torsdag 8 december 2016

Snabbsydd kimono

Denna typ av plagg är så lättsytt och så kul att göra. Mönstret är mer eller mindre gjort på frihand utifrån en kofta. Jag har lagt den platt på bordet och sedan ritat runt den. Det är inga separata armar utan ärmen är en del av fram- och bakstycke.



Bakstycket och framstyckena är helt identiska förutom mitt fram där det är urklippt. Se mallen ovan. Där det endast är målat med rött är sömmar och de svarta strecken symboliserar var jag har fållat. I detta fall endast en enkel rullfåll.






torsdag 24 november 2016

Färgglatt med karameller inför Black Friday

Vissa amerikanske traditioner smittar över till oss i Sverige och just "Black Friday" med massor av reor är ju inte helt dumt att ta del av. Idag är det "Thanksgiving" i USA och följande dag är just "Black Friday". JNY kör "Black Week" och har massor av nedsatta priser på både kläder och tyger.

Detta färgglada tyg har funnits i annan färg innan. Black week till ära har den fått svarta muddar och kantband, men för att göra det lite mer färgglatt har jag använt massor av olika färger på knapparna. Det blir liksom som små "non-stop" godisar. 







torsdag 10 november 2016

Dekorfickor på klänning




Mönster: Från början var det en vanlig raglantröja (här finns JNY:s mönster på raglantröja i samarbete med mig). Denna raglantröja ställde jag först ut så det blev som en klänning. Detta gjorde jag dels genom att rita ut sidosömmen från armhålen och utåt åt sidan ned mot fållen, men också genom att göra den lite vidare genom att lägga mönsterdelarna en liten bit från vikt kant. Halsen blit därför också lite vidare vilket blir fint i kombination med kragen. Utöver det lade jag till dubbelvika "muddar" av tyget och en sk.  skorstenskrage (dubbelvikt rundel, likt en mudd med andra ord fast runt halsen). Som sista detalj fick klänningen också dekorfickor. 


Material: Starhorse coral, little star coral och vitt muddtyg från JNY. De båda mönstrade tygerna finns till nedsatt pris hos JNY.




torsdag 27 oktober 2016

Steg för steg - enkla byxan med dekorfickor


För ett par dagar sedan släppte JNY 4 mönster i samarbete med mig BraLLan; byxa, babybyxa, raglantröja och body. I alla finns beskrivningar med bilder. Detta är något vi förberett för i flera år och nu äntligen var det dags. Imorgon, och fram tills på söndag, finns det dessutom att köpa i JNY:s monter på Sy- och hantverksfestivalen på Älvsjömässan i Stockholm. 



Enkla byxan är en byxa med mudd i bensluten och resår i midjan i grundutförandet. Men det går såklart lika bra att byta ut detta som man vill. Kanske vill man ha mudd både upp och nere, eller kanske resår på båda ställena?

Byxan har sidosöm och har egentligen inga fickor. Men här tänkte jag beskriva hur byxan sys och samtidigt visa hur jag gör enklast möjliga fickor som dessutom är dekorativa. Hur själva byxan monteras ihop finns beskrivet i mönstret, men här följer en beskrivning där fickans konstruktion ingår.
Mönstret ritas först av i rätt storlek. I detta fall storlek 110. Det är växtmån på mönstren så denna byxa kommer att hålla mer än storlek 110. Båda benen klipps ut på dubbelt tyg (se bild 1). På så sätt får man ett högerben och ett vänsterben.

På mönstret finns en markering för hur hög resår som är tänkt att användas. Eftersom jag i detta fall använder en lite smalare resår klipper jag bort 0,5 cm så det stämmer med min resår (se bild 2).

På bild 3 ser man framstycket till vänster och bakstycket till höger.
Dags att göra hålet för fickan på de 2 framstyckena. Jag använde mig av en rund servetthållare för att få ficköppningens rundning och ritade sedan rakt upp. Tänk på att lite försvinner när tillägget för resåren viks ner. Därför lade jag servetthållaren lite längre ned på byxan.

Ficköppningen klipps bort och sedan läggs mönsterpapper på byxan för att rita ut hur stor fickan skall vara. På bild 3 ligger den bortklippta delen ovanpå för att det skall bli lättare att måla hur hela fickpåsen skall se ut. På mönsterpappret kan man ana en mörk linje som markerar hur fickan skall se ut. Här har jag skissat mig fram till en form som jag tyckte blev snygg. Fickpåsen skall även täcka bakom ficköppningen och genom att rita runt den pålagda biten får fickan rätt form. När fickpåsens mönster är utritat klipps det ut på dubbelt tyg.

