Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ο ελέφαντας Μπαμπάρ και μια συναυλία

Θυμάστε τον Μπαμπάρ;

Ο συμπαθής ελέφαντας είναι δημιούργημα του Γάλλου Jean de Brunhoff και οι πρώτες του περιπέτειες υπό τον τίτλο "Η ιστορία του Μπαμπάρ" δημοσιεύτηκαν το 1931.

Μετά το θάνατο της μητέρας του ο μικρός Μπαμπάρ υιοθετήθηκε από μια γηραιά γαλλίδα, εγκατέλειψε την ζούγκλα για την μεγάλη πόλη και επέστρεψε μετά το θάνατο του πατέρα του ως βασιλιάς των ελεφάντων τους οποίους "εκπολίτισε" χρησιμοποιώντας όσα έμαθε στην πόλη.

Στο αμέσως επόμενο βιβλίο "Το ταξίδι του Μπαμπάρ" πηγαίνει γαμήλιο ταξίδι με την ελεφαντίνα Σελέστ ( το όνομα της συζύγου του συγγραφέα).



Ακολούθησαν πολλά ακόμα βιβλία, μεταφράσεις, εκατομμύρια αντίτυπα και η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και ταινία.


Στην σκοτεινή πλευρά της ιστορίας ο Μπαμπάρ είναι σύμβολο της αποικιοκρατίας, αφού επέβαλε στους αφρικανούς ελέφαντες τον γαλλικό (δυτικό) πολιτισμό.

Σήμερα το βασίλειο των ελεφάντων διοικείται από τον Μπαντού, τον εγγονό του Μπαμπάρ.


Αφορμή για τα πιο πάνω η εκπαιδευτική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου "Η ιστορία του μικρού ελέφαντα Μπαμπάρ¨, το Σάββατο 31/03/2012 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Απευθύνεται σε παιδιά 3 εως 7 ετών, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν την συναυλία δωρεάν. Το εισιτήριο για τους ενήλικες κοστίζει 7 ευρώ.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Έκθεση "Μωρό Παιδί Βάφτιση"

Το Σάββατο πήγαμε στην έκθεση "Μωρό Παιδί Βάφτιση" στην Κρατική Έκθεση.

Ήταν μια καλή προσπάθεια, με αρκετούς εκθέτες και περάσαμε δύο ευχάριστες ώρες. Εκτός από εκθέτες και περίπτερα όμως είχε και μασκότ, τις οποίες η κόρη μου τρέμει, και έτσι περάσαμε και κανένα μισάωρο με κλάμματα (άτιμη μασκότ oreo ήταν ανάγκη να στέκεσαι στην πόρτα;)

Στην βόλτα μας στο περίπτερο 6 της κρατικής έκθεσης, μου έκαναν περισσότερο εντύπωση:

- τα μπισκοτάκια cookieman. Αγόρασα και ένα κουτί για να το φέρω στο γραφείο, αλλά δεν πρόλαβα, φαγώθηκαν όλα το σαββατοκύριακο! Αν τα βρείτε δοκιμάστε μαλακά μπισκότα με μακαντέμια και τραγανιστά μπισκότα με καφέ και καρύδι.

- τα σοκολατάκια του ζαχαροπλαστείου ΛΙΟΤΑΤΗ. Απ' ότι κατάλαβα από φίλες μου που το ανέφερα, είναι διάσημο το ζαχαροπλαστείο αυτό. Εγώ δεν το είχα ξανακούσει αλλά για τα ονομαζόμενα "Κκέρι Κόκονατ" που έφαγα πας άνετα και Φρέναρος που είναι το κεντρικό κατάστημα και Αραδίπου και Παραλίμνι και Λάρνακα.

