27 januari 2013

Vinterfåglar inpå knuten - Sveriges Ornitologiska Förening

Fri bild, Gråspett, Foto Stefan Oscarsson/N  www.osqar.se

På somrarna när jag var liten åkte träskorna på och den stora tunga kikaren hängdes runt halsen så att den låg och dunsade långt nere på magen. I ena handen hade jag sedan den stora grönvita fågelboken. Med förmaningar om att inte tappa kikaren i backen gav jag mig iväg på fågelskådning ute på ön där sommarstugan låg - och fortfarande ligger. Vad spännande det var. Säkert röjde träskorna mig en och annan gång och fåglarna flög iväg.

Imorse var det lite annorlunda. Nybryggt te, polarbrödsmackor med kaviar, ved i spisen och så var det bara att kika ut genom köksfönstret från kökssoffan och börja räkna fåglarna kring fågelbordet. Varför nu detta?

Jo, för sjunde gången genomförs det årliga evenemanget ”Vinterfåglar Inpå Knuten” av Sveriges Ornitologiska Förening, SOF. Startskottet gick i fredags och håller på till måndag. Räkningen är till för att "öka kunskapen om fågelfaunan vintertid och för att på sikt kunna följa trender av ökningar och minskningar bland ett antal av våra övervintrande fågelarter". 

 Än är det inte för sent att vara med. Räkningen är förlängd så att skolor, förskolor och arbetsplatser också ska kunna vara med. Hur du räknar kan du läsa om här. SOF understryker att varje bidrag är viktigt och att du inte behöver vara ett proffs på fåglar samt att det viktiga är inte att hitta de ovanliga arterna utan att räkna de vanliga fågelarterna.

Hur gick det då med räkningen vid frukostbordet plus vid stickprovskontrollerna fram till skrivande stund? Jo, så här:

  • nötskrika, 2 st
  • talgoxe, 6 st
  • blåmes, 3 st
  • talltita, 4 st
  • gråsiska, 9 st
  • domherre, 3 st
  • gråspett, 1 st
  • grönfink, 20 st
  • större hackspett, 1 st
  • bergfink, 1 st
  • (lärka av okänd art, 2 st)
Om det fanns en kategori för den coolaste och tappraste fågeln skulle jag nominera blåmesen med endast ett ben. En liten rackare som har oanade kolibri-talanger, när det är dags att "byta ben" hängandes upp och ner.

Nu SKA jag så. Tjing!

26 januari 2013

Lördagsgodis i Vägrabatten 2012


I somras fanns det bl a sånt här lördagsgodis i Vägrabatten. Jag blir så glad av dessa underbara darlingar. Hoppas du blir det med!

Nu är det dags att elda i vedspisen och värma händerna på en tekopp. Sen hoppas jag att säcken med jord som legat i bilen och fryst ihop till en klump ska tina någon gång. För den där premiär-sådden jag pratade om blev liksom inte av. Snart kanske.

Ha en trevlig lördag!

25 januari 2013

Vad händer i Vägrabatten 2013?


28 juni 2012 - favvotulpanen 'Ronaldo'
2 juli



8 juli
8 juli


För 3,5 år sedan började Vägrabatten (väldans oglamoröst namn) att ta form längs med landsvägen efter att ett ormbo av ogräs, rosenbuske, rutten rönn och deformerad lärk tagits bort. I höstas blev den lite längre. Här kommer några tankar om hur rabatten till sommaren ska struktureras och hur växtvalet ska minimeras. Ja, och kompletteras.

I den äldre delen skulle jag vilja gräva upp och krympa på flocknävan som tagit över rätt rejält och istället plantera fler klippstånds och fler exemplar av hostan som redan finns där. Skulle också vilja plantera fler dagöga 'Summer nights'. Sen måste nog samlingen av sippor delas upp på något sätt. Skulle vilja ha en, eller möjligen två, sorter kvar. Skulle också vilja bredda rabatten åt lite olika håll.

De svarta kryssen på bilden är sånt som ska bort. Nejlikrot, mörkbladig smällspirea och stjärnflocka - bye bye. Här kommer sambon och lägger sig i. "Det här har vi inte diskuterat. Vem är det som har grävt egentligen?" Tur att glimten finns i hans ögon och att tonen är långt ifrån allvarlig. En minerad trädgårdsfröken är inte att leka med. =D

I den nyare delen har jag planterat ungefär samma perenner som i den på bilden. Det finns dock några hål som ska fyllas på med klippstånds, dagöga, kirgislök, kungsängsliljor och vitsippor.

Vägrabatten hoppas jag ska få kanter av något slag och så ett staket som bakgrund. Sambon hoppas på en gärdesgård. Mindre insyn vs mer insyn. Undrar vem som hoppas i onödan? Spänningen är olidlig.

Trevlig helg!

13 januari 2013

Reafynd!


Domherren har ju en näbb som inte är lika nätt och smidig som tex talgoxens. Hittills har vi bara haft fågelmatare med små hål, vilket gjort att de stackars domherrarna har suttit och väntat på marken på att det skulle ramla ner bättre begagnade frön. Orättvist och otryggt. Igår blev det ändring på det!

Tidigare i veckan hittade jag en fågelmatare i storlek XL på 30% rea. Den tar hela 5,5 liter frön och har en massa små trevliga hål med sittpinnar, vilket också gör att maten räcker längre och så slipper det bli bråk vid matbordet. I skrivande stund sitter tre domherrar och en fink av något slag på brickan och kalasar. Det värmer i pippihjärtat.

Någon fler än jag som ska så frön idag? Ha en trevlig söndagkväll!