Ficköppningarna kantas och sedan nålas fickpåsen på framstyckets avigsida. Fickan skall sys fast genom själva framstycket. Antingen syr man från avigsidan, om man har en söm som är snygg från det hållet. Eller så syr man från rätsidan. Då far man känna på tygerna medan man syr så att man kommer igenom båda lagren (alltså både genom fickpåsens tyg och framstyckets tyg)

När fickpåsen är fastsydd sys sidosömmarna på byxans båda ben. Efter det sys bensömmarna så att man får ett högerben och ett vänsterben.
Ett av benen vänds ut och in och det rättvända benet stoppas in i det aviga benet och grenen sys ihop.

Efter det sys en rundel av resår som är ungefär 5 cm mindre än barnets magomkrets. I mönstret finns en tabell om man inte har tillgång till det. Resåret sträcks sedan ut att passa byxans överkant och sys fast i överkanten. Till sist viks resåren ned 180 grader och sys fast på insidan av byxan. Självklart kan man göra en resårkanal istället om det känns mer bekvämt. Men jag tycker detta är lättare.

Beskrivning för hur benmuddarna sätts fast finns i mönstret!






tisdag 27 september 2016

En cardigan av en tröja

Har man några enstaka grundmönster kan man göra vad man vill. Här är det en enkel långärmad tröja med helt framstycke. När jag klippte ut det lade jag bara framstycket en liten bit från vikt kant (en liten bit från kanten för att kompensera för det lilla överlappet som knappkanten gör). Sedan rundade jag av nederkanten och i halsen på framstyckena och kantade hela vägen om. Visst blev den söt i sin enkelhet? En matchande mössa fick det bli när jag ändå hade maskinen rätt i rätt färg.
Stora prints är dessutom något som jag verkligen gillar. Så detta faller mig extra mycket i smaken av den anledningen. Jag ser framför mig hur coolt detta blir på en glad liten 1-åring.
Material: Babby ekologisk jersey och svart mudd från JNYdesign samt storlekslapp och röda ringknappar från 3exter

Med vänlig hälsning, BraLLan by Alice



tisdag 9 augusti 2016

När dottern själv får välja

Dottern tyckte att det var roligt att kunna ha flera olika tyger på samma plagg och fick fria händer. 

Tygmatchningen resulterade i nedan T-shirt som hon blev väldigt nöjd med. Själv kan jag dock konstatera att det varit snyggare om den enfärgade turkosa delen varit i mitten. Men vad gör det om bäraren av klädesplaggen är nöjd?!



Eftersom behovet av sommarbyxor fortfarande är stort sydde jag ett par byxor som slutar strax under knäet. Byxor med mudd i midjan är perfekt – enkelt att sy och sitter alltid perfekt.

T-shirtens mönster, Summer Camp, kommer från Ottobre 3 2016, byxorna är ett omgjort mönster från Remainder, Ottobre 4 2013,  och tygerna är såklart här från JNY.

måndag 11 juli 2016

Zebrabyxor

Tiden för sömnad har inte funnits den senaste tiden, det är sannerligen inte lätt att hinna med allt man vill göra - speciellt inte när man som jag ägnar otroligt mycket tid och energi på de saker jag tar mig för.

Mycket av min tid har det senaste ägnats åt att kika på samt köpa outdoorprodukter såsom tält, ryggsäckar, gasolkök, träningskläder med mera. Det räcker ju inte med att bara ha en hobby ;)

Men så tog jag mig i kragen, satte mig vid symaskinerna och sydde ett par härligt tunna sommarbyxor.
Det härliga ekologiska zebratyget hittas här hos JNY. Den tunna bomullen är perfekt under sommarhalvåret när man vill ha lite tunnare byxor, men långbent istället för shorts.

söndag 3 juli 2016

Leo Luvtröja

Bägge barnen här hemma har helt snöat in på luvtröjor.

Testade dock ett nytt mönster. I Ottobre barn, 1 2016, fanns en luvtröja jag tyckte kunde vara en rolig variation till de luvtröjor jag tidigare sytt.

