μελισσοκομικά σεμινάρια. μελισσοκομικά blog , και τέλος μελισσοκομικές ομάδες. Δυστυχώς σε αυτό είμαι απόλυτος, όποιος έχει διαφορετική ιεράρχηση πλανάται πλάνη οικτρά.

 Κανείς δεν τα ξέρει όλα, κανένας δεν είναι σωστός σε όλα και πάντα, Αυθεντίες δεν υπάρχουν. Το ακρογωνιαίο δόγμα και δίδαγμα αυτού του blog! Περεταίρω ανάπτυξη όποιος θέλει διαβάζει συστηματικά και πλήρως το blog και εμβαθύνει σε αυτό!

ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

 Ποτέ μην δίνετε την παραγωγή σας χωρίς να έχετε διασφαλίσει ότι θα εισπράξετε το αντίτιμο για αυτή, ιδίως με άτομα που δεν συνεργάζεστε σε τακτική και μόνιμη βάση. Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες περιόδους που πέφτουν πολλά πιστόλια και το κάθε ένα από αυτά μπορούν να σας βγάλουν τελείως έξω από το παιχνίδι ή να σας ρίξουν πολύ έξω από τον προγραμματισμό των χρηματοροών σας.

 Προσπαθείτε να είσαστε σωστοί με τους άλλους και να τους φέρεστε λίγο καλύτερα από ότι σας φέρονται αυτοί. Σας δίνουν πληροφορίες και βοήθεια, θα τους δώσετε και εσείς. Χαίρονται με τις χαρές σας, λυπούνται με τις λύπες σας, θα κάνετε το ίδιο και εσείς. Σας φέρονται σκάρτα, αγνοήστε τελείως τους σαν να ήταν νεκροί!

 Να θυμάστε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σας φθονούν οι άλλοι, προσπαθήστε να μην τους δίνετε διαρκώς περισσότερους. Άτομα που στην πραγματική ζωή γνωρίζουν πάνω από μια δεκάδα άλλα άτομα ή στην διαδικτυακή τους ζωή έχουν πάνω από τριψήφιο αριθμό φίλων θα γνωρίσουν τον φθόνο από ένα μέρος από αυτούς (μικρό μέρος , μεγάλο δεν έχει σημασία), καλό είναι και να το συνειδητοποιήσουν αυτό το γεγονός και να μάθουν να το αναγνωρίζουν στην συμπεριφορά των άλλων, και κυρίως να μην το προκαλούν. Φυσικά κάθε ένας που εκδηλώνει φθόνο για εσάς δεν πρέπει για κανέναν λόγο να παραμείνει φίλος σας (διαγράφετε και μπλοκάρετε αβέρτα σαν τον Αρκούδα!)  

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

 Ποτέ  μην κρίνετε τις επιδόσεις σας, τις ικανότητες σας, τις αποδόσεις σας, τις γνώσεις σας με κριτήριο και μέτρο σύγκρισης το τι παρουσιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα (ιδίως στο Facebook) οι άλλοι. Όλοι μας παρουσιάζουμε μια εξιδανικευμένη εικόνα μας, καθώς και των μελισσοκομικών επιχειρήσεων μας στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία απέχει συνήθως παρασάγγας από την πραγματικότητα. Αν χρησιμοποιήσετε αυτή την εικονική πραγματικότητα ως μέτρο σύγκρισης της δικής σας υπαρκτής πραγματικότητας θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση ψυχολογικά μια που θα συγκρίνετε ένα παραμύθι με την πραγματικότητα. Μην μπαίνετε σε αυτή την διαδικασία, μόνο φθορά μπορεί να σας προκαλέσει.

 Κρατάτε τις προσωπικές σας απόψεις για την θρησκεία, πολιτική, κοινωνία για τον εαυτό σας ή για κοινωνικά δίκτυα που δεν επιβάλλονται στην πραγματικότητα (συνήθως διαδικτυακή) των άλλων.  Υπάρχει διαφορά στο να διαφημίζετε τις προσωπικές σας απόψεις για τα παραπάνω στις σελίδες προφίλ σας στο Facebook (που αμέσως γίνονται κομμάτι από τις αρχικές σελίδες των άλλων, θέλουν δεν θέλουν) από το να κάνετε το ίδιο σε ένα προσωπικό σας blog (όπου θα μπούνε μέσα μόνο όσοι θέλουν να διαβάσουν ακριβώς αυτές τις προσωπικές σας απόψεις). Στο ένα έχουμε επιβολή των προσωπικών απόψεων σας στους άλλους, ενώ στο άλλο την παρουσίαση τους σε όσους θέλουν να μάθουν για αυτές. Μην γελιέστε, δεν είναι το ίδιο!!!!  

 Ο καθένας κρίνεται. Η κριτική είναι εύκολη, το έργο είναι δύσκολο. Η κριτική χωρίς έργο είναι πανεύκολη. Αν θέλεις να κρίνεις καταστάσεις και άτομα καλά είναι να έχεις παρουσιάσει πρώτα έργο αντίστοιχο ή καλύτερο από αυτών που θα κρίνεις.

 Ο κάθε ένας έχει απώτερα κίνητρα.  Είτε πωλήσεις των προϊόντων του και υπηρεσιών του, είτε αυτοπροβολή του, είτε προώθηση προϊόντων τρίτων, είτε την σωτηρία της ψυχής του. Μην το ξεχάστε ποτέ αυτό!   

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 Μην επιχειρήσετε σε μεταφορές κυψελών που ξεπερνούν τα 200-250 χιλιόμετρα (πάνε έλα) να κάνετε πάνω από μια την ίδια μέρα.  Ο ενθουσιασμός για την ολοκλήρωση της πρώτης μεταφοράς και η αδρεναλίνη κατά την διάρκεια της μπορεί να σας παρακινήσει να κάνετε και μια δεύτερη τόσο μεγάλη μεταφορά αν έχετε το χρονικό περιθώριο για αυτή. Μην το κάνετε! Πρόκειται για καθαρή  υπερτίμηση των δυνάμεων σας και  υποτίμηση του έργου που έχετε μπροστά σας. Σίγουρο είναι ότι θα ξεμείνετε πλήρως από δυνάμεις όταν θα είναι πολύ αργά (βαθιά στην δεύτερη μετακίνηση) και θα αποτελείτε κίνδυνο για εσάς και για κάθε ένα που μοιράζεται τον δρόμο μαζί σας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 Ποτέ μην βιάζεστε να επενδύσετε περισσότερο κεφάλαιο (πάγιο και ζωικό) από όσο μπορεί να υποστηρίξει το γνωστικό σας κεφάλαιο και επίπεδο γνώσεων. Η επένδυση σας σε κεφάλαιο πάντα θα γίνεται σταδιακά και θα είναι συνάρτηση του επίπεδου γνώσεων σας και μόνο.

 Ποτέ μην επενδύετε περισσότερο από το επίπεδο που ορίζει η ζήτηση των προϊόντων σας και το μέγιστο όριο παραγωγής που μπορεί να καλύψει αυτή την ζήτηση. Η υπερβολική και άκαιρη επένδυση σε κεφάλαιο πάνω από το επίπεδο της ζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση κεφαλαίου. Σύνεση στις επενδύσεις στην μελισσοκομική επιχείρηση σας ιδίως σε καταστάσεις οικονομικής κατάρρευσης που ζούμε στην χώρα μας τώρα.

 Οι επενδύσεις είναι το μέλλον και το αίμα της επιχείρησης, μην αμελείτε να προβαίνετε σε αυτές εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ναι αυτή η συμβουλή έρχεται σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες και εδώ φαίνεται το δύσκολο της εξίσωσης που λέγεται επενδυτικός προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα επενδύσεων. Δυστυχώς η τεχνική του να μπορείς να οσμίζεσαι τις συνθήκες σχετικά με την καταλληλότητα των επενδυτικών σου βημάτων είναι κάτι το υπερβολικά δύσκολο και είναι αυτό ακριβώς που θα σας κάνει να διακριθείτε στον κλάδο που θα δραστηριοποιηθείτε (ή θα σας βουλιάξει σαν πέτρα στον βυθό χα χα χα).


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

 Πάντα χρησιμοποιείτε δείκτες για να ξέρετε τι κάνει το κάθε μέρος που έχετε δείκτες και μην βασίζεστε μόνο από πληροφορίες από τους άλλους. Ο μόνος τρόπος για να έχετε αξιοπρεπείς πληροφορίες και αξιόπιστες, είναι να έχετε δείκτες δικούς σας. Ακόμα και αν έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη σε άλλους μελισσοκόμους και στις πληροφορίες που μπορούν να σας δώσουν οι δείκτες είναι μονόδρομος. Επίσης μονόδρομος δεν είναι και η ροή των πληροφοριών από τους άλλους προς εσάς, με τους δείκτες μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε σε μια αμφίδρομη σχέση ροής πληροφοριών που είναι η μόνη που μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

 Προσπαθείτε να μην έρχεστε σε τριβή με τους άλλους (μελισσοκόμους, αγρότες, κτηνοτρόφους, κατοίκους) όταν κάνετε τοποθετήσεις των κυψελών σας. Το να κάνετε εχθρούς είναι υπερβολικά εύκολο, το να κάνετε φίλους υπερβολικά δύσκολο. Το να κάνετε εχθρούς όταν το ζωικό σας κεφάλαιο είναι πλήρες εκτεθειμένο και αφύλακτο δεν είναι μόνο εύκολο είναι επίσης επικίνδυνο και ηλίθιο!  

 Αυτά τα λίγα σήμερα παίδες (τι λίγα ρε μαλάκα! 4 σελίδες στο Word ήδη έφτασες! Χα χα χα) ένας μικρός και εύχρηστος οδηγός είναι ο παραπάνω και δεν είχε σκοπό να συμβουλέψει για τα πάντα στην μελισσοκομία (αυτόν τον σκοπό δεν τον έχει καν ολόκληρο το blog μου! Που εάν ήταν σε μορφή βιβλίου θα ήταν στην κατηγορία των βιβλίων με μερικές χιλιάδες σελίδες χα χα χα). Προσπάθησα να κρατήσω σε μικρό αριθμό τις συμβουλές που παρουσιάζω εδώ και κυρίως να μην είναι συμβουλές για τις οποίες έχω ήδη δαπανήσει ολόκληρες αναρτήσεις για να τις παρουσιάσω. 

