Tuutikki Tolosen lastenkirjasarja huipentuu sen kolmanteen osaan Agnes ja varjo ikkunassa. Aikaisemmin ilmestyneet Agnes ja unien avain (2020) sekä Agnes ja huvilan salaisuus (2021) ovat tutustuttaneet lukijat yliluonnollisuuden sävyttämään maailmaan, jossa historian tapahtumat vaikuttavat voimakkaasti nykyhetkeen. Kati Vuorennon kaunis piirroskuvitus kuvittaa herkän tarkasti kirjan tapahtumia ja henkilöitä.
Valoa ja varjoja
Alakouluikäisen Agnesin elämä on muuttunut hänen muutettuaan äitinsä kanssa uudelle paikkakunnalle Harmalaan. Hän on saanut sieltä uuden ystävän, Pullan, jonka kanssa hän on kokenut melkoisia seikkailuja mysteerisarjan aiemmissa osissa.
Agnesille on selvinnyt, että hänen sukuaan on elänyt samalla paikkakunnalla jo kauan sitten. Tapahtumat etenevät kaikissa sarjan osissa kahdessa aikatasossa, 1930-luvulla ja nykyajassa.
Trilogian viimeisessä osassa Piiloniemen Rauhalassa asuva Agnes ilmoittautuu kummitätinsä pitämälle valokuvakurssille ja vaatii myös Pullaa osallistumaan. Kun outo varjo tallentuu Agnesin ottamaan kuvaan ja kuvataideleirin piirustuspinoon ilmestyy kenellekään kuulumattomia piirustuksia, ystävykset kiinnostuvat selvittämään mistä on kyse.
Agnesin sukulaiset Hugo ja Agnes Maria puolestaan pähkäilevät, miten saisivat toteutettua unelmansa valokuvaamosta yhdessä kaverinsa Algotin kanssa. Taidekouluun pääsy ei kuitenkaan ole yksinkertaista, varsinkaan kun elää vuonna 1937.
Kuvittelun voimaa
Kirjasarja on hieno osoitus siitä, kuinka historian tapahtumat vaikuttavat väistämättä nykyhetkeen. Tolonen on toteuttanut tämän tärkeän oivalluksen lapsilukijoille sopivaan tyyliin osoittamalla, että edesmenneiden sukulaisten teoilla ja valinnoilla on suuri merkitys ihmisten elämässä. Agnesin kuvitteellinen tarina antaakin lempeän sysäyksen sukututkimuksen pariin.
Agnesin tarina koskettaa haikeudellaan ottaessaan kantaa sekä eroperheiden tilanteeseen että edesmenneiden ihmisten merkitykseen. Nuoren tytön ristiriitaiset tunteet isänsä uutta perhettä kohtaan on kuvattu realistisesti 12-vuotiaan kokemusmaailman kautta. Sukututkimuksen myötä oma lähisuku alkaakin tuntua Agnesista tärkeältä.
Kirjassa historian tapahtumien ja nykyisen välillä on vahvoja yhteyksiä, jopa niin yliluonnollisia, että ne venyttävät uskottavuuden rajoja. Maagisen realismin genreen solahtava kirjasarja lumoaa kuitenkin tunteisiin vetoavuudellaan, tarkoilla historiallisilla faktoillaan sekä kutkuttavalla jännityksellään.
Agnes ja varjo ikkunassa sisältää yksityiskohtaista tietoa valokuvauksen historiasta, johon Tolonen on tutustunut romaania työstäessään. Lukijan onkin hyvä tuntea kiinnostusta historian tapahtumiin ja ilmiöihin tarttuessaan tähän kirjasarjaan, ja etenkin sen viimeisimpään osaan.