23/6/09

Ο Σ. Ψυχάρης αποκαλύπτει τον ρόλο των συγκροτημάτων

Όλοι έχουμε ακούσει για το "ολίσθημα" του ΒΗΜΑτος να δημοσιεύσει άρθρο στην έντυπη έκδοσή του όπου περιέγραφε με λεπτομέρειες την συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν στα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης.

Ρεπορτάζ από μια συνάντηση που δεν έγινε, μιας και ο Ερντογάν δεν ήρθε ποτέ! Δεν το σχολίασα μέχρι τώρα, γιατί προσωπικά είμαι βέβαιος ότι τα συγκροτήματα έτσι λειτουργούν. Αποδείξεις όμως δεν έχω. Μάλλον δεν είχα, γιατί ήρθε σήμερα ο ίδιος Διευθυντής του ΒΗΜΑτος να ομολογήσει αυτό που δεν μπορούσα να αποδείξω.

Σήμερα η εφημερίδα προσπάθησε να δικαιολογηθεί με άρθρο του Σ. Ψυχάρη (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=57&artId=274773&dt=22/06/2009). Σε αυτό γράφει ότι η εφημερίδα έκανε γκάφα, γεγονός όμως που "οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Έτσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα".

Ως εδώ ο κάθε καλόπιστος μπορεί να δεχτεί ότι δεν υπήρχε πρόθεση και ότι είναι λογικό να κάνουν "εικασίες" και "μαντεψιές" οι δημοσιογράφοι για να προλάβουν να κλείσουν φύλλο.

Κάνει όμως το λάθος και συνεχίζει ο Σ. Ψυχάρης: "Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση".

Τι μας λέει εδώ ο Διευθυντής; Οι δημοσιογράφοι του ΒΗΜΑτος -και άλλων ΜΜΕ- δεν περιγράφουν τα γεγονότα όπως τις είδαν ή κατάλαβαν, αλλά όπως τους τις υπαγορεύει το επιτελείο των ηγετών - εν προκειμένω του Καραμανλή!

Έρχεται δηλαδή ο ίδιος ο Διευθυντής ενός πανίσχυρου συγκροτήματος να ομολογήσει ότι η εφημερίδα του... αναπαραγάγει ό,τι της πλασάρει το επιτελείο του Καραμανλή χωρίς να το έχει καν διασταυρώσει.

Μετά από το ψεύτικο γκάλοπ σχετικά με το debate των πολιτικών αρχηγών που δημοσίευσε στο site του το ΒΗΜΑ και που στη συνέχεια διαψεύστηκε από άλλη εταιρία δημοσκοπήσεων, ήρθε και η ομολογία για τον ρόλο του συγκροτήματος.

Σε μια κανονική χώρα (από αυτές που υπάρχουν θεσμοί και κανόνες δηλαδή) μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπές. Στην χώρα της κλειστής Βουλής, του Σανιδά και του Ρουσόπουλου, του νόμιμου και του ηθικού, της σεμνότητας και της ταπεινότητας, αποτελεί απλά ένα ακόμη μνημείο ατιμωρησίας και θράσους.

Εσείς θα συνεχίσετε να τους πιστεύετε;

Συνέντευξή μου στην "Αιχμή" για Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Ακολουθεί το κείμενο συνέντευξης που έδωσα στην Βάσω Βήττα για την εφημερίδα "Αιχμή" και η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2009, με αντικείμενο τις Ευρωεκλογές που πέρασαν και τις Δημοτικές εκλογές που έρχονται.
***


ΕΡ: Κύριε Ασημακόπουλε θέλω αρχικά να κάνετε ένα μικρό σχόλιο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που βρίσκει το ΠΑΣΟΚ της Ναυπάκτου ενισχυμένο, μετά από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