Fram och baksida är sydda av Hello Leopard Ekologisk Jersey. Ärmar, utsidan av luvan och nederdel är sydda av Leo Grey Ekologisk Jersey. Insida luva samt, ärmmuddar, sidor samt under ärmar är sydda med svart ekologisk jersey och svart mudd har använts runt luvan. Dessa tyger och många fler återfinns här i JNY:s webbbutik.



.

söndag 26 juni 2016

Nyckelpigor, spindar & grodor

Ibland blir det precis som man önskat! Det skedde senast när jag sydde en luvtröja till dottern.

Såg en bild på en heldress som en annan sytok sytt och frågade henne hur hon gjort för att sömmen mellan luva och plagg inte skulle synas. Fick tips från henne om att vändsy luvan och det testade jag sedan. Det blev otroligt mycket snyggare! Roligt att lära sig nya saker och kunna göra dem än snyggare än tidigare.


Dottern, som hade önskat tygkombinationerna blev riktigt nöjd hon med.


Mönstret på tröjan heter Steampunk och kommer från tidningen Ottobre 6 2015. Ett riktigt uppskattat plagg hemma hos oss.

Tyget på fram- och baksida tröjan heter Bugs, tyget på ärmarna heter red bug och luvan samt nedre del på tröjan och ärmar är sydda av limegrön ekologisk jersey. Dessa tre tyger är av GOTS-certifierad bomull. Kantbandet på luvan är sytt med limegrönt muddtyg som är öko-tex märkt. Alla tyger kommer härifrån JNY Colourful Kids.

Lyckades dessutom hitta en perfekt matchande limegrön tråd på Stoff och Stil och de röda knapparna är köpta hos Knappshoppen.

På återseende!
// Larsens Liv

torsdag 16 juni 2016

Öljetter och tassels

Av någon anledning hade jag fått för mig att det var svårt att sätta öljetter. Det var flera år sedan jag köpte hem ett set till min prym-tång för att kunna sätta dem, men jag hade inte ens testat. 


För ett par veckor hade jag lite vänner över på sy-träff och en av dem, Renis, satte öljetter bredvid mig och jag såg hur himla lätt det var. Slut med att skjuta på det med andra ord och jag tänkte passa på att dela med mig av hur enkelt det är. Istället för band i öljetterna blev det spets som snören och jag avslutade dem med "tassels".


På baksidan av förpackningen (PRYM) finns en beskrivning och den lägger jag med här bredvid tillsammans med fotografier.
  • På bilden ovan till vänster har jag markerat vart jag vill ha öljetterna. Dessutom har jag förberett lite småbitar att förstärka med. Dessa stryker jag inte fast med mellanlägg i detta fall där öljetterna bara är dekoration, jag bara lägger med dem när jag sätter öljetten i och med att det i detta fall bara är ett lager tyg. Om öljetterna har en funktion kan det vara bra att förstärka med vliselin eller liknande.
  • Nästa steg är att göra hål i tygerna genom de lager som öljetten skall sitta i. Här har jag använt ett hålverktyg, men jag hade lika gärna kunnat använda en sax med smal spets eller det verktyg som finns med tången.


  • När tyget har hål så tryck igenom den del av öljetten som "sticker upp". Den extra tygbiten ligger på undersidan och öljetten går genom den med. Lägg sedan den plattare ringdelen på den uppstickande delen. Se till att den sida som har en lite nedsänkning är nedåt (se bilden med ring runt på teckningen här ovanför). 
  • Den platta delen av verktyget i tången skall ha den öljettdel som sticker upp i sig. Verktygsdelen med en nedstickande del skall ligga mot den plattare delen (ovansidan).
  • Tryck till och du är klar!
Mönster: Grundmönstret på byxorna är JNY:s egna som tyvärr är slutsålt (men det skall tryckas igen). På det mönstret har jag ritat till fickor. 

Material: Hello Zebra ekologisk jersey och svart muddtyg från JNY. Beige strechspets 15 mm  och tassel beige från 3exter. Öljetter med verktyg från Bibbis. 

Med vänlig hälsning, BraLLan by Alice


måndag 6 juni 2016

T-shirt + kjol = klänning

Dottern som vanligtvis inte alls är förtjust i varken klänning eller kjol frågade mig i fredags morse om jag kunde sy en matchande kjol till den T-shirt jag precis blivit klar med. 

