tisdag 5 mars 2013

Bloggflytt

Ni har väl inte missat att vi har flyttat? 


För ett tag sedan bestämde jag mig för att flytta från Blogger och bygga en helt egen sida med wordpress. Om ni inte uppdaterat era webadresser från den gamla bloggeradressen så har ni kanske missat flytten. Uppdatera dem genast till www.heavenlycupcake.se och kika på den nya sidan, de goda recepten och de fina bilderna. Vi ses där!

lördag 9 februari 2013

Frågor om cupcakes, del 3

Har du också frågor om cupcakes? Det ser ju så fantastiskt ut, men hur gör man egentligen för att det ska bli sådär bra? Jag svarar på de vanligaste frågorna jag brukar få om cupcakes i en liten frågeserie. Här finner du de första två delarna:

Frågor om cupcakes, del 1
Frågor om cupcakes, del 2

Okej, nu har vi koll på hur vi kan förbereda på bästa sätt när vi bakar cupcakes. Men hur gör man då när det väl är dags? Hur lägger jag ihop cupcakes och hur förvarar jag dem sedan? 

Följande schema använder jag nästintill alltid när jag bakar cupcakes:

Några dagar innan:

  • Gör dekorationer ifall det ska vara sådana på
  • Gör eventuellt smörkräm och frys den
Dagen innan:
  • Ta eventuellt fram fryst smörkräm och låt bli rumsvarm
  • Baka cupcakes, låt svalna
  • Gör smörkräm (om den är fryst, vispa upp den igen)
  • Gör eventuell fyllning och fyll cupcakes
  • Spritsa på frosting
  • Dekorera
  • Ställ in dekorerade cupcakes i kylen
Servering:
  • Ställ fram cupcakes i GOD tid så att de hinner bli RUMSVARMA 
  • Njut!


Jag lägger nästintill alltid ihop mina dagen innan de ska serveras. Det är ganska många steg man ska gå igenom när man bakar cupcakes och jag har sällan tid att göra allt på en gång, samma dag, precis innan servering. Bara det att tajma hela processen till precis innan de ska serveras är ett stressmoment i sig. Så nu ska vi slå hål på några cupcakes-myter.

Nej, cupcakes behöver inte serveras direkt, helt nygjorda. Visst, precis som med mycket annat så är de självklart godast precis när de är färdigdekorerade. Men det är så liten skillnad rent smakmässigt på nya och de du gjorde igår att det inte är någon som kommer känna någon skillnad och du behöver inte stressa lika mycket. Alla som säger att cupcakes ska ätas direkt har inte ätit gårdagens på rätt sätt.

Japp, ni läste rätt. Det finns ett rätt och ett fel sätt att äta cupcakes som förvarats i kylskåp. Alla cupcakes är godast RUMSVARMA. Jag kan inte nog påpeka vikten av just temperaturen när man ska äta cupcakes. Servera dem ALLTID rumsvarma. Det beror till största delen på att smörkräm stelna i kylen och den smakar inte alls lika bra kall som varm. Testa själva. Det gör otroligt stor skillnad.

Du behöver inte plasta in cupcakes om du ställer in dem i kylskåpet. Det gör i alla fall aldrig jag och jag har aldrig haft några problem med att de blivit torra. Om du plastar dem kan det istället bli fult när plasten fastnar i frostingen.

Cupcakes håller några dager i kylskåp utan problem. Mina brukar vara slut efter tre dagar men så länge håller de absolut kvalitén ifall man använder smörkräm som frosting. Vi ska prata lite om skillnader mellan olika typer av frostings i nästa del av denna frågeserie. Jag vill däremot återigen påpeka att själva kakdelen av cupcakesen med fördel bakas samma dag som de ska frostas och dekoreras. Även fast man förvarar dem väl inplastade så blir de lite torra utan frosting. Det är min erfarenhet i alla fall. Jag är inte heller så förtjust i att frysa cupcakes eftersom pappersformarna lossnar utav den kondens som bildas när de tinar. Så jag bakar alltid mina cupcakes samma dag som jag dekorerar dem. Sedan förvarar jag dem färdigfrostade och färdigdekorerade till nästa dag då jag serverar dem. Det tycker jag fungerar bäst.

torsdag 7 februari 2013

Rågfrallor med russin


Ibland blir det inte alls som det var tänkt. Jag hade gått och lurat lite på ett cookie-recept inför Alla Hjärtans Dag men när jag nu äntligen fick lite tid över för att baka dem blev besvikelsen stor. Ja, de smakade ju underbart gott men de skulle ju blivit röda! Just nu har de en oaptitlig rosa/brun nyans. Ja, ni kan ju själva fantisera fram vad det ser ut som. Så jag får försöka mata någon stackare med dessa misslyckade kakor och ta nya tag till helgen. Jag vill ha ett par röda kakor! 