ΑΠ: Είναι ξεκάθαρη ήττα της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο Νομού και Δήμου, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η πράγματι αυξημένη αποχή να ακυρώσει την ήττα της ΝΔ. Ουσιαστικά ήταν ένα μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση, να αλλάξουμε πορεία. Γι’ αυτό είχαμε ζητήσει οι εθνικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Εκλογές ζητάμε και τώρα, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από το τέλμα και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον. Σε ότι αφορά το Δήμο Ναυπάκτου, είναι προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική έχει απογοητεύσει τους ψηφοφόρους της, με αποτέλεσμα να μη στηρίξουν τη ΝΔ σε ένα από τα κάστρα της. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στη Ναύπακτο ανεβασμένο, δηλαδή είχαμε μια αύξηση της τάξης των 4,5 μονάδων και υπερκαλύψαμε μια διαφορά της τάξης των 15 μονάδων, γεγονός που δείχνει ότι και τοπικά ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του στο ΠΑΣΟΚ και περιμένει να έρθει η ανατροπή από αυτό. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της δράσης του ΠΑΣΟΚ με την οποία φαίνεται ότι επανακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών, πράγμα βέβαια πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι ο κόσμος με αυτά που ζει είναι επικριτικός απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα. Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν στήριξε ούτε μικρά κόμματα. Ο κόσμος σήμερα θέλει να δει κάτι σε επίπεδο λύσης, όχι σε επίπεδο διαμαρτυρίας. Διαμαρτύρεται αλλά θέλει να δει λύση, διαμαρτύρεται αλλά ζητάει λύση από το ΠΑΣΟΚ, διαμαρτύρεται αλλά κοιτάει προς το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να πείσει ακόμη περισσότερους, επειδή η πρότασή του οδηγεί σε αλλαγή όσων δεν αντέχει ο πολίτης.



ΕΡ: Ας έρθουμε και λίγο στο θέμα των υποψηφιοτήτων σε επίπεδο δημοτικών εκλογών. Έχουμε παρατηρήσει ότι είναι πολλοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που διεκδικούν τη στήριξη του κόμματος, για να διεκδικήσουν στη συνέχεια το δήμο Ναυπάκτου. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το τοπικό ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε διασπασμένο. Πως σκοπεύετε να κινηθείτε για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

ΑΠ: Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι το 2006 η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε διασπασμένη, με ένα επίσημο και ένα «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο. Παρόλα αυτά εκείνες οι εκλογές ήταν μια αρνητική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ στη Ναύπακτο, καθώς μπήκαμε τότε σε μια λογική προσωπικών αντιπαραθέσεων με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση του χώρου. Είναι μια εμπειρία που μας διδάσκει και μας κάνει όλους πιο προσεκτικούς. Δεν επιτρέπουμε στις πικρίες εκείνων των ημερών να ταλανίζουν την πολιτική ζωή της Ναυπάκτου και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν θα ξανασυμβεί, γιατί όλοι βλέπουμε που οδήγησε, ποιο ήταν το αποτέλεσμα εκείνης της δικής μας λανθασμένης συμπεριφοράς. Έχουμε σήμερα ένα Δήμο που έχει πέσει σε τέλμα. Δεν υπάρχει ούτε ένα καινούργιο έργο που να έχει ξεκινήσει από αυτή τη Δημοτική Αρχή, δεν υπάρχει συνέχιση έργων που βρήκε έτοιμα και ώριμα, δεν μπορεί να διαχειριστεί στοιχειώδεις υποχρεώσεις της όπως είναι η λειτουργία της Πολεοδομίας και η απόθεση αδρανών υλικών, δεν διεκδικεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά σε ζητήματα όπως οι μόνιμες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το αίσθημα των πολιτών σε θέματα όπως η διαχείριση ελεύθερων χώρων όπως το Άλσος Γριμπόβου, που αρνείται να συνεργαστεί στοιχειωδώς με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τα συμφέροντα της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά υπολειτουργεί εν κρυπτώ από τους πολίτες, σε ένα χώρο μικρό και ακατάλληλο. Ο Δήμαρχος υποδέχεται και αποχαιρετά Υπουργούς του κόμματός του χωρίς να διεκδικεί και να κερδίζει τίποτα για τον Δήμο. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από προσωπικές σχέσεις και ισορροπίες, κάτι δηλαδή εντελώς απολίτικο. Η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι μια αποτυχημένη μικρογραφία της σημερινής -ομογάλακτης θυμίζω- κυβέρνησης: πρέπει λοιπόν και εδώ να αλλάξουμε για να μην βουλιάξουμε. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αυτοί που έχουν εκδηλώσει, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, την επιθυμία να είναι υποψήφιοι για το χρίσμα, θα είναι πολύ καλύτεροι δήμαρχοι από τον σημερινό και μπορούν να ηγηθούν μιας ελπιδοφόρας πορείας. Πρόκειται για στελέχη εγνωσμένης αξίας με διαδρομή προσφοράς. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να συστήσουμε μια πολύ καλύτερη δημοτική αρχή από αυτή που έχουμε σήμερα.



