Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές είναι αντισυνταγματικές!


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Βαλαωρίτου 12, 10671, Αθήνα, τηλ. 210 3613117, φαξ. 210 3634437, e-mail: hlhr@hlhr.gr, www.hlhr.gr


Σε συνεδρίασή του της 8ης Δεκεμβρίου 2009, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η προληπτική δράση της αστυνομίας δεν μπορεί
να οδηγεί σε προληπτική αναστολή των δικαιωμάτων


Τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει πάνω από 840 προσαγωγές σε όλη τη χώρα. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα παρακολουθεί με ανησυχία και προβληματισμό την εκτεταμένη χρήση του μέτρου αυτού από την αστυνομία, με αφορμή τις διαδηλώσεις για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό.


Σύμφωνα με το π.δ. 141/1991 άρ. 74 παρ. 15 περ. θ΄, η προσαγωγή ατόμου που κατέχει αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς του επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που η συμπεριφορά του, και όχι απλώς ο τόπος, ο χρόνος και οι περιστάσεις, κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος. Αυτό σημαίνει ότι η προσαγωγή πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη με αναγωγή σε εξατομικευμένες υπόνοιες τέλεσης ποινικού αδικήματος και δεν είναι ένας τρόπος καταγραφής των στοιχείων των προσώπων που διαδηλώνουν, ώστε να είναι στη διάθεση των αρχών προς κάθε χρήση.


Η εκτεταμένη και άκριτη χρήση της προσαγωγής διαδηλωτών στο σωρό ή και απλών περαστικών και της αναιτιολόγητης κράτησής τους επί ώρες, σε συνδυασμό και με την ομοίως παράνομη πάγια πρακτική των αστυνομικών αρχών, να μην επιτρέπουν την επαφή των δικηγόρων με τους κρατούμενους (συλληφθέντες και προσαχθέντες) προσβάλλει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς να καθίσταται αυτόματα ύποπτος.


Η πιθανολόγηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από μόνη της, δεν δικαιολογεί προληπτικά την αναίρεση των συνταγματικών εγγυήσεων. Σε ένα κράτος δικαίου εξάλλου δεν υπάρχουν ούτε «ολίγον» παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων ούτε και μπορούν αυτές να μετονομάζονται σε «αποτελεσματικότητα» της αστυνομικής δράσης. Η τήρηση των εγγυήσεων πρέπει να είναι απαρέγκλιτη ιδίως στα δύσκολα. H ελληνική έννομη τάξη δεν γνωρίζει μηδενική ανοχή, αλλά ατομική ενοχή και αναλογικότητα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου