Γιόγκα:
Αυξάνει χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευεξία.
Η ιδιότητα της γιόγκα να μειώνει το άγχος και να ενισχύει την ψυχική διάθεση συνδέεται με την αύξηση συγκεκριμένης χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, ανέφεραν ερευνητές.
Η ουσία GABA, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του νευρικού συστήματος. Άνθρωποι με μεγάλα επίπεδα άγχους έχουν λιγότερη GABA, έχουν δείξει έρευνες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν 19 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 45 ετών, που εκτελούσαν Iyengar γιόγκα - μια μορφή Hatha γιόγκα για 60 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες. Συγκρίθηκαν με άλλη ομάδα 15 ατόμων που επέλεξαν περίπατο ίδιας διάρκειας και χρονικού διαστήματος.
Αξιολογήθηκαν η διάθεση και το άγχος των συμμετεχόντων σε 0, 4, 8 και 12 εβδομάδες, ενώ οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές μεθόδους εγκεφάλου στην έναρξη της έρευνας, μετά από 12 εβδομάδες και μετά από πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 60 λεπτών.
Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα GABA αυξάνονταν σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου εθελοντών που ανέφεραν ότι είναι λιγότερο αγχωμένοι μετά τη γιόγκα. Οι εθελοντές που έκαναν γιόγκα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεση και μεγαλύτερη μείωση στο άγχος σε σχέση με την ομάδα που επέλεξε τον περίπατο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα ενισχύει τον θάλαμο στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα της GABA.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Alternative and Complementary Medicine.’
Χαμηλώστε ταχύτητα!
Βάλτε την πρακτική της γιόγκα στην υπηρεσία της χαλάρωσης.
Η γιόγκα είναι μια από τους πιο αποτελεσματικές μεθόδους στην καταπολέμηση του στρες. Σας προτείνουμε τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πρακτική σας, προκειμένου να χαλαρώσετε.
Εξασκηθείτε σε παλινορθωτικές άσανας και μπροστά κάμψεις.
Οι στάσεις αυτές έχουν την ικανότητα να ηρεμούν το νευρικό σύστημα και είναι πιο ήπιες, σε σχέση με τις πίσω κάμψεις ή τις στροφές.
Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας
Μόλις νιώσετε ότι αρχίζετε να αγχώνεστε, αρχίστε να παρατηρείτε την αναπνοή σας. Αν μπορείτε περπατήστε για λίγο, συνδέοντας την αναπνοή με κάθε σας βήμα. Η αναπνοή που γίνεται με επίγνωση μπορεί να ηρεμήσει το νου. Όταν σταματουν οι εσωτερικοί μονόλογοι, τότε μπορούμε να βιώσουμε τη χαλάρωση και το αίσθημα ότι είμαστε κεντραρισμένοι.
Παραμείνετε σταθεροί στην πρακτική σας.
Η μακρόχρονη, σταθερή πρακτική της γιόγκα προσδίδει μια εσωτερική ηρεμία που επεκτείνεται και στις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί να καταλάβετε στην πορεία ότι πολλά από αυτά που σας αγχώνουν δεν είναι και τόσο σημαντικά. Η συνειδητοποίηση αυτή αποτελεί το καλύτερο αγχολυτικό.
http://www.youtube.com/watch?v=jGlK0y9h78M&feature=player_embedded
Γιογκα και επιστημη.
«Το ημισφαίριο που μιλάει, δεν γνωρίζει. Το ημισφαίριο που γνωρίζει δεν μιλάει».
Το Ίντα και το Πίνγκαλα είναι τα κύρια κανάλια, μέσα από τα οποία ταξιδεύουν τα «εισφέροντα» και τα «εκφέροντα» ρεύματα. Η μία είναι η αισθητήρια η άλλη η κινητήρια, η μια κεντρομόλος η άλλη φυγόκεντρος. Η μία μεταφέρει τις αισθήσεις στον εγκέφαλο ή άλλη από τον εγκέφαλο στο σώμα.
Το Πίνγκαλα είναι η Αρσενική δύναμη, η ενεργητικότητα, το φως, ο ήλιος, η δημιουργικότητα, η διάκριση, ο χρυσός.
Το Ίντα είναι το θηλυκό στοιχείο, είναι η άρνηση, η Σελήνη, το σκοτάδι, το κρύο, (ο Γιούνγκ το αποκαλούσε Άνιμα), είναι το Ασήμι. Η μη-διάκριση και η διαίσθηση.
Οι δυο αυτές δυνάμεις διανέμονται τελικά σε ολόκληρο το σώμα μέσα από ένα δίκτυο νευρικών καναλιών. Το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, στην επιστημονική τους ορολογία. Τα δύο αυτά συστήματα είναι υπεύθυνα για την απρόσκοπτη ροή ενέργειας στα διάφορα όργανα του σώματος, τα νεφρά, την καρδιά, τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το στομάχι. Όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο και την ροή της ενέργειας, εκδηλώνεται ασθένεια.
Ο Δρ Arthur Deikman στο Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου στο Κολοράντο, τμήμα Ψυχιατρικής, περιγράφει αυτές τις δύο πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης και φυσιολογίας χρησιμοποιώντας σύγχρονους όρους. Και λέει:
«Θεωρώντας την ανθρώπινη ύπαρξη σαν μια σύνθεση στοιχείων και συστατικών που διέπουν μια σειρά βιολογικών και ψυχο-βιολογικών εκδηλώσεων, μπορούμε τελικά συνοψίζοντας να θεωρήσουμε ότι η ανθρώπινη ψυχο-φυσιολογική εκδήλωση αποτελείται από μία πλευρά αποκλειστικής Δράσης και μια πλευρά αποκλειστικής Λήψης».
Στόχος της Γιόγκα δεν είναι τόσο να αφυπνίσει αυτά τα δυο Νάντις, αλλά η εξισορρόπηση τους, η εξάγνισή τους και η πειθαρχία τους. Το Ίντα και το Πίνγκαλα λειτουργούν εναλλάξ και επηρεάζουν άμεσα την θερμοκρασία του σώματος, τις πεπτικές και ορμονικές εκκρίσεις, τα εγκεφαλικά κύματα και όλα τα όργανα του σώματος.
Το Ίντα και το Πίνγκαλα λειτουργούν σύμφωνα με το φυσιολογικό κύκλο, εξ’αιτίας όμως των κακών συνηθειών τις ζωή μας, κακής διατροφής εντάσεων και δυσαρμονίας ο κύκλος αυτός αποσυντονίζεται και απορυθμίζεται με αποτέλεσμα την γενικότερη διαταραχή. Πότε λοιπόν κυριαρχεί το ένα Νάντι και πότε το άλλο υπολειτουργεί. Αυτό μπορούμε και εμείς με απλό τρόπο να το διαπιστώσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Πότε το αριστερό και πότε το δεξιό ρουθούνι μας λειτουργούν περισσότερο ή λιγότερο. Όταν αισθάνεστε ενεργητικότητα και δυναμική διάθεση, παρατηρήστε ότι το δεξιό σας ρουθούνι είναι σε απόλυτη λειτουργία, ενώ το αριστερό σας υπολειτουργεί. Όταν αισθάνεστε κόπωση, νωθρότητα και αδράνεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Κατά την διάρκεια της ημέρας αυτές οι λειτουργίες γίνονται σχεδόν αυτόματα και δεν το αντιλαμβανόμαστε, εκτός και αν αποκτήσουμε επίγνωση της αναπνοής μας. Αν και η διαδικασία αυτή, όπως και η αναπνοή μας συνεχώς γίνεται αυθόρμητα και κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας. Ελάχιστες φορές συνειδητοποιούμε την διαδικασία της αναπνοής. Γνωρίζουμε, ότι γνωρίζουμε, ότι αναπνέουμε δηλαδή. Η διαταραχή της λειτουργίας των βασικών καναλιών της ενέργειας, οδηγεί τελικά σε διάφορες σωματικές δυσλειτουργίες, ανωμαλίες και τελικά εκδηλώνεται ως ασθένεια.
Κατά συνέπεια η εξισορρόπηση αυτών των δύο καναλιών, των Νάντις, είναι κατά βάση ο σκοπός της Πραναγιάμα και της Χάθα Γιόγκα. Αποτέλεσμα είναι η χαρακτηριστική καλή υγειά που θα κερδίσουμε και η επίμονη ανοχή μας στις ασθένειες. Μπορούμε κυριολεκτικά να πούμε ότι όταν κάνουμε και ασκούμαστε συστηματικά με την Γιόγκα πάνω σε αυτές τις τεχνικές, στην πραγματικότητα βάζουμε παντός είδους ασθένεια στο συρτάρι, δεν αρρωσταίνουμε δηλαδή, από απλό κρυολόγημα, μέχρι και όλες τις άλλες σοβαρότερες ασθένειες που ταλανίζουν την ανθρώπινη υπόσταση.