 Είναι και περίοδος εορτών, δεν λέει να καρφώνεστε με τις ώρες μπροστά από τους υπολογιστές σας.

 Χα χα χα.

 Επόμενη ανάρτηση τώρα από του χρόνου, καλές γιορτές τσακαλάκια μου, αγάπη, χαρά, ευτυχία, για σας και για τους δικούς σας.

 Και όπου βρίσκετε όμορφες κορασίδες ( με κόκκινα μαλλιά ή και όχι, ρατσιστές εμείς δεν είμαστε χα χα χα) ξέρετε τι θα κάνετε!

 Θα τις αρπάζετε στην αγκαλιά σας, θα τις περιστρέφετε με άξονα τον κορμό σας για 360 μοίρες, θα τις πλαγιάζετε έως τις 60 μοίρες από το κατακόρυφο, κρατώντας τες σφιχτά στην αγκαλιά σας και θα τις φυλάτε θερμά στο στόμα λέγοντας τους «Ξέρεις πονηρούλα μου εσύ από ποια αρκούδα είναι αυτό!»

 Χα χα χα.

 Adios Amigos Locos

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 27/12/2015


Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ευτυχισμένες γιορτές τσακαλάκια



 Σήμερα σκόπευα να ετοιμάσω ακόμα μια βαρβάτη ανάρτηση όπου θα εβγάζα το ρεζουμέ των συμβουλών που έχω δώσει εδώ και δύο σχεδόν χρόνια σε αυτό το blog, αλλά το μετάνιωσα γιατί αντιλήφθηκα ότι δεν είναι οι μέρες κατάλληλες για να έχω εκατοντάδες άτομα καρφωμένα μπροστά από οθόνες υπολογιστών να διαβάζουν τις "σοφίες" μου ή ότι πρέπει ακόμα και τώρα να παριστάνω ένα από τους εκατοντάδες "προφήτες" της διαδικτυακής μελισσοκομίας.

 Αντίθετα αυτές οι μέρες είναι αφιερωμένες από τον κάθε ένα στην οικογένεια του και στα άτομα που φωλιάζουν στην καρδιά του. Κάθε λεπτό το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δαπανηθεί για αυτούς και μόνο, και για τίποτα άλλο.

 Δηλαδή για τα σημαντικά και μόνο πράγματα στην ζωή.

 Οπότε αφήστε το γαμημένο το Φατσοβιβλίο για μερικές ημέρες, πάρτε όσους αγαπάτε για βόλτες έξω (κοριτσάκια δεν είναι απιστία από την πλευρά των αντρών να κοιτάνε τις περαστικές καλλίπυγους νεάνιδες όταν περπατάνε χέρι χέρι μαζί σας, βιολογική και μόνο ανάγκη τους είναι, σαν την αναπνοή ένα πράγμα δηλαδή χα χα χα), αγοράστε κάστανα από τους φοροφυγάδες καστανάδες (πάρε, πάρε πάρε, από τον φοροφυγά πάρε, πάρε), δείτε την νέα ταινία των Star Wars (μπαμπά, μπαμπά, πάμε, πάμε, πάμε!), κάντε μερικές βόλτες στην παραλία κάτω από την χριστουγεννιάτικη πανσέληνο (μπάρμπα δεν ζούμε όλοι στην Σαλονίκη χα χα χα), και φιλήστε στο στόμα (με γλώσσα) την πιο όμορφη κοκκινομάλλα που θα βρείτε εκεί έξω λέγοντας της "Αυτό είναι από τον Αρκούδα!" χα χα χα.

 Χρόνια πολλά και καλά τσακαλάκια μου για εσάς και για κάθε λουλούδι που ανθίζει μέσα στην καρδία σας, μόνο τα καλύτερα  για εσάς στο λαμπερό μέλλον που σας περιμένει, είθε η μοίρα να έχει δόντια από βαμβάκι για εσάς και για κάθε απόκτημα της καρδιάς σας. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και χαρούμενο Χειμερινό Ηλιοστάσιο.

 Και για τους μπάκουρους που με διαβάζουν τώρα.

 Χρόνια πολλά και καλά, είθε ο καλός Θεός κοκκινομάλλες να κόβει από τις ρότες της ζωής μου και να τις ρίχνει στις δικές σας χα χα χα.

 Και μερικές συμβουλές για το τέλος.

 Προσοχή στο κρασί με οδήγηση, και πάνω από 15 μελομακάρονα την ημέρα ή 5 γυρόπιτα στην καθισιά είναι υπερβολή παιδοβούβαλα!

 Χα χα χα.

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 24/12/2015



Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Το μυαλό για να στροφάρει πρέπει να το έχεις βάλει σε λειτουργία πρώτα



 Βρε τραχανάδες Χαλκιδικιώτες (EL64) τι νομίζετε ότι είναι το ξεχειμώνιασμα? Τοποθέτηση στα πεύκα που ο ένας βάζει δίπλα στον άλλο τα μελίσσια του?

 Είναι δυνατό να μου βάζετε 30 μέτρα μπροστά από τα μελίσσια μου τα δικά σας? Από την Χαλκιδική είσαστε, θεωρητικά είσαστε από τους καλύτερους μελισσοκόμους και κάτι τέτοια το ξέρετε ότι είναι χοντρό λάθος!

 Αν είναι δυνατό να παίρνω τα μελίσσια μου από τα πεύκα στην Χαλκιδική (που θα έβρισκαν εκεί μέλι για να μην τα ταιζώ τον χειμώνα) για να τα προστατέψω από τα μελίσσια του καφά από τον Σοχό που μου τα έβαλε στα 5 μέτρα από τα δικά μου, και μετά από 1 μήνα μου έρχεται ο άλλος καφάς από την Χαλκιδική και βάζει τα μελίσσια του δίπλα και μπροστά από τα δικά μου!!! Λες και έχουν χαθεί τα μέρη για ξεχειμώνιασμά!!!

 Τελικά οι μελισσοκόμοι είναι που σε κάνουν σιγά σιγά να σιχαθείς την μελισσοκομία! 





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 16/12/2015


Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVII


 Το εικοστό έβδομο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν που δημοσιοποιείται σήμερα θα είναι λίγο παράξενο. Και αυτό γιατί δεν βασίζεται τόσο σε ερωτήσεις που μου κάνανε αλλά περισσότερο σε διαλόγους που είχα με διάφορους μελισσοκόμους (καλά υπάρχουν και ερωτήσεις από αυτούς χα χα χα), σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε όταν κάποιος ανάρτησε ένα πίνακα μου από τις αναρτήσεις μελισσοχωρητικότητα περιοχών ή νεκταροέκκριση και γυρεοπαραγωγή φυτών (δεν ξέρω ακριβώς ποιον πίνακα έβγαλαν, δεν είμαι σε αυτή την ομάδα εδώ και χρόνια, μάλιστα είναι η πρώτη ομάδα από την οποία έφυγα χα χα χα) σε μία μελισσοκομική ομάδα (καλά δεν θα σχολιάσω εδώ το γεγονός ότι άτομα που με παρακολουθούν συμμετέχουν σε αυτήν την μελισσοκομική ομάδα! Δεν υπάρχουν τόσο κοφτερές λέξεις για να τους κράξω με αυτές για αυτό το ατόπημα τους χα χα χα) και μετά έγινε ο κακός χαμός ανάμεσα στους μελισσοκόμους, με την καφρίλα και την γραφικότητα να χτυπήσουν ρεκόρ σύμφωνα με τις περιγραφές των συνομιλητών μου (καλά μιλάμε ίσως και να έκανα λάθος που έφυγα από σχεδόν όλες τις μελισσοκομικές ομάδες. Το να τις παρακολουθείς είναι σαν να πηγαίνεις ταυτόχρονα στο τσίρκο και στον ζωολογικό κήπο μαζί χα χα χα).

 Και μια που δεν συμμετέχω σε αυτές οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να απαντηθούν ορισμένα πράγματα από μένα σχετικά με ορισμένα από αυτά που μου περιγράψανε οι μελισσοκόμοι που έχω επικοινωνία μαζί τους εκεί (στα μελισσοκομικά τσίρκο), θα αναπτύξω την θεματολογία που συζήτησα μαζί τους με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων εδώ. Αλλά μια διαπίστωση και μια παράκληση πριν από όλα.

 Πάμε πρώτα στην διαπίστωση.

  Δυστυχώς ενώ έχω αποφασίσει να μην ασχοληθώ πια ιδιαίτερα με την διαδικτυακή μελισσοκομία και έχω αποχωρίσει από όλες σχεδόν τις μελισσοκομικές ομάδες (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Ροκανίζοντας το πόδι σου ξεφεύγεις από το δόγκανο ) ωστόσο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί μια που άτομα που δεν έχουν πάρει την ίδια απόφαση με εμένα (να μην ασχολούνται με τα χαζά της διαδικτυακής μελισσοκομίας και με τις μελισσοκομικές ομάδες) επηρεάζονται από αυτές και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές και μου εκφράζουν τους προβληματισμούς τους που τους προκαλούν. Οπότε ακόμα και έμμεσα η επιρροή της διαδικτυακής μελισσοκομίας μπορεί να με επηρεάσει! Δεν μου αρέσει αυτό! Θα πρέπει να βρω ένα τρόπο να μην συμβαίνει αυτό χωρίς να αναγκαστώ να διαγράψω κάθε μελισσοκόμο που μπορεί να χρησιμοποιεί πληκτρολόγιο!

 Χα χα χα.