12 januari 2013

Årets perennfröer i trädgården


En katt bland hermeliner


Shit, jag har riktigt hamnat i dramaträsket. Ute i trädgården står det redan en del växter med mörkrödsvarta inslag. Stockros, purpurapel, alunrot, klippstånds, smällspirea, dagöga, tulpan... Vet att det kan bli för mycket av det goda. Men vad göra när tokfingret klickar hem det tokögat ser?

Slingerstormhatt - klick. Fingerborgshatt 'Mystica' - klickklick. Clematis - klick. Röd solhatt ' Magnus' - klickklick. Alunrot 'Melting Fire' - klicketiklick. Clematis 'Korean Beauty' - klickklock.

Toknäsan fick också den vara med på ett hörn. Fastnade för månskensnepeta 'Zaskar Dragon' som ska ha en aromatisk doft. Bladverket ska vara ljusgrönt och höjden hela 90 cm. Skulle nepetan funka som häck eller behöver den klippas ner?

Snart är det dags för sådd. Kanske blir det av imorgon. Lääängtar.
Kram. 

6 januari 2013

Dumsnutar och månadsbildspremiär!




Innan det blir dags för årets perennfröer måste jag få visa vem eller vilka som dök upp och kalasade på rönnbären i morse. Tre stycken tallbitar som var alldeles orädda. Mycket trevligt.


När jag ändå är igång med annat så kommer här också den första månadsbilden som visas på denna blogg. Huset är den gamla sommarstugan med bakugn som har sett sina glansdagar för x antal år sedan.
Längs till vänster syns äppelträdet 'Mantet' som vi planterade förra hösten. Till höger syns gullstavens fröställningar och en inte allt för stor gulbarkig hägg. Där emellan under snön finns klippstånds, nävor, hostor, dagöga, stäppsalvia, vitsippor, kungsängsliljor och tulpaner mm.
Till höger om häggen syns ett par pinnar som sticker upp under snön. Där ligger en förlängning av den första rabatten. Tanken är att den ska innehålla samma växter som den äldre delen. På ett ungefär.

I höstas grävdes en stor vallgrav längs med sommarstugans vägg. Ärligt talat var jag glad över när den snöade över. Den var ingen kul syn. Jordhögar och sten kors och tvärs. Allt regnande gjorde det omöjligt att göra den rabatten klar.
I alla fall så kommer pioner, hosta, alunrot, vitsippor, stäppsalvia, tulpaner och en ros att få flytta in. Precis till höger om bron finns nu stockrosor och kirgislök.


Så här ligger sommarstugan i förhållande till huset vi bor i. Huset står med gaveln ner mot byvägen. Visst saknas det ett staket? Nu är premiären över för denna gång.

Kram.

5 januari 2013

Årets grönsaker i köksträdgården


Årets grönsaker blir på ett ungefär samma som ifjol. Fast den lilafärgade sockerärten 'Shiraz' ska få hänga med sockerärten 'Märta' från Impecta, som ska ha vackert ljusgula baljor. Förutom att 'Märta' är ett kulturarv så kommer nog de där sockerärterna att synas bra mot sitt bladverk för en latmask som jag.
Kommer nog också att odla 'Gigante Svizzero' i år igen. Trots att den gömmer sina bladverksgröna baljor.   

På salladsfronten blir det favorit i repris. Plocksalladen 'Red salad bowl' ska få ligga på tallriken tillsammans med miniplocksallaten 'Baby Leaf' och sallatmixen 'Bright and Spicy'.

Mixar, ja, det finns det fler av i min plåtlåda. I somras satte jag en eller om det var två ynka rader av moroten 'Carrot Rainbow Mixed'. De blev i princip begravda under zucchinin 'Nimba'. I år ska jag inte göra samma misstag. En annan mix som hjärtat klappar för är mangolden 'Bright Lights', som ifjol dock inte var någon hit. För mycket regn eller så hade jag helt enkelt för lite kräm i jorden. Året innan var de dock hur fina som helst, mätt i en nybörjares ögon. I år blir det ny jord och dynga.

I fjol odlade vi potatis och lök på en bråkdel av åkern nedanför huset. I år blir det nog inte av. Dels för att tiden inte riktigt räcker till och dels för att lagringsmöjligheterna inte är de bästa. Sambon drömmer fortfarande om en liten miniskog av solrosor. Så det kan bli det istället.  

Ser faktiskt att det bara är fyra frön kvar av 'Nimba'. Inte bra. Kan det hänga en beställning, som jag har glömt bort, i cyberspacen? Undrar om det inte kan finnas en och annan vit, chokladlilafärgad goluktande luktärt i den beställningen också. Bäst att kolla läget innan det är dags att presentera årets nya perennfröer.

Till nästa gång - ha det bäst!

4 januari 2013

Årets sommarblommor i köksträdgården


Nu har nästan alla fröer kommit. När jag satt och klickade hem sommarblommorna märkte jag hur det mesta gick i oliv- och limegrönt och lila. De där som stack ut i andra färger beslöt jag mig att bryskt radera från varukorgen.

Hade lyckan att få tag på praktsalvian 'Lighthouse Purple' från Impecta. Den ska få sällskap av pionvallmon 'Black Paeony' och 'Purple Paeony'. Har även klickat hem en mix av vallmo som heter 'Dawn Chorus' från Lilla fiskaregatans trädgårdsbutik. Lite romantisk gryning på påse.

Musselsyska och harört får stå för det gröna och sköna. Den aprikosa ringblomman 'Triangle Flashback' ska också få göra en come back.

Så får det bli. Grönt. Lila. Aprikost. Grönsakerna får jag presentera en annan dag.

Take care!