miercuri, 8 iulie 2015

10 Ingrediente de Evitat in Cremele Solare


1. Oxibenzona (Oxybenzone): este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) si este frecvent intalnita in cremele destinate protectiei solare, fiind un absorbant pentru razele UVB si UVA. Aceasta substanta chimica ajuta alte chimicale din compozitia cremei sa se absoarba mai repede in piele. De indata ce a intrat in piele poate avea efect fotosensibilizant (pielea devine sensibila la lumina). Fotosensibilitatea se poate manifesta prin...citeste mai departe aici

2. Octyl methoxycinnamate  sau octinoxatul este un compus organic regasit in componenta cremelor de protectie solara sau a balsamurilor de buze.

Octinoxatul este unul din cele mai comune ingrediente care se gasesc in cremele de protectie cu chimicale. Se absoarbe repede in piele si ajuta la o mai buna absorbtie a celorlalte ingrediente. Reactiile alergice nu sunt un efect comun al expunerii la octinoxat, insa dereglarile hormonale da...citeste mai departe aici 

3. Retinyl Palmitate (Vitamina A Palmitate): la fel ca si vitamina A pe care o mancam, retinyl palmitate este un antioxidant. Ca ingredient in lotiunile solare, rolul sau este sa imbunatateasca performanta produsului impotriva efectului de imbatranire de la expunerea la razele UV. Totusi, anumite forme de vitamina A care se gasesc in lotiunile solare - de exemplu retinyl palmitate, o combinatie de retinol (vitamina A) si acid palmitic, un ingredient provenit din plante tropicale precum palmierul sau cocosul - pot fi un motiv de ingrijorare. Citeste mai departe aici

4. Homosalate: Acest ingredient care absoarbe razele ultraviolete (UV) ajuta ca protectia solara sa patrunda in piele. Odata ce ingredientul este absorbit, homosalatul se acumuleaza in corp mai repede decat il putem elimina, devine toxic si deregleaza hormonii.

5. Octocrylen: Atunci cand acest compus chimic este expus la lumina UV, absoarbe razele si produce radicali de oxigen care pot distruge celulele si cauza mutatii. Este absorbit usor de piele si se poate acumula in corp in cantitati mari. In plus, poate fi toxic pentru mediul inconjurator.

6. Parabeni (conservanti): Asociati atat cu efecte adverse acute, cat si cronice, parabenii (butyl-, ethyl-, methyl- si propyl-) pot induce reactii alergice si dereglari hormonale si pot afecta, prin toxicitate, dezvoltarea si reproducerea. Unele studii sustin ca  butylparabenul nu este carcinogen in soareci si sobolani, insa exista suspiciuni ca parabenii si alte substante chimice din cosmeticele pentru axila pot contribui la cresterea numarului de cazuri de cancer mamar.

7. Fragrance (aroma sintetica): Bineinteles ca aromele de cocos, pepene sau corcoduse :)) va dau impresia ca mirositi ca o plaja tropicala din paradis. Defapt aroma este una sintetica si nesanatoasa, asa ca haideti inapoi pe plaja autohtona. Aceste arome nu sunt mentionate in lista de ingrediente (mai mult decat Fragrance) si contin substante chimice toxice ca si diethyl phtalate. Fragrance - aroma sintetica - a fost asociata cu alergii, dermatite si probleme respiratorii. Pielea voastra miroase minunat, asta daca v-ati intrebat vreodata cum miroase inainte de a parfuma tot in jurul vostru (corpul, hainele, lenjeria, incaperile, vasele de toaleta...cocktail de arome...sintetice).

8. EDTA - Pe tot mai multe etichete gasesc scris la vedere "paraben free"  Asta este foarte bine. Oamenii se informeaza tot mai mult si pentru ca au ales sa foloseasca produse fara parabeni, tot mai multi producatori renunta la ei. Iata un pas inainte...Si totusi...