 Πάμε στην παράκληση τώρα, όποιος θέλει να χρησιμοποιεί τους πίνακες που δημιουργώ (και θα πρέπει να ρωτά αν θα τους χρησιμοποιήσει!) καλά είναι να μην τους βγάζει μόνους τους χωρίς την ανάρτηση από την οποία τους πήρε! Και αυτό γιατί σε κάθε ανάρτηση μου γράφω δεκάδες ακόμα πληροφορίες, ορίζω τα όρια που ισχύει το κάθε τι που παρουσιάζω σε πίνακες, εκφράζω αμφιβολίες για ορισμένα από τα αρχικά δεδομένα με τα οποία έχω δημιουργήσει τους αντίστοιχους πίνακες, και αν όλα αυτά τα παραλείψεις μπορούν οι αντίστοιχοι πίνακες να μην είναι και τόσο ορθοί. Με έχουν κατηγορήσει ότι οι αναρτήσεις μου είναι τεράστιες και γίνεται ένας πανικός από πληροφορίες μέσα σε κάθε μια από αυτές. Μην απομονώνετε μόνο μερικά σημεία μέσα από αυτόν τον χείμαρρο πληροφοριών. Δεν είναι σωστό, και μπορούν να γίνουν παρανοήσεις βασικές!

 Πάμε τώρα να εκφράσω με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων αυτά που επισήμανα από τους διαλόγους που είχα με τους μελισσοκόμους σχετικά με τα θεάματα που παρουσίασε το μελισσοκομικό τσίρκο Medrano!!!



 Χα χα χα. 


135. Λάζαρε, αληθεύει αυτό που διάβασα κάπου, ότι δηλαδή ενώ έχουμε τις ιδανικότερες συνθήκες ως χώρα, παράγουμε το λιγότερο μέλι ανά κυψέλη στην Ευρώπη; Bear's Nest Ναι αληθεύει εν μέρη ***********. Πράγματι οι αποδόσεις ανά κυψέλη στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη αλλά αυτό εν μέρη είναι και η αντίθετη ανάγνωση του γεγονότος ότι έχουμε την μεγαλύτερη πυκνότητα κυψελών στον κόσμο!

 Δυστυχώς η μελισσοχωρητικότητα είναι ένα μέγεθος αμείλικτο. Όσο πιο πολλές οι κυψέλες τόσο μικρότερη η απόδοση ανά κυψέλη (φυσικά αυτό δεν ισχύει και τόσο στα μελιτώματα όπως πεύκο, έλατο, βελανίδι).

 Επίσης ενώ οι συνθήκες της Ελλάδας κλιματολογικά (ξεροθερμικό κλίμα) καθώς και γεωγραφικά (μικρές πεδιάδες που διακόπτονται από οροσειρές) είναι ευνοϊκές για την άγρια βλάστηση (βότανα όπως το θυμάρι, η αγριορίγανη, το θρούμπι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο κ.α.)  ωστόσο δεν ευνοούν την εκτεταμένη καλλιέργεια μονοκαλλιεργειών που μπορούν να δώσουν τεράστιες αποδόσεις (όπως ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη, το βαμβάκι, ακόμα και η λεβάντα στην περίπτωση της Γαλλίας).

 Αυτό μετριάζεται λίγο στον βορρά (με τις πεδιάδες των Σερρών-Δράμας-Καβάλας, Έβρου, Πιερίας-Ημαθίας-Κιλκίς-Θεσσαλονίκης) καθώς και στην Κεντρική Ελλάδα (πεδιάδες στην Λάρισα) όπου μονοκαλλιέργειες όπως οι παραπάνω υπάρχουν.

 Στον Νότο της Ελλάδος αυτό το χαρακτηριστικό δεν υπάρχει (εκεί υπάρχουν εκτεταμένοι ελαιώνες που δεν δίνουν τίποτα, καθώς και εσπεριδοειδή που δίνουν καλές ποσότητες μελιού) και οι νεκταροεκκρίσεις είναι συνήθως από βότανα. Μελιτώματα επίσης καλύπτουν και στον βορρά (κυρίως) και στον Νότο μεγάλο μέρος της παραγωγής μελιού (65% Πεύκο, 5% Έλατο, 1% Βελανίδι).

 Επίσης μια παράμετρος που μας διαφοροποιεί σχετικά με τις αποδόσεις μας είναι και το επίπεδο υγρασίας που έχουμε (είπαμε έχουμε ξηροθερμικό κλίμα τα καλοκαίρια εδώ). Συνήθως Αυξημένη υγρασία πηγαίνει χέρι με χέρι με την αυξημένη ανθοφορία και νεκταροέκκριση.    

 Τέλος μια παράμετρος που μπορεί να ισχύει σχετικά με τις αποδώσεις είναι και η τροφοδοσία πάνω στις παραγωγικές ανθοφορίες (ανθοφορίες που δίνουν τρύγους) σε μερικές χώρες επιτρέπεται αυτό, στην Ελλάδα όχι (αν και μερικοί το κάνουν αλλά παράνομα!).



 Υπέροχη ερώτηση ********* αξίζει να την ξαναδείς. 


136. Είναι δυνατό το θυμάρι να δίνει τόσο πολύ όσο λένε οι πίνακες σου στην ανάρτηση σου μελισσοχωρητικότητα περιοχών? Bears Nest Χμμμμμμμ! Αν διάβασες τις σχετικές αναρτήσεις μου θα δεις ότι εκφράζω και εγώ την απορία πως είναι δυνατό να δίνει το θυμάρι όσο και το βελανίδι (το οποίο όταν δίνει έχει μια απόδοση παρόμοια με το πεύκο, στο οποίο υποτίθεται ότι δεν ισχύουν περιορισμοί στην μελισσοχωρητικότητα του. Έρευνες στην Ελλάδα πάνω σε αυτό υπάρχουν? Όχι! Πάμε παρακάτω). Μια ακόμα απορία μου είναι πως είναι δυνατό να υπάρχει το ίδιο είδος θυμαριού στην Αμερική με αυτό που έχουμε εμείς? Δυστυχώς τα δεδομένα που χρησιμοποίησα για αυτές τις αναρτήσεις μου είναι δεδομένα που τα πήρα από την Αμερική (ΗΠΑ) μια που δεν υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα στην Ελλάδα, και παντού επισημαίνω αυτό το γεγονός καθώς και την επιφύλαξη μου σχετικά με το πόσο αυτά τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν και τις αποδόσεις που έχουμε στην Ελλάδα ( πάντα αρχικά δεδομένα τα οποία δεν τα έχω συλλέξει εγώ τα αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό και επιφύλαξη).

 Αυτά τα δεδομένα μπορούν να προέρχονται από περιοχές με πολύ υψηλότερη βροχόπτωση από εμάς, με λιγότερες κυψέλες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο αναλογικά με εμάς, ίσως και από περιοχές στις οποίες να καλλιεργούν (και λιπαίνουν, και αρδεύουν) το θυμάρι και να μην περιμένουν μόνο από το άγριο θυμάρι να πάρουν αυτές τις αποδόσεις (σας φαίνεται παράξενό αυτό? Γιατί? Μιλάμε για την ίδια αγροτική οικονομία στην οποία υπάρχουν μερικές εταιρίες με εκατομμύρια στρέμματα μονοκαλλιεργειών η κάθε μια, που νοικιάζει από τους μελισσοκόμους τις κυψέλες τους! Που μπορούν να έχουν πχ μερικές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ενιαίες φυτείες με αμυγδαλιές, στις οποίες δίνουν ενοίκιο 200 δολάρια τον μήνα ανά κυψέλη σε ένα μελισσοκόμο με 5.000-15.000 κυψέλες για να κάνει επικονίαση και να ραντίζουν τις καλλιέργειες τους με ιδιόκτητα αεροσκάφη! Αν το καταλάβατε περιγράφω αυτή την στιγμή μερικές από τις σκηνές από το ντοκιμαντέρ More than honey! Τι σας λέει ότι δεν έχουν καλλιέργειες με συστήματα ποτίσματος σταγόνα σταγόνα με θυμάρι εκτάσεως 5-6 τετραγωνικών χιλιόμετρων ε?). Ή από μελίσσια πολυώροφα (7-8 ορόφων, μια που οι φυλές των μελισσών εκεί δεν σμηνουργούν τόσο όσο οι δικές μας. Κάτι που το επισημαίνουν και οι νότιοι μελισσοκόμοι ότι τα μελίσσια στον Νότο φτάνουν εύκολα τριώροφα σε αντίθεση με τα μελίσσια του βορρά. Ναι ισχύει αυτό! Αλλά τα μελίσσια στην Αμερική φτάνουν σε ακόμα περισσότερους ορόφους! Μην το ξεχνάτε αυτό!). Ή το κυριότερο ότι δεν επιτρέπεται και εκεί η τροφοδοσία πάνω σε ανθοφορίες που θα πάρουν τρύγους (όπως απαγορεύεται στην Ελλάδα η τροφοδοσία, αλλά μερικοί μελισσοκόμοι, κυρίως θυμαράδες δεν το τηρούν αυτό!)? Ή ακόμα πως είσαστε τόσο σίγουροι ότι μιλάμε για ακριβώς το ίδιο είδος θυμαριού που έχουμε εμείς? Μιλάμε τώρα για διαφορετικές Ηπείρους!!! Αν το θυμάρι που έχουν είναι ακριβώς το ίδιο με εμάς το πιθανότερο είναι να το έχουν εισάγει από την Ευρώπη και να το καλλιεργούν (όπως καλλιεργούμε εμείς την ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτά –και θυμάρι!- ή όπως καλλιεργούν αβέρτα στην Γαλλία την λεβάντα –και όχι μόνο-).

 Αν διαβάσετε τις αντίστοιχες αναρτήσεις μου θα δείτε τις αμφιβολίες μου σχετικά με τα αρχικά δεδομένα που υπάρχουν από την Αμερική, και το κατά πόσο μπορούν οι αποδόσεις να είναι ίδιες με αυτές στην Ελλάδα. Για αυτό λέω μην παίρνετε μόνο τους πίνακες μέσα από αυτές τις αναρτήσεις! Από τους πίνακες να παίρνετε τον τρόπο υπολογισμού της μελισσοχωρητικότητας και να τον χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά αν ποτέ φιλοτιμηθεί το κράτος μας και κάνει αντίστοιχες έρευνες σχετικά με την απόδοση των παραπάνω καλλιεργειών στην Ελλάδα! Μεγάλο Αν αυτό! Χα χα χα.  