Det vill ju förstås ni också. Men ni får hålla tillgodo med rågfrallor så länge. Min mormor har så länge jag kan minnas bakar russinfrallor och när man är hemma hos henne kan både en och två påsar få följa med hem sedan. Det är ett riktigt kärt barndomsminne, russinfrallor med ost och varm choklad. Jag bakade därför min egen variant här om dagen. Dessa är lätt skållade och innehåller rågmjöl, det tror jag inte mormors gör. Men jag gillar att frallorna är lite grövre. Dessa är lite mindre och jag rekommenderar att man fryser in dem bara några stycken i en påse och tar fram efter hand så är de så färska som möjligt. Det är då de är godast. Allra godast är de om de får värmas lite snabbt på låg effekt i mikrovågsugnen. Mums!



1dl vetegroddar
3dl rågmjöl (jag använde grovt)
5dl kokande vatten
1/2dl rapsolja
2dl russin
1pkt jäst
1/2dl vatten, fingervarmt
2tsk salt
1msk brödsirap
ca 10dl vetemjöl special

Blanda vetegroddar och rågmjöl i en skål. Koka upp vatten antingen på spisen eller i en vattenkokare. Häll det över mjölmixen och blanda samman till en jämn deg. Blanda ner russinen. Ställ åt sidan och låt blir rumsvarmt.

Blanda ut jästen i 1/2dl fingervarmt vatten. Tillsätt jästen i rågmjölsmixen. Arbeta in salt och sirap. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en deg. Arbeta degen ordentligt så att glutentrådarna utvecklas ordentligt, 5-10 minuter i en köksmaskin brukar vara lagom. Låt degen jäsa i en timme under en handduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den tills den är smidig. Dela degen i 20 bitar. Rulla varje bit till en rund boll. Lägg bollarna på bakplåtar täckta med bakplåtspapper. Lägg över en handduk och låt jäsa ytterligare en timme. Pensla frallorna med lite mjölk och grädda sedan i 250 grader i cirka 8-10 minuter. Låt svalna helt på galler.

fredag 1 februari 2013

Frågor om cupcakes, del 2

Cupcakes vore ju inga cupcakes om det inte fanns några dekorationer på. Eller? Jag är själv lite kluven i frågan. Mest kanske för att jag är alldeles för bekväm och har otroligt dåligt tålamod till att sitta och pilla ihop dekorationer alltför ofta. Det är inte därför jag bakar. Men ibland kan det vara roligt, speciellt om man ska göra cupcakes till speciella tillfällen. Men när ska man göra dem då?

Kan jag göra dekorationerna i förväg, hur långt innan är lämpligt?
Jag skulle säga att det är ett måste att göra dekorationerna minst en dag innan man ska använda dem eftersom blommorna behöver torka ordentligt innan man dekorerar med dem. Jag brukar oftast göra blommorna under veckan innan jag ska dekorera cupcakesen. Sedan lägger jag dem i skålar, äggkartonger, på brickor eller vad som är lämpligt och låter dem torka på ett torrt, mörkt ställe. Det går bra att göra dekorationerna ganska långt i förväg. Vad man däremot måste tänka på är att Sugerpaste och annan typ av sockermassa kan dock förlora färgen om de förvaras länge innan de används, speciellt om de förvaras i solljus. De kan också smälta om de förvaras för varmt så gärna på ett svalt ställe. Kylskåpet tycker jag brukar fungera bra, speciellt på sommaren.

Om man gör flera blommor går det utmärkt att förvara dem på ett torrt och svalt ställe gaska länge för att sedan använda dem efterhand. Om man har en dag över kan det ju vara en idé att sätta sig och göra en sats. Speciellt bra är det att ha blommor färdiga ifall man har någon sats med cupcakes och smörkräm i frysen och man snabbt bara vill göra några stycken om det kommer någon på fika. Jag har blommor i mitt kylskåp nu som stått där i någon månad utan att förlora färg eller form. Tänk bara på att Sugerpaste även har ett utgångsdatum så de håller inte för att äta i all evighet.

onsdag 30 januari 2013

Hjärtliga Jordgubbsgömmor



Min laptop har länge hängt på sin sista refräng och eftersom jag bor vid min dator ansåg jag det bäst att göra slag i saken innan något händer. Jag vill ju för allt i världen inte förlora alla mina bilder. Jag är nämligen grymt dålig på att göra säkerhetskopior på grejer. Så jag funderade en stund och bestämde mig för att köpa en macbook. Jag var överlycklig när den äntligen kom i måndags. Ja, enda tills jag upptäckte att det inte var det enklaste som inbiten PC-användare att helt plötsligt byta operativsystem. Massor med program jag använder ofta fanns ju självklart bara till windows. Det har tagit mig tre dagar att hitta bra alternativ till mac och sedan lära mig dem. Suck. 


