Wednesday, May 2, 2012

Μεταφύτευση των πρώτων γκότζι μπέρι στο χώμα

  Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα νεαρά goji berries στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους εξαιτίας του ιδιαίτερα βαρύ και μεγάλου σε διάρκεια φετινού χειμώνα, κατόρθωσαν να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος για μεταφύτευση στο χώμα.Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη σπορά τα περισσότερα φυτά μου έχουν φτάσει σε ύψος περίπου τα 20 εκατοστά, ενώ μερικά μάλιστα έχουν ξεπεράσει και τα 25.
  Αποφάσισα λοιπόν να αρχίσω να τα μεταφυτεύω σταδιακά στο χώμα, λίγα λίγα κάθε φορά ώστε να παρατηρώ τις αντιδράσεις τους και να βελτιώνω την τεχνική.Δυστυχώς μόνο 60 φυτά κατάφεραν να φτάσουν σε αυτό το στάδιο από τα 132 που εκβλάστησαν αρχικά, αριθμός που αν και ακούγεται απογοητευτικός, ξεπερνάει τον στόχο των 50 φυτών που είχα θέσει.
  Τα περισσότερα  γκότζι μπέρι που έχασα οφείλονται αποκλειστικά σε δικά μου λάθη, λόγω απειρίας.Αρκετά ξεράθηκαν λόγω έλλειψης ποτίσματος, άλλα πάλι σάπισαν οι ρίζες λόγω υπερβολικού ποτίσματος.Μερικά τα τσάκισε ο αέρας κάποια στιγμή που φύσαγε δυνατά και είχα ξεχάσει το θερμοκήπιο ανοιχτό, ενώ δεν έλλειψαν και τα μικροατυχήματα, να αναποδογυρίσουν δηλαδή γλαστράκια επειδή δεν πρόσεξα εγώ ή επειδή μπήκε μια γάτα στο θερμοκήπιο.Τα λάθη όμως ήταν αναμενόμενα και εξάλλου από τα λάθη του μαθαίνει κανείς.
  Για τη μεταφύτευση τώρα, έσκαψα αρχικά τις τρύπες που θα τα έβαζα, περίπου 10-12 εκατοστά βάθος και σε απόσταση 1,20 μέτρα μεταξί τους.Απομάκρυνα από τις τρύπες όσες πέτρες βρήκα, που ίσως να εμπόδιζαν την ανάπτυξη των ριζών και έριξα στον πάτο λίγο φρέσκο χώμα αναμεμιγμένο με ελάχιστη καλά χωνεμένη κοπριά.Δίαλεξα τα 6 καλύτερα φυτά μου, τα ανποδογύρισα προσεκτικά ώστε να μην σκορπιστεί το χώμα από τα γλαστράκια και αφού τα τοποθέτησα μέσα στις τρύπες έκλεισα τα κενά γύρω γύρω μέχρι να είναι καλά στερεωμένα.Στο τέλος τα πότισα αρκετά για να φρεσκαριστούν και να αναμιχθεί λίγο το χώμα από τα γλαστράκια με το χώμα του εδάφους.Να αναφέρω επίσης ότι η διαδικασία έγινε αργά το απόγευμα, μετά τις 7 η ώρα.




  Η σειρά των φυτών που δημιουργήθηκε έχει κατεύθυνση νοτιοανατολική και θα βρίσκεται σε πλήρη ηλιοφάνεια όλη την διάρκεια της ημέρας.Αφήνοντας διαστήματα 5 ημερών ώστε να παρακολουθώ την προσαρμογή των φυτών στο νέο τους περιβάλλον, θα συνεχίσω της επόμενες ημέρες την μεταφύτευση των υπόλοιπων φυτών, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα διάφορους συνδιασμούς προσανατολισμού σειρών και διάρκειας ηλιοφάνειας.