137. Τα μέλια του Βορρά όπως το πευκόμελο (που υπάρχει φυσικά και σε περιοχές στον Νότο ακόμα και στην Κρήτη!) είναι από τα κάτουρα των εντόμων? Bears Nest Χα χα χα!!!! Ποιο γραφικός, πεθαίνεις!!! Γιατί αυτοί που τα λένε αυτά δεν τολμούν να τα ξεστομίσουν μπροστά μου για να πάρουν απάντηση με την οποία θα πάθουν τραμπάκουλο? Χα χα χα.

 Ναι το πευκόμελο είναι οι αποβληθέντες και πλεονάζοντες χυμοί των πεύκων που έχει απορροφήσει ο εργάτης των πεύκων αφού έχουν περάσει από το πεπτικό του σύστημα και έχουν προσλάβει ορισμένα ένζυμα από τον ίδιο το εργάτη, οπότε μπορείς να πεις ότι είναι τα κάτουρα του ή ακόμα και τα κακά του!! Επίσης το μελίτωμα από το βελανίδι προέρχεται από το σάπισμα των καρπών της βελανιδιάς από ένα μύκητα (το μελίτωμα του βελανιδιού, το μελίτωμα των φύλων της βελανιδιάς προέρχεται από αφίδες με παρόμοια διαδικασία με το μελίτωμα του πεύκου) οπότε μπορείς να πεις το βελανιδόμελο είναι από την μούχλα του βελανιδιού. Δύσκολες εικόνες να τις φανταστείς σχετικά με το τι τρως ε? Και που είσαι ακόμα!!! Στο θυμαρόμελο και κάθε ανθόμελο (στα μελιτώματα δεν είναι τόσο έντονο αυτό) υπάρχει η έννοια της τροφάλλαξης σύμφωνα με την οποία το κάθε μόριο νέκταρ θα περάσει διαδοχικά από 50 τουλάχιστο στομάχια μελισσών για να αποκτήσει τα απαραίτητα ένζυμα καθώς και για να μειωθεί η υγρασία του μέχρι να γίνει μέλι.

 Δηλαδή?

 Δηλαδή η κάθε μέλισσα θα λάβει μια ποσότητα νέκταρ θα την βάλει στο στομάχι της και θα την αποβάλει από το στόμα της για να την παραλάβει αυτή την ποσότητα μια άλλη μέλισσα για να κάνει το ίδιο. Πως λέγεται η αντίστοιχη διαδικασία στον άνθρωπο? Εμετός!!! Χα χα χα. Το θυμαρόμελο και κάθε ανθόμελο (και τα μελιτώματα) είναι τα ξερατά των μελισσών!!!! Χα χα χα.

  Τι έγινε μάγκες? Κάτουρα τα μεν, ξερατά τα δε! Με την ίδια ακριβώς λογική!!!! Χα χα χα.

 Επίσης το ψωμί που τρώτε είναι προϊόν από μύκητες (ζυμομύκητες το αναφέρω στην ανάρτηση μου Μαύρο μέλι: Το βελανιδόμελο) δηλαδή μούχλα! Το ίδιο είναι και το τυρί σας, το κασέρι σας, το γιαούρτι σας, η μπύρα σας, το κρασί σας, ακόμα και η πενικιλίνη σας!

 Τα μανιτάρια που τρώτε στις πίτσες σας είναι μύκητες και αυτά (σαν τους μύκητες που κάνουν τα ποδαράκια των στρατιωτών μέσα στις αρβύλες να μυρίζουν υπέροχα –αν είσαι μύγα!!! Χα χα χα-)! Το έδεσμα των πεντάστερων εστιατορίων η τρούφα είναι μύκητας και αυτός!!!

 Πάμε παρακάτω για να δούμε μερικά ακόμα «αηδιαστικά» δεδομένα της διατροφής μας (και όχι μόνο).

 Κάτουρα των εργατών το μελίτωμα των πεύκων που το παίρνουν οι μέλισσες και το μετατρέπουν σε μέλι ε? Κάτι μου θυμίζει αυτό!!!! Ένα πλάσμα αποβάλει τα απόβλητα του (κάτουρα και κακά) και ένα άλλο πλάσμα τα παίρνει και τα μετατρέπει σε κάτι άλλο και συγκεκριμένα σε τροφή!!! Ναι, ναι, ναι!!!! Κάτι μου θυμίζει αυτό! Τι όμως? Ααααααααααααααααααααααα!!! Ναι! Την Ντομάτα! Βάζεις κοπριά (από τις αγελαδούλες και τις κατσικούλες, από αυτή που βρωμάει καλά καλά χα χα χα) για λίπασμα στις ντοματιές και αυτές παίρνουν τα ανόργανα στοιχεία από αυτήν και τα μετατρέπουν στους καρπούς τους, τις ντομάτες!!! Δηλαδή η ντομάτα είναι τα κακά από τις γελάδες? Χα χα χα.

 Μόνο η Ντομάτα το κάνει αυτό? Όχι αυτό το κάνει και η πατάτα, και το λάχανο, και το σπανάκι, και το σιτάρι, και το ρύζι, και τα αμύγδαλα, και τα κάστανα, και τα μπιζέλια, και τα ροδάκινα, και τα καρπούζια, και κάθε μια από τις καλλιέργειες που έχουμε!!!!!

 Πω πω τι σκατά μας ταΐζουν (καλά εγώ πάντα έλεγα για το λάχανο όταν το σερβίριζε η μάνα μου Μπλιάχ λιάκ κακά!!! Κάτι ήξερα από μικρός! Χα χα χα)!!!! Για να πάμε λίγο παρακάτω σε αυτό το ταξίδι της αηδίας γιατί το καραγουστάρω!

 Το φουά γκρα (ή όπως το λέτε αυτό, εσείς τα πλουσιόπαιδα χα χα χα) παίδες υποθέτω ξέρετε ότι είναι το πρησμένο συκώτι από χήνες που τις ταΐζουν αβέρτα για να μεγαλώσει από την λιπαρή τροφή και την ακινησία για να το σερβίρουν μετά σαν εκλεκτό έδεσμα ε? Όπως πάχαιναν πριν από χρόνια τα γουρούνια στην κότσενα για τον ίδιο λόγο ε? Επίσης και τα γλοιώδη σαλιγκάρια αποτελούν έδεσμα στα καλά εστιατόρια? Ή ότι τα αυγά είναι τα μικρά των κοτών που τα καταβροχθίζουμε εμείς? Ή ότι οι μπριζόλες που χλαπακώνουμε είναι ζωτικό μέρος των θηλαστικών από τα οποία τα παίρνουμε? Ή τα δερμάτινα παντελόνια που ξαναγίνανε μόδα στις πιτσιρίκες γίνονται από το δέρμα των παραπάνω θηλαστικών που το αρπάζει χωρίς να ρωτάει το κυρίαρχο αρπακτικό του πλανήτη? Ή το υπέροχα απαλό μετάξι παράγεται από αδένες στον  πρωκτό του μεταξοσκώληκα?  

 Παίδες η Φύση δεν παράγει τίποτα μέσα σε εργαστήρια ή βιομηχανίες με ISO ή HACCP! Για το κάθε τι υπάρχει μια βιολογική διαδικασία η οποία δεν είναι «Καθαρή» ή «Αποστειρωμένη» με την έννοια που χρησιμοποιούμε για τις ποιο υποδειγματικές μας βιομηχανίες (ναι! Καθαρές βιομηχανίες π.χ. σαν το Τσερνομπίλ, Το Exxon Valdez στην Αλάσκα, ή την Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές χα χα χα) και μπορεί να μας ξενίζει ή ακόμα και να ψιλοπροκαλεί αηδία, αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σχετικά με την ποιότητα της κάθε τροφής μας (και όχι μόνο). Το τι μας αηδιάζει την εκάστοτε στιγμή είναι θέμα του κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της εκάστοτε εποχής και κοινωνίας! Πχ Οι Ινουίτ στην Αλάσκα τρώνε σάπια κρέατα και ψάρια (κάτι σαν την ρέγκα ένα πράγμα χα χα χα), οι Μπουσμάνοι Σαν στην Καλαχάρι ακρίδες και μυρμήγκια, οι Γάλλοι βατράχια και σαλιγκάρια, και οι Σαλονικιοί πίτα με σουβλάκι (και όχι καλαμάκι! Χα χα χα). Αυτή είναι η αισθητική διατροφική κουλτούρα (και διαθέσιμα τροφικά αποθέματα για τις ανάγκες επιβίωσης !) στις εκάστοτε κοινωνίες και εποχές. Η φύση όμως δεν γνωρίζει από αυτά, έχει τις μεθόδους της που αντιστοιχούν στις αναγκαιότητες ενός κλειστού συστήματος (στο οποίο τα απόβλητα του ενός οργανισμού αποτελούν την τροφή ενός άλλου).

 Όποιος δεν το γνωρίζει αυτό ή δεν το κατανοεί είναι είτε άσχετος, είτε ηλίθιος, είτε κακεντρεχής που θέλει απλώς να υποτιμήσει το προϊόν των άλλων έχοντας την ηλίθια ψευδαίσθηση ότι έτσι θα υπερτιμηθεί το δικό του (και ακριβώς αυτή η πρόταση είναι ο λόγος που κανείς δεν τολμά να πει κάτι τόσο χαζό μπροστά μου!!!! Όλοι γνωρίζουν ότι όποιος λέει χαζά στην αρκούδα θα καταλήξει να αποτελεί μέρος από τα κακά της, αφού τον έχει μασήσει καλά πρώτα!!! Χα χα χα). 

