torsdag 28 oktober 2010
Hälsingerosor till Fredriksdal
I denna passande miljö på Mårtes, Ovanåkers hembygdsgård i Edsbyn, hade POM:s Rosupprop i juli Kom och visa dag.
Ni känner väl till Hälsingegårdarna?
Vi rosinventerare hade fått förstärkning av Hallborosen.
Många ville visa sina okända rosor, de flesta var 'Minette' (bild) och 'Agatha', snarare välkända än okända.
Men titta, där kom en okänd gallica, den får följa med till Linköping i morgon för vidaretransport till provodling på Fredriksdal i Helsingborg.
Rosinventerarna i landet samlas för sista gång i helgen, själv har jag varit med sen 2005. Projektet kommer nu att avslutas, det har varit fantastiskt att få ha varit en del av det.
Önskar er en toppenfin helg!
tisdag 26 oktober 2010
'Officinalis'
'Officinalis', apotekarrosen, är en av de äldsta gallicarosorna, odlades på 1500-talet men troligen även långt tidigare. Enligt Lars-Åke Gustavsson är dess historia omtvistad, några menar att den odlades av perser 1 000 år f Kr och fördes till Europa under 1200-talet. Odlades i stora mängder runt staden Provins i Frankrike på 1200-talet och gallicarosor kallas därför också provinsrosor. Gallicarosor är inga jättebuskar, upp till ca 1,5 m höga, är engångsblommande och kräver lite skötsel. Bildar många rotskott.
'Officinalis' har stora blommor i karminrött som bleknar till rödviolett, stark doft och talrika nypon, zon 6. Blommar rikligt under ca en månad. Planterade min 'Officinalis' 1995, blir alltid glad när jag ser denna ros, men då får jag blunda för bladverket. Som ni ser har den någon form av brist, troligen chloros, har nu fått en omgång med kaffesump, hoppas det hjälper. Vad tror ni?
'Officinalis' kommer att ingå i min lista över rosor som man inte kan misslyckas med, listan kommer senare.
Hejdå!
söndag 24 oktober 2010
En söndag i oktober
stunderna i trädgårn blir allt kortare
lite snö här och där
'Huldine'
åldras med skönhet
'Aïchas' bladverk
och nypon
en tur på landet
och jag får syn på Bamse som skuttar i fjärran, till höger i bilden
Så var den helgen till ända, och attans vilka kalla dagar vi haft. Känns mera som vinter än höst. Hoppas nu på lite mildare väder...
Ha en bra vecka, och tack för alla kommentarer på mitt förra inlägg!
P.S.
Ha, ha, ha... känner att jag behöver förtydliga mig efter jag läst era kommentarer och mitt goda skratt har lagt sig. Bamse är en katt jag känner som dansade så fint i solen, men han var väldigt långt bort, syns lite grann om man klickar upp bilden. Björnar finns på trakten så ni kunde haft rätt, en annan gång kanske...
fredag 22 oktober 2010
'Thérèse Bugnet'
En av mina få rosor i Rugosa-Gruppen, vresrosor. En kanadensisk ros från 1950, är synnerligen härdig, frisk och lättodlad, zon 6, blir högre än 2 m. Känns igen på sina kanelbruna grenar. Kallrosa blommor 8-10 cm, knoppar mörkt röda, söt doft, börjar blomma tidigt och fortsätter sedan mer eller mindre kontinuerligt hela sommaren. Fäller tidigt sina blad och förbereder sig inför vintern, ett tecken på att den är mycket härdig. 'Thérèse Bugnet' var en av de första rosorna jag planterade, 1990, på den tiden var utbudet av buskrosor inte så stort som dag. 'Thérèse Bugnet' är väldigt populär och jag har lite svårt att förstå varför, men i ett kallt klimat är den ju oumbärlig. Till våren behöver jag beskära Therese radikalt, är alldeles för hög och kal nertill med blommor mest i toppen. Står lite undanskymd vid garaget, inte högprioriterad vad gäller skötsel, men nästa säsong är hon värd lite uppmärksamhet som tack för att hon stått ut med mig så länge, den orättvisa rosvårdaren.
En ros man inte kan misslyckas med = 'Thérèse Bugnet':)
Hejdå!
Tillägg: 'Thérèse Bugnet' dog 2015 efter många år av vanvård haha, och dåligt läge i skugga bakom garaget. Så kan det gå för en ros.
söndag 17 oktober 2010
Vinterförvaring
nån som vet namnet på den här minifuchsian?
en vänlig rosägare grävde upp den ur rabatten och gav den till mig, man får inte bara rosor på rosjakt med POM, en rejäl planta dessutom
så snabbt 'Blue Rocket' bleknade
idag har alla fuchsior åkt ner i källar´n
Mitt utrymme för vinterförvaring har krympt, har alltid haft min kallveranda som varit så bra. Nu är den ett minne blott, vid renovering blev farstun isolerad, innerdörren är borta, hallen och farstun har blivit ett rum med klinker och golvvärme. Jättebra, men var ska mina växter få sin vintervila? Ljust och kallt är vad som fattas, källaren är tack och lov som förut och ovanpå den har jag knökat in allt som gick. Med utflugna barn finns också tomma svala bostadsrum. Jag fick helt enkelt tänka nytt... Nåt annat som stört mig i helgen är ljudet från en motorsåg i närheten, en fastighet har bytt ägare, och det första man gör är att såga ner stora gamla träd, sånt irriterar mig så fruktansvärt, varför köper man ett hus med trädgård om man inte vill ha en sån...