- το πρόγραμμα Greek4Kids, για παιδάκια με δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά

- το πρόγραμμα kindermusic. Απ' ότι κατάλαβα είναι μικρές τάξεις όπου τα παιδάκια παίζουν απλά παιχνίδια με μουσική. Προσπαθώ να βρώ κάτι για απασχόληση της μικρής ένα απόγευμα την εβδομάδα, αλλά συνήθως οι διάφορες τάξεις είναι νωρίς το απόγευμα, πριν σχολάσω. Εκεί μου είπαν ότι μια από τις κοπέλες θα έχει τάξη στις στις 6.30. Το έχετε ακούσει ή έχετε πάει τα παιδιά σας να μου πείτε γνώμες;

- το νηπιαγωγείο Little gems. Βασικά η λέξη Montessori που ακολουθεί το όνομα του. Αναζητώ νηπιαγωγείο για την μικρή αφενός, αφετέρου διάβασα πρόσφατα και τον δεκάλογο της θεωρίας Montessori εδώ.

- το "Κανέλλα Μαύρη Ζάχαρη", ένα κατάστημα που ασχολείται με διοργάνωση γάμων και βαπτίσεων, τίποτα από τα δύο δεν με αφορά αλλά το όνομα του είναι υπέροχο, δεν μπορείς να το αγνοήσεις!

Εκεί συνάντησα επίσης την Carine από το mumsincyprus με την πολύ πρωτότυπη ιδέα να ενοικιάζεις ρούχα εγκυμοσύνης στο διαδικτυακό κατάστημα maternitywardrobe και την Vanja με το υπέροχο blog Emma's Lunch και την καινούργια της δραστηριότητα τα cakepops που φαίνονταν λαχταριστά!


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Εναλλακτικός -ή -ό

Είναι η λέξη της ημέρας.

1. Αυτός που διατίθεται για την εκ περιτροπής και διαδοχική αντικατάσταση κάποιου άλλου (προσώπου ή πράγματος)

2. Αυτός που προκύπτει στο πλαίσιο της αμφισβήτησης ή της προσπάθειας διαφορετικής προσέγγισης καθιερωμένων, τυποποιημένων παλαιών μορφών ή δομών.

("Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας" του Γ. Μπαμπινιώτη)


Ξεκίνησε με ένα άρθρο σε ένα περιοδικό υπό τον τίτλο "Εναλλακτική Ιατρική", συνεχίστηκε με τη νέα γνώση ότι υπάρχει (και) Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ, αλλά και μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα" σε ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Πιο αναλυτικά, σήμερα για κάποιες ώρες δεν λειτουργούσαν οι υπολογιστές, ευκαιρία για καθάρισμα γραφείου, μάχη με την χαρτούρα και αρχειοθέτηση. Ανάμεσα στα "προς αρχειοθέτηση" βρήκα κάποια τεύχη περιοδικών απ' αυτά που μας στέλνουν δωρεάν για να γίνουμε συνδρομητές, όπου και το εν λόγω άρθρο.


Στο άρθρο γινοτάν αναφορά στον Γεώργιο Βυθούλκα, βραβευμένο - λέει- με το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ.

Ο Γεώργιος Βυθούλκας είναι μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και επίτιμος καθηγητής σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές. Προφανώς είναι ομοιοπαθητικός.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον τον ορισμό του για την υγεία.

Υγεία είναι η ελευθερία από τον πόνο στο φυσικό σώμα, με κατάσταση την ευεξία, ελευθερία από το πάθος στο συναισθηματικό επίπεδο, που έχει ως αποτέλεσμα μία δυναμική κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας, και ελευθερία από τον εγωισμό στο πνευματικό επίπεδο, που επιφέρει ως κατάσταση την καθαρότητα του νου και τελικά την πλήρη ένωση με την Αλήθεια. 






Δεν έχω προσωπική εμπειρία από ομοιοπαθητικούς ή ομοιοπαθητικές θεραπείες, μου έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση πως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί από το 2007 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασική Ομοιοπαθητική", με σκοπό  "την δημιουργία εφαρμοσμένης γνώσης στο διεπιστημονικό πεδίο των ολιστικών εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων και ειδικότερα στο χώρο της κλασικής ομοιοπαθητικής καθώς και ο καθορισμός του ρόλου της στο χώρο της υγείας".


Είχα στο μυαλό μου ότι η Ομοιοπαθητική δεν είναι "Κλασική" αλλά "Εναλλακτική" Ιατρική, λάθος θα έκανα.