 138. Ποιο μέλι είναι το καλύτερο? Bears Nest Ααααααα! Αυτή είναι η πιο εύκολη απάντηση από όλες! «Το καλύτερο μέλι είναι το μέλι που κάνουν οι μέλισσες!» Όπως λέει και ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου. Απλά πράγματα! Όποιο μέλι δεν αποτελεί προϊόν νοθείας από τον μελισσοκόμο (με την τροφοδότηση σιροπιού ή τροφής κατά την διάρκεια των παραγωγικών ανθοφοριών. Και δυστυχώς το θυμαρόμελο λόγου της πολύ υψηλής του τιμής έχει ένα μεγάλο βαθμό νοθείας από άτομα που δεν εκτιμούν το προϊόν που παράγουν και είναι ικανοί να χαλάσουν το πολύ καλό όνομα που έχει καθιερωθεί στην Ελληνική αγορά σχετικά με αυτό. Δυστυχώς είναι θέμα χρόνου μέχρι να αμαυρωθεί η εικόνα του θυμαρόμελου αν συνεχισθεί η ασυδοσία και ασυνειδησία κάποιων!), είτε από τις εταιρίες εμπορίας μελιού (με την μείξη Ελληνοποιημένων μελιών κατώτερης ποιότητας με Ελληνικά, ή ακόμα με την παραγωγή αμυλοσίροπων που τα προωθούν σαν πραγματικά μέλια!) είναι καλό μέλι.

 Το ποιο μέλι τώρα εσύ θεωρείς καλύτερο είναι κάτι το υποκειμενικό και εξαρτάται από τα διατροφικά σου γούστα και αισθητική που σε ένα βαθμό καθορίζονται και από το γύρω σου περιβάλλον. Πχ στον Νότο γουστάρουν τα ανοιχτόχρωμα ανθόμελα και όχι τα μέλια από μελιτώματα που τα θεωρούν υπερβολικά βαριά για τα γούστα τους. Αντίθετα στον βορρά θεωρούν τα ανθόμελα υπερβολικά «νερουλά» και δείχνουν μια ξεκάθαρη προτίμηση για τα δυνατά, μπρούσκα, και βαριά μέλια από μελιτώματα. Το τι θεωρείς εσύ ως καλύτερο είναι κάτι το υποκειμενικό και καθαρά προσωπικό.

 Εγώ ιεραρχώ τα μέλια ως προς το καλύτερο με φθίνουσα κατάταξη αρχίζοντας με το Καστανόμελο (Το πραγματικό!!! Το θεόπικρο που θυμίζει μπέρμπον και όχι το Βελανιδόμελο που κάποιοι θέλουν να το παρουσιάζουν σαν Καστανόμελο!) ακολουθεί το Βελανιδόμελο, από πολύ κοντά το Πευκόμελο (και αν έχει μέσα Βελανιδόμελο ακόμα καλύτερα), το Ελατόμελο και αυτό από κοντά, και μετά ακολουθούν τα ανθόμελα με την καθαρή Αγριορίγανη να είναι πρώτο, να ακολουθούν έπειτα Παλιούρι και Λιγαριά, Ακακία αμέσως μετά, Ερείκη, Πολύκομβος, Ρίγανη, το Θυμάρι να είναι χαμηλά στην κατάταξη (τουλάχιστο τα θυμαρόμελα που δοκίμασα στο εμπόριο και τα οποία μου φάνηκαν υπερβολικά αδύναμα, ύποπτα αδύναμα!), Ηλίανθος, να ακολουθεί το Πορτοκάλι και το Βαμβάκι, και τέλος η Κουμαριά, ιεράρχηση στα κύρια και αυτούσια μέλια αυτή.

 Αλλά αυτή η ιεράρχηση είναι καθαρά υποκειμενική και προσωπική το ξανάτονίζω, μου αρέσουν φοβερά τα μπρούσκα και δυνατά μέλια και για αυτό έχω αυτή την ιεράρχηση. Ο κάθε ένας έχει την ιεράρχηση του και είναι σωστή για τον κάθε ένα.

139. Τι είναι αυτό που καθορίζει τις τιμές στα μέλια που διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους? Bears Nest Αααααα!!! Ακόμα μια εύκολη απάντηση!!! Αυτό που καθορίζει τις τιμές ανάμεσα στα διάφορα είδη μελιού είναι ο Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης!!! Απλά οικονομικά από την εποχή του Ανταμ Σμίθ!!! Χα χα χα.    

 Όταν σε ένα προϊόν η προσφορά του είναι χαμηλή σε σχέση με την ζήτηση του τότε η τιμή του αυξάνει (πχ η περίπτωση με το θυμαρόμελο που παράγεται μόνο στον  Νότο όπου υπάρχει ένα αστικό κέντρο 4 εκατομμυρίων ατόμων –Αθήνα- με εκατομμύρια τουρίστες και ένα αριθμό μελισσοκόμων μικρό αναλογικά με τον πληθυσμό που υπάρχει στην αντίστοιχη περιοχή καθώς και μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων που δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλες από άποψη κυψελών).

 Αντίθετα εάν η προσφορά είναι υψηλή σε σχέση με την ζήτηση τότε η τιμή μειώνεται (περίπτωση του πευκόμελου στον Βορρά που υπάρχει μια τεράστια παραγωγή του από μελισσοκόμους περισσότερους αναλογικά με τον πληθυσμό στην αντίστοιχη περιοχή, με μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις με μεγάλο αριθμό κυψελών έχοντας όμως μόνο ένα αστικό κέντρο 1 εκατομμυρίου ατόμων –Θεσσαλονίκη- και αναλογικά λιγότερους τουρίστες από τον Νότο).

 Αυτή είναι  η βασική αλφαβήτα της οικονομικής επιστήμης. Τα πάντα τα καθορίζει ο Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

 Τώρα παράγοντες που καθορίζουν την εκάστοτε ζήτηση είναι οι διατροφικές συνήθειες του κάθε κράτους ή περιοχής (πχ τα ανθόμελα έχουν περισσότερη ζήτηση στον Νότο από τον Βορρά), η γεωγραφική και εισοδηματική κατανομή του πληθυσμού  (αραιοκατοικημένος Βορράς, πυκνοκατοικημένος νότος, αυξημένα εισοδήματα στον Νότο σε σχέση με τον Βορρά), η κατανάλωση μελιού ανά άτομο (ιδιαίτερα αυξημένη στην Ελλάδα σε σχέση με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου!), η πρόσθετη ζήτηση που δημιουργείται από το ισοζύγιο τουριστών και των εισοδημάτων τους, η διαφήμιση που μπορεί να υπάρχει για το κάθε είδος μελιού (δημιουργία τεχνίτης ζήτησης με το θυμαρόμελο να έχει την μερίδα του λέοντος και εδώ), τα συμπληρωματικά ή υποκατάστατα προϊόντα με το μέλι (πχ το ψωμί είναι συμπληρωματικό με το μέλι, όταν μειώνεται η ζήτηση του μειώνεται και η ζήτηση για το μέλι!!! Η μερένατα και η μαρμέλαδα είναι υποκατάστατα προϊόντα με το μέλι, όταν αυξάνεται η ζήτηση τους μειώνεται η ζήτηση για το μέλι), η ελαστικότητα ζήτησης για το κάθε προϊών (πόσο δηλαδή μειώνεται ή αυξάνεται αναλογικά η ζήτηση ενός προϊόντος σε σχέση με την αύξηση ή μείωση της τιμής τους. Υπάρχει και η έννοια της ελαστικότητας της προσφοράς αλλά δεν ήταν στα SOS της σχολής και δεν την ξέρω!!! Χα χα χα). Και τέλος είναι και ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών που καθορίζει την ζήτηση βραχυχρόνια (πχ τον προηγούμενο Δεκέμβρη με που έγινε γνωστό στις αρχές του μήνα ότι θα έχουμε εκλογές οι πωλήσεις του μελιού καταβαραθρώθηκαν (τον Δεκέμβριο, τον μήνα του μελιού, να μην ξεχνάμε!), το ίδιο ακριβώς έγινε στις αρχικές εβδομάδες των Capital Controls και του δημοψηφίσματος. Όταν ο κόσμος φοβάται για το μέλλον του περιορίζει αισθητά την ζήτηση του για προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης).  


 Η παραγωγή  καθορίζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες της εκάστοτε χρονιάς, το ισοζύγιο νέων μελισσοκόμων που εισέρχονται στον κλάδο σε σχέση με αυτούς που αποχωρούν από αυτόν, το επίπεδο των επενδύσεων σε κυψέλες, μεταφορικά μέσα, και πάγιο μελισσοκομικό εξοπλισμό, το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δουλέψουν οι μελισσοκόμοι (φορολογικό, οικονομικό, θεσμικό περιβάλλον), το επίπεδο γνώσεων και τεχνολογικών εξελίξεων που κατέχει και αποκτά το σύνολο των μελισσοκόμων της χώρας, το επίπεδο του κόστους παραγωγής αυτού του προϊόντος (το οποίο όταν αυξάνει σε σχέση με τις τιμές οδηγεί σε μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και στην έξωση από τον κλάδο μελισσοκόμων που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους υπόλοιπους με τις νέες συνθήκες). Και τέλος τις ορθολογικές προοπτικές που έχουν οι ίδιοι παραγωγοί για το μέλλον του κλάδου στο άμεσο μέλλον (όταν περιμένεις το κράτος να σε σφάξει στην φορολογία ή ότι η ζήτηση για τα προϊόντα σου θα καταρρεύσει τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν επενδύεις σε αυτή την παραγωγική δραστηριότητα αλλά αντίθετα αρχίζεις στρατηγικές εξόδου από αυτή, αντίθετα εάν το περιβάλλον είναι ευνοϊκό τότε και μόνο υπάρχει περίπτωση να επενδύσεις σε μια ακόμα μεγαλύτερη σου δραστηριότητα στον κλάδο που δραστηριοποιείσαι ή θέλεις να δραστηριοποιηθείς).

 Επίσης για το τέλος παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την τιμή του μελιού είναι οι εξής: Η ύπαρξη αποθεμάτων μελιού (όσο θα αυξάνουν τα αποθέματα με μέλι στις αποθήκες των μελισσοκόμων θα μειώνεται η τιμή του αποθεματοποιημένου μελιού),  το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών μελιού προς και από την χώρα, και κυρίως ο μονοπωλιακός ή όχι χαρακτήρας της μελισσοκομικής αγοράς της χώρας (που στην Ελλάδα έχουμε μια εταιρία πραγματικά να δεσπόζει στον κλάδο και να καθορίζει από μόνη της τις εξελίξεις και τις τιμές σε όλη την χώρα).

 Όλα τα παραπάνω καθορίζουν το επίπεδο της ζήτησης, της παραγωγής και τέλος των τιμών. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για αγρίους, μπαρμπούτσαλα, και φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

 Χα χα χα.



Adios Amigos Locos

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVI


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  15/12/2015






Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Της ψυχής πραματευτής



Εγώ είμαι το αφεντικό
λέει το τρελό μελαχρινό
αφεντικό και Θεός μαζί
είσαι εσύ για μένα μικρή

ένα κεφάλι και αν σε περνώ
ψιλά εκεί πάνω σε συναντώ
μόρτισσα, μαγκίτισα, μπεσαλού
όλα αυτά μαζί είσαι αλεπού  

είσαι ότι είσαι και ότι αγαπώ
νεράιδα μου, παλαβό ξωτικό
το μυαλό μου σάλεψες, γιατί
σκερτσόζα λαφίνα μου εσύ

όνειρο μου, και εφιάλτης μαζί
να σε έχω, μα θα φύγεις την αυγή
ματάκια μου, της καστανιάς καρποί
για μια νύχτα μαζί πουλώ και την ψυχή

Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 9/12/2015

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVI



 Εικοστό έκτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν παίδες. Γεγονός και αυτό από τον "ανταγωνιστικό" προς τους άλλους μελισσοκόμο (Ναι! Ναι! Μου το είπαν και αυτό! Χα χα χα) που μοιράζεται όμως το γνωστικό του κεφάλαιο με τους άλλους μελισσοκόμους (φοβερά ανταγωνιστική αυτή η τακτική ε? χα χα χα) σε αντίθεση με τους "μη ανταγωνιστικούς" προς τους άλλους μελισσοκόμους που δεν μοιράζονται τίποτα από το γνωστικό τους κεφάλαιο (και φθονούν όσους δεν κάνουν το ίδιο χα χα χα). Αρκετά ασχοληθήκαμε με τα κόμπλεξ και τον φθόνο των άλλων, πάμε στο ψαχνό. 

130. Καλημερούδια!!! Ερώτησης.... Μετά την αρπαγή των πλαισίων με μέλια από την κυψέλη πρέπει άμεσα να τρυγήσουμε; Και πόσο διάστημα μπορούν να μείνουν ατρύγητα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Bear's Nest Ωραία ερώτηση!!! Θα την ξαναδείς χα χα χα. Κανονικά ναι θα έπρεπε να τρυγηθούν αμέσως όσο ακόμα είναι ζεστά από τις μέλισσες για να μπορεί και το μέλι να βγαίνει γρηγορότερα και να μην υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στα χτυπήσει κυρόσκορος.

 Και αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος με λίγα μελίσσια (αν έχει συμπληρωματική δουλεία θα πρέπει να κάνει τον τρύγο σε μια ελεύθερη από την άλλη δουλειά του ημέρα, γιατί αν δεν τα ξαναβάλει τα πλαίσια στην κυψέλη θα πρέπει είτε να τα βάλει σε καταψύκτη είτε να τα περάσει σε θειάφι και να τα αποθηκεύει, και ενώ μπορεί να έχει λίγα σχετικά πλαίσια αν τα κάνει όλα αυτά να δει ότι θα του πάρουν πολύ χρόνο).

 Τώρα όμως αν έχει πολλές κυψέλες και πάρα πολλά πλαίσια να τρυγήσει (και φυσικά δεν θα γίνει ο τρύγος μόνο σε μια ημέρα) μπορεί είτε να κάνει μικρούς τρύγους (πες 70-80 πλαίσια την φορά) και να πηγαίνει να τα απομελίζει (κάνω τρύγο σημαίνει παίρνω τα πλαίσια νέος, απομελίζω σημαίνει βγάζω το μέλι από τα πλαίσια που ήδη έχω τρυγήσει χα χα χα) την ίδια ημέρα. 

 Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχεις ελεύθερες ημέρες πολλές (αν πχ είσαι μόνο μελισσοκόμος ή έχεις πάρει άδεια από την δεύτερη σου δουλειά) και κυρίως εάν το μέρος που έχεις τα μελίσσια σου είναι κοντά.

 Σε περίπτωση που πες θέλεις να τρυγήσεις στην Χαλκιδική από τον Σοχό και η απόσταση πάνε έλα είναι πάνω από 300 χιλιόμετρα, η διαδικασία για να πας και να έρθεις (μόνο αυτή! Χωρίς τον τρύγο) παίρνει πάνω από 6 ώρες και είναι σχεδόν μια σαραντάρα σε ευρώ η διαδρομή τότε θα πρέπει να τρυγήσεις όσο το δυνατό περισσότερα πλαίσια (και αν τρυγάς ορόφους αυτό μπορεί να σημαίνει ιδίως αν έχεις βασιλικά διαφράγματα μέχρι και 40 πατώματα πλαίσια, δηλαδή 400 πλαίσια ή 360 αν τα βάζεις 9 πλαίσια σε κάθε πάτωμα). 

 Ναι αλλά την ημέρα που θα κάνεις ένα τέτοιο τρύγο δεν προλαβαίνεις να απομελώσεις (6 ώρες η διαδρομή +8 ώρες ο τρύγος+1 ώρα το ξεφόρτωμα). Άρα πας στην επόμενη ημέρα και εδώ έχουμε το άλλο το ζήτημα εάν δεν έχεις μηχανικό απολεπιστήριο (4.500 ευρώ! Χα χα χα) και μελιτοεξαγωγέα με προγραμματισμό (όσο κάνει ο απλός με ιβέντερ + 600 ευρώ πάνω χα χα χα), και απολεπίζεις με μελισσοκομικό μαχαίρι ή πιρούνι τότε όσο καλλιτέχνης και να είσαι βαριά βαριά 140-150 πλαίσια να κάνεις την ημέρα! Οπότε στα 400 πλαίσια πάμε στις 2,5 ημέρες έξτρα απολέπισμα και ξεμέλιασμα. 

 Επίσης αν βλέπεις ότι ο καιρός γαμιέται και έχεις ένα παράθυρο μόνο καλού καιρού για να τρυγήσεις (πχ στα χέρια του πεύκου που θα τα κάνεις φθινόπωρο  ο καιρός δεν θα είναι πάντα υπέρ σου) τότε μπορείς να πας 2-3 ή και 4 ημέρες συνεχόμενα για να τρυγάς και όταν τελειώσεις τους τρύγους να σε περιμένουν με ένα ειρωνικό χαμόγελο λέγοντας μάλιστα "Βρε καλώς τον πούστηηηηηηηη!!!" 1200 με 1600 πλαίσια για απολέπισμα και ξεμέλιασμα. 

 Εσύ τι λες?

 Σε πόσες μέρες θα τα τρυγήσεις και τι πατέντες θα κάνεις για να μην είναι κρύο το μέλι από μέσα τους ώστε να βγαίνει? Χα χα χα.

131. Τους καλοκαιρινούς μήνες κάποιος με συμβούλεψε να σφίξω τα μελίσσια όσο αναπτύχθηκαν αναπτύχθηκαν μου είπε....... Εγώ είδα ότι τα μελίσσια στον κάμπο σε μας εδώ αν τους δώσεις χώρο... ανάλογα και την μάνα... κρατάνε τον γόνο κτλ σε υψηλά επίπεδα και εκεί που δεν έσφιξα πήρα και μελί στο πλαίσιο στα αλλά στο καπάκι....! Μετά ήρθε ο κισσός και το φθινόπωρο με ένα είδος άγριας γλυκοπατάτας να κατακλύζει τον κάμπο και τιγκαραν τα σφιγμένα σχετικά μελίσσια μου στην γύρη τόσο που ένα δεν είχε γόνο ούτε ψημένο ούτε άψητο!!!!!!!! Η βασίλισσα εκεί και μόλις έδωσα χώρο γέννησε... Τώρα κρατάει 4 πλαίσια γόνο ...στο κεντρικό σημείο και βλέπω ακόμη γόνο ημέρας... Από κάτω έχει πλαίσια με διάσπαρτες γύρες και από πάνω τίγκα στο μέλι μιας και τροφοδότησα κ θυμολοσιροπο μετά τον κισσό..... Διώροφο τέτοια εποχή (15/11/2015)... Γόνος..... Πλαίσια με λίγη γύρη δεξιά και αριστερά και μετά άδεια...... Xάθηκα λίγο.......... Ένα μονώροφο μετά την τροφοδότηση γέμισε με σιρόπι παντού!!! Δεν έχει γόνο όταν αδελφή του έχει................... Καταλαβαίνεις τον προβληματισμό μου με το σφίξιμο..... Το οποίο όλοι λένε και εγώ δεν βλέπω να έχει νόημα πουθενά............ Το διώροφο πάει σβάρνα τα άλλα βρίσκω μαζεμένα στο καπάκι. Bear's Nest Το καλοκαίρι σου είπε να σφίξεις? Γιατί αν ήμουν εγώ θα σου είπα μην βάζεις αβέρτα πλαίσια και όχι να σφίξεις το καλοκαίρι χα χα χα. Τα μελίσσια θα τα σφίξεις μετά το πρώτο χέρι του πεύκου (βγάζεις τους ορόφους) και στο δεύτερο χέρι του πεύκου (από δεκάρια τα κάνεις οκτάρια εφτάρια).

 Επίσης ένα βασικό που λέω διαρκώς το αγνοείς εδώ, σημασία έχει η νεκταροέκκριση (φυσικά εσύ ταΐσεις και λίγο χα χα χα) αν δίνει ο τόπος τα μελίσσια θα είναι νταμάρια για πολύ καιρό αν δεν δίνει γάμα τα ούτε για φτύσιμο θα είναι.
 Πάμε παρακάτω τα μελίσσια τα σφίγγεις όσο χρειάζονται και αυτό το βλέπεις εσύ ο ίδιος πάνω από το μελίσσι (κοιτάς το πόσα πλαίσια ήδη καλύπτει, κοιτάς τους γόνους, πες ένας ψημένος γόνος καλύπτει όταν βγει δύο πλαίσια σε πληθυσμό, έχεις γνώση αν έχουν δουλέψει τα μελίσσια οπότε δεν θα κρατήσει πολύ ο ήδη υπάρχων πληθυσμός, έχεις στα υπόψη ποιες άλλες κύριες ανθοφορίες θα ακολουθήσουν (αν ακολουθήσουν) και κάνεις μια σούμα στο μυαλό σου πως θα πάει το μελίσσι. Είναι θέμα εμπειρίας όλο αυτό και θα το αποκτήσεις με την τριβή με τα μελίσσια σου. Το μόνο που θα θυμάσαι είναι ότι δεν θα σου πει κάποιος από το Facebook πόσο θα σφίξεις τα μελίσσια σου.