Men jag hade otroligt roligt i helgen när jag fotade dessa jordgubbsgömmor! Det var ju mindre kul sen när jag inte kunde redigera dem eftersom Photoscape inte finns till mac. Men, men. Här kommer dem nu äntligen i alla fall. Jag hade sett ett hett tips på Pinterest (jag är läskigt beroende) om hur man kunde göra fina fotobakgrunder på ett enkelt sätt. Genast ringde jag till min mamma (ännu läskigare Pinterestberoende) och frågade om hon kunde hjälpa mig att måla dem snyggt. Mamma visade idéen för sin arbetskollega som älskar att såga och vips, en vecka senare hade jag grymt snygga bakgrunder att experimentera med.




Dessa jordgubbsgömmor gjorde jag inför Alla Hjärtans Dag. Så vissa lock är utstansat ett hjärta, andra har det utstansade hjärtat på sig och några fick hela lock. Tanken var att det skulle bli snygga röda jordgubbshjärtan. I botten har jag lagt lite hemkokad vaniljsås, det går utmärkt att göra en färdig variant om man inte vill koka egen. Kompotten är som vanligt kokad med syltsocker. Det är verkligen inte speciellt svårt men vill man kan man självklart byta ut mot färdig jordgubbssylt. Jag tycker dock bäst om egenkokad kompott eftersom den smakar mer och inte behöver bli lika söt som köpt sylt. Men man gör självklart som man vill. Dessa är supergoda att servera som de är, varma som kalla. Det är också gott med en klick grädde till. De håller sig bra i kylskåp och är enkla att transportera. Så om du vill bjuda en hjärtevän på fika så är de enkla att ta med sig och förvara. 




Vaniljkräm:
3st äggulor

2/3dl socker
1/2dl maizena
1/2tsk vaniljpulver
2 1/2dl mjölk

Vispa äggulor, socker och maizena ljust och luftigt. Värm mjölken och vaniljpulvret. Om du vill använda vaniljsocker dubblerar du mängden. När mjölken kokat upp, häll den försiktigt i en jämn stråle i äggsmeten och rör om hela tiden. När allt är blandat och vispat till en jämn smet, häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning. Värm vaniljkrämen tills den tjocknat ordentligt. Vispa hela tiden så att du inte får klumpar. Häll krämen direkt i en  kall skål och ställ att svalna i kylen. 

Kompott:
200-300g jordgubbar
100-300g syltsocker

Koka upp jordgubbar och syltsocker. Mängden socker beror på hur fast du vill ha sylten i konsistensen samt hur söt du vill ha den. Ta hälften så mycket socker som jordgubbar om du vill ha en lättsockrad sylt men ta aldrig mer syltsocker än bär. Tänk på att vi talar om vikt här! 1dl jordgubbar och 1dl syltsocker väger väldigt olika. Ställ därför kastrullen direkt på en digital våg och väg upp önskad mängd. Det går jättebra att göra mer, det är bara att lägga i en väl rengjord burk och använda som sylt sedan.

Mördeg:
1dl socker

2tsk vaniljsocker
6dl vetemjöl
300g smör

Blanda samman alla ingredienserna till en deg. Ställ pappersformer i en muffinsplåt. Dela degen i två delar, dena ena ska vara större än den andra. Den större delen av degen använder vi för att trycka ut i formarna. Jag brukar dela upp degen i tolv bitar och sedan platta ut varje bit och tryck ut den i pappersformen. Lägg en klick vaniljkräm i formarna, 1-2msk är ganska lagom. Fyll upp resten av formen med jordgubbskompott. Ta den degbiten du sparade och dela upp den i 12st bitar. Platta ut degbitarna till lock och lägg dem över kompotten. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.




torsdag 24 januari 2013

Frågor om cupcakes, del 1

HJÄLP! Jag ska ha dop/kalas/fika och jag har fått för mig att jag ska bjuda på cupcakes för det ser ju hur fantastiskt ut som helst men hur GÖR jag?!