Ceea ce nu stiati este ca si chelatorii, precum Tetrasodium EDTA sau disodium EDTA sunt folositi tot pe post de conservanti. Citeste mai departe aici

9. Repelent insecte & Sunscreen - aceasta idee este chiar buna. Un produs 2 in 1. Insa, stiati ca repelente de insecte din comert cu chimicale contin DEET?  Aici sunt niste riscuri care merita sa le luati in considerare. DEET este un insecticid care provoaca iritatii oculare, prurit cutanat, chiar si afectiuni neurologice cand esti expus la o concentratie mare. Atentie si la aromele din uleiuri esentiale. Multe dintre ele au efect fotosensibilizant sau chiar dermocaustic. Va recomand sa alegeti protectie solara fara aroma.

10. Nanoparticule in spray-uri, aerosoli sau pudre solare: chiar si producatori recomanda o atentie sporita la aplicarea spray-urilor sau aerosoliilor pentru protectie solara Daca nanoparticulele de oxid de zinc sau dioxid de zinc sunt cosiderate sigure pe piele nu putem spune acelasi lucru daca ele sunt ingerate / inspirate direct in plamani. Pot provoca afectiuni grave organelor interne.

Mai puteti citi si despre:
  1. Ce ar trebui sa contina un ulei/crema solara
  2. Reteta lotiune solara SPF 30
  3. SPF 100 de doua ori mai bun decat SPF 50?
In magazin puteti cumpara protectie solara naturala si sanatoasa:

Inainte: Protectie solara SPF 30 
Dupa: Solutie dupa plaja Cool OFF



Surse:

1. What Not to Bring on Vacation, Environmental Working Group.
2. Oxybenzone, Environmental Working Group.
3. Fragrances, Environmental Working Group.
4. Don’t Spray Sunscreens on Kids, At Least for Now, Consumer Reports.
5. Guide to Bug Repellents: Repellent Chemicals, Environmental Working Group.
6. Would it be better to use a product that combines insect repellent and sunscreen, or use two separate products? Skin Cancer Foundation.


marți, 7 iulie 2015

Retinyl Palmitate - Ingrediente toxice in cremele de protectie solara


Retinyl Palmitate (Vitamina A Palmitate)

La fel ca si vitamina A pe care o mancam, retinyl palmitate este un antioxidant. Ca ingredient in lotiunile solare, rolul sau este sa imbunatateasca performanta produsului impotriva efectului de imbatranire de la expunerea la razele UV. Totusi, anumite forme de vitamina A care se gasesc in lotiunile solare - de exemplu retinyl palmitate, o combinatie de retinol (vitamina A) si acid palmitic, un ingredient provenit din plante tropicale precum palmierul sau cocosul - pot fi un motiv de ingrijorare.

Cand ne expunem la razele UV, compusii retinolului se descompun si produc radicali liberi distrugatori care sunt toxici pentru celule, distrug ADN-ul si pot duce la cancer. De fapt, studii FDA au demonstrat ca retinyl palmitate poate grabi dezvoltarea celulelor canceroase si tumorile de piele cand sunt aplicate inainte de expunerea la soare, asa ca stati departe de lotiunile solare care contin aceasta substanta.

Alunitele sunt tumori benigne. Cititi mai multe aici

Ce am retinut:
  • stau departe de lotiunile solare care contin Retinyl Palmitate.

Alte ingrediente toxice in cremele cu FPS: Oxibenzona, Octinoxatul
  1. Ce ar trebui sa contina un ulei/crema solara
  2. Reteta lotiune solara SPF 30
  3. SPF 100 de doua ori mai bun decat SPF 50?
In magazin puteti gasi protectie solara naturala si sanatoasa:

Inainte: Protectie solara SPF 30 
Dupa: Solutie dupa plaja Cool OFF

luni, 6 iulie 2015

Octinoxat - Ingrediente toxice in cremele de protectie solara

Octyl methoxycinnamate  sau octinoxatul este un compus organic regasit in componenta cremelor de protectie solara sau a balsamurilor de buze.

Octinoxatul este unul din cele mai comune ingrediente care se gasesc in cremele de protectie cu chimicale. Se absoarbe repede in piele si ajuta la o mai buna absorbtie a celorlalte ingrediente. Reactiile alergice nu sunt un efect comun al expunerii la octinoxat, insa dereglarile hormonale da. Efectele chimice asupra estrogenului din organism pot fi daunatoare atat in cazul oamenilor, cat si al animalelor, mai ales daca octinoxatul  ajunge in apa si este ingerat.

