Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

Golden Eagle Canon 1Dx avicii Willdlifephotography

måndag 25 januari 2016

Hägringar och Örnar i Ungern / Mirages and Eagels in Hungary

Min senaste resa bar iväg till Ungern där tanken var att fotografera Häger av olika slag men även Havsörn och Utter. När man skall flyga med fotoutrustning får man verkligen tänka till och ta reda på så mycket som möjligt om om platsen och vilka förutsättningar det finns samt hur man kan komma till så att man kan förverkliga sina bilder som man planerat långt innan resan började. Packningen är ofta begränsad till 23 kg incheckat bagage, och 8 kg handbagare så det är inte lätt när man skall få ner  några olika teleobjektiv, laddare blixtar extrabatteri och förhoppningsvis får man plats med lite kläder och tandborste när man packat klart.

På denna resa var det även tänkt att fotografera under dygnets mörka timmar så det blev till att packa ner 3 stycken Canon Speedlite 600 EX-RT blixtar och Canon Speedlite transmitter ST-E3-RT för att kunna styra alla blixtarna från kameran. Dessa blixtar styrs med radio fjärrutlösning så det går att klara lite svårare förhållande utan störningar. Kör man med optisk fjärrutlösning måste man rikta in blixtarna mycket noga mot kameran och det får inte förekomma några hinder i mellan blixt och kamera för då störs överföringen. I mitt fall blev det en blixt för backlite ca 20m framför kameran och två stycken placerades ca 1,5m på var sida om kameran. 

En viktig detalj som man  gärna glömmer är att ta med rikligt med batteripower till blixtarna, så att dom laddar upp så snabbt som möjligt. I mitt fall blev det externa batteripack från Godox typ PB960. När man har med fåglar och djur att göra kan allting ske mycket snabbt och man vill inte missa dom tillfällen som ges för att få något unikt på minneskortet.    

Totalt blev det lite över 19000 bilder under veckan så det finns lite att gå igenom.
Här kommer några bilder från veckan i Ungern.

Uttern kommer om nätterna för att fånga fisk i sjön




















Ägretthägern tar sig gärna en svängom i natten





















Gråhäger


Gråhäger med nyfångad fisk i regnet



























Gråhäger closeup





































Havsörnar kom gärna på besök



















Lite törstig















Ägretthäger


















www.kifoto.se




måndag 21 september 2015

Kungsfiskaren / Eurasian Kingfisher

Det var ett tag sedan jag besökte Kungsfiskarparet men i helgen blev det av.  Att komma dit och rigga upp gömslet i skenet av pannlampan strax för 05.00 är en speciell känsla. Många tankar om vad som skall hända sveper förbi och man hoppas alltid att det skall hända något speciellt. Att man skall lyckas få den där perfekta och annorlunda bilden. Men först av allt skall man ha turen med sig att dom kommer överhuvudtaget och att man får uppleva denna fantastiska lilla fågel livs levande ett antal meter framför linsen. Har under åren sett dom många gånger men det är lika spännande och speciellt varje gång.




















Kungsfiskaren som lever b.la i Sverige (Eurasian Kingfisher) blir ca 16cm hög med ett vingspann på 25cm och en vikt på mellan 34-36 gram.



















Att se skillnad på hane och hona kan vara svårt men har man turen att dom sätter sig i närheten kan man se att honan har en orange ton på underdelen av näbben. Hanen har däremot en helsvart näbb. Både adulta honor och hanar har orangeröda ben och fötter. Dom juvenila fåglarna har en lite grönare ton i fjädrarna och till en början svarta ben och fötter även näbben är helsvart på ungarna.



















Visste ni att det finns ungefär 90 arter av kungsfiskare i hela världen.
Alla har stora huvuden, långa, vassa, spetsiga näbbar, korta ben och knubbiga svansar. De flesta arter har ljusa fjäderdräkter med små skillnader mellan hane och hona. De flesta arter lever i tropisk områden och en knapp majoritet finns endast i skogar. De konsumerar ett brett spektrum av bytesdjur samt fisk. Ofta tror man att Kungsfiskaren lever nära floder och äter fisk, men de flesta arterna av Kungsfiskar i världen lever faktiskt långt borta från vattendrag och äter små ryggradslösa djur.


















Vissa häckar i håligheter och gräver tunnlarna i naturliga banker i marken som den art vi har i Norden. En fjärdedel av alla Kungsfiskare häckar faktiskt i nedlagda termit bon.





















Kungsfiskare är territoriella och försvarar sitt område mot inkräktare med stor frenesi. Vid normal häckning lägger honan mellan 3-6 ägg som är vita och glänsande. Både hanen och honan hjälper till med ruvningen av äggen. Ungarna stannar vid sina föräldrar i ca 3 månader innan hanen tar dom med till annan plats så dom kan bilda par och fortplanta sig.








































































































Väl mött och ut och spana efter den blå blixten som kommer lågt flygande över vattenytan.