Jag får ofta frågor om cupcakes, hur man bakar dem, förvarar dem och hur man bäst sätter ihop dem. Så istället för att bara svara på de mejl och kommentarer jag får så tänkte jag försöka publicera de vanligaste frågorna och mina svar här. Jag inser ju att det säkerligen finns massor med blivande cupcakesbakare där ute som undrar detsamma men av någon anledning inte frågat. Men frågar man inte så får man inget veta! Jag är outgrundligt nyfiken och frågar alltid massor med frågor så jag mer än uppmanar andra att göra detsamma. Så har ni några frågor, let me know! Skicka ett mejl, lämna en kommentar, skriv på facebooksidan. Det finns oändliga sätt att komma i kontakt med mig. Och jag lovar att försöka svara så bra och tydligt jag kan. Här är första frågan ut i den här frågeserien:

Kan jag förbereda ganska långt innan och frysa?
Absolut! Om man ska baka många cupcakes kan det vara en bra idé att baka dem innan och frysa in dem om det är ont om tid. Jag fryser cupcakes i tjocka plastpåsar och skriver vilken smak det är på påsen. Sedan plockar jag fram dem dagen innan och låter dem tina i kylskåpet för att de ska tina så långsamt som möjligt. Då blir de inte lika torra. Det är inte en bra idé att tina dem i mikron. Det är lätt att de blir torra och hårda då, för att inte tala om för varma för att frosta och dekorera. Det går också bra att tina dem i rumstemperatur om man inte får plats i kylskåpet. Det går också att göra smörkrämen i förväg och frysa ned den separat. Om du vill veta mer om hur det fungerar har jag skrivit ett inlägg om det här. Både smörkräm och cupcakes håller sig i någon månad i frysen. Du ska alltså inte frysa cupcakes färdigfrostade och dekorerade. Smörkrämen måste vispas upp igen efter att den är fryst, annars blir den lite konstig. Det enda som kan vara en nackdel med att frysa cupcakes är att pappret kan lossna av fukten som bildas när de tinar. Bara av den anledningen fryser jag sällan cupcakes. Men jag har ännu inte bakat såpass många att jag inte hinner fixa det utan att frysa cupcakes. Smörkräm däremot har jag alltid i frysen. Det är toppen att använda överbliven smörkräm för att fylla cupcakes eller breda på tårtor så att de inte smular innan man frostar dem på riktigt.

måndag 21 januari 2013

Salted Toffee Chocolate Chip Cookies


Har ni också märkt att när man väl börjar tänka på något så finns det precis överallt? Man ser det jämt och ständigt fast man inte hade funderat över det alls tidigare. Ungefär sådär tycker jag det är med bakinspiration. Jag har funderat lite på det där och kommit fram till att det faktiskt inte bara är så att vissa grejer helt plötsligt blir trendiga och därför nästintill tar över cyberspace. Nej, om jag ska vara helt ärlig så är jag en sån där person som kan sitta och titta på samma typ av idéer flera gånger utan att det riktigt registrerar och sen helt plötsligt, BAM, varför har inte jag tänkt på det här förut?

Väldigt frustrerande faktiskt. Tänk vad mycket enklare en hel del grejer skulle vara om jag slutade envisas med att skumläsa allt. Och jag menar allt. Jag skumläser till och med romaner. Recept ska vi bara inte tala om. Det är verkligen inte min starka sida att läsa ordentligt och på djupet. Det känns självklart uppmuntrande att ha kommit på det nu första dagen på litteraturvetenskapsterminen.

I alla fall. Vad jag skulle komma till var att Salted Caramel har varit väldigt populärt på amerikanska bloggar sen i höstas. Jag registrerade trenden, tyckte det verkade spännande och glömde bort det varendaste gång. Hopplöst, jag vet. Så när jag fick för mig att baka cookies med kolabitar i så kunde jag faktiskt inte låta bli utan strödde på lite flingsalt på några bara för att testa. Och det gav faktiskt en annorlunda smakupplevelse. Jag skulle inte kunna trycka i mig flera stycken kakor på raken (visserligen inte något negativt alls) men som en liten extra touch var det riktigt bra. Men så är jag ju också barnsligt förtjust i den mörka chokladkakan med havssalt. Gillar du den, så tror jag du kommer gilla dessa. Vill man inte experimentera med salt så struntar man såklart bara i det. Det finns inga måsten!

 
225g smör
2dl strösocker
2 2/3dl farinsocker (eller ljust muscovado)
2ägg
7dl vetemjöl
1/2msk salt
1tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1msk vaniljsocker
200g choklad
100-150g mjuk kola (tex werthers mjuka kola)


Mixa samman det mjuka smöret och sockret till en jämn smet med elvisp, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Häll i reseten av ingredienserna och vispa på låg hastighet. Blanda samman det sista med träslev. Hacka chokladen och den mjuka kolan grovt och blanda ner den i degen. Forma degen till bollar eller använd en cookiescoop och lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck gärna till dem lite så att de blir lite platta. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Låt svalna lite på plåten innan du för över dem till ett galer för att svalna av helt.Det här receptet räcker till runt 25, ganska stora, cookies.