Monday, April 23, 2012

Επίθεση Ωτιορρύγχου

  Εδώ και μία εβδομάδα περίπου παρατήρησα πως τα φυτά μου είχαν δεχτεί επίθαση από κάποιο έντομο, το οποίο τρώει τα φύλλα δημιουργώντας μεγάλα κυκλικά δαγκώματα.Σαλιγκάρια δεν ήταν σίγουρα γιατί δεν έχω δει κανένα κοντά στο θερμοκήπιο, ενώ θα έβλεπα και τα ίχνη που αφήνουν και η λιγοστή μελίγκρα δεν είναι σε θέση να προκαλέσει τέτοια ζημιά.
  Ανήσυχος πήρα ένα φυτό που είχε αρκετά μεγάλη ζημιά και το πήγα στο γεωπόνο της περιοχής μου να το εξετάσει και να μου πει τι πρέπει να κάνω.Ο γεωπόνος δεν είχε ξαναδεί φυτά γκότζι μπέρρι και αφού εξέτασε το φυτό μου έδωσε κάποια εντομοκτόνα βιολογικά για να τα ραντίσω.
  Για καλή μου τύχη γυρνώντας από τον γεωπόνο μίλησα τηλεφωνικά με τον Σωτήρη από το Βραχάτι, που από την περιγραφή που του έδωσα αναγνώρισε το πρόβλημα και μου είπε ότι πρόκειται για ωτιορρύγχο.
  Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα μερικά πολύ χρήσιμα άρθρα που περιγράφουν τον ωτιορρύγχο και παραθέτω τα link ώστε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το ζημιογόνο έντομο:
http://www.charantonis.gr/bio.htm#8
http://en.wikipedia.org/wiki/Otiorhynchus_sulcatus
http://www.mortonarb.org/tree-plant-advice/article/761/black-vine-weevil-otiorhynchus-sulcatus.html
  Για να ανακαλύψω ότι πρόκειται όντως για το συγκεκριμάνο έντομο σκάλισα αρχικά το χώμα σε διάφορα γλαστράκια τα οποία φαινόταν να έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά  και πράγματι βρήκα σε ένα από αυτά πολλές προνύμφες, που ταίριαζαν με την περιγραφή που βρήκα στο ίντερνετ.Τις έκαψα με πετρέλαιο και μεταφύτευσα το ταλαιπωρημένο φυτό σε άλλο γλαστράκι με καθαρό χώμα.
   Τη νύχτα, που εμφανίζονται τα έντομα αυτά, έκανα έλεγχο στο θερμοκήπιο με φακό και κατάφερα να εντοπίσω αρκετά να "γευματίζουν" πάνω στα φυτά μου.Δύο από αυτά φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία.

  Μπόρεσα να σκοτώσω τα περισσότερα επιτόπου, ενώ την επόμενη ημέρα τοποθέτησα παγίδες με κόλλα γύρω από τον κορμό των φυτών μου, ώστε να κολλήσουν πάνω όσα προσπαθήσουν να ανέβουν.Για να τα εμποδίσω ακόμα περισσότερο αφαίρεσα όσα φύλλα ακουμπούσαν στο έδαφος ή στα γλαστράκια.Επίσης ράντισα τα φυτά με πολύ αραιό διάλυμμα παραφινικού ορυκτέλαιου και συνέχισα τους ελέγχους τις επόμενες νύχτες.
  Με αυτόν τον τρόπο ελπίζω να ξεφορτώθηκα τον ωτιορρύγχο, μιας και τις δύο τελευταίες μέρες δεν έχω παρατηρήσει ούτε νέα δαγκώματα, αλλά και καθόλου δραστηριότητα τις νύχτες.
  Το έντομο παρουσιάστηκε μόνο στα φυτά της πρώτης σποράς που είναι μέσα στο θερμοκήπιο και υποψιάζομαι ότι προήλθε από διάφορα καλλωπιστικά φυτά που βρίσκονται εκεί κοντά, στα οποία έκανα την ίδια διαδικασία καταπολέμησης και απομάκρυνα όσα βρίσκονταν σε γλάστρες.Τα φυτά της δεύτερης σποράς βρίσκονται τελείως απομονομένα και είναι μάλιστα προστατευμένα με σίτες οπότε δεν έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.
  Ευχαριστώ πολύ τον Σωτήρη από το Βραχάτι για την αναγνώριση του προβλήματος και τις πολύτιμες συμβουλές του και καλή επιτυχία στο καινούριο του site egoji.gr !