ΕΡ: Θα γίνουν δηλαδή συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων σε τοπικό επίπεδο;

ΑΠ: Το θέμα των Δημοτικών εκλογών δεν έχει ανοίξει ακόμη για το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί η διαδικασία με την οποία θα στηριχθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Δουλειά δική μας, όταν θα έρθει η ώρα, είναι να τηρήσουμε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα τότε αποφασιστούν από το ΠΑΣΟΚ. Έτσι μόνο θα πετύχουμε την αλλαγή που χρειάζεται η Ναύπακτος. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει την τήρηση των διαδικασιών που θα αποφασίσει, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας και στη Ναύπακτο. Είμαι δε βέβαιος ότι σε αυτό θα συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, γιατί ο στόχος μας είναι κοινός: να αλλάξει πορεία ο Δήμος Ναυπάκτου, για να ξεκολλήσει από την σημερινή γκρίζα κατάσταση και, να μπει σε μια άλλη πορεία.



ΕΡ: Η κατάσταση όμως που έχει δημιουργηθεί στο τοπικό ΠΑΣΟΚ στη Ναύπακτο, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο, από ότι μαθαίνουμε, και σε κεντρικό επίπεδο.

ΑΠ: Στο παρελθόν δημιουργήθηκαν πολλά τέτοια φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα, δεν ήταν μόνο η Ναύπακτος. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει την απαιτούμενη πολιτική δυναμική για να ξεπερνά τέτοια προβλήματα και να πετυχαίνει τους στόχους του, κεντρικούς και περιφερειακούς. Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στο ΠΑΣΟΚ, οπότε πλέον είναι σε θέση να κερδίζει τις σημαντικές μάχες που δίνει σε κάθε επίπεδο. Όπως λοιπόν το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε αντίστοιχα προβλήματα και πλέον εμφανίζεται ως μέρος της λύσης σε κυβερνητικό επίπεδο, έτσι είναι έτοιμο να συμβάλλει και στην αλλαγή που χρειάζεται η πόλη μας.



ΕΡ: Είστε δηλαδή αισιόδοξος ότι στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο και ο υποψήφιος θα είναι αποτέλεσμα κοινής απόφασης;

ΑΠ: Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά θα πάμε όλοι μαζί και, αυτά τα στελέχη που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν θα το κάνουν, γιατί ο στόχος είναι ένας για όλους: να αλλάξουμε την σημερινή αρνητική πορεία της πόλης μας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά θα δουλέψουμε όλοι ώστε να μην έχουμε ένα αποτέλεσμα σαν της προηγούμενης, δηλαδή μια δημοτική αρχή από «καραμπόλα», αλλά να έχουμε μια Δημοτική Αρχή που θα έχει εκλεγεί επειδή πείθει τους πολίτες, μια Δημοτική Αρχή που οι Ναυπάκτιοι θα εμπιστευθούν με θετική ψήφο, μια Δημοτική Αρχή αλλαγής πορείας.

21/6/09

Η τουριστική Ναύπακτος...


