"Coolheadin La Dolce Vita, 2/5" toukokuu
Lähes liikutun nähdessäni koulunpihan jälleen täynnä mopoja. Kasien biologiankurssin taimet venyvät pituutta kasvihuoneen lämmössä. Opehuoneessa on kakkua ja vesopäivänä makean lisäksi kaksi kollegain koiraa. Hoitokoira löytyy myös ystävältä, jonka luona uskallamme pitää pienen olut-tastingin. Pieni pentu toimii kuin keskitehoinen psyykelääke. Toisena iltana odottaa eteismatolla kirjekuori ja sen sisällä paperit: olen valmistunut erityisopettajaksi.
"Ei piru keksinyt enää muuta" huhtikuu
Valo silittää seiniä. Opin pitämään mämmistä. Rokotteen myötä kohonneen infarktiriskin myötä lenkkeilen enemmän. Istun monesti merenrannalla pahvinen kahvikuppi jalkojen juuressa ja kuuntelen kimeästi loiloittavia lokkeja. Vallitsee tyypillinen huhtikuun julma sää: yhtenä hetkenä paistaa jo kuumasti, toisena sataa räntää pystysuoraan ylöspäin. Areenassa on kolme kautta Suuri keramiikkakisa -ohjelmaa.
"Ihana nähdä!" maaliskuu
Palaan töihin samalla kun koko helahoito taas siirtyy etäopetukseen. Erityisoppilaat jatkavat koululla lähiopetuksessa, joten niin jatkan minäkin. Opetan koululla lähinä ja etänä, roikun Meetissä, Hangoutissa ja puhelimessa ja koitan pitää kaiken kasassa, mikä on aivan helvetin vaikeaa. Koronan jälkioireet tuntuvat yhä - sanat katoilevat, sydän hakkaa levossa miljoonaa, huimaa, tinnitus meinaa viedä järjen. Pahinta ovat poissaolokohtaukset. Virus lienee tuhonnut jotain lähimuistin aivoalueella. Kuun puolivälissä saan ensimmäisen rokoteannoksen ja olen sivuoireiden vuoksi toimintakyvytön kaksi vuorokautta. Palautan tutkielmani, teen töitä, haen töitä.
"Halpa valkkari ei ole ikinä maistunut näin hyvältä" helmikuu
Klaaraan harjoittelut loppuun. Syön runebergintorttuja ja laskiaispullia vuoron perään, liput liehuvat saloissa, maljakossani tulppaanit hehkuvat. Istun näytelmän ensi-illassa kahdeksan muun ihmisen kanssa. Väliajalla miltei kyynelehdin viinilasin äärellä.
"Saisko ambulanssin osoitteeseen..." tammikuu
Vuosi vaihtuu turvallisessa miniseurueessa, jonka pienimmät menevät vastahakoisesti mutta aikaisin nukkumaan. Aloitan harjoittelut. Ensimmäisenä jaksona palaan vanhaan kouluuni. Vedän ylävitosia vanhojen, kummasti pituutta venähtäneiden oppilaideni kanssa ja pääsen sinne ja takaisin lumi-infernosta huolimatta (neljääkymppiä moottoritiellä). Toisen jakson olen lähiöpäiväkodin eskarissa. Näistä jälkimmäinen on rajumpi kokemus - resurssipula, heikko johtaminen, pitkälle viety ja huonosti tehty inkluusio sekä henkilökunnan silkka päivästä toiseen selviytyminen iskevät silmille kuin tuhat volttia. Näin ei saa olla, näin ei voi olla, mutta näin on. Häpeällistä.
"Sä olet jo seittemäntoista, sä et mahdu enää syliin!" joulukuu
Aamuiset päänsäryt ja pitkään jatkunut väsymys saavat selityksen, kun minulla todetaan uniapnea. Aivot eivät saa riittävästi happea yön aikana. Pitäisi laihduttaa, mutten jaksa. Saan joululahjaksi valtavan pullon mantelilikööriä ja jämäkän painoksen Pohjantähti-trilogiaa. Tapaan tapaninpäivänä kummipoikaani, joka syntyessään, ihan eilen, painoi vähän päälle kaksi kiloa.
"Sitä kun avaa rullaverhon niin huone pimenee" marraskuu
En tee muuta kuin töitä ja opiskelen. Jokaiseen kahvikuppiini pinttyy itsepintainen rantu. Saan uuden valvontaluokan. Päivät maskissa uuvuttavat täysin. Kadehdin kaikessa rauhassa koulukäytävien vitriineissä pölyttyviä täytettyjä näätäeläimiä.