Thursday, April 5, 2012

Ημερίδα καλλιέργειας goji berry

 
  Την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012 θα πραγματοποιηθεί στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας Κοζάνης Ημερίδα με θέμα: "Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του".Πρόκειται για μία ξεχωριστή ημερίδα στην οποία εκτός από την καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρρυ θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για τη βιολογική καλλιέργειά του φυτού, τη χρήση του ατταπουλγίτη στην καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρρυ και των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ), τα ερευνητικά αποτελέσματα των καρπών του κλπ. αλλά και άλλες άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
 Την ημερίδα διοργανώνουν οι:
Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας (Ι.Π.Α.Δ.Μ.)
Δήμος Βοΐου Κοζάνης
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα θα πρέπει να προβούν σε προεγγραφή. Το κόστος συμμετοχής στην εκδήλωση ανέρχεται στα 10€. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όσοι δεν προβούν εγκαίρως σε προεγγραφή.

 Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο ipadm.gr ,επικοινωνήστε στο 6945261377 με τον κ.Γκατζιούφα Σωτήρη ή βρείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook.

Sunday, March 25, 2012

Αποτελέσματα Δεύτερης Σποράς

 Το στάδιο εκβλάστησης των σπόρων της δεύτερης σποράς ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα πολύ σύντομα.Εφαρμόζοντας τα συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις της πρώτης προσπάθειας, πέτυχα πολύ υψηλότερα ποσοστά εκβλάστησης στο μισό περίπου χρονικό διάστημα.Σίγουρα στα θετικά αποτελέσματα βοήθησε και η μεγαλύτερη θερμοκρασία σε σχέση με το χειμώνα που έσπειρα για πρώτη φορά, αλλά και η μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας.
 Εκβλάστησαν φυτάρια goji berries στα 204 από τα 239 γλαστράκια που έσπειρα, ποσοστό γύρω στο 85%.Η εκβλάστηση ολοκληρώθηκε μέσα σε 16 μέρες, καθώς από εκεί και έπειτα δεν παρατήρησα άλλα καινούρια φυτάρια.Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ο αριθμός φυταρίων που εκβλάστησαν ανά ημέρα και παρατηρούμε ότι η εκβλάστηση άρχισε την 10η ημέρα, ολοκληρώθηκε την 16η, ενώ έφτασε στην κορύφωσή της την 12η και 13η ημέρα.
αριθμός φυταρίων που εκβλάστησαν ανά ημέρα
 Το γεγονός πως η εκβλάστηση των φυταρίων έγινε σε διάστημα μίας εβδομάδας (από την 10η ως την 16η μέρα) θα βοηθήσει ώστε η ανάπτυξη να γίνει ομοιόμορφα και να μπορώ έτσι να αναγνωρίσω εύκολα τα προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν στα φυτά μου συγκρίνοντάς τα μεταξί τους.
 Και οπτικά, όμως, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!