Αποκτάται αυτό που λέγεται στη Γιόγκα Συνειδητή κατάσταση υγείας.
Διώξτε τον ανήσυχο νου με την αναπνευστικη ασκηση brahmari pranayama.
Η ανησυχία συχνά συνδέεται με μια κοντή, σφιχτή, επιφανειακή αναπνοή. Η χαλάρωση απ' την άλλη μεριά εμφανίζει πιο αργές αναπνοές, που ξεκινούν από το διάφραγμα. Η επιμήκυνση της εκπνοής σε σχέση με την εισπνοή μειώνει την αντίδραση «παλεύω ή φεύγω» και διατηρεί ένα υγιές επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, γεγονός που μας βοηθάει να χαλαρώνουμε.
Για το άγχος μια καλή αναπνευστική άσκηση είναι η brahmari (στα σανσκριτικά σημαίνει «μέλισσα»). Η άσκηση παίρνει το όνομα της από τον ήχο που κάνει η μέλισσα. Ο ήχος αυτός είναι κατευναστικός για τον ανήσυχο νου, ενώ η πρακτική επιμηκύνει την εκπνοή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Η brahmari μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινή πρακτική, έτσι ώστε να ενισχύσει την ηρεμία ή ως πρώτη βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή.
Καθίστε άνετα, με ίσια πλάτη και ήρεμους ώμους. Πάρτε μερικές φυσιολογικές αναπνοές και κλείστε τα μάτια σας. Στη συνέχεια, κρατώντας τα χείλη σας ελαφρώς κλειστά, εισπνεύστε από τη μύτη. Στην εκπνοή αναπαράγετε τον ήχο του γράμματος Μ. Διατηρήστε τον ήχο μέχρι να θελήσετε να εισπνεύσετε. Επαναλάβετε για όσο νιώθετε όμορφα.
Όσο περισσότερο διατηρείτε την εκπνοή, τόσο πιο χαλαρωτική είναι η brahmari. Όμως, προσοχή: αν πιέζεστε πέρα από τις δυνατότητες σας, μπορεί να φέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσετε ακόμα περισσότερο στρες. Γι' αυτό μην πιέζεστε.
Στο τέλος, μείνετε αναπνέοντας φυσιολογικά και παρατηρώντας αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην αναπνοή ή στη διάθεσή σας.
Ας επικεντρωθούμε στην εκπνοή.
Στις αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama), η εκπνοή έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Ενώ η εισπνοή είναι διεγερτική, η εκπνοή είναι χαλαρωτική. Ενώ η εισπνοή φέρνει ενέργεια στο σώμα, η εκπνοή απελευθερώνει το στρες, τις τοξίνες και τον πόνο.
Ακριβώς γι'αυτό το λόγο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνειδητή αναπνοή σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στην ημέρα μας. Αμέσως μόλις επικεντρωθούμε στην εκπνοή μας μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν και να βρεθούμε στο παρόν με μια νέα δέσμευση. Να πως:
Καθόμαστε σε μια καρέκλα με ίσια πλάτη και τα πόδια μας στο πάτωμα. Κλείνουμε τα μάτια μας και επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας. Εισπνέουμε από τη μύτη και νιώθουμε τη σπονδυλική μας στήλη να ψηλώνει. Στη συνέχεια, εκπνέουμε από το στόμα με ένα βαθύ αναστεναγμό. Καθώς εκπνέουμε οραματιζόμαστε τις στιγμές της ημέρας να απομακρύνονται.
Μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτή την άσκηση για μερικά λεπτά, κάθε φορά που νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε αφήσουμε πίσω μας κάτι. Θα δούμε ότι έχει ένα βαθύ αποτέλεσμα στη συναισθηματική και φυσική μας υγεία.
Γιόγκα και υγεία.
Αν θα θέλατε να ξεκινήσετε να κάνετε γιόγκα, σας προσφέρουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Αρκετά σημαντικοί, μάλιστα, για να ξεκινήσετε αμέσως.
Αν, από την άλλη, ασκείστε στη γιόγκα για καιρό, το πιθανότερο είναι να έχετε παρατηρήσει με πόσους τρόπους μπορεί η γιόγκα να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας. Ίσως απλά νιώθετε καλύτερα, ή κοιμάστε πιο εύκολα ή δεν κρυολογείτε τόσο συχνά όσο παλιότερα.