Αυτή η γελοιογραφία που είδα στο tvxs μου θύμισε τα "ιερά" και άλλα πούλμαν (της Athlius Tours?) που κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα την τάχα "τουριστική" πόλη μας.

Ο κάθε προορισμός έχει μοίρα αντίστοιχη με την ποιότητα αυτών που καθορίζουν την τύχη
του. Και δεν αναφέρομαι στους "κρατούντες" αγαπητέ συμπολίτη, για σένα μιλάω:)

Ναι, για εσένα που βλέπεις την γελοιογραφία και γελάς λέω.

9/6/09

Αποτέλεσμα ελπίδας και -κυρίως- σκέψης για το μέλλον

Οι ευρωεκλογές του 2009 σε λίγα χρόνια θα θεωρούνται ορόσημο για το πολιτικό μας σύστημα. Η περασμένη Κυριακή πιθανότατα θα καταγραφεί ως η μέρα που άλλαξε και επίσημα η σχέση των πολιτών με την πολιτική, οι πρώτες εκλογές της νέας Μεταπολίτευσης. Η άποψη αυτή, αν και μπορεί να ακούγεται βαρύγδουπη και να διατυπώνεται εν θερμώ, βασίζεται σε μερικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το εκλογικό αποτέλεσμα και όχι μόνο. Ας τα δούμε:
  • Το ΠΑΣΟΚ μετά από πολλά χρόνια κατέγραψε μια εκλογική νίκη, και μάλιστα ευρύτατη. Η διαφορά των 4,5 μονάδων καταδεικνύει ότι τον Παπανδρέου τον εμπιστεύεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε σχέση με την κυβέρνηση Καραμανλή. Πλέον είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, και πιθανότατα αυτοδύναμη. Αυτό από μόνο του σημαίνει αλλαγή.
  • Αν ο Καραμανλής αποφασίσει να παρατείνει την ζωή της κυβέρνησής του παρά την αντίθετη άποψη του Ελληνικού λαού, το μόνο που θα καταφέρει είναι να διευρύνει την δυσπιστία και αποστροφή των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Αν επιθυμεί να διαφυλάξει το δημοκρατικό μας σύστημα, ο Πρωθυπουργός πρέπει να προκηρύξει εκλογές άμεσα.
  • Οι πολίτες πλέον έχουν πάψει να είναι περιχαρακωμένοι σε κόμματα και σχηματισμούς. Έχει περάσει η εποχή πχ που το ΠΑΣΟΚ διέθετε ένα σταθερό πυρήνα της τάξης του 37%. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν συναισθηματικά και οπαδικά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ψηφίζουν και σωστά. Μπορεί με ευκολία να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, Οικολόγους, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ. Μπορεί να ψηφίσει εύκολα ΛΑΟΣ, Κυνηγούς Βεργή, ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Και, μπορεί πολύ εύκολα να μην ψηφίσει. Πλέον αν κάποιο κόμμα δεν πείθει τον ψηφοφόρο έστω και λίγο, δεν το ψηφίζει. Και αν δεν τον πείθει κανένα κόμμα, τότε πολύ απλά δεν ψηφίζει καθόλου.
  • Ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός εντός των ψηφοφόρων, αφού παρά την αντίδραση των πολιτών για την κατάσταση της πολιτικής, εξακολουθούν να εισπράττουν το 70% των ψήφων. Από την άλλη, η δυσαρέσκεια που εκφράζει -θεωρητικά- η αποχή πλήττει εξίσου μικρά και μεγάλα κόμματα. Τα μικρά κόμματα απέτυχαν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια που υπάρχει διάχυτη στην Ελληνική κοινωνία. Απέτυχαν στον ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας. Η διαμαρτυρία δεν πείθει από την στιγμή που δεν προτείνεται ταυτόχρονα και η αρμόζουσα λύση. Γι' αυτό βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται: διαμαρτύρεται, χωρίς να αποδέχεται την πρόσκληση διακυβέρνησης που του απευθύνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δηλαδή να προσπαθεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. Αντίθετα ο ΛΑΟΣ που χειρίζεται με λάθος μεν αλλά κατανοητό δε για πολλούς τρόπο το ζήτημα των μεταναστών, καταφέρνει να πείσει περισσότερους. Μαζί με την διαμαρτυρία του παρουσιάζεται και ως μέρος της λύσης, οπότε κάποιοι πείθονται.
