Πριν ξεκινήσω να γράφω για τα τεκτενόμενα της μανιταροεξόρμησης μας, θα ήθελα να πω ένα ΜΠΡΑΒΟ και ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Ηλία (http://kykeon.ning.com/) που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε αυτή την μανιταροεκδρομή.
Αρχικά συναντηθήκαμε στις 9:00 π.μ. στα διόδια του Καπανδριτίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αφού γνωρίστηκαν οι μανιταρόφιλοι μεταξύ τους, ξεκινήσαμε στις 9:30 π.μ. για τις εγκαταστάσεις μανιταροκαλλιέργειας στην Εύβοια.
Εδώ βλέπετε τον Λευτέρη Λαχουβάρη - Γεωπόνο, να μας ενημερώνει για την καλλιέργεια των μανιταριών. Όλες οι πληροφορίες που μας είπε ο Λευτέρης ήταν χρήσιμες, αυτό όμως που δεν γνώριζα είναι ότι χρησιμοποιείτε το μυκήλιο του Ganoderma lucidum ως βιοφίλτρο.
Διαλογή των πλευρωτών
Ζύγισμα
Συσκευασία
Ετικέτες με την επωνυμία της επιχείρισης και την ταυτότητα του μανιταριού.
Έτοιμη η συσκευασία προς κατανάλωση
Ένα άλλο είδος συσκευασίας
Pleurotus ostreatus
Έτοιμα για το εμπόριο
Από εδώ θα ξεπιδήσουν σε λίγες μέρες οι πολύ νόστιμοι, θρεπτικοί αλλά και φαρμακευτικοί πλευρωτοί.
Ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν που είδα πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις την πιο κάτω αφίσα, που είναι από τη σχολή που σπούδασα, το τμήμα που έκανα την πτυχιακή μου και την πρακτική εξάσκηση, από τον καθηγητή μου Ζαχαρία Αθανασίου που μ'έβαλε αρχικά στον κόσμο των μανιταριών.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το βουνό για μανιτάρια. Σε ένα πολύ όμορφο μέρος με μικτό δάσος από έλατο και καστανιά
Αφού μαζέψαμε τα μανιτάρια μας (είχε αρκετά μανιτάρια για καταγραφή, όχι όμως σε ποσότητα από εδώδιμα), ξεκίνησε η δύσκολη και σημαντικότερη διαδικασία, αυτή της ταυτοποίησης των ειδών.
Εδώ βλέπουμε μερικά ταυτοποιημένα είδη από αυτά που φωτογράφισα.
Και μερικά αταυτοποίητα είδη.
Και εδώ βλέπετε την δική μου αχυρόμπαλα που πήρα από τον Λευτέρη, πως καρποφόρησε μετά από περίπου 2 εβδομάδες.
Την ανακάλυψη έκαναν τα σκυλιά του Προέδρου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Σέτκου. Ακολουθεί βίντεο με τον ίδιο στο κανάλι Alpha και συνέντευξή του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ !!! Άντε τώρα και με μία μελανόσπορη !!!
«Είχα βγει για ένα συνηθισµένο κυνήγι µανιταριών στο δάσος. Τα σκυλιά έψαχναν για πολλή ώρα, αλλά δεν έβρισκαν τίποτα. Παίρνοντας τον δρόµο της επιστροφής, ένα από αυτά µυρίστηκε κάτι και άρχισε να σκάβει. Λίγα λεπτά αργότερα ανακάλυψα έναν πολύτιµο θησαυρό. Η λευκή τρούφα είχε βρεθεί για πρώτη φορά και την κρατούσα στα χέρια µου!».
Ο Γιώργος Σέτκος, φαρµακοποιός από την Καστοριά, είναι ο άνθρωπος που την περασµένη εβδοµάδα ανακάλυψε την πρώτη λευκή τρούφα στην Ελλάδα, στο πυκνό δάσος της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος υπόγειου µανιταριού, η τιµή του οποίου µπορεί να ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ το κιλό! Η λευκή τρούφα είχε µέχρι τώρα εντοπιστεί µόνο σε τέσσερις χώρες σε όλο τον κόσµο: την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Σλοβενία.
«Ξεκίνησα στις 7 το πρωί της Πέµπτης 7 Οκτωβρίου µαζί µε τα τρία σκυλιά µου, τον Μπρακ, τη Σανέλ και τη Σπίνα, εν µέσω δυνατής βροχής. Οδηγήθηκα ενστικτωδώς σε ένα συγκεκριµένο σηµείο µέσα στο δάσος», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σέτκος, πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας.
