maanantai 18. tammikuuta 2021

Itkettävä komedia


Luulin valinneeni hauskan kirjan, mutta enemmän itkin kuin nauroin. Pidän Miika Nousiaisen huumorista telkkarissa. Hän on superhauska. Toki hänellä on myös yhteiskunnasta sanottavaa. Pintaremonttia-kirjassa oli kyllä kaiken maailman elämän kurjuudet koottu samaan teokseen, mutta toimii. Lapsettomuutta, yksinhuoltajuutta ja omaishoitajuutta. Ihan pari kertaa meni mielestäni vähän liian överiksi, mutta sitten taas palattiin ruotuun. Kirjassa oli aika paljon porukkaa, ja näkökulmaa vaihdettiin monien henkilöiden välillä. 

Juurihoidon olen lukenut vuonna 2018, ja Vadelmavenepakolaisen joskus ennen tämän blogin aloittamista (se on vuodelta 2007). Sittenhän minulla ei olekaan lukematta kuin Metsäjätti ja Maaninkavaara. Niistä ensimmäisen näin elokuvana syksyllä.

Miika Nousiainen: Pintaremontti, Otava 2020. 8h30min. Lukija Oskari Katajisto.


Asiaa lihavuudesta


En ollut lukenut mitään Virpi Hämeen-Anttilan kirjoista, mutta toki tiesin tällaisen kultturellin kirjailijan olemassaolon. Kirja oli kiinnostava: omaelämänkertaa, mutta ennen kaikkea pohdintaa painosta ja ylipainosta kulttuurissamme ja terveydenhuollossamme. Jäin vaan jälleen kerran miettimään, että olisiko tätä voinut kirjoittaa nykyinen lihava? Vai annamme äänen vain entisille lihaville tai eikö nykyiset lihavat ota puheenvuoroa?

Virpi Hämeen-Anttila: Paino, miten pääsin sinuiksi kehoni kanssa, Otava 2019, 6h44min (232s). Lukija Krista Putkonen-Örn (tykkään tästä lukijasta paljon!). 

Vuosi alkaa klassikolla


En ihan päässyt tämän klassikon pariin jouluna, mutta heti vuoden aluksi. Tietenkin itkin.

Charles Dickens: Saiturin jouluyö, Satukustannus (alkuteos 1843), 127s. Kirjassa ei ole painovuotta, mutta suomennos on vuodelta 1986. Se onkin ainoa suomennos tällä nimellä. En muista, mistä kirja on peräisin, mutta olen saanut sen aika pian tuon suomennosvuoden jälkeen.

Vuoden 2020 saldo: 40

Vuonna 2020 luin ja kuuntelin (mikä verbi kertoisi nuo molemmat) yhteensä 39 kirjaa: 15 kaunokirjallisuutta ja 24 tietokirjaa. Parhaimmat tietokirjat tuntuvat nyt olevan tarinallisia tietokirjoja, niitä oli muutama joukossa.


Lisäys 19.11.2021

Kuuntelin myös Kirsti Paakkasen elämänkerran. Eli saldo tasan 40.