luni, 11 martie 2013

Exerciţii de echilbru



 Nebun frumos...frumos nebun...nebun de frumos...mintea mea combină  fără oprire cele două cuvinte care-mi vin în gânduri atunci când e vorba de Tudor Chirilă. Nu mă pot decide în ce formă să le aranjez, însă o certitudine există, încă de când am ascultat primul cântec de la Vama Veche (azi formula în care continuă e Vama): îmi place, îmi place, îmi place.

Cântecele lor (ale lui, în primul rând,  pentru că a scris majoritatea versurilor) mi-au lăsat de la bun început senzaţia că aparţin unei sensibilităţi profunde, prea rar întâlnită azi pe scena muzicală românească. Pe parcurs am aflat că pasiunea lui e actoria (astfel se explică de ce electrizează publicul la fiecare apariţie live, uşurinţa cu care-l seduce), dar nici scrisul (oricând, oriunde, în orice formă, ca un veritabil postmodernist ce este) nu-i e strin. Puzzle-ul ar fi complet dacă l-aş vedea şi pe scenă, acolo unde îşi dezvăluie cea mai ascunsă şi profundă parte a sufletului său boem.

Astfel, apariţia cărţii nu a constituit o surprinză, nu am avut nicio clipă senzaţia că e forţată, că încă o vedetă încearcă să se afirme în forme noi de exprimare, în alte domenii decât cel în care deja este consacrată. Oricum, era deja cunoscut din această postură prin intermediul blogului (în fapt sursa acestei editări), iar apariţia cărţii este cât se poate de justificată, fiindcă blogosfera românească este mult prea vastă şi uneori mult prea mediocră...e mai greu să filtrezi adevăratele valori răsfoind internetul.

Titlul ales cu atâta inspiraţie – Exerciţii de echilibru – este sugestiv  mai ales pentru că îl reprezintă în întregime. Tot ceea ce face mă duce cu gândul la exerciţiu, văzut ca încercare, curaj, frică, încordare, repetare (obositoare uneori pentru artist), perseverenţă şi lista rămâne deschisă pentru că în permanenţă se autodepăşeşte, găseşte noi orizonturi de exprimare.

Chirilă nu se vrea un model pentru tinerii zilelor noastre, însă tocmai această postură, în care îşi permite să facă şi greşeli (cine poate admite exerciţiu care nu presupune eroare?!), să fie uman, autentic, e cea care-l transformă într-un exemplu de sinceritate şi, mai ales, de originalitate...frapantă originalitate în multe rânduri. 

Continuarea o găsiţi pe Azi Citesc