Πέρα από τα συμπεράσματα, προκύπτουν και μερικές κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα.
  • Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της αποχής και της γενικότερης δυσαρέσκειας Ο πρώτος είναι ο αποκλεισμός. Να αποφασίσουμε δηλαδή ότι από την στιγμή που οι απέχοντες δεν απειλούν τα ποσοστά των κομμάτων, δεν ασχολούμαστε μαζί τους. Ο δεύτερος είναι η ουσιαστική και ειλικρινής προσέγγιση. Να αποφασίσουμε δηλαδή ότι αυτή η μερίδα πολιτών δεν είναι αδιάφορη, αλλά απλά αρνείται να μας ακούσει όσο δεν πάμε κοντά τους. Όποιος κάνει το δεύτερο πειστικά είναι και αυτός που θα επιβιώσει, ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει άμεσα ή όχι αυτούς τους πολίτες. Όποιος επιλέξει να τους αγνοήσει, θα υποστεί συρρίκνωση.
  • Ο πολίτης πια είναι δύσκολος: δεν πείθεται εύκολα, δεν πολώνεται, δεν ακολουθεί. Και ακούει δύσκολα. Πρέπει λοιπόν το σύγχρονο κόμμα να τον προσεγγίσει και να μιλήσει μαζί του. Η συμμετοχική δημοκρατία, η αμφίδρομη επικοινωνία και η ουσιαστική συζήτηση είναι πλέον αναγκαίες προϋποθέσεις όχι μόνο εκλογικής επικράτησης αλλά και επιβίωσης. Όποιο κόμμα παραμείνει στα μπαλκόνια σε λίγο καιρό θα είναι ανάμνηση. Όποιο κόμμα παραμείνει στην στείρα καταγγελία του δικομματισμού χωρίς να γίνεται μέρος της λύσης, σε λίγο καιρό θα βρίσκει την πόρτα του Κοινοβουλίου κλειστή.
Και μερικά τοπικά συμπεράσματα:
  • Το κιόσκι που στήθηκε στην πλατεία του Λιμανιού συνέβαλε θετικά. Λιτό και καλαίσθητο, έφερε το ΠΑΣΟΚ μέσα στον κόσμο χωρίς να κραυγάζει. Μέχρι τώρα το σκεπτικό ήταν ότι ο κόσμος πήγαινε στα κομματικά γραφεία και τα εκλογικά κέντρα, ένα σκεπτικό νεκρό. Με το κιόσκι έγινε το αντίθετο: πήγε το κόμμα στον κόσμο. Πέρα από την αισθητική και την προσέγγιση, υπάρχει και η σημαντικότατη οικονομική διάσταση το θέματος, αφού δεν υπάρχει το σημαντικότατο κόστος που συνεπάγεται ένα εκλογικό κέντρο. Πολύ ορθή αυτή η κεντρική επιλογή και πρέπει στο μέλλον να επαναληφθεί. Επιπλέον λείψανε τα "κομματικά" τραγούδια, τα άπειρα φυλλάδια, οι αφίσες και οι σημαίες, γεγονός που μάλλον συνάδει με την επιθυμία των πολιτών.
  • Για πρώτη φορά στη Ναύπακτο το ΠΑΣΟΚ καταγράφει εκλογική νίκη μετά από την εφαρμογή του "Καποδίστρια" σε "κεντρική" εκλογική διαδικασία. Το 2004 η διαφορά ήταν 15% υπέρ της ΝΔ, ενώ σήμερα το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά. Αν μη τι άλλο, η ανατροπή της τάξης των 16 μονάδων σε ένα παραδοσιακό ¨κάστρο" της ΝΔ είναι από μόνο του εντυπωσιακό και συνηγορεί στο γεγονός ότι οι πολίτες απαιτούν αλλαγή.
Απαιτείται λοιπόν όλοι, νικητές και ηττημένοι να σκεφτούν την επόμενη μέρα. Όποιο κόμμα καταλάβει τι έγινε και δεν πανηγυρίσει ασυγκράτητα, όποιος καταλάβει τι έγινε και δεν προσπαθήσει να εξαπατήσει το εκλογικό σώμα, θα έχει θέση στο μελλοντικό πολιτικό σύστημα. Όποιος κόμμα συνεχίσει με την μέχρι τώρα πρακτική του θα εξαφανιστεί. Αποτέλεσμα αλλαγής λοιπόν, αλλά κυρίως σκέψης για την επόμενη μέρα.