Tuesday, March 20, 2012

Μύνημα προς τους αναγνώστες

Γειά σας φίλοι και φίλες του gojiberriesgreece.com !
 Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον που δείχνετε, τα σχόλιά σας και τα e-mail που μου στέλνεται.Πραγματικά δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση τον Δεκέμβρη που ξεκίνησα αυτό το blog.
 Ο σκοπός αυτού του blog ήταν αρχικά να κρατάω ένα ημερολόγιο καλλιέργειας για τα goji berries, που θα μπορώ να συμβουλεύτω στο μέλλον, καθώς και να παραμείνω προσηλωμένος στο στόχο μου, μέσω της έκθεσης στο κοινό.
 Δυστυχώς δεν έχω την γνώση και την εμπειρία να απαντήσω σε όλες σας τις ερωτήσεις.Ούτε γεωπόνος είμαι ούτε εμπειρία μεγάλη έχω σε θέματα καλλιεργειών γενικότερα.Ίσως οι δικές μου απορίες να είναι περισσότερες απ'τις δικές σας.
 Για τον λόγο αυτό δημιούργησα μία υποσελίδα Φόρουμ , όπου θα μπορεί ο καθένας να καταγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες, να έρχεται σε επαφή με άλλους επισκέπτες του blog και να απευθύνει δημοσίως τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες του, πάντα σε σχέση με τα goji berries.
 Νομίζω πως αν ακούμε περισσότερες γνώμες και εμπειρίες, μέσω της αλληλεπίδρασης των επισκεπτών του blog, έχουμε όλοι να κερδίσουμε. Σίγουρα θα βρεθούν και μερικοί που θα μπορούν να εκφράσουν πιο εμπεριστατωμένη άποψη από εμένα.
 Στο Φόρουμ, που φιλοξενείται στο nabble.com, μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε και δεν χρειάζονται άλλα προσωπικά στοιχεία παρά μόνο ένα e-mail για την εγγραφή.Σε περίπτωση που κλείσει το Φόρουμ, όλες σας τις αναρτήσεις (συζητήσεις, φωτογραφίες, βίντεο κτλ) τις παίρνετε πίσω από το nabble.com μέσω e-mail.
 Θα χαρώ πολύ να διαβάσω για τις εμπειρίες σας με τα goji berries, να δω τις φωτογραφίες των φυτών σας και να προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας μαζί με άλλους επισκέπτες του blog.
Ευχαριστώ!
Σπύρος Γερούκης

Thursday, March 15, 2012

Εξέλιξη των φυτών στους 2 1/2 μήνες

  Πέρασαν 2 1/2 μήνες από την πρώτη σπορά και τα φυτά goji berries έχουν μεγαλώσει αρκετά.Σε σχέση με τα υπόλοιπα, συνιθισμένα σε μας φυτά (ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κτλ), η ανάπτυξη όμως είναι πολύ πιο αργή.Σίγουρα το μέτρο σύγκρισης δεν είναι αντικειμενικό, καθώς δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να σπείρω σπόρους ντομάτας ή των υπόλοιπων φυτών, αλλά έχω μόνο παρακολουθήσει την ανάπτυξη φυταρίων που προμηθεύτηκα από επαγγελματικά φυτώρια και που μάλλον δεν είναι οργανικά, αλλά υβρίδια.
  Τα περισσότερα φυτά μου έχουν πλέον 6 εώς 10 φυλλαράκια, ενώ το ύψος τους κειμένεται από 3 εώς 6 εκατοστά.Στα γλαστράκια που περιέχουν περισσότερα φυτάρια έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν αυτά που θα επικρατήσουν τελικά, ξεπερνώντας τα υπόλοιπα σε ύψος και στο μέγεθος των φύλλων.