132. Έχω κάνει τοποθέτηση τα μελίσσια μου σχετικά κοντά σε μια "ύποπτη" καλλιέργεια τι να κάνω? Να φύγω ή δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα μελίσσια μου? Bear's Nest Φεύγεις, φεύγεις, φεύγεις, φεύγεις, φεύγεις φεύγεις φεύγεις, και φυσικά φεύγεις!!!

 Το μόνο που δεν χρειάζεσαι είναι να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με καμία κάννη όπλου! Σε περιοχές που ξέρεις ότι μπορεί να υπάρχουν χασισοφυτείες (πάνω σε απομονωμένες γωνιές στα βουνά, ή ακόμα και μέσα σε καλαμιές κοντά σε ποτάμια στις πεδιάδες. Σιγά μην σας πω που ακριβώς ποντικοί χα χα χα) δεν θα κάνεις τοποθέτηση τα μελίσσια σου. Θα κινείσαι σε δύσκολες ώρες (ιδίως την νύχτα θα είναι πολύ δύσκολα) και θα κινήσεις τις υποψίες είτε σε αυτούς στους οποίους ανήκει η φυτεία (και μπορείς να αρπάξεις καμία ριπή από ημιαυτόματο όπλο, γιατί θα νομίζουν ότι πας να τους κλέψεις την παραγωγή), είτε στους αστυνομικούς που μπορεί να υποθέσουν ότι έχεις κάποια σχέση με τα "καλόπαιδα" (είτε σαν καλλιεργητής, είτε σαν τσιλιαδόρος, είτε σαν μεταφορέας) και να σε έχουν για πάντα στα υπόψη τους χωρίς να έχεις κάνει τίποτα!!! 

 Καμία τοποθέτηση όσο αποδοτική και αν μπορεί να είναι δεν αξίζει μια από τις δύο αυτές πιθανές εκβάσεις. Οπότε με που βλέπεις κάτι ύποπτο φεύγεις, φεύγεις, φεύγεις, αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της νομαδικής μελισσοκομίας και αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που θα το χρησιμοποιήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη! 

 Δυστυχώς με την κατάργηση πολλών αστυνομικών τμημάτων (και τις αντίστοιχες γεωγραφικές τρύπες φύλαξης που θα δημιουργηθούν, και την παρατεταμένη οικονομική κρίση που οδηγεί πολύ κόσμο σε παραβατική συμπεριφορά (σε αυξημένο μάλιστα επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας) θα πολλαπλασιαστούν κάποια τέτοια περιστατικά επικίνδυνων τοποθετήσεων. 

 Τα επόμενα χρόνια έχουν να σκάσουν πολλά νέα "Ζωνιανά" σε πολλές περιοχές της Ελλάδος (και μερικά μάλιστα πολύ κοντά στις κύριες και μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος!). 

 Πάντως από συνομιλία μου με παλιό μελισσοκόμο (προσοχή εδώ! Μια και μόνο μαρτυρία είναι σαν να μην έχεις μαρτυρία! Στα υπόψη αυτό!) έχω μάθει ότι και τα μελίσσια πετάνε πολύ τα χασίσια και αυτή η καλλιέργεια το κάνει πολύ επιθετικό το μελίσσι! Δυστυχώς όσο και αν ρώτησα τι ιδιότητες έχει το μέλι από χασίσι δεν μου δώσανε απάντηση (αχχχχ όλες τις καλές γνώσεις τις κρατάνε σαν κρατικά απόρρητα οι μασόνοι οι μελισσοκόμοι! Χα χα χα).     

 Οι επόμενες δύο ερωτήσεις ήταν στην πραγματικότητα μια αλλά μου άρεσαν τόσο που τις έσπασα σε δύο για να απαντηθούν καλύτερα. 

133. Θέλω να πάω για κυνήγι μελισσιών στο δάσος (από κορμούς δέντρων), πως μπορώ να το κάνω? Πως θα βρίσκω τα μελίσσια και πως θα τα πιάνω μέσα σε κυψέλες. 
Bear's Nest Χμμμμμ! Κυνήγι αδέσποτων μελισσιών! Ας πάμε στο πως τα βρίσκεις πρώτα. Σε μέρος που δεν είναι τιγκαρισμένο με μελίσσια (μην τολμήσεις να ρωτήσεις γιατί όχι σε μέρος που είναι γεμάτο με μελίσσια!!! Χα χα χα) θα κοιτάξεις αν υπάρχει ένας σχετικά μεγάλος αριθμός από αδέσποτες μέλισσες στις γύρω χορτονομές κυρίως, αν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο και έχεις την υποψία ότι κάπου κοντά υπάρχει ένα "αδέσποτο" μελίσσι (μελίσσι που έφυγε ως αφεσμός από μελισσοκομείο και έχει κάνει την φωλιά του σε κουφάλα δέντρου (η εύκολη περίπτωση) ή σε κοιλότητα βράχου (η δύσκολη περίπτωση)) τότε μπορείς να το εντοπίσεις βλέποντας την κατεύθυνση προς τα οποία πετούν οι μέλισσες που εντόπισες (προς τα που επιστρέφουν, το αντίθετο που κάνεις όταν είσαι στο μελισσοκομείο σου και κοιτάς την κατεύθυνση πτήσης των μελισσών για να δεις που βρίσκεται η νεκταροέκκριση που κυνηγούν). "Τι λες ρε μπάρμπα?" Θα μου πεις τώρα, "από που και ως που θα δω κάτι τέτοιο?". Εδώ θα χρειασθείς να έχεις μαζί σου είτε ένα πλαίσιο με ανοιχτό μέλι για να έρθουν να το πάρουν οι μέλισσες σιγά σιγά και να βλέπεις μετά προς τα που πετούν για να το πάνε στην φωλιά τους, είτε ένα άδειο πλαίσιο στο οποίο θα το βάζεις εσύ σιρόπι (με ποτιστήρι κήπου) με την ίδια ακριβώς λογική (εμμμμμμ νέοι δεν τα ξέρετε όλα! Χα χα χα). 

 Με πολύ υπομονή βρίσκεις το μελίσσι (εάν υπάρχει και δεν πέσεις σε κανενός τα μελίσσια -το πιθανότερο χα χα χα-). Εκεί είτε θα το βρεις μέσα σε κορμό δέντρου (και δεν πιστεύω να κουβαλάς μαζί σου και κανένα πρόχειρο αλυσοπροίονο χα χα χα) και θα χρησιμοποιήσεις πλαίσια γόνου και μελιού για να το βγάλεις ("τι λες ρε μπάρμπα θα έχω πλαίσια με γόνο χωρίς μέλισσες γυμνά καθώς θα ψάχνω με τις ώρες για ένα μελίσσι μέσα σε ένα δάσος?". Ναι η παραπάνω τακτική είναι είτε για αφεσμούς που μόλις φύγανε από το μελισσοκομείο σου είτε για μελίσσια που σου  κάρφωσαν άλλοι την ύπαρξη τους, είτε τα βρήκες εσύ και πας προετοιμασμένος μετά για να τα πάρεις), Είτε θα πάρεις 10 άδεια πλαίσια και μια κυψέλη θα τα τιγκάρεις με σιρόπι όλα (με το ποτιστήρι που λέγαμε παραπάνω) και θα βάλεις την κυψέλη με την είσοδο της αντικριστά στην είσοδο της φυσικής κυψέλης. Έτσι θα μπορέσεις να πάρεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αν είσαι τυχερός και έρθει η βασίλισσα θα μπορέσεις να πάρεις όλο το μελίσσι. Επίσης μπορείς με δύο σφυριά (ένα στο κάθε χέρι) να χτυπάς ρυθμικά τον κορμό και να οδηγήσεις το μελίσσι στο να εγκαταλείψει το κορμό (δες σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο). 


 Αν έχεις αλυσοπρόιονο μπορείς με διαδοχικές τομές να αποσπάσεις το μελίσσι μέσα από το δέντρο (και φυσικά θα σου ρίξω μια κατάρα να σου πέσει το τσουτσού στην τουαλέτα όταν κατουράς γιατί κατάστρεψες ένα δέντρο που θέλει δεκαετίες για να γίνει για να βγάλεις ένα μελίσσι από μέσα ιερόσυλε!!!! Χα χα χα). 


 Τώρα αν είναι το μελίσσι σε βράχο είναι δυσκολότερη περίπτωση και θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πάρεις ένα μακρύ σκαρπέλο και βαριά και θα σκάψεις μέσα στον βράχο μια τρύπα περίπου μισού μέτρου και διαμέτρου 2 περίπου εκατοστών. Θα βάλεις μέσα μια ράβδο δυναμίτη με τον πυροκροτητή, και βραδύκαυστο φιτίλι 5 περίπου λεπτών, και θα ταπώσεις την είσοδο από την τρύπα με τον δυναμίτη με ένα μικρό τσουβαλάκι με άμμο και μετά..... "Τι λες ρε μπάρμπα? Τι δυναμίτες και χαζά είναι αυτά? Η κατοχή και χρήση εκρηκτικών είναι παράνομη!!!!" "Αααααα ναι δίκιο έχεις! Το ξέχασα αυτό! Γάμα το τότε καλά είναι εκεί μέσα που είναι! Χα χα χα".   

