dimarts, 29 de gener del 2013

Sobre la retallada de places públiques de residència per gent gran a l'Alt Penedès

Fa pocs dies s'ha fet públic que la Generalitat de Catalunya té la intenció d'eliminar desenes de places públiques de residència per a gent gran a l'Alt Penedès. Al respecte adjunto el comunicat que Iniciativa per Catalunya Verds vam aprovar ahir al vespre:

"Davant el tancament la Residència Penedès i l’anunci que la Generalitat eliminarà entre 54 i 89 places de residència [1] a la nostra comarca des d’Iniciativa per Catalunya Verds volem manifestar:

1.- Que considerem inacceptable que el govern de CiU retalli places públiques de residència per persones grans a l’Alt Penedès quan el que caldria és augmentar-les.

2.- Que l’acció del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Vilafranca no es pot limitar només a demanar una solució pels usuaris i usuàries actuals sinó que també cal evitar que la nostra comarca perdi entre 54 i 89 places públiques de residència per persones grans.

3.- L’any 2009 Pere Regull va torpedinar el projecte de residència per a persones grans de l’antic INCAVI (que ja estava en licitació) per impulsar en aquell espai una “universitat” del vi que, dos milions d’euros gastats després, encara no té forma ni projecte acadèmic. Ara paguem les conseqüències d’aquella decisió desencertada.

4.- Cal un compromís de les institucions per mantenir a la nostra comarca un servei de places de residència per persones grans absolutament necessari que, alhora, suposa 56 llocs de treball directes [2] a l’Alt Penedès.

En aquest sentit emplacem a la Generalitat a replantejar-se la reducció de servei i a les institucions de la comarca a combatre amb fermesa aquesta nova retallada de drets socials."

[1] Segons la darrera informació disponible en el moment de fer el comunicat ja que els governs de CiU a nivell nacional, comarcal i local estan fent diverses compareixences a la premsa donant dades variables.

[2] Segons algunes fonts podrien ser fins i tot més llocs de treball comptant les diferents modalitats de contractació.

dimecres, 16 de gener del 2013

Sobre el pressupost municipal 2013



El 2012 a Vilafranca entre la proposta pressupostària de CiU i la que fèiem ICV-EUiA hi havia divergències fonamentals que superaven les nostres línies vermelles fent impossible cap acord: En concret el pressupost que el Govern Regull va aprovar llavors (i que Iniciativa vam votar en contra) debilitava en 750.000 € l’empresa municipal d’aigües (fet que nosaltres considerem un error greu ja que un servei essencial com el subministrament d'aigua mai s'hauria de posar en risc) i gastava 2.000.000 € en un projecte incert com la Universitat del vi (un any després la obra està feta, els diners gastats, però el projecte acadèmic és igual d’incert i es continua dubtant de la seva viabilitat econòmica).

Pel 2013 hem pogut comprovar que el govern aparca aquest tipus de propostes conflictives de gran impacte i per això hem recuperat la nostra habitual disposició i voluntat constructiva d’arribar a acords, amb les partides socials com a primera prioritat.

Com hem explicat aquesta setmana de forma pública a la premsa, veiem que hauria de ser possible un acord entorn aquests eixos:

1) Mantenir i actualitzar l’Acord Social de 2010, al que vam arribar aquell any els sis grups polítics de la Vila (CiU, PSC, CUP, PP, ERC i ICV-EUiA) per fer front a la crisi econòmica i social, garantint, en la mesura de les possibilitats d’un Ajuntament com el nostre, el funcionament d’àrees com serveis socials i educació (que són bàsiques per combatre l’exclusió i la desigualtat). Aquest és, sens dubte, el punt més important.

2) Continuar aplicant millores d’eficiència energètica i estalvi en edificis municipals, perquè són actuacions que l’Ajuntament amortitza en poc temps, i que a partir de llavors suposen un estalvi econòmic; perquè donen treball a empreses de la Vila i la comarca; i perquè són actuacions positives pel medi ambient.

3) Donar més força al programa de rehabilitació d’habitatges buïts perquè permet a l’ajuntament disposar d’habitatge social per a les famílies amb més necessitat (desnonaments, atur de llarga durada, etc); evitar que els barris es degradin per la presència continuada d’edificis en mal estat, i perquè les obres de rehabilitació donen treball a empreses de Vilafranca i la comarca.

4) Contractar amb empreses d’economia social les tasques de neteja de carrers, recollida de residus, etc, avançant cap a models de gestió sostenibles i responsables.

5) Anar completant les actuacions la llei de barris, amb les places i carrers de l’Espirall que estan pendents (Plaça Espirall, Plaça Abat Blanc); així com actuacions similars a Sant Julià (carrers Abat Copons, Pau Benach i Pere III) i el Centre (zona de la Plaça de l’Oli i la Vall del Castell), actuacions que, a més a més, van ser prioritzades per processos de participació ciutadana els anys 2009 i 2010 i que ja tenen dotació pressupostària; amb l’objectiu de recosir la ciutat i evitar la desigualtat entre barris alhora que creant ocupació i llocs de treball a nivell local. Així mateix l’Ajuntament començaria a recuperar la credibilitat perduda en matèria de participació ciutadana.

6) Actuacions pendents del Pla de mobilitat: algunes de les quals, es podrien també tirar endavant durant el 2013 en cas que es rebin subvencions específiques de la Generalitat, com sembla que podria ser el cas dels carrils bici .

[imatges i audio: Penedès TV]

dimecres, 2 de gener del 2013

Alternatives



En tertúlies recents hem debatut sobre les formes d’exercici del dret a decidir; sobre quines mesures programàtiques s’haurien d’adoptar amb més urgència per combatre l’empobriment de la població, l’ofec de l’economia productiva i la retallada de drets socials i laborals; i sobre quina seria la fórmula de confluència de les forces polítiques i socials que volem aquest canvi.

Per aquest primer dilluns de l’any, ens plantegem un tema de tertúlia no tan immediat però que apareix de forma recurrent cada vegada que entrem a debatre a fons qualsevol dels anteriors: Quines alternatives més eficients, sostenibles i democràtiques hi poden haver al model econòmic i productiu actual?

Perquè la humanitat va consumint els recursos naturals a un ritme molt superior a la capacitat de regeneració que té el nostre planeta, i és evident que el model actual compromet el futur per als nostres fills i no proporciona tampoc una bona qualitat de vida en el moment actual sinó que més aviat estem anant enrere a causa d’una molt mal sistema de distribució de la riquesa i els esforços...

En què consisteixen, per exemple, propostes com la Décroissance (decreixement) o el New Green Deal (nou acord social i verd)?

De tot això en volem parlar a la tertúlia de proper dilluns 7 de gener. Com sempre, oberta a la participació de tothom!