Πλέον, δεν είστε οι μόνοι που παρατηρείτε αυτές τις αλλαγές. Η δυτική ιατρική έχει αρχίσει να μας εφοδιάζει με περισσότερα στοιχεία για το πώς η γιόγκα επενεργεί στην ανακούφιση από τους πόνους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη βελτίωση της υγείας.
Το πρώτο όφελος που θα παρατηρήσετε - και πολύ σύντομα μάλιστα - είναι η βελτίωση της ευλυγισίας σας. Ακόμα κι αν στο πρώτο μάθημα δεν μπορείτε να ακουμπήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, μην απογοητεύεστε. Πολύ σύντομα θα αρχίσετε να «λύνεστε» και στάσεις που στο παρελθόν σας φαίνονταν αδύνατες θα γίνουν δυνατές. Η βελτίωση της ευλυγισίας σας θα ανακουφίσει και κάποιους συγκεκριμένους πόνους. Για παράδειγμα, τα δύσκαμπτα ισχία, συνήθως, επηρεάζουν τις αρθρώσεις των γονάτων, βγάζοντάς τα από την ευθυγράμμιση τους με τους μηρούς και τις κνήμες. Οι δύσκαμπτοι δικέφαλοι, που βρίσκονται στο πίσω μέρος των μηρών, μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στη μέση, καθώς μειώνουν την φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.
Οι δυνατοί μύες, εκτός από το να δείχνουν ωραίοι, μας προστατεύουν από αρθρίτιδες και πόνους στη πλάτη και στη μέση. Επίσης, βοηθούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία να αποφύγουν τα πεσίματα. Η γιόγκα αναπτύσσει ευλυγισία μαζί με δύναμη, σε αντίθεση με το γυμναστήριο, όπου μπορεί να δυναμώσουν οι μύες σας, αλλά θα υπολείπονται σε ευλυγισία.
Μέσα από την πρακτική της γιόγκα κινείτε τις αρθρώσεις σας σε όλο το εύρος της κίνησής τους. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη εκφυλιστικής αρθρίτιδας και να ανακουφίσει δυσκαμψίες. Οι χόνδροι στις αρθρώσεις είναι σαν τα σφουγγάρια: μπορούν να δεχτούν θρεπτικά στοιχεία μόνο εφόσον τα προηγούμενα υγρά έχουν στραγγίσει. Χωρίς κατάλληλη παροχή, οι παραμελημένοι χόνδροι θα φθαρούν.
Είναι γνωστό ότι η χρήση βάρους στην άσκηση δυναμώνει τα κόκκαλα και «πολεμά» την οστεοπόρωση. Στη γιόγκα πολλές άσανας προϋποθέτουν να σηκώσετε το βάρος σας. Και ορισμένες, δυναμώνουν τα χέρια, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην οστεοπόρωση.
Επίσης, η ικανότητα της γιόγκα να μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλη, είναι πιθανό να βοηθάει στη διατήρηση του ασβεστίου στα κόκκαλα.
Όταν τεντώνετε και συσπάτε μύες, μετακινείτε τα εσωτερικά σας όργανα και εναλλάσσετε στάσεις της γιόγκα, αυξάνετε την κίνηση της λέμφου (παχύρευστο υγρό πλούσιο σε κύτταρα του ανοσοποιητικού). Αυτό σημαίνει ότι το λεμφικό σύστημα μπορεί να εκτελέσει καλύτερα τις εργασίες του που είναι να καταστείλει την ανάπτυξη των λοιμώξεων, να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα και να αποβάλλει τα άχρηστα του οργανισμού.
Η γιόγκα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης.
Συνήθως, τα επινεφρίδια εκκρίνουν κορτιζόλη ως αντίδραση σε μια άμεση κρίση, κάτι που προσωρινά ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν όμως τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα κι όταν περάσει η κρίση, τότε εκθέτουν το ανοσοποιητικό, αδυνατίζουν τη μνήμη και μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης έχουν κατηγορηθεί για την κατάθλιψη, για την οστεοπόρωση, για την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πειράματα σε ποντικούς έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης τους οδηγούν σε αναζήτηση τροφής (συχνά και εμείς αναζητάμε την τροφή όταν νιώθουμε ανήσυχοι, αγχωμένοι ή σε υπερδιέγερση). Το σώμα αποθηκεύει τις έξτρα θερμίδες σαν λίπος στην κοιλιά, ενισχύοντας το βάρος και τις πιθανότητες για διαβήτη και καρδιακά προβλήματα.
