Det har länge funnits på listan, att riva den gamla gistna boden som murken och eländig tryckte i hörnet av skogen. Där ville vi ge plats för ny bod och framför allt ett växthus!
Gamla skruttiga boden |
Visst kan det vara charmigt med lite lagom slitage men till slut når man en gräns.
När tanken slagit rot började vi surfa runt för att hitta inspiration till växthus och för att ta del av hur andra gjort. Det har varit väldigt användbart! Därför vill jag gärna återgälda det genom att berätta hur vi har gjort!
Boden revs och vi fann att det var torrt och fint under den. Ett bra utgångsläge! Det gamla avloppet och vattenslangarna var vi rädda om eftersom det skulle återanslutas i den nya växthuset. Vattnet kommer direkt från sjön och det skulle därför kunna bli obegränsad vattentillgång i nya växthuset. Skönt att kunna slösa på vatten!
Bra och torr mark för kommande bod och växthus |
Cirka 30 cm av marken grävdes ut och ytan gjordes plan. Som markbädd för uthus och växthus användes makadam 8/16 mm. Avloppet till diskbänken sticker upp till vänster på bilden nedan.
Makadam till grundläggning |
Vi började skissa på bod och växthus. Utgångspunkten för växthuset var att det skulle vara praktiskt i lättskötta material för i första hand odlingar. Vi ville gärna att det skulle kunna monteras mot bodens gavel och bli en förlängning av denna.
De fanns inte så många växthus på marknaden som kunde erbjuda gavelmontage. Valet föll till slut på Classicum Serralux. Där fanns möjlighet att skräddarsy växthuset eftersom man utgår från fasta glasbredder på 37 eller 74 cm. Vi ville också ha ett växthus som monterades ovanpå en mur. Viktigt var att välja växthus innan boden byggdes eftersom bodens taklutning måste vara den samma som på växthuset. Dessutom måste boden vara så hög att växthuset kunde "stickas in" under takfoten på bodens gavel. Storleken vi valde på växthuset var 3,75 x 3 meter vilket blir drygt 11 m2. Sockelhöjden 41 cm.
Vår skiss på växthus och bod |
Boden byggdes av lösvirke 2018 baserat på vår skiss. Duktiga hantverkare fick ihop det hela och när våren kom 2019 var vi ivriga att komma igång med bygget av växthuset. Under augusti 2018 lät vi också avverka skogen och helt plötsligt blev det ljust och luftigt runt bod och kommande växthus.
Nybyggda boden |
Grusad plan för kommande växthus |
Första momentet var att låta gjuta ett fundament för den kommande muren.
Gjutet fundament för mur |
Vi diskuterade länge om vi skulle ha fasta odlingsbäddar i växthuset eller ett helt golv. Till slut enades vi om att ett helt golv är mer flexibelt. Att odla i lösa kärl och krukor som kan flyttas runt och bäras ut är dessutom praktiskt om man behöver byta jord eller bekämpa sjukdomar. Därför lades golvet av stadiga klassiska betongplattor 35x35 cm. De är lagda löst ovanpå gruslagret som är ca 30 cm tjockt. Det väldränerade underlaget gör att vatten ska kunna rinna ner i springorna och försvinna ner i gruset. Om man någon gång i framtiden skulle tröttna på att odla, är det dessutom bättre möjlighet att göra om växthuset till uterum om man har ett helt golv.
Golv av betongplattor |
Spännande när växthuset äntligen kom. Det blev närmare 10 veckors leveranstid. Men den som väntar på något gott! I framkant röd tegelsten till muren. Vi valde genomgående nytt material, eftersom det numer är en sådan efterfrågan på begagnad sten med patina att det nästan är svårt att få tag på. Vi var ett tag inne på att använda slaggsten, en mursten som är så typisk för Bergslagen men den var för bred och skulle ta för mycket av golvytan.
Leverans av växthus och tegel |
Att sätta ihop växthus är ingen enkel sak när ingenting levereras i färdiga moduler. Till och med fönsterrutorna kom separata och måste monteras för hand i de platsbyggda ramarna. Därför valde vi att ta hjälp av våra duktiga snickare. Vi tyckte inte vi hade rutin och kunskap nog att sätta ihop alla vinklar korrekt. En enda millimeter fel och det kunde få konsekvenser!
Vi diskuterade också vilken färg växthuset skulle få. Klassiskt vitt eller kanske grönt? Men efter att ha sett ett rött växthus på bild föll vi för det. Vi tycker färgen smälter in bra och det blir heller inte så dominant.
Muren murad och stommen rest |
Så blev allt klart utom terrasserna runt om! Inne i växthuset, på bodens gavel sattes upp rejält med hyllor och en riktigt stadig arbetsbänk. Här förvaras också alla trädgårdsredskap. Den gamla diskbänken sattes tillbaka men ännu är inte vatten och avlopp på plats.
Säsongen var så sen att det inte hann bli så mycket odlingar den här första sommaren men jag tillbringade ändå många mysiga timmar här.
Nya växthuset på plats |
Nåja, några tomater blev det i alla fall!
Första tomaterna från växthuset |
Och när vädret blev kyligare och kyligare, kunde pelargoner och fuchsior mellanlanda i växthuset innan det blev dags för vinterförvaring.
Sommarblommorna blommar ännu i slutet av september |
Vinterförvaringen av krukor var något vi planerade in när vi ritade boden. Där finns nu ett isolerat utrymme utan fönster, där ett litet oljeelement håller temperaturen runt 2 - 5 grader. Ett perfekt ställe för krukorna!
Vinteförvaring för krukorna i nya boden |
På kvällen får man glädje av att se det upplysta växthuset inne från stugan. Det bör man nog alltid tänka på när man placerar ett växthus, att det kan bli ett så fint blickfång!
Stämningsfullt växthus sett från stugan |
I år ska vatten dras in och avloppet installeras. Runt växthuset kommer det också byggas en stödmur/terrass och jag planerar för ett kryddland utanför växthuset södergavel.
Nu ser jag verkligen fram mot att få starta upp en ny odlingssäsong i vårt fina växthus!