vrijdag 20 december 2013

Samenspinsels DE Craft Adventskalender van het jaar! Dag 21, Give Away Time!!!

Genieten jullie ook zo van de Samenspinsels Aventkalender, achter elk vakje zit wel een Leuke tutorial, printable, of gave give away...

En dan zijn we nu al weer bij dag 21 beland... wat gaat het snel, nog even en dan is het al weer 2014!

Maar eerst nog even genieten van de laatste paar vakjes...

Vandaag is het mijn beurt, zoals de meesten wel weten ben ik een kleier (hmm, dat klinkt een beetje knullig he..) en dan zal het jullie ook niet verbazen dat er achter mijn vakje iets van klei zit :)

Maar eerst zal ik eens wat meer vertellen over Polymeer klei..

Wat is Polymeer Klei:
Polymeerklei, zoals Fimo, Cernit en Sculpey zijn soorten klei die bestaan uit polymeer polyvinyl chloride (Pvc) gemengd met een vloeibaar plastificeermiddel.
Het materiaal is erg goed kneedbaar en blijft zacht zolang het niet gebakken is. Je kunt het afbakken in een gewone keukenoven,(hoewel, als je weet dat je het vaker gaat doen, kan ik je beter een goedkope kleine camping oven aan raden, want in de zelfde oven je klei bakken, en je brood etc lijkt mij geen goed idee, maar voor een enkele keer, kan het met goed luchten geen kwaad) 30 minuten op 120 graden.
De klei bestaat meestal uit zo'n 80 verschillende kleuren, die onderling vermengbaar zijn. Ook het mengen van verschillende merken polymeerklei is geen enkel probleem.
Er zijn hobbyisten die polymeerklei maar een ongezond spulletje vinden. Maar het is getest door het Instituut Materialen van Kunsten & Ambachten in Boston USA en het voldoet aan de norm ASTM D-4236 Non toxic. In Europa voldoet de klei aan het CE keurmerk.

Het is een veilig en veelzijdig boetseermateriaal. Het moet echter wel op de goede temperatuur gebakken worden. Is de temperatuur té hoog dan is de damp van de polymeerklei wel schadelijk.

Hoe werk je er mee:
Voordat je iets kunt maken van polymeerklei moet je het eerst even doorkneden met je handen. De eventuele lucht die nog in de klei zit kneed je er dan uit en de klei wordt lekker soepel. Als je in de koude maanden van het jaar erg veel moeite hebt om de klei zacht te krijgen, leg het dan heel even in de magnetron. Je kunt bijna (Behalve Kato PolyClay, die moet je op een hogere tempratuur bakken) alle kleuren én soorten polymeerklei onderling mengen, waardoor je echt iedere kleur kunt maken die je wilt.

Zolang je de klei niet in de oven bakt blijft hij zacht, je kunt dus langere tijd aan één werkstuk werken. Dek je klei af met een stukje plastic huishoudfolie, als je stopt met boetseren Dit tegen het uitdrogen en aantrekken van stof. Bewaar je aangebroken pakjes klei in een goed afsluitbare plastic doos.
Als werkondergrond is een gladde tegel ideaal. Koop er één los bij de grotere doe het zelf zaak.

Het werkmateriaal bestaat uit houten boetseerspatels, hobbymesje, aardappelschilmesje, spelden, cocktailprikkers en een lijnentrekker. Je kunt dus al met wat algemene huishoudelijke spulletjes direct aan de gang.

Als je begint met het maken van polymeerkralen, dan heb je nog een lang buigzaam, super scherp kleimes nodig en breipennen van verschillende diktes voor het maken van de gaatjes in de kralen. Een geweldig apparaat, waar je al snel niet meer buiten kunt is een kleipers of pastamachine. Door deze pers kun je plakken klei draaien van verschillende diktes. Maak de rollen van de pers aan de onderkant steeds goed schoon, maar gebruik daarvoor alleen een droge tissue of stukje keukenrol!

Om tijdens het boetseren je handen te kunnen schoonmaken raad ik je aan om babylotiondoekjes bij de hand te houden, sommige kleuren klei geven nogal af aan je handen! En je zult merken dat je met zo'n lotiondoekje ook snel even een vlekje kunt wegwerken van je ongebakken klei.

Als je tussentijds je tegel wilt schoonmaken gebruik daarvoor dan een droge tissue of stukje keukenrol.
Heb je je werkstukje of kralen klaar, bak ze dan in de keukenoven, een half uurtje op maximaal 130 gr. C. Hou altijd de temperatuur goed in de gaten, gebruik het liefst een oventhermometer.
Je kunt een polymeerklei meerdere keren bakken en dat is soms handig als je een wat moeilijker werkstukje maakt.

Op het label van de klei staat dat het 30min in de oven moet, maar ik bak het altijd langer, NIET de tempratuur om hoog doen, die blijft gewoon zo staan, maar ipv de aanbovelen 30min, bak ik mijn werkjes vaak wel een uurtje, ligt er aan hoe dik het is, en wat het is, maar ik bak het altijd langer, het is gebleken dat als je het langer bakt je werkje veel steviger wordt dan als je het maar 30min bakt.. wel denk ik mijn werkjes altijd af, en dat kan heel simpel met een stukje cardstock, je maakt gewoon een tentje en legt het over je werkje heen, Let wel op, dat je je papier NIET de oven randen zelf raakt!

Wat kan je er allemaal mee maken:
De meest bekende dingen zijn de taartjes, cupcake's, kleine poppetjes, en andere bedels, maar ook kralen, Maar er kan veel meer met polymeer klei, je kan het eigenlijk zo gek niet verzinnen of het kan, Ik bekleed voornamelijk erg veel dingen, en dat kan van alles zijn, haaknaalden, zak spiegeltjes, visitekaarthouders, maar ook glazen potjes, wijn glazen, en de laatste tijd ben ik journals aan het maken.


Nog meer voorbeelden zien? kijk eens bij mijn "Eigen Creaties"

Nou dit waren wel de belangrijkste dingen denk ik, heb je evt nog vragen, dan kan je die natuurlijk altijd aan me vragen...

En dan nu.... is het Give Away Tijd!!!

Wat heb ik voor jullie gemaakt... Ik heb zo lang zitten denken,wikken en wegen, en nog meer denken... ik wilde iets anders, niet de standaard dingen, natuurlijk moest het wel feestelijk zijn, en nou had ik iets bedacht wat ook zeker feestelijk is, niet alleen voor kerst maar gewoon ook zomaar als je een feestje geeft... en na lang wikken en wegen over de kleuren combinaties was ik er eindelijk een paar dagen geleden over uit!

Snel aan de slag gegaan, met het maken van mijn cane's en het maken van mijn verrassing voor jullie...

Wat heb ik gemaakt...

Servettenringen! een 6-delige set... Ik hoop dat jullie ze mooi vinden...


En dan nu, hoe maak je kans op deze set?

Door heel simpel een berichtje achter te laten onder dit bericht...

Helaas gaat het niet lukken om de ringen voor kerst binnen te krijgen, maar dat mag de pret niet drukken toch?

Op 1 Januari 2014 maak ik de winnaar bekend!

Voor nu, wil ik via deze weg jullie allemaal een onwijs gezellige, en warme kerst toe wensen, en een knallend, maar vooral gezond 2014!


Heel veel liefs,
Kimmie