Slutgnällt! Hejdå!
fredag 15 oktober 2010
Rosor i oktober
Några rosor kämpar på i höstrusket, bland annat
'Nevada', Moyesii-Gruppen, mandarinrosor, zon 6
'Stanwell Perpetual', Spinosissima-Gruppen, pimpinellrosor, zon 6, finast på hösten
Rhapsody in Blue, Moderna Buskros-Gruppen, zon 3, inte lätt att orka veckla ut kronbladen när termometern visar några ynka plusgrader.
Dagarna blir allt kortare, kvällarna allt mörkare och nätterna allt kallare. Nu kan jag inte låta mina krukor stå ute längre. Så mycket jag vill hinna på helgerna, men blir ofta en bråkdel av vad jag tänkt. En ständig kamp mot tiden, känns det igen, även om tempot kanske blir lite lugnare nu under vinterhalvåret.
Önskar er alla en skön och avkopplande helg!
'Nevada', Moyesii-Gruppen, mandarinrosor, zon 6
'Stanwell Perpetual', Spinosissima-Gruppen, pimpinellrosor, zon 6, finast på hösten
Rhapsody in Blue, Moderna Buskros-Gruppen, zon 3, inte lätt att orka veckla ut kronbladen när termometern visar några ynka plusgrader.
Dagarna blir allt kortare, kvällarna allt mörkare och nätterna allt kallare. Nu kan jag inte låta mina krukor stå ute längre. Så mycket jag vill hinna på helgerna, men blir ofta en bråkdel av vad jag tänkt. En ständig kamp mot tiden, känns det igen, även om tempot kanske blir lite lugnare nu under vinterhalvåret.
Önskar er alla en skön och avkopplande helg!
söndag 10 oktober 2010
Gult är inte fult
syrenhortensian är fortfarande till glädje
liksom klätterhortensian
mycke löv blir det
hosta, favorit även på hösten
hur en alpklematis kan klä in ett äppelträd som är ca 7 m högt
slingrar sig även sidledes
många gånger blir jag galen på denna växt som är så gränslös
men ibland är den riktigt gullig
Ha en bra vecka, alla!
fredag 8 oktober 2010
'Amélia'
'Amélia', en ganska ny ros hos mig
en riktig skönhet i mina ögon
ingen bra bild, men visar blommornas färgskiftning... visar också på bladen att rosen har en brist, frågan är av vad
Lars-Åke Gustavsson skriver att han inte kan skilja albarosen 'Amélia' från 'Celsiana' i Damascena-Gruppen, men att det kan handla om två olika rosor. 'Amélia' introducerades 1823 i Frankrike av Vibert och 'Celsiana' odlades i Holland vid mitten av 1700-talet och introducerades i Frankrike av förädlaren Cels, rosen uppkallad efter honom. Antingen är det från början två olika rosor eller så har Vibert återintroducerat 'Celsiana' med det nya namnet 'Amélia'. Hur som helst kallar jag min 'Amélia' eftersom jag köpt den med detta namn.
'Amélia' blir 1,5-2 m hög, har stora blommor i rosa som bleknar till ljust rosa och vitt, blommar rikligt under en period. Stark doft och härdig i zon 5. Jag har planterat den (2007) tillsammans med bl a 'Erinnerung an Brod', Chianti och Constance Spry.
Ha en skön helg och dröm om rosor!
Tillägg: 'Amélia' flyttades 2013 och kom aldrig riktigt igen utan dog 2015. Trist, en så vacker ros.
tisdag 5 oktober 2010
Höst hos mig
äntligen
har 'Blue Rocket' behaga slå ut, det var i grevens tid, snart dags för vintervila
'Minirose'
tidlösan lyser i den allt mer färglösa omgivningen
hög tid att ställa undan trädgårdsmöblerna, klätterhortensian är dekorativ alla årstider
har många mörka hörn där flocknäva brer ut sig, parasollbladen bildar andra våningen
ja ni vet, min favvofärg
oktober och sol, jag tackar, syrenhortensian får riktigt fin färg
Sol hade vi förra veckan också då Mariana och Reginald från Lappmarkens trädgårdssällskap gästade Hallborosen. Ett femtiotal åhörare kom till deras föreläsning och det var befriande att få höra om fördelarna med att odla i norr. T ex varför ska man hela tiden önska sig ett mildare klimat, bättre att istället finna alternativa växter som trivs i en tuffare zon. Vi fick också veta hur landets första kulturbotaniska trädgård skapats, Kulturbotan i Lycksele. Mycket intressant!
Så, dra till Lappland och upplev nåt nytt!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)