Για να επανέλθω, το 1996 ο (κλασικός ή εναλλακτικός) ομοιοπαθητικός Γεώργιος Βυθούλκας τιμήθηκε με το Right Livelihood Award ή Βραβείο Ορθής Διαβίωσης ή Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ.

Το 1980 ο Σουηδός δημοσιογράφος και επαγγελματίας φιλοτελιστής Jacob von Uexkull, πιστεύοντας ότι οι κατηγορίες των βραβείων Νόμπελ δεν ανταποκρίνονταν πλέον στις προκλήσεις της ανθρωπότητας πρότεινε την δημιουργία επιπρόσθετων βραβείων Νόμπελ, ένα για την οικολογία και ένα για την συνεισφορά στην βελτίωση της ζωής των φτωχών. Η πρόταση του δεν εισακούστηκε και έτσι ίδρυσε το Right Livelihood Foundation, το οποίο κάθε χρόνο απονέμει βραβεία σε 4 προσωπικότητες, χωρίς να υπάρχει κατηγοριοποίηση, με κριτήριο το εξαιρετικό όραμα και την εργασία εκ μέρους του πλανήτη και των ανθρώπων.



Τα βραβεία απονέμονται σε τελετή στο Σουηδικό Κοινοβούλιο και οι βραβευμένοι για το 2011 ήταν

 - η Ζακλίν Μουντέινα, μια από τις πρώτες γυναίκες δικηγόρους του Τσάντ, για την γενναιόητητά της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 - η Αμερικανίδα Άινα Μέι Γκάσκιν για την προώθηση απλών μεθόδων για την ενίσχυση της ασφάλειας μητέρων και παιδιών κατά τον τοκετό

 - η οργάνωση GRAIN για το έργο της για την προστασία των δικαιωμάτων μικρών αγροτών και τοπικών κοινοτήτων

 - ο Κινέζος επιχειρηματίας Χουάνγκ Μίνγκ για τις επενδύσεις του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν έχετε κάποιον να προτείνετε μπείτε στην ιστοσελίδα τους, οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει υποψήφιους.

Οι φωτογραφίες είναι από το Once Upon a Paper στο Etsy.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Χρόνια πολλά!


Το Μαρινάκι είναι δύο!

90 πόντους και 13 κιλά!

Είναι «κούκλα» και «τέλεια» και «σπουδαία». Και «θέατρο» και «χάχανο» και «τελοτσαχπινιά».





Ξέρει το ονοματεπώνυμο της. Ξέρει το γουρουνάκι, την κουκουβάγια, την καλή μας αγελάδα, το κουνελάκι, τον γάιδαρο, το τραμ, την γιαγιά μας την καλή, το τζιν-τζιν, το λύκο, «όλα τα ξέρω μαμά».
http://img3.etsystatic.com/il_fullxfull.153469979.jpg


Ξυπνάει με «καλημέρα, ξύπνησα, αφού σου λέω να κατεβώ» και κοιμάται με «μπιμπίνι».

http://www.imagekind.com/MotherDaughter-Magic-art?IMID=052f3920-dba2-45a2-b9eb-4e65349218fb 


Κάνει «αγκαλίτσα φιχτή» και είναι σίγουρη ότι την αγαπώ «τρελά».




Κοιμήσου.
Να μεγαλώσεις γρήγορα.
Έχεις να κάνεις πολύ δρόμο κοριτσάκι,
Και έχεις δυο πεδιλάκια μόνο απ’ ουρανό.
Κοιμήσου.

Γιατι δεν είναι κοριτσάκι
Να μάθεις μόνο
Εκείνο που είσαι
Εκείνο που έχεις γίνει
Είναι να γίνεις
Ότι ζητάει η ευτυχία του κόσμου
Είναι να φτιάχνεις κοριτσάκι
Την ευτυχία του κόσμου

Άλλη χαρά
Δεν είναι πιο μεγάλη
Απ’ τη χαρά που δίνεις
Να το θυμάσαι κοριτσάκι.

Γιάννης Ρίτσος, Πρωινό Άστρο




Κάποια όνειρα έχασαν τον δρόμο τους, θα κάνουμε άλλα όμως κοριτσάκι.

Χρόνια σου πολλά.