Som tur var hade jag ett passande kjolmönster i en tidning och precis tillräckligt mycket tyg för att kunna göra kjolen i samma tyger som T-shirten.


T-shirten är av ett nytt mönster jag inte testat tidigare, Summercamp från Ottobre 3 2016. Fram-, baksida samt raglanärmar som syddes i tyget Shark (ekologisk jersey) kombinerades med svart ekologisk jersey i plaggets sidor som syddes som separata sidstycken.

Kjolens mönster är från Allt om Handarbete 3 2016. Mönstret är egentligen bara upp till stl 128 men jag förstorade det lite så att det skulle passa dottern som har 134/140. Hade planerat att använda svart mudd till kjolen men hade inte tillräckligt, så jag använde svart/vit-randig mudd istället och faktum är att jag tycker att det blev riktigt bra - helt klart roligare än en svart mudd.

Dottern blev himla nöjd med outfiten, som skulle användas samma dag på min brors student. Själv tyckte jag att det var himla smidigt att kunna stoppa in T-shirten innanför kjolen så att det såg ut som en klänning istället och hon fick faktiskt en kommentar om att det var en fin klänning hon hade på sig. Men eftersom hon inte har kjol på sig så ofta tycker jag att det är perfekt med T-shirt som kan användas till alla andra möjliga plagg.

Den svart/vit-randiga mudden kommer jag inte ihåg var jag köpt men allt annat tyg är härifrån JNY.

På återseende!
//LarsensLiv

fredag 3 juni 2016

Dinosauriefeber

När jag blir otroligt nöjd, dottern vill ha det på sig varenda dag och sonen kramar sin nya tröja – då känner jag verkligen att jag lyckats!

Bägge barnen har fått likadana tröjor. Från början hade jag tänkt dinosaurier till sonen och svampar till dottern, men svamptyget glömde jag helt av och det var väl tur det för dottern blev som tokig när hon såg tyget med dinosaurier. Hon skulle bestämt ha en tröja med den fina dinosaurierna.

Mönsterpassningen, matchande knappar, tygkombinationerna och att det är ekologiska tyger – jag älskar det!


Till tröjorna har jag som ni kan se använt ett par olika tyger: Dino på både fram och baksida, black stripe på ärmar, muddar, inuti knäppningen och utsidan av luvan, och drops inuti luvan. Alla dessa kommer härifrån JNY. Den turkosa mudden tog jag dock från tygförrådet här hemma.

Till dottern blev det även ett par collegebyxor, även dem i tyg från JNY.


Mönstret till tröjan kommer från Ottobre 6 2015, Stars and stripes. Ursprungsmönstret till byxorna kommer även det från Ottobre, fast från 4 2013, Remainder. Jag har dock valt att mudda dem längst ner då det sitter bättre på min dotter.

På återseende!
// Larsens Liv



onsdag 25 maj 2016

Beskrivning på vingärm

För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg där jag gick igenom mönstret för enkla byxan steg-för-steg. I det inlägget kan man ana en matchande body i bakgrunden och här kommer en liten beskrivning för den.


Mönster:  Enkla byxan från JNY är just nu slutsåld, men den skall tryckas igen. Mönster på vanlig kuvertbody finns i exempelvis Ottobre 3/2010. Hur vingärmen konstrueras beskrivs här nedan.


En vingärm består av en mönsterdel som är som ett avlångt "D". Den böjda delen är den del som kommer sys fast i plagget och den raka är den som skall fållas och som blir vingens ytterkant.

Exakt hur stor vingärmen skall vara är en smaksak. Det blir bra nästan oavsett. I detta fall är den ca 35 cm lång och 6 cm hög på tjockaste stället och ungefär detta mått brukar jag använda även för min dotter som är storlek 110. Istället för fåll är ytterkanten sydd med tät overlocksöm. Kanten kan också fållas eller bandkantas, men tänk på att de olika sätten att fålla påverkar utseendet och hur den faller. Bandkantas den blir det många lager tyg och ärmen tenderar att bli lite stel.