www.kifoto.se

måndag 27 juli 2015

Havsörnarnas Rike / The Eagles Kingdom

Nu är man tillbaks efter några underbara dagar med Havsörnarna i Flatanger Norge. Det går inte att vara utan dessa besök det blir som ett gift man måste bara tillbaks och uppleva känslan att vara mitt i Örnarnas rike och se dom dyka efter fisk i Norges ytterskärgård med Nordsjön som öppnar sig i väster. På vägen upp från Göteborg stannade vi till vid Dovrefjäll och Fokstumyra Naturreservat för att försöka få några bilder på Blåhaken och om turen var med oss även på den magnifika fjällräven. Blåhakarna visade sig från sin bästa sida och poserade fint i de fina fjällbjörkarna. Värre var det högst upp på fjället där vi hoppades att få uppleva Fjällräven. Väl uppe på toppen låg dimman tät så vi knapp såg vad vi satte ner foten för att ta nästa steg. Några Fjällrävar i frihet blev det inte denna dag men väl ett besök på Fjällstationen där dom under många år föder upp Fjällrävar i hägn för att sedan placera ut på ett antal olika platser i Norge. Pratade en stund med personalen som berättade att detta året inte varit något lyckat år för de fjällrävspar som finns på Dovrefjäll. Detta på grund av för lite till gång till föda och då framför allt lemmelar som är deras huvudföda. När det är dåligt med lemmlar blir det inga rävungar för då har dom vuxna rävarna fullt upp med att fånga mat till sig själva. Vi får hoppas att nästa år blir ett bättre lämmel år så att man kan komma tillbaks och få uppleva dom fina rävarna i sitt rätta element. 

Blåhaken

Fjällräv i hägn

Frode i dimman










































Efter övernattning på Hjerkinn fjällstue gick färden vidare norrut mot Flatanger och Havsörnarnas rike. Väl framme möttes jag och Frode Wendelbo upp av ett härligt gäng bestående av Reinhold Skoglund, Nils Eriksson, Steen Törner och Brutus Östling. Med dessa glada och trevliga grabbar tillbringade vi tidiga mornar och sena kvällar på böljan den blå i tre dagar för att försöka få några bilder på de magnifika Havsörnarna.

Gänget på bryggan

















Nyfångat

Koncentrerad

Kustlabben

Trut i midsommarskrud
































































Den skäggige


















Vi fick en makalös kväll med solnedgång....

Kvällsmaten är räddad

Den ståtlige....

Sunset Eagle....







































































" Kenny The Eagle" 
Min egna Örn....Det var för sjätte gången som jag besökte Ole-Martin Dahle (Norway Nature) och fick därmed en egen örn uppkallad efter mig. En stor ära för mig då man har hamnat i fint sällskap.

Kenny The Eagle

Kenny The Eagle

Kenny The Eagle









































Följande fotografer som fått en Örn döpt efter sig:

Kenny The Eagle efter Kenny Isaksson.  Brutus efter Brutus Östling.  Staffan efter Staffan Widstrand.  Maurizio efter Maurizio Biancarelli.  Miguel efter Miguel Lassa.  Edvard efter Edvard Bergene.  Daniela efter Daniela Pawl.  Luigi efter Luigi Rotondaro.  Florian efter sonen till Jan van der Greff..  OJ efter OJ Simson.  Arnold efter Arnold Swarzeneger.  Vinni efter Vinni Bruun (Aug 2015). Hoppas jag inte glömt någon.....

När man sitter i båten på väg mellan skären hinner man fotografera lite annat också....

Ole Martin " När jag kysser Havet"

Black water Trut

Spegelblankt....


















































Den gammle.. han fyllde 25 i år.


















Sjömärke 




















www.kifoto.se


fredag 10 juli 2015

Örnarnasrike / Eagles nest

Just nu i Norge och fotograferar Havsörn. Ett fartfyllt äventyr på havet med många Örnar som dyker efter fisk. Vädret har dock inte visat sig från sin bästa sida men vi hoppas fortfarande på att det fina ljuset skall visa sig. Här kommer några bilder från dagen.




























www.kifoto.se



söndag 31 maj 2015

Smålomensrike / Red Throated Diver

I torsdags morse körde vi upp några stycken till Knuthöjdsmosse i Hällefors. Med upplevelsen från förra året i färsk minne var förväntningarna högt ställda. Väderutsikterna för dom kommande dagarna var tyvärr inte dom bästa då det väntades en del regn och mulet väder. När vi kom fram till mossen vid lunchtid gick vi en runda för att sondera för kvällens fotografering. Inte många Smålommar syntes till men dom är vanligtvis borta från häckningsplatserna på dagarna för att fånga föda. Vi åkte till vårt boende för att installera oss och få lite mat i magen. Vid femtiden var vi tillbaks för att i lugn och ro sätta oss till rätta. Normal brukar Smålomen komma inflygande vid sjutiden men det finns andra fåglar som är på plats så tiden innan ägnades åt Storspov, Gök, Knipor, Svalor och Gäss. Det finns även en liten koloni med Skrattmåsar som flyger runt i området efter föda. Trots att vädret och ljuset inte var med oss denna gång så blev det några bilder i alla fall.


Smålom i det första ljuset
















Dimman ligger tät i gryningen









Lommarna landar alltid med ett magplask

Startsträckan är lång innan dom kommer upp i luften

Spegel landning

Med lite högre fotovinkel får man fina speglingar

Lugnet på mossen

Med skogen som bakgrund framträder loken fint

Ibland måste man sträcka på sig

Star me up

Storspoven på finbesök vid mossen

På lätta vingar








Storspovensvingspann











Gässlingar

Göken gjorde även den ett besök vid mossen

Ladusvalorna fångade flitigt sina insekter strax ovanför vattenytan

Nu kommer flyger jag över dig....

Vattenstänk

Parningsritualer i gryningen

Smålomen en praktfull urtidsfågel