onsdag 13. februar 2013


Cup er mer enn cup



Tanker omkring en fotballcup med 6-7-åringer og vår samtid.

Nylig ble jeg gjenforent med en folkebevegelse som engasjerer folk i hver grend og hvert et lokalsamfunn. Som bygger bro på tvers av kulturelle skiller og gir livskvalitet og mestring til jenter og gutter - og foreldre. Den norske fotballbevegelsen.

Min debut som trener for Astor FK Gutter-06 på en innendørscup på Tiller sør i Trondheim fikk meg til å tenke. Cup er cup, sies det. Men mens gutta på Astor 3 kjempet som løver, slo det meg at cup er mer enn cup. Jeg fikk en følelse av at det som hendte i den klamme hallen fortalte litt om vår samtid.

Å se lagfølelsen til stolte guttunger for første gang i samme drakt (burgunder trøye med lyseblå armer og hvit bukse, til forveksling lik Aston Villa), var en opplevelse. I mitt stille sinn priset jeg lagidretten som konsept. Alle skal med. Vi vinner og taper sammen. I vår "globaliserte tidsalder" synes noen å tro at tilhørighet og identitet ikke spiller noen rolle. Å se guttungen ikle seg samme drakt som jeg selv bar da jeg var ung, minnet om at følelsene for hjemstedet og bydelsklubben med litt uklart geografisk nedslagsfelt midt på Byåsenplatået, overlevde og ble forsterket av 12 års opphold i Oslo.

Cupens navn, "Fjernvarmecupen", er ikke tilfeldig. På Tiller ruver nemlig fjernvarmesentralen som gjør Trondheim ledende innen utvikling av vannbåren varme. Arrangørklubben Tiller Fotball hadde tidligere Trondheim Energi som hovedsponsor. I dag er Statkraft hovedsponsor. Bakgrunnen er at byens daværende Høyrestyre i 2001 solgte e-verket, stiftet i 1901 som Trondhjems Elektricitetsværk og Sporvei, til Statkraft. Etter 100 år i kommunens eie. Salget var kontroversielt, bystyret delt i to (44 mot 41), og mer et ideologisk korstog enn genial økonomisk manøver, har ettertiden vist.

Arenaen har skiftet navn siden den gang jeg spilte cup der. Da het den Fokushallen, fordi den lå kloss inntil Fokus Banks forgylte hovedkvarter på Tillermyra. Nå finnes ikke Fokus Bank lengre. I fjor skiftet den nemlig navn til Danske Bank. En naturlig konsekvens av eierskapet og en påminnelse om at København er større enn Trondheim. Fokushallen er blitt Kotenghallen, etter Ivar Koteng, en av Norges største eiendomsinvestorer. Ifølge Finansavisen "startet han med 17.000 kroner - nå har han 950 millioner". Koteng ble i fjor styreleder i byens gamle stolthet, Rosenborg Ballklub (RBK). Under Nils Arne Eggen kjent for stabilitet, 4-3-3, sosialdemokratiske grunnprinsipper og sportslig triumf.

Kotenghallen var full av glade barn, høy musikk, stolte besteforeldre og misunnelige småsøsken. Og lagledere og trenere fra barnas lokalsamfunn, mødre og fedre som uten honorar stiller opp for barna og idretten i en folkebevegelse basert på frivillig innsats, dugnadsånd og lokale ildsjeler. Men noen vil henvise oss til tribunen. Ifølge landslagstrener i ishockey, Roy Johansen, bør foreldretrenerne fjernes fra barneidretten: "Foreldrene ødelegger barna" og "er en katastrofe for norsk idrett (...)Vi må inn med profesjonelle trenere allerede i 6-7-årsalderen". Tja. I sin tid fostret Astor FK en av norsk fotballs største spillere: Steffen Iversen. I flere år trent av medspillernes fedre. 

Å henvise foreldre til tilskuerplass vil være et farvel til mangfold, bredde og viktige prinsipper i norsk idrett. Dette kom jeg til å tenke på, i og mellom kampene mot Tiller 2, Nardo 1 og Nidelv 1. Hvordan det gikk med Astor 3? Sportslig sett veldig bra, skjønt det viktigste av alt er heldigvis fremdeles å delta.


Artikkelen sto på trykk på side 2 i Klassekampens FOKUS-spalte onsdag 13.februar 2013