   Για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο ο καιρός ήταν ακόμα κρύος και υπήρχαν και περίοδοι που για πολλές μέρες δεν εμφανίζονταν καθόλου ο ήλιος, τα φύτα παρουσίαζαν από μικρή εώς καμία ανάπτυξη.Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως, με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις ηλιόλουστες μέρες, πήραν πραγμάτικα τα πάνω τους.Η ανάπτυξη πλέον είναι αισθητή μέρα με τη μέρα.Κάθε πρωί που ανοίγω το θερμοκήπιο για να αεριστεί και να τα ποτίσω, παρατηρώ όλο και περισσότερα και μεγαλύτερα φύλλα στο καθένα.
  Σε μερικά φυτά οι μικροί και αδύναμοι ακόμα κορμοί λύγισαν από το βάρος των νέων φύλλων και χρειάστηκε να τα βοηθήσω στηρίζοντάς τα με  οδοντογλυφίδες και λεπτά ξυλαράκια.Αυτό συνέβη σ'αυτά που είναι μόνα τους, ενώ τα άλλα που είναι περισσότερα μαζί δεν αντιμετώπισαν τέτοιο πρόβλημα καθώς στηρίζονται μεταξί τους.
  Για να επιταχύνω την ανάπτυξη πρόσθεσα σε μερικά φυτά 100% βιολογικό λίπασμα από φύκια, όπως φαίνεται και στις παραπάνω φωτογραφίες αν κοιτάξετε προσεκτικά.Διάβασα στο internet ότι το λίπασμα από φύκια κάνει ιδιαίτερα καλό, παρόλα αυτά συνεχίζω να είμαι προσεκτικός και έβαλα μόνο στα μισά φυτά μια λεπτή επιφανειακή στρώση από το συγκεκριμένο οργανικό λίπασμα.Αν παρατηρήσω τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες πραγματική πρόοδο, θα προσθέσω και στα άλλα.Αν διαπιστώσω ότι δημιουργεί πρόβλημα δεν θα είναι αργά για να τα σώσω και θα γλυτώσω και τα υπόλοιπα μισά από την ταλαιπωρία.Συνιστώ προσοχή, γιατί στο εμπόριο κυκλοφορούν και εκχυλίσματα φυκιών σε πλαστικά δοχεία, τα οποία περιέχουν και χημικά όπως διάβασα στις ετικέτες. Αυτό που χρησιμοποίησα είναι στην ουσία κομποστοποιημένα φύκια.
  Με την άνοδο της θερμοκρασίας αντιμετώπισα και "επιδρομή" μυρμηγκιών μέσα στο θερμοκήπιο, τα οποία έσκαβαν το κάτω μέρος από τα γλαστράκια για να φτιάξουν τις φωλιές τους με το χώμα που έπαιρναν μπαίνοντας από τις τρύπες που έχουν για να φεύγει το νερό.Μετακίνησα λοιπόν όλα τα γλαστράκια, έριξα στο έδαφος ειδική σκόνη για τα μυρμήγκια και έτρωσα όλο το θερμοκήπιο με χαρτόνια.Έτσι ούτε τα φυτά δεν θα έρθουν σε επαφή με τη σκόνη, ούτε τα μυρμήγκια θα μπορούν να σκάψουν εύκολα τα γλαστράκια από κάτω σε περίπτωση που ξαναεμφανιστούν.
  Τέλος τις τελευταίες μέρες παρατήρησα μελίγκρα σε 2 από τα φυτά μου.Δεν έχει προκαλέσει ακόμα ζημιά, έριξα όμως λίγη σκόνη για τη μελίγκρα στα συγκεκριμένα φυτά προκείμένου να μην εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα και δημιουργήσει ζημιές.