"Join a meeting, put the code here" lokakuu
Toivun. Luen romaaneja, makaan sängyssä, hengittelen. Istun loputtomissa opinto-Zoomeissa, kirjoitan muistiinpanoja, teen ryhmätehtäviä. Palaan töihin. Vaikkei koulussa olekaan kerrottu, kuka positiivinen ja muita karanteeniin saatellut henkilö oli ollut, ovat oppilaat laskeneet yhteen yksi plus kaksi ja kyselevät vienosti ja kautta rantain, miten voin. Uskallan lähteä autolla museoreissulle Keravalle ja kirppisreissulle Saloon. Muiden ihmisten näkeminen itkettää, niin ihanaa se on.
"Pappa dappa pa pa pada pa" syyskuu
Työt alkavat, opiskelut alkavat, tanssit alkavat. Yhdeksästoista päivä saan tekstiviestin: koronatestini on positiivinen.
"Tuutko meille töihin 10. päivä alkaen? :)" elokuu
Toljotan rehtorilta tullutta tekstaria ja kaikki huoli, kaikki se ojanpohjan suohaudan nyrkinsisimmän kellarinnurkan haudantakainen musta huoli alkaa hiljalleen vaaleta. Minuuttia aikaisemmin olin riuhtonut kirjastokassin kanssa elokuisessa vesisateessa, miettinyt miksi kulutin kesällä niin paljon rahaa, miksi piti pysähtyä vitostiellä lettukahveille ja ottaa Iisalmessa toinen terassituoppi ja ostaa Paltamon Alkosta erikoinen kirkollisviini, valita kirkonkylän halpahallista kahdesta katiskasta se vähän hintavampi, ajella ylimääräistä pitäjän toiselle laidalle kotiseutumuseon pihakoiraa paijaamaan, miksi piti verhoilla ruokapöydän tuolit uudelleen, ostaa jatkuvasti mansikoita, jatkaa auton liisaamista, MIKSI. Laitoin märän puhelimen takaisin taskuun, hymyilytti. Konkurssi ei tule vielä tänä vuonna.
"Miten työ että tulleet meille yöksi, hyvänen aeka! Annahan minä kahton sinnuu! Ilikiänkö halata?" heinäkuu
Starttaan auton ja ajan sen Hartolaan, Pieksämäelle, Suomussalmelle, Taivalkoskelle ja viimein äitini synnyinpitäjään, siellä kirkonkylän ossuuskaupan etteen ja siitä vielä takakontti ruokakasseja pullistellen seututeitä ja viimein metsäautontietä jyrryytellen erämaatalon pihaan. Maisema on ennallaan, serkku taas vaihattanu isomman auton. Ensimmäisistä pannukahveista laskeutuu sieluun rauha. Paluumatkalla pysähdymme omassa synnyinpitäjässäni savonmaalla, uskallamme kahvitella tuttavaperheen kanssa sisätiloissa, pöytä notkuu juustoleipää ja koko keittiö iloista puhetta. Tautitapauksia on ollut kunnassa kaksi.
"Siis kuin iso tää lehti on??!??" kesäkuu
Lomalla on ihanaa. Kuokin ja kitken viljelypalstalla, keittelen raparperihilloa, syön uusia perunoita ja pyöräilen tuulispäänä pitkin merenrantaa. Teen parhaita kesähesajuttuja: istun piknikillä Aino Acktén huvilan liepeillä, nautin virvoketta työväen pursiseuran ravintolan terassilla ja kahvia Hakaniemen torilla, ihailen Degerön kanavaa saaristoreitin linjalaivalla, käyn puistokirppiksillä. Kuvaan parvekkeelta synkintä ukkospilveä ikinä ja toisena päivänä perustan pienen nisutehtaan. Valmiit kampanisut asettelen esille ystävän lapsen nimiäisten puutarhapöytään.