«Τα σκυλιά άρχισαν να ψάχνουν, αλλά επειδή δεν έβρισκαν τίποτα αποφάσισα να φύγω. Στον γυρισµό ένα από αυτά σταµάτησε, άρχισε να µυρίζει το έδαφος και ξεκίνησε να σκάβει µε µανία, φανερώνοντας ένα µεγάλο κοµµάτι τρούφας. Την κράτησα στα χέρια µου και δεν µπορούσα να το πιστέψω».
Λίγα µέτρα πιο πέρα, άρχισαν να σκάβουν και τα άλλα δύο σκυλιά, ξετρυπώνοντας έξι ακόµη λευκές τρούφες. «Ετρεξα αµέσως στο εργαστήριό µου και εξέτασα τους σπόρους.
Επρόκειτο πράγµατι για τη λευκή τρούφα, όπως επιβεβαίωσε και ο µικροσκοπικός έλεγχος που έκανε την επόµενη ηµέρα ο ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης».
Ο δίχρονος Μπρακ, το σκυλί που ευθύνεται για τον εντοπισµό της σπάνιας τρούφας, πέρασε στην ιδιοκτησία του κ. Σέτκου εντελώς συµπτωµατικά. «Πρόσφατα βρέθηκα στην Ιταλία και αγόρασα ένα σκυλί για λογαριασµό ενός φίλου από τις Σέρρες. Οµως εκείνος θεώρησε ότι είναι πολύ µικρό και µου είπε ότι δεν το ήθελε. Αναγκαστικά το κράτησα εγώ. Ηταν το σκυλί που βρήκε την τρούφα!».
«Θησαυροί» 280 γραµµαρίων Τα µανιτάρια είχαν συνολικό βάρος 280 γραµµαρίων και η αξία τους υπολογίζεται στα 1.500 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά ο Γιώργος Σέτκος δεν δίστασε να θυσιάσει έναν από τους επτά «θησαυρούς» του.
«Αποφασίσαµε να γευτούµε µία από τις τρούφες. Μαζί µε άλλους µανιταροσυλλέκτες πήγαµε σε µια ταβέρνα στα Γρεβενά και φάγαµε ταλιατέλες µε παρµεζάνα και τρούφα. Το αποτέλεσµα ήταν νοστιµότατο!».
Ο πρόεδρος των µανιταρόφιλων δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να εκµεταλλευτεί εµπορικά τις τρούφες. «Ποτέ δεν είδαµε τα µανιτάρια ως πηγή εσόδων.
Τοποθετήσαµε µια τρούφα στο αρχείο του συλλόγου µας και οι υπόλοιπες θα χρησιµεύσουν στην εκπαίδευση των σκύλων».
Ο κ. Σέτκος αρνείται να αποκαλύψει το σηµείο στο οποίο βρέθηκαν τα πολύτιµα µανιτάρια. «Είναι κάπου στη Δυτική Μακεδονία, αλλά δεν θα σας πω σε ποιο νοµό. Η αναζήτηση της τρούφας αποτελεί κυνήγι ζωής για τους µανιταρόφιλους. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν µαθευτεί».
Ωστόσο, δηλώνει ότι θα συνεχίσει το ψάξιµο και εµφανίζεται βέβαιος ότι η ελληνική γη κρύβει και άλλες εκπλήξεις.
«Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι θα βρεθούν ξανά λευκές τρούφες στην ευρύτερη περιοχή, ενδεχοµένως και σε άλλα σηµεία της Ελλάδας».
Ένας Οκτώβριος με πολλές βροχές και ένας Σεπτέμβρης βροχερός που είχε προηγηθεί είχαν σαν αποτέλεσμα στη Ζαγορά να πλυμμηρίσουν τα δάση οξιάς και καστανιάς από μανιτάρια. Όσο και αν ακούγεται παράξενο είχα χρόνια να πετύχω τέτοια μανιταροπλυμμήρα στο χωριό. Απλώς δεν μου έτυχε. Πιο κάτω μερικές στιγμές από την εξόρμησή μου.
και μερικές φώτο από είδη που δεν είχα ξαναφωτογραφίσει
Grifola frondosa
Εδώ ο αδερφός μου ο Θοδωρής με τρία κομμάτια από Καστανίτικο αυτάκι (Grifola frondosa), μία πολύ καλή σοδειά.
Scleroderma areolatum
Xerula longipes
Stropharia aeruginosa
Scleroderma polyrhizum
Albatrellus cristatus
Amanita muscaria
Lycoperdon echinatum
Εδώ ένα κολάζ με υπέροχες αμανίτες, αλλά μερικές από αυτές είναι πολύ επικύνδυνες !!!
Και ένα τελευταίο κολάζ από μανιτάρια που δεν αναγνώρισα και υπήρχαν πολλά τέτοια ...