Sunday, March 4, 2012

Δεύτερη Σπορά

  Αποφάσισα σήμερα να φυτέψω ακόμα μερικά goji berries ώστε να επιβεβαιώσω τα συμπεράσματα της πρώτης προσπάθειας, να διακλαδώσω ακόμα περισσότερο το πείραμα κερδίζοντας γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο και να αυξήσω, φυσικά, τον αριθμό των φυτών μου.Πλέον δεν είμαι τελείως άπειρος, ενώ θα έχω σύμμαχό μου και τον καιρό, μιας και ημερολογιακά τουλάχιστον μπήκαμε στην άνοιξη.
  Η διαφορά δύο μηνών από τα πρώτα φυτά θα είναι ορατή σ'αυτά που φύτεψα τώρα, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, θα μπορέσω όμως έτσι να αποφύγω λάθη που έκανα ή που θα κάνω στη συνέχεια στα πρώτα.Επίσης θα συμπεράνω και αν ο χειμώνας ή η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για την εκβλάστηση των σπόρων.
  Σ'αυτή την σπορά θα προσπαθήσω να εξομοιώσω όσο το δυνατόν καλύτερα τις φυσικές συνθήκες εκβλάστησης των σπόρων.Στην περιοχή Ningxia της Κίνας, όπου καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις τα goji berries, ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα ψυχρός με μέσες θερμοκρασίες για τους 3 μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη κάτω από -5°C.Για να εξομοιώσω τον βαρύ αυτόν χειμώνα, τοποθέτησα τους σπόρους μου για δύο περίπου μήνες στον καταψύκτη.Αργότερα, με το λιώσιμο του χιονιού, οι σπόροι μουλιάζουν στο νερό, ζεσταίνονται και αρχίζουν να εκβλασταίνουν.Έβγαλα λοιπόν τους σπόρους από την κατάψυξη και τους έβαλα στο νερό για 24 περίπου ώρες να ξεπαγώσουν και να μουλιάσουν καλά.
  Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα αποκλειστικά το χώμα gramoflor blumenerde, αφού διαπίστωσα από την πρώτη σπορά ότι είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.Πρόσθεσα και λίγη άμμο για να μην λασπώνει εύκολα το χώμα, σε μικρότερη αναλογία όμως από την πρώτη προσπάθεια, γύρω στο 15% κατ'όγκο.Φρόντισα επίσης να ανακατέψω όσο καλύτερα μπορούσα το μίγμα, ώστε να είναι ομοιογενές.
  Όλα τα himalayan goji berries τώρα τα φύτεψα σε γλαστράκια στρόγγυλα βάθους 10 εκατοστών, ενώ τα tibetan goji berries σε δίσκους μεταφύτευσης βάθους 8 εκατοστών, λίγο βαθύτερους δηλαδή από αυτούς που χρησιμοποίησα την πρώτη φορά,
  Μία άλλη διαφοροποίηση που έκανα, είναι ότι τους σπόρους της ποικιλίας himalayan δεν τους έβγαλα από τα μούρα, αλλά έκοψα τα μούρα στη μέση με το ξυράφι και τοποθέτησα ένα μισό σε κάθε γλαστράκι, με τους σπόρους να κοιτάνε προς τα πάνω όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
  Μ'αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η εξομοίωση φυσικών συνθηκών, καθώς στη φύση τα goji berries εκβλασταίνουν σε συστάδες απευθείας από τον καρπό και όχι σαν ανεξάρτητοι σπόροι.Σκέφτηκα μάλιστα ότι μπορεί κάποιες από τις θρεπτικές ουσίες του καρπού να βοηθούν στην ανάπτυξη των φυταρίων στα αρχικά στάδια, ενώ εξαιτίας του ανταγωνισμού αναπτύσσονται και πιο γρήγορα μέχρι κάποιο να υπεριχύσει, όπως διαπίστωσα από την πρώτη σπορά.
  Αξίζει να αναφέρω πως μερικοί από τους σπόρους  tibetan goji berries όταν τους είχα βάλει στο νερό να μουλιάσουν επέπλεαν, ενώ οι περισσότεροι είχαν βυθιστεί.Θυμήθηκα που η μάνα μου όταν ξεδιαλέγει τις φακές πετάει αυτές που επιπλέουν στο νερό και σκέφτηκα ότι αυτό μπορει να ισχύει και στα goji berries.Οι σπόροι που επιπλέουν δηλαδή να είναι χαλασμένοι.Για να διαπιστώσω αν όντως ισχύει αυτό διαχώρισα τους σπόρους που επέπλεαν και τους φύτεψα χωριστά.
  Όλα τα γλαστράκια και τους δίσκους αυτή την φορά τα τοποθέτησα σε σημείο που να τα βλέπει ο ήλιος για όλη την διάρκεια της μέρας και να είναι παράλληλα προστατευμένα από τυχόν χαμηλές θερμοκρασίες και έντονο αέρα.Τέλος τα πότισα με βρασμένο νερό με ψεκασμό.
  Ελπίζω τα αποτελέσματα της δεύτερης σποράς να είναι ακόμα καλύτερα από της πρώτης!