134. Αξίζει τον κόπο να ψάχνω για μελίσσια μέσα στο δάσος? Υπάρχουν τόσα πολλά ώστε να αξίζει να δαπανήσω χρόνο για να τα βρω και να τα πιάσω? Bear's Nest Θα σου απαντήσω με ένα παράδειγμα αυτή την ερώτηση. Πες ότι παίζεις στο τάβλι πλακωτό και σου πιάνει ο άλλος την μάνα ή την παραμάνα, θα συνεχίσεις να το παίζεις το παιχνίδι ή θα πεις αυτό ούτε στην φυλακή δεν το παίζουν? Χα χα χα. 

 Δυστυχώς τα μελίσσια τα αδέσποτα εκεί έξω δεν είναι πολύ συχνά (υπάρχει η πληροφορία που την έδωσε ο συνάδελφος που έχει το blog το μελίσσι και αναφέρεται σε δημοσίευση της κυρίας Κατερίνας Καρατάσου στο Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΣΕ τεύχος 76 Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2015 σελίδες 54-57 ότι κατά την διάρκεια δύο ερευνών στις ΗΠΑ (η πρώτη από το 1977 έως το 1990 και η δεύτερη το 2002) βρέθηκε ότι η πυκνότητα των άγριων αποικιών (αδέσποτων που λέω εγώ) ήταν 2,5 αποικίες ανά ένα τετραγωνικό μίλι. Μια πυκνότητα που είναι φοβερά μικρή σαν να λέμε 2,5 μελίσσια σε μία περιοχή σαν τις πόλεις της Λάρισας ή της Πάτρας ή του Ηράκλειου Κρήτης! 

 Για την Ελλάδα δεν έχουμε αντίστοιχα στοιχεία αλλά όσο μεγαλύτερη τάση σμηνουργίας και αν έχουν τα δικά μας τα μελίσσια ή και περισσότερες αναλογικά κυψέλες* και να έχουμε οι αριθμοί δεν θα είναι διαφορετικοί σε εμάς (δεν θα διαφέρουν δηλαδή σε τάξεις μεγέθους πχ 25 αποικίες ανά τετραγωνικό μίλι ή 250 αποικίες ανά τετραγωνικό μίλι! Ας είναι μέχρι και 15-18 αποικίες ανά τετραγωνικό μίλι, αν και δεν το νομίζω ως πιθανό και αυτόν τον αριθμό) οπότε καταλαβαίνεις τι χάσιμο χρόνου είναι.

 Επίσης εδώ μπαίνει το πραγματικό γεγονός και ερώτημα, που είναι όλα αυτά τα μελίσσια τα οποία έχουμε χάσει ως αφεσμούς από τα μελισσοκομεία μας καθώς και οι απόγονοι τους (η πυκνότητα των μελισσιών σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2012 είναι 12,4 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (όχι τα άγρια, αδέσποτα μελίσσια, για αυτά δεν έχουμε στοιχεία στην Ελλάδα!) με 1.600.000 μελίσσια (στοιχεία που έδωσε ο Καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης στον ΑγροΤύπο και δημοσιεύτηκαν στο blog Life of Nature)? Μια πυκνότητα που είναι 33 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ και 128 μεγαλύτερη από αυτή της Αυστραλίας. 

 Προφανέστατα και δεν μπορούν να επιζήσουν τα αδέσποτα μελίσσια χωρίς την φροντίδα του μελισσοκόμου, αυτό και μόνο μας δίνει την απάντηση στο παραπάνω γεγονός - ερώτημα. Ασθένειες που δεν είχαν ποτέ να αντιμετωπίσουν τα μελίσσια μας, Βαρρόα καθώς και Νοζεμίαση Κεράνα (την Απλή Νοζεμίαση μπορούν να την αντιμετωπίσουν πολύ ευκολότερα τα μελίσσια μας λόγου ότι έχουν μέσα σε εκατομμύρια χρόνια αναπτύξει άμυνες για αυτή, αντίθετα ότι μας έχει εισαχθεί από ασθένειες από την Νοτιοανατολική Ασία τις τελευταίες δεκαετίες δεν πρόλαβε ακόμα η εξέλιξη να τις αντιμετωπίσει και προκαλούν τεράστια ζημία) αν μείνουν χωρίς θεραπείες από μελισσοκόμους (πχ στα αδέσποτα μελίσσια) θα είναι το αποτέλεσμα θανατηφόρο για τα μελίσσια.

 Η ίδια δημοσίευση τώρα της κυρίας Καρατάσου αναφέρει ότι σε έρευνα του 2010 βρέθηκε ότι το μιτοχονδιακό DNA (το DNA που μεταδίδεται από την πλευρά της μητέρας - βασίλισσας δηλαδή) στις άγριες αποικίες έχει υποστεί τεράστια υποβάθμιση στην ποικιλομορφία του, κάτι που υποδηλώνει ότι είχαμε μια δραστική μείωση των αποικιών μελισσιών κάποια στιγμή στο άμεσο παρελθόν, και βγαίνει το συμπέρασμα ότι μόνο ελάχιστες αποικίες μπόρεσαν να μεταδώσουν το DNA τους στις επόμενες αποικίες ( ίσως 4-5 ) δηλαδή να αποκτήσουν απογόνους. Έχουμε δηλαδή το φαινόμενο του λαιμού του μπουκαλιού (βλέπε σχετική ανάρτηση από wikipedia Population Bottleneck) στην γενετική (όπου ένα γεγονός περιορίζει δραστικά την γενετική ποικιλομορφία. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο ανθρώπινο είδος πριν από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια όταν λόγου αλλαγών κλιματολογικών παραλίγο να φτάσει στην εξαφάνιση και σε όλο τον πλανήτη υπήρχαν λιγότεροι από 3.000 άνθρωποι (ή κάποιο παρόμοιο είδος χα χα χα)). 

 Μια εξήγηση πάνω σε αυτό το φαινόμενο υποθέτουν οι επιστήμονες ότι αυτές οι αποικίες που κάνανε απογόνους ίσως να ανάπτυξαν φυσική ανοσία στα Βαρρόα (μακάρι να ισχύει κάτι τέτοιο αλλά θα μπορούσαν και άλλοι λόγοι να εξηγούν αυτό το γεγονός πχ μπορεί απλώς να μην είχαν Βαρρόα όταν φύγαν από την αρχική κυψέλη λόγου αποτελεσματικών θεραπειών (μια καλή όξινη βροχή στα Χριστούγεννα ας πούμε) και ταυτόχρονα πολύ πρόωρων σμηνουργιών προτού αναπτυχθούν την άνοιξη ξανά οι πληθυσμοί των Βαρρόα και ταυτόχρονα να μην υπήρξε επαφή με μολυσμένα μελίσσια. Είναι πιθανό αυτό? Σχεδόν όσο πιθανό είναι να έχουμε φυσική ανοσία σε 3 δεκαετίες σχεδόν. Βλέπετε περιοχές στον Αμαζόνιο με απομονωμένες φυλές ανθρώπων οι οποίες δεν έχουν ανοσία από ασθένειες που έχουμε εμείς, και κινδυνεύουν από την επαφή μαζί μας, πόσο πιθανό είναι αυτό εν έτει 2015? Ακριβώς! Ελάχιστα πιθανό, και όμως είναι πραγματικότητα! Πες τώρα ότι σε μια ασθένεια που αυτοί δεν έχουν ανοσία (πχ ιλαρά) βγει ένα καταστροφικότατο νέο στέλεχος της ασθένειας με 100% θνησιμότητα και σκοτώσει όλο τον πληθυσμό του πλανήτη, εκτός από αυτούς στον Αμαζόνιο επειδή δεν είχαν καμία επαφή με το υπόλοιπο πληθυσμό, τι σημαίνει ότι έχουν ξαφνικά φυσική ανοσία στην ιλαρά και στο νέο στέλεχος της? Όχι φυσικά! Απλούστατα δεν είχαν επαφή με εμάς τους αρρωστιάριδες για να τινάξουν και αυτοί τα πέταλα χα χα χα  ).

 Πάντως αν βρεις μελίσσια αδέσποτα και διαπιστώσεις ότι δεν έχουν πρόβλημα από τα Βαρρόα πάνε τα αμέσως στα πανεπιστήμια. Ίσως βρεις το Άγιο Δισκοπότηρο της μελισσοκομίας (η φυσική ανοσία των μελισσιών από Βαρρόα), θα γίνεις Διάσημος, Πλούσιος, Άγιος, θα σου δώσουν και το Νόμπελ Βιολογίας!!!! Επίσης πάρε και ένα ανιχνευτή μετάλλων μαζί σου, γιατί έχεις τις ίδιες πιθανότητες να βρεις θαμμένο στο έδαφος ένα μετεωρίτη από καθαρό χρυσάφι που έπεσε στην γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια!!! Χα χα χα. 


Adios Amigos Locos




* Μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών από οπουδήποτε στον κόσμο αλλά μεγάλο μέρος των μελισσιών βρίσκονται σε μικρές σχετικά εκμεταλλεύσεις (κάτω των 300 κυψελών), καθώς και μελισσοκομεία με πάνω από 2.000 κυψέλες είναι φοβερά σπάνια εδώ σε αντίθεση με την Αμερική που υπάρχουν δεκάδες (ή και εκατοντάδες!) μελισσοκομεία με 5.000-15.000 κυψέλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες μελισσοκόμοι να μπορούν ευκολότερα να ελέγχουν την σμηνουργία λόγου όγκου εργασίας που έχουν (μάλλον που δεν έχουν χα χα χα). 

 Επίσης τα μελίσσια στην Αμερική μπορεί να μην σμηνουργούν τόσο όσο τα δικά μας αλλά επίσης λόγου αυτής της ιδιότητας τους φτάνουν και σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος (πολυώροφα μελίσσια), οπότε ένα τέτοιο μελίσσι αν αρχίσει κάποια στιγμή να σμηνουργεί (και θα σμηνουργήσει τελικά! Αυτός είναι ο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής ενός μελισσιού!) ή θα δημιουργήσει πάρα πολλούς αφεσμούς, είτε θα δημιουργήσει ένα τεράστιο αφεσμό ο οποίος θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιζήσει μόνος του στην φύση! Στα υπόψη αυτό.  


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  08/12/2015