"Kahvinkeitin on sit rikki" toukokuu
Lähiopetukseen palataan lukuvuoden viimeisiksi viikoiksi. Ensimmäinen päivä on odotetusti kaaos, eikä opehuoneen kahvittomuus varsinaisesti paranna tilannetta. Lähes jokainen kuitenkin tuntee paluusta riemua - oppilaat peitellysti ja opettajat joka väliin ääneen fiilistellen. Opetan kurssini loppuun, vikan viikon tunneilla tehdään tehtäviä ja kuunnellaan amispoppia, aurinko paistaa, ikkunan takana kukat kukkivat. Kevätjuhla vietetään omissa luokissa videotallenteita katsellen. Pian ysit kiihdyttävät mopoillaan lomille, valkeat päättötodistukset käsissään lärpättäen. Minä siivoan pöytäni, lähden kotiin ja istun illalla Lauttasaaressa lämpimällä rantakalliolla, käännän kasvoni loputtomasti paistavaan aurinkoon ja etelätuuleen ja tunnen, kuinka kevään musertava paino hiljalleen sulaa, hiipuu ja haipuu olemattomiin.
"Liuotushoito ei toimi toivotulla tavalla" huhtikuu
Toljotan makuuhuoneen valkoista seinää. Lääkärin ääni kimpoilee puhelimen kaiuttimesta ilmaan, siitä korvaan ja käytävää pitkin aivoihin, joissa ei ole massiivista infarktia, toisin kuin läheiseni aivoissa. Ennuste on huono. Kirjoitan kaiken ylös liimapaperilapulle, toiselle, kolmannelle, sadalle lapulle, kunnes työpöytä on keltaisilla läikillä. Sitten soitan äidilleni, sitten siskolleni, ja toistan kaiken kerrotun. Kello on aina yli kymmenen illalla, tunnit suunnittelematta ja kaikki unet näkemättä. Viikot kuluvat samanlaisina. Ikkunan takana valo lisääntyy, mutten huomaa sitä.
"Valmistaudumme koulujen sulkemiseen" maaliskuu
Okay, this is going down, shit is hitting the fan, no ei kai siinä sitten. Koko maailma siirtyy lähes samanaikaisesti etäopetukseen ja niin siirryn minäkin. Työstä kuoritaan pois kaikki mukava, ja jäljelle jää vain etäisesti opettamista muistuttava Classroomin tehtävien julkaisu sekä jorinointi Hangoutin videopuhelussa. Itkettää ja vituttaa.
"ELÄ JA LUE" (juliste koulun seinässä) helmikuu
Luen kirjoja, tapaan vanhoja kollegoita iltapäiväteellä ja ahmin skonsseja, nuuhkin sisääni museoiden ilmaa, kestitsen kavereita, syön pitsaa, jännitän milloin ystävän lapsi syntyy maailmaan. Luen pääsykokeisiin sen verran mitä edellisiltä aktiviteeteilta ja geometrian opettamiselta ehdin. Syön krapulassa jääkaapista löytämääni vesimelonia, kun saan sähköpostin: minut on hyväksytty opiskelemaan.
"Kai sä opetat meille hissaa ensi vuonnakin?" tammikuu
En tiedä, pörriäiseni, en tiedä. Toivon, että opetan, koska olette ihana ja vilkas ja sähäkkä ryhmä, ja vaikkei saisi olla lemppareita, niin mulla on, ja älkää kertoko kellekään, mutta mun lemppareita olette te. Aina ette muista tai jaksa keskittyä, kuunnella, hiljentyä, mutta tiiättekö mitä - teillä on jotakin tosi tärkeää, sellaista mitä ei juuri voi opettaa, ja se tekee teistä niin liikuttavan poppoon: te olette uteliaita. Se riittää pitkälle, kantaa teitä läpi harmaiden kivien ja mustien myrskyjen, tuottaa iloa ja valoa, joskin joskus myös suruakin ja ikävää. Jos en opeta teitä enää, sitä samaa ikävää tunnen minäkin.
Parasta kuitenkin on, että me kyllä selvitään, me pärjätään, vaikkei aina siltä tunnu. Kaikki tämä ankeus ja päivien tahmaus vielä väistyy, ja sitten te joskus havahdutte katsomaan sisäänpäin, kun jokin herättää teissä muistikuvan, haalean kummallisen häivähdyksen. Silloin te, tai paremmin me, tarkastelemme hetken tätä kuvaa ja mietimme, ettei koettu tehnyt meitä voimakkaammiksi tai kiitollisemmiksi, pikemminkin särki ja rikkoi ja kyynisti. Voimme kuitenkin huoahtaa, sillä nämä ajat ovat silloin silkka muisto, joka ei uhkaa meitä enää. Voimme sanoa: minä selvisin, ja en sen ansiosta mutta siitä huolimatta olen tässä, silmät ja mieli avoinna. Tulkoon mitä tulee.