Για τις μέρες που νιώθετε λυπημένοι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μερικές πίσω κάμψεις και μερικές ανάποδες στηρίξεις (για παράδειγμα Adho Mukha Vrksasana, Salamba Sirsasana κτλ.). Μια έρευνα έδειξε ότι η σταθερή πρακτική της γιόγκα βελτίωσε τα επίπεδα της κατάθλιψης και οδήγησε σε σημαντική αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, η οποία συνδέεται με συναισθήματα χαράς αλλά και με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Μια βασική ιδιότητα της γιόγκα είναι η επίγνωση της στιγμής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σταθερή πρακτική της γιόγκα βελτιώνει τον συγχρονισμό, τον χρόνο αντίδρασης, τη μνήμη, ακόμα και το IQ.
Η γιόγκα μπορεί να σταματήσει τις διακυμάνσεις του νου, όπως μας λέει και ο Patanjali στις Yoga Sutras. Με άλλα λόγια, κατευνάζει τη νοητική αναταραχή, τα συναισθήματα απόρριψης, θυμού, φόβου και επιθυμίας που προκαλούν στρες. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι η ηρεμία του νου μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία και υγεία.
Γιόγκα - μάθετε online άσκηση αναπνοής και διαλογισμό.
Η σημασία της αναπνοής και ειδικότερα της συνειδητής αναπνοής είναι το βασικότερο κλειδί για μια αρμονική και ευτυχισμένη ζωή.
Γιατί η αναπνοή είναι αυτή που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στην πραγματική υπόστασή του, μέσω της συνείδησης και της επαφής με την βαθύτερη Ουσία της ύπαρξής του. Πέρα απ΄αυτό χαρίζει καλύτερη υγεία, πνευματική διαύγεια, καθαρό νου, καθώς επίσης και βελτίωση της διαίσθησης, αφού είναι το μέσο επικοινωνίας με τον αληθινό Εαυτό (αυτό που λέμε ψυχή, Πηγή ή Θεό).
Τι είναι όμως η συνειδητή αναπνοή;
Είναι απλά η αναπνοή που δεν γίνεται ασυνείδητα, αλλά παρατηρώντας τη. Δεν είναι απαραίτητο να παίρνουμε βαθιές αναπνοές για να την παρατηρήσουμε (που και αυτές βοηθάνε πάρα πολύ) αλλά απλά εστιάζοντας την προσοχή μας στη λειτουργία της αναπνοής (εισπνοή-εκπνοή).
Είναι απ΄τα μυστικά που μαζί με το γέλιο απομακρύνουν αυτό που μαστίζει τις κοινωνίες μας, το φόβο, την ανασφάλεια και μας φέρνουν πιο κοντά σ΄αυτό που είμαστε, την Αγάπη. Πολλές φορές όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που υπάρχουν γύρω μας, ασθένειες, συγκρούσεις, φτώχεια, πόνος, είναι η έλλειψη Αγάπης, είναι αποτέλεσμα της λήθης που έχει υποπέσει η ανθρώπινη συνειδητότητα και η απομάκρυνση απ΄την πραγματική Φύση μας.
Η συνειδητή αναπνοή είναι επίσης το βασικό εργαλείο του διαλογισμού.
Είναι επιστημονικα αποδεδειγμενο ότι ο τροπος που αναπνεουμε εχει σημαντικα και σαφη ψυχοσωματικα αποτελεσματα. Αυτό το αισθανεται ευκολα καποιος που ασκειται σ’ένα πιο πληρη τροπο ελεγχου της αναπνοης. Αισθανεται μια σαφη επιδραση στα συναισθηματα του, στη διαδικασια των σκεψεων του και στην ενεργεια που νιωθει τοσο στον εγκεφαλο οσο και στο σωμα.
Το βίντεο που ακολουθεί μας δείχνει μια τεχνική της γιόγκα που μέσω της διαφραγματικής αναπνοής, μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ευεξία, αλλά και να προετοιμαστούμε για διαλογισμό όπως φαίνεται στη συνέχεια..
http://billdomen.blogspot.com/2011/04/online.html?spref=fb
AΝΑΠΝΟΗ ΚΑΠΑΛΜΠΑΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
http://www.youtube.com/watch?v=yoF0fF86AuM&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=Yn1AD1m_1qc&feature=player_embedded#!
Τρατακ τεχνικη.
http://www.youtube.com/watch?v=doYoIdHHqDY&feature=player_embedded
Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΥΦΥΙΑ, ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΑΡΑ.
Η αλλαγή αρχίζει από μέσα μας. Τα οφελη του υπερβατικου διαλογισμου.
http://www.youtube.com/watch?v=ZXKkOVss6Wc
.