torsdag 29 oktober 2009

Nu blommar det!


Jag kan tyvärr inte skryta med att jag har gröna fingrar, trots att jag är ganska intresserad av blommor. Nu när trädgårdssäsongen är över vill jag gärna ha blommande krukväxter inomhus och när jag lyckas få någon av dem att blomma känner jag mig därför extra stolt. Här om månaden var det min nyligen ärvda porslinsblomma som slog ut översållad av blommor. Den var så vacker! Nu lagom till min födelsedag blommar mina julkaktusar. Den ena fick jag när jag fyllde 4 år och efter några års svacka har den till sist tagit sig igen och ser nu riktigt fin ut. Dessutom blommar en av mina klivior. Alla dessa vackra blommor gör att vintern känns lite mer avlägsen.

torsdag 15 oktober 2009

Heta julklappstips för byggnadsvårdaren

Läste i veckan i vår lokaltidning Norran att författarteamet Cecilia Björk, Laila Reppen och Lars Nordling kommer ut med en ny bok som heter "Så byggdes villan - svensk villaarkitektur1890-2010". Boken följer i spåren på "Så byggdes husen" och "Så byggdes staden" och är liksom dem rik på illustrationer av tidstypiska villor och karakteristiska byggnadsdetaljer från varje decennium. Nytt med den här boken är att den även innehåller en ritningsdel med tidstypiska snickerier som golvsocklar, fönsterfoder och taklister. Låter som en dröm för villarenoveraren tycker jag! Som vanligt går det även beställa en affisch med illustrationer från boken från www.formas.se

I veckan fick jag även ett boktips per mail på jobbet från författarinnan Christine Koele som håller på med en bok om vedspisar och Aga-spisar som ska komma ut lagom till jul. Boken innehåller historik, användningsråd och recept. Låter som en jättekul idé tycker jag! Boken kan förhandsbokas på hennes hemsida www.christinek.se

torsdag 8 oktober 2009

Nu kan vintern komma

Här om helgen var vi till sommarhuset och satte in de vinterbågar som jag har hållit på och renoverat, jag vet inte hur länge. I vårt hus är det en speciell typ av vinterbågar som är vanliga just här i Skellefteå-trakten och som brukar kallas just för Skellefteå-bågar. Det är en variant där vinterbågarna i bottenvåningen sätts på utsidan istället för på insidan. Rent praktiskt så isolerar de inte lika bra eftersom mellanrummet mellan bågarna blir mycket mindre än när bågarna sitter på insidan, men vi vill ju helst inte ändra på någonting i huset och eftersom det ändå står kallt på vintern så spelar det ju inte någon större roll för oss.


Så här såg västra fasaden ut innan vi satte dit vinterbågarna. Det här är två av de fyra fönster som inte var sönderslagna när vi köpte huset och de är fortfarande orenoverade. Ärligt talat så har jag inte vågat göra någonting med dem av rädsla för att ha sönder glaset. Och med de renoverade vinterbågarna utanpå så är ju bågarna skyddade. Om ni tittar närmare ser ni att det finns lite plats kvar för en båge till i fönsternischen.

Här är samma fasad men från andra hållet efter att vi satt upp vinterbågarna. Man kan se att de sticker ut litegrann utanpå fodren. Egentligen ska de fästas med små trävred men eftersom det bara fanns några enstaka kvar på huset och vi inte har hunnit tillverka några nya så har vi tills vidare fäst bågarna med böjd spik. Nu sitter de i alla fall på plats!

lördag 3 oktober 2009

Gudrun Sjödén

Hittade höstens hemma-katalog från Gudrun Sjödén i personalrummet på jobbet igår och blev glatt överraskad när jag såg att de varit och fotat sina textilier i Burträsk på hembygdsgården. Särskilt förtjust blev jag i en broderad kurbitsmatta som heter just Burträsk och inspirerats av gården de var på.

De hade även varit på Resarö i Stockholms skärgård och fotat i en underbar sekelskiftesvilla som är med i senaste numret av Lantliv. Det huset har varit med i flera andra inredningstidningar tidigare men det är så inpirerande så man blir aldrig leds på att se bilder därifrån.
Bilder lånade från www.gudrunsjoden.com
Related Posts with Thumbnails