3/6/09

Ψήφος αλλαγής

Είναι δεδομένο ότι οι Ευρωεκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθούν σε κλίμα πλήρους απογοήτευσης. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, κάτω από το βάρος της καθημερινότητας, έχει χάσει την ελπίδα του. Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να νιώθουν αδύναμοι, να πιστεύουν ότι η ψήφος τους δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Η απογοήτευση αυτή είναι κατανοητή και πλήρως δικαιολογημένη. Όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει αν μείνουμε απαθείς, αν δεν απαιτήσουμε την αλλαγή πορείας της χώρας, στην κάλπη.

Ο πολίτης, παρά την απογοήτευσή του πρέπει να θυμηθεί ότι η ψήφος του είναι δύναμη. Την Κυριακή οι πολίτες πρέπει να ασκήσουν αυτή τους την δύναμη για να διατρανώσουν την επιθυμία τους για αλλαγή, για να τονίσουν ότι η χώρα αξίζει περισσότερα.

Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία καθώς και η αποχή, είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε πρωτοφανή και πολυδιάστατη κρίση. Κρίση κοινωνική, κρίση θεσμών, αξιών. Κρίση πολιτική, που κορυφώθηκε με το ξαφνικό κλείσιμο της Βουλής, με την παραγραφή όσων αδικημάτων πιθανόν να έπραξαν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Είναι ψήφος που συνεχίζει στον αδιέξοδο δρόμο της αδικίας και της ανισότητας που χαράζουν οι νεοσυντηρητικοί.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος που λέει ότι μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα. Ψήφος που κάνει νέα αρχή, που χαράσσει νέα πορεία. Ψήφος για να μπούμε στη λεωφόρο της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης, με οδηγό τις αρχές του σοσιαλισμού κόντρα στις αποτυχημένες επιταγές του νεοφιλελευθερισμού.

Υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να φωνάξουμε αυτή την επιθυμία, γιατί συμπαρατάσσονται και βολεύονται με την ανομία, με την ατιμωρησία, με την αδικία, με την κοινωνική ανισότητα. Γι' αυτά τα συμφέροντα ο μόνος φόβος είναι η αλλαγή κυβέρνησης, η επικράτηση δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Τίποτα άλλο δεν φοβούνται. Ξέρουν ότι δεν θα αλλάξει απλά το κυβερνητικό κόμμα, αλλά θα αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Αυτή την ανατροπή προσπαθούν να αποτρέψουν όσοι προπαγανδίζουν την αποχή, αφού με την αποχή αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για εμάς.

Το δίλημμα λοιπόν σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρο και, κρίσιμο. Ή υπογράφουμε με την ψήφο μας την ανάγκη να αλλάξουμε πορεία στη χώρα, ή συνεχίζουμε να παρακολουθούμε άπραγοι τη χώρα μας να βουλιάζει στην κρίση, στην ανομία, στην κοινωνική αδικία, στην ατιμωρησία. Η δύναμη είναι στα χέρια μας την Κυριακή, ας διατυπώσουμε την επιθυμία μας για αλλαγή.