Tämän vuoden ilmiö designbrändien keskuudessa on omien vintagetuotteiden ottaminen osaksi nykyistä myyntivalikoimaa. Olen pohtinut viime aikoina kuinka tämä ilmastoahdistus, kestävän kehityksen arvot ja minimalismi tulevat vaikuttamaan sisustus- ja designalaan. Ja miten se vaikuttaa omiin valintoihini. Kierrätyksestä on tullut kannattavaa bisnestä, ainakin imagon kannalta.
Onko tuote niin laadukas että se kestää toisenkin kierroksen?
Tämä on hyvä kysymys, joka pitäisi esittää aina jokaisen suuren hankinnan kohdalla. Hyvä laatukriteeri niin tuottajille kuin kuluttajille.
Artekilla on jo pitempään ollut myymäläkonsepti Artek 2nd Cycle, josta voi hankkia Artekin ja Vitran käytettyjä tuotteita. Samalla myymälä on ikäänkuin näyteikkuna brändin historiaan, jossa voi nähdä tuotteita, jotka eivät tällä hetkellä kuuluu valkoimiin. Artek onkin yksi haetuimmista hakusanoista designtuotteita myyvissä nettikaupoissa.
BUY NOW KEEP FOR EVER | ARTEK
Iittala on myös ottanut vintage-tuotteet osaksi omaa tuotevalikoimaa. Iittalan Vintage-palvelu antaa astioille uuden elämän; Iittalan omat myymälät ottavat vastaan käytettyjä Iittalan ja Arabian astioita. Myymälöissä voi myös ostaa alati vaihtuvasta vintage-esineiden valikoimasta tuotteita varsin edulliseen hintaan. Täältä voit katsoa myymälät, joissa on vintage-hyllyt ja sieltä pääsee myös hinnastoihin. Piipahdin jo Iittala Outlet Kempeleen hyllyillä ja aika mielenkiintoiselta näytti. Jään silmä tarkkana seuraamaan.
Iittala Vintage-palvelu: Anna astioille uusi elämä.
Viimeisin tulokas on verkkokauppa Finnish Design Shop lanseeraama Franckly-markkinapaikka, joka tarjoaa kuratoidun kattauksen modernia designia; käytettyjä huonekaluja, valaisimia, astioita ja sisustustuotteita. Kansainvälinen markkinapaikka toimii yhteistyössä johtavien maksupalvelun tarjoajien sekä luotettavien kuljetusyhtiöiden kanssa.
“Uuden designin jälleenmyyjänä tarjoamme myös mahdollisimman vaivattoman tavan kierrättää designaarteita ja pidentää designtuotteiden elinkaarta entisestään. Käytetyn designin ostamisen ja myymisen tulisi olla yhtä turvallista ja vaivatonta kuin uusien designtuotteiden”, kertoo Finnish Design Shopin toimitusjohtaja Teemu Kiiski.
Nimi Franckly kertoo yrityksen arvoista: rehellisyys, avoimuus ja suoruus (engl. frankly) ovat sen kaiken toiminnan perusta. Samalla nimi on kunnianosoitus suurelle suomalaiselle muotoilijalle – Kaj Franck oli yksi kestävän muotoilun kansainvälisistä pioneereista sekä kierrätyksen varhaisista puolestapuhujista, jolle toimiva design merkitsi parempaa elämänlaatua.
Photographer: Timo Villanen
Photographer: Timo Villanen
Franckly - vaivaton tapa kierrättää designaarteita
Materian taju tykkää vintagesta ja kaikki nämä uudet tavat ostaa turvallisesti käytettyjä laatutuotteita kiinnostavat. Nämä ovat hyviä ja iloisia uutisia. Muistan lukeneeni että Ikealla on tulossa jotain samantyyppistä. Marimekolta jään odottamaan myös pelinavausta.