Desi produsele cu factor de protectie solara (FPS / SPF) sunt concepute pentru a proteja pielea de imbatranirea prematura cauzata de razele solare, octinoxatul poate fi vinovat pentru imbatranirea prematura, deoarece produce radicali liberi periculosi pentru piele si celule. Ironic, nu?

Ce am retinut?

  • ajuta la o absorbtie mai rapida a cremei
  • reactiile alergice nu sunt comune
  • poate provoca dereglari hormonale
  • poate fi periculos daca ajunge in sange sau este ingerat
  • produce radicali liberi periculosi pentru piele si celule
Alte ingrediente toxice in cremele cu FPS: Oxibenzona


Oxibenzona - Ingrediente toxice in cremele de protectie solara



Oxibenzona (Oxybenzone) este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) si este frecvent intalnita in cremele destinate protectiei solare, fiind un absorbant pentru razele UVB si UVA. Aceasta substanta chimica ajuta alte chimicale din compozitia cremei sa se absoarba mai repede in piele. De indata ce a intrat in piele poate avea efect fotosensibilizant (pielea devine sensibila la lumina). Fotosensibilitatea se poate manifesta prin inrosirea pielii, inflamatii, mancarime, alergii cutanate.

Oxibenzona mai este folosita pentru a conserva integritatea celorlalte ingrediente chimice expuse la soare.

Cand ne expunem la razele UV, oxibenzona poate provoca o eczema care se manifesta ca si o reactie alergica. Iritatia se poate intinde ulterior pe o suprafata mai mare, decat cea care a aparut imediat dupa expunerea la soare. 

De asemenea expertii banuiesc ca oxibenzona poate determina dezechilibre hormonale in corp.  In conformitate cu Centrul pentru  Controlul si Prevenirea Bolilor - Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - 97 % dintre americani au aceasta substanta in corp. Analiza s-a realizat la multa vreme dupa aplicarea pe piele a cremelor care contin oxybenzone in procent mai mic de 4%, printr-un examen de urina. O substanta pe care o putem acumula mai repede, decat corpul nostru poate scapa de ea. Unele tari accepta oxibenzona in compozitile cremelor de pana la 10%. De-a dreptul ingrijorator!!! Suedia a interzis folosirea acestui ingredient in cosmetice. Sa le dea Dumnezeu sanatate!

Ca atare, expertii recomanda parintilor sa evite aplicarea pe pielea copiilor a oricarui produs pentru protectie solara  care contine oxibenzona. Aceasta se bazeaza pe teoria ca cei mici nu au dezvoltat enzimele necesare pentru a distruge derivatii oxybenzinei in organism.

Va recomand sa folositi creme de protectie solara realizate doar din ingrediente naturale cu oxid de zinc, fara arome sau uleiuri esentiale. In functie de procentul de oxid de zinc (ZnO) se poate calcula in mod corect factorul de protectie solara. 

Mai puteti citi pe blog:

  1. Copilul si soarele
  2. Ce ar trebui sa contina un ulei/crema solara
  3. Reteta lotiune solara SPF 30
  4. SPF 100 de doua ori mai bun decat SPF 50?
Si in magazin puteti gasi protectie solara naturala si sanatoasa:

Inainte: Protectie solara SPF 30
Dupa: Solutie dupa plaja Cool OFF

Copilul si soarele

Vulnerabilitate ridicata

Fara sa intram in generalitati teoretice indeobste cunoscute, vom remarca de la inceput ca o cauza importanta a evolutiei morbiditatii determinate de expunerea necontrolata la soare deriva dintr-o educatie deformata. E foarte raspândita ideea ca pielea bronzata este un simbol de frumusete si de sanatate. In realitate, procesul respectiv reprezinta sistemul de aparare a pielii, pentru a evita afectiuni mai grave. Dintre categoriile cele mai vulnerabile, se detaseaza categoric copiii, din mai multe motive.

