Το πορτοκάλι είναι ένα υπέροχο χειμερινό φρούτο το οποίο έχει ένα πολύ έντονο χρώμα το οποίο φτιάχνει την διάθεση, τονώνει και συντελεί στην ανάπτυξη και στην δημιουργικότητα! Άριστο αποτοξεινωτικό και συμβάλει στην διατήρηση του νεανικού δέρματος.
Λάδια
Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί μετά από μια σειρά πειραμάτων ότι ο χυμός και η φλούδα των εσπεριδοειδών μας προφυλάσσουν από λοιμώδεις αρρώστιες, εμποδίζουν και επουλώνουν γρήγορα τις παρενέργειες από τις ακτινοβολίες των κακοηθών όγκων.
Οι δραστικές ουσίες του πορτοκαλιού είναι το αιθέριο έλαιο, φλαβονοειδή, αρωματικό εκχύλισμα, λεμονένιο, ναριγκίνη, αουραντιαμαρίνη, βιταμίνη C, A, B, P, οργανικά άλατα, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο.
Τα πλεονεκτήματα του είναι παρόμοια με του λεμονιού αλλά είναι αρκετά πλούσιο σε βιταμίνη Β.
Κάνει καλό στον πονοκέφαλο, καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει την αϋπνία, είναι αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό κάνει καλό στα αρθριτικά, είναι αντιγριπικό λόγω της βιταμίνης C που περιέχει.
Vegan σαπούνι με πορτοκάλι για αποτοξίνωση και τόνωση
Το σαπούνι με πορτοκάλι είναι κατάλληλο για αποτοξίνωση και τόνωση του οργανισμού. Είναι υπέροχο στο μαλλί και στο δέρμα και είναι για κανονικά και προβληματικά δέρματα, γιατί το πορτοκάλι συμβάλει στην διατήρηση του νεανικού δέρματος. Συσφίγγει την χαλαρή επιδερμίδα, ευνοεί την εγκεφαλική λειτουργία και χαρίζει πνευματική διαύγεια.
Συνταγή
Λάδια
Καστορέλαιο 145 γρ
Βούτυρο κακάο 89 γρ
Λάδι καρύδας 1133 γρ
Πυρηνέλαιο 2271 γρ
Αλισίβα & χυμός
Χυμός πορτοκαλιού φρέσκος 1320 γρ
NaOH (καθαρό) 520 γρ
3 κουταλιές της σούπας αλάτι ψιλό
Πρόσθετα Βρώμη (σκόνη) 1,5 κούπα
Ξύσμα πορτοκαλιού 800 γρ
Διαδικασία
Αρχικά ετοιμάζουμε το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών που τέτοια εποχή είναι άφθονα στην αγορά! . Πρώτα παίρνουμε το ξύσμα και μετά τα στύβουμε (καλό είναι να μην χρησιμοποιήσουμε αποχυμωτή).
Τον χυμό τον βάζουμε στο ψυγείο να είναι λίγο κρύος. Και όταν θα τον αναμίξουμε με το NaOH, θα έχουμε έτοιμο κρύο νερό και πάγο σε μια λεκάνη. Το μπολ με τον χυμό θα το βυθίσουμε στη λεκάνη με το κρύο νερό και θα ρίχνουμε πολύ αργά το NaOH, ώστε να μην βράσει ο χυμός και χάσουμε πολύτιμα συστατικά του! Προσπαθούμε ο χυμός να μην ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Μετά από την ανάμιξη της αλισίβας και του χυμού μπορούμε να προσθέσουμε το αλάτι, ανακατεύοντας πολύ προσεχτικά και για αρκετή ώρα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει τελείως διαλυθεί. Το αλάτι κάνει πιο σκληρό το σαπούνι.
Ακολουθούμε την διαδικασία της κρύας μεθόδου, για να φτιάξουμε το σαπούνι. Πριν ξεκινήσουμε διαβάζουμε αυτό.