Steg 2 är att rynka ihop den böjda delen av ärmen. Åter igen är det en smaksak hur mycket som rynkas. En mycket rynkad ärm tar upp en mindre del av axeln än om den bara är lite rynkad. Antingen rynkar man mha rynktrådar på vanlig hushållsmaskin, framilonband eller, som i detta fall, med hjälp av overlockens diffrentialmatning. Höjer man diffen och stygnlängd till max kommer tyget att rynkas ihop. Tycker man inte att den rynkar tillräckligt mycket kan man sedan dra ut de två nåltrådarna och dra ihop. Nåltrådarna blir lite som rynktrådar. 

När ärmarna är ihoprynkade efter smak och man har kollat så att de båda är rynkade lika mycket nålar man fast ärmen räta mot räta mot plagget. Mät ut mitten på ärmen och mitten på ärmöppningen och nåla därifrån. Ärmen kommer troligtvis inte att täcka hela ärmöppningen, det beror ju på hur lång ärmdel som konstruerats samt hur mycket som man har rynkat. 

Den del av ärmöppningen som inte täcks av ärmdelen fållas in avig mot avig tillsammans med sömnsmånen från den söm som vingärmen sitter fast i plagget med.

Till sist sys sidosömmarna ihop.

Material: Little star turkos ekologisk jersey och vit mudd från JNY. Den lilla volangspets som följde med i kantningen av kuvertringningen är vit vågig 13 mm strechspets från 3exter. De turkosa knapparna med vita hjärtan kommer också därifrån. 











torsdag 12 maj 2016

UV-dräkt

UV-dräkt är enligt oss ett måste under sommaren. Jag vill skydda barnens känsliga hud från solens skadliga strålar i möjligaste mån när vi är ute och badar.
Eftersom såväl händer och underarmar som benen nedanför knäna samt fötter oftast hunnit få en hel del sol innan badsäsongen börjar anser inte vi att risken för att de bränner sig där är så stor. Därför räcker det bra med UV-dräkt av shortsmodell och ärmar till armvecken, där ändå axlar, mage och lår täcks.

I senaste Ottobre, 3 2016, fanns ett bra mönster på solskydsdräkt och jag tyckte det verkade vara en härlig sy-utmaning! Vi har tidigare köpt Solamigos UV-dräkter men när man kommer upp till stl 134/140 så finns inte längre heldräkter, utan bara delade set. Vi har två sådana till dottern men badbyxorna är lite stora i midjan och åker ner när hon simmar - och det kändes därför otroligt lägligt med en mönster för att sy en solskyddsdräkt åt henne.


Dräkten passade perfekt och förutom att det var lite kyligt ute när jag bad henne prova den så blev hon väldigt nöjd!

Tyget är här från JNY, har ett högt UV-skydd på UV50 och är tillverkat av 82% polyester (Öko-tex) och 18% lycra. 

På återseende!
//Larsens Liv

måndag 2 maj 2016

Enkla förkläden

Själv har jag ofta förkläde på mig när jag skalar potatis eller rödbetor och när barnen ska hjälpa till med att röra i grytan eller kavla kaksmet så är det underbart att bara kunna ta på ett förkläde så att inte kläderna får eventuella fläckar. Nedan finns lite mått och tips för förklädessömnad till barn!

Använde mig av vävt bomullstyg här från JNY och klippte ut två olika stora rektanglar, 50*60 till dottern som är 6,5 år och 40*50 till sonen som är 5 år. Vek det sedan på mitten på längden och klippte då till rundningen efter nedan mönster där den gröna texten är för dottern som har stl 134/140 och den röda texten för sonen som har storlek 122/128.



Hade efter detta en bit kvar av de 0,8 meter jag beställt. Beslutade mig därför för att sy både förkläden och sjalar så att jag inte behövde tänka mer på påskutstyrseln.

Klippte ut en kvadrat som blev 66*66 cm och delade den sedan diagonalt, som synes nedan.




Ville så gärna testa min nya Babylock Imagine 2, och sydde därför med 4-trådig overlocksöm direkt på den råa tygkanten.

Till förklädena använde jag ett turkost bomullsband jag köpt tidigare. Sydde en ögla upptill till höger så att man kan justera efter önskad längd runt nacken och så blev det två band på varsin sida som kan knytas baktill eller runt magen om så önskas.

Barnen blev ruskigt nöjda och var dessutom tokfina påskkärringar! Förklädena används numer i köket när de hjälper till med matlagningen och sjalarna kan knytas snyggt runt halsen vilket är toppen när det är lite kyligt ute.


På återseende!
//Larsens Liv