  • Pielea copilului e mai fina si mai sensibila decât cea a adultului, astfel ca probabilitatea aparitiei de arsuri grave exista la el si in cazul expunerii scurte la soare in intervalele orare cele mai calde (7 minute si chiar mai putin).
  • Insolatiile repetate din copilarie creeaza conditii favorabile sporite pentru aparitia melanoamelor, mai târziu.
  • La copii, exista mult mai mult timp pentru dezvoltarea unor boli caracterizate prin lungi perioade de latenta, mai multi ani de pierdut si mai multa suferinta de indurat, daca sanatatea li se degradeaza; insasi speranta de viata marita sporeste gradul de risc la persoanele cu cancer de piele si cu cataracta.
  • Expunerea la soare in copilarie este cea mai ridicata: de-a lungul vietii unei persoane, acest lucru se petrece in proportie de 80%, numai pâna la 18 ani
  • Copiilor le place mult sa se joace in aer liber, insa in general nu sunt la curent cu efectele nocive ale ultravioletelor.

Studiile de specialitate arata ca patru cazuri din cinci, de cancer al pielii, pot fi evitate, cu conditia adoptarii unui comportament corespunzator. Incurajarea copiilor sa-si ia masuri de precautie simple va duce la evitarea insolatiilor si a problemelor pe termen lung, totodata permitându-le celor mici sa profite de timpul petrecut in aer liber. Nu e deloc banala ideea ca parintii trebuie sa le ofere toate exemplele adecvate si sa se asigure ca metodele de protectie pentru copii functioneaza eficient. Niciodata nu trebuie expusi la soare sugari sub 12 luni. E bine sa ne asiguram de:


  • imbracaminte protectoare pentru copii, inclusiv un accesoriu pentru acoperirea capului si ochelari de soare;
  • folosirea produselor de protectie impotriva UV a pielii, cu spectru larg (creme, lotiuni etc.);
  • evitarea sederii copiilor la soare, prea mult timp, mai ales in perioadele de caldura maxima - orele 1100-1600;
  • ramânerea la umbra, daca totusi se joaca in aer liber; 

  • evitarea lampilor cu ultraviolete si a saloanelor de bronzat.


Umbra, hainele si sepcuta constituie impreuna cea mai buna protectie a copiilor. Ecranul solar protector devine necesar astfel pentru partile corpului care ramân expuse, cum sunt mâinile si fata. De asemenea, parintele nu trebuie sa fie niciodata "prea ocupat", pretextând astfel tinerea copilului in soare mai mult decât e cazul.

Vigilenta maxima in orice imprejurare!

Nu numai pe plaja sau la piscina e nevoie de protectie, ci in timpul oricarei activitati in aer liber. Nu de putine ori, unele persoane fac insolatie deoarece nu-si dau seama ca trebuie sa se protejeze. Copiii pot fi expusi la o influenta solara intensa chiar când se afla pe balcon, in timpul iesirilor din week-end sau al unei vizite la zoo, in timpul recreatiilor (la scoala sau la gradinita), in timpul unor activitati sportive in aer liber s.a.m.d.

O atentie speciala trebuie acordata acestor aspecte la munte, intrucât aici intensitatea radiatiilor UV creste cu 8% la fiecare 1000 de metri altitudine. Radiatiile UV sunt mai intense pe cer senin, insa pot pastra o forta semnificativa si pe vreme noroasa. In plus, sa nu uitam ca multe suprafete naturale - zapada, dar si nisipul sau apa - reflecta razele soarelui, sporind nivelul de expunere la UV.

Mai precizam ca in destul de multe tari occidentale, cu sau fara implicarea OMS, s-au alcatuit si se desfasoara programe de informare si de lucru efectiv, in scoli sau in alte medii, in sensul protejarii copiilor si al asigurarii celor mai potrivite conditii de igiena si de sanatate, inclusiv pe domeniul prezentat mai sus. {coala româneasca, din nefericire, este aproape totalmente straina de asemenea masuri specifice civilizatiei umane.

miercuri, 1 iulie 2015

Vacanta 1-20 iulie




Ca in fiecare an, in perioada verii, Luthelo isi ia o bine-meritata vacanta. 


Ceea ce este nou, e faptul ca in aceasta perioada se vor face livrari, dupa un program special, ce-i drept.

Comenzile plasate in intervalul 1-20 iulie vor fi expediate de doua ori pe saptamana, doar prin curier cu plata ramburs. 
Fara exceptie. 
Multumiri spriridusului de la Luthelo pentru bunavointa emoticon smile

Vacanta placuta si ne auzim, ne citim!!!

Postari similare

Related Posts with Thumbnails