maanantai 6. helmikuuta 2023

Pieniä asioita


Ai, että miten kiinnostavaa luettavaa. Tiedetoimittaja osaa kirjoittaa mukavasti hurjan mielenkiintoisista aiheista. Oon ihan koukahtanut maapallon historiaan. Tämä on Rosenlundin kolmas teos. Kakkosen aihe, avaruus, ei varsinaisesti kiinnosta, mutta saatan kuunnella senkin, kun on vaan niin hyviä kirjoja.

Marcus Rosenlund: Pieni suuri elämä, S&S 2022. Äänikirja 8h3min, lukija Aku Laitinen. 

Äärisäistä

Kiinnostavia juttuja äärisääilmiöistä. Aloitin jo ajat sitten viime vuonna, mutta vasta nyt sain loppuun. Ihan ilman syytä jäi roikkumaan. Meteorologin kirjoittama.

Lea Saukkonen: Sään ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos, Minerva 2020. 137 sivua, lainattu kirjastosta.

Luonnollisesti paras


Parikymppisille naisille/tytöille suunnattu kirja hyvinvoinnista. Näitä kirjoja, joissa sanotaan, että ei tarvitse treenata, mutta tarvitsee vähän kuitenkin. Ja mitä tahansa voi syödä, tavallista kotiruokaa. Paitsi, että oikeastaan pitäis syödä just näin.

Pippa Laukka ja Iina-Sofia Karonen: Luonnollisesti paras, WSOY 2018. 171 sivua. Lainattu kirjastosta.

Uusi elämä


Nainen eroaa, muuttaa meren rannalle ja perustaa pop-up-kahvilan. Kevyttä lukemista.

Jenny Bayliss: Talvi kaukana kaikesta, Otava 2022 (alkuteos 2021). 12h23min, lukija Mili Kaikkonen. 

Ruotsin mielensäpahoittaja


Leffateattereissa pyörii elokuva Mies nimeltä Otto. Tom Hanks pääosissa, näin trailerin. On varmasti itkettävän hyvä. Sen pystyin kirjan perusteellakin arvaamaan, että leffa voi olla ihan hyvä. Toki paljon tapahtuu miehen pään sisällä, joten sinne ei näe. Kirja oli ihan ok.

Fredrik Backman: Mies, joka rakasti järjestystä, Johnny Kniga 2022 (alkuteos 2012, ja suomennettukin ekan kerran 2013). 10h48min. Äänikirjana, lukija Kristo Salminen.

sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Historiallisia ilmastoasioita


Ei pitäisi jättää näin pitkäksi aikaa rästiin kirjauksia. Unohtuu.

Mutta aivan loistava, loistava kirja. Tiedetoimittajan esikoinen. Kertoo siitä, miten ilmasto on muuttunut ammoisina aikoina ja millainen merkitys säällä on ollut historian tapahtumiin. Rosenlund sai teoksesta tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2019.

Suomenruotsalaiset ovat vähemmistöä kirjoissani.

Marcus Rosenlund: Sää joka muutti maailmaa, S&S 2019 (alkuperäisteos: Väder som förändrade världen 2018). 7h16min, lukija Aku Laitinen. 

Vuonna 2022: 42 kirjaa

 Vuoden 2022 tilasto

Olin laskenut kyllä tilaston, mutta en ollut näköjään tehnyt postausta.

Kirjoja kertyi 42 (en laskenut mukaan sitä kirjaa, jonkin olin lukenut joko vuonna 2021 tai 2022, mutta en ollut merkannut mihinkään). Kirjoista 13 oli kaunokirjallisuutta, loput tietokirjoja. Luin 22 kirjaa ja kuuntelin 20.

Taisi siis olla ennätysvuosi.