Adjunto a continuació l'entrevista que m'han fet aquesta setmana al 7Dies:
En quins aspectes centrareu la vostra campanya electoral de cara a les municipals?
La nostra prioritat és combatre la crisi econòmica en la mesura de les possibilitats d’un Ajuntament com el nostre. Cal potenciar la modernització ecològica, l’economia social i la formació a tots els nivells; i donar suport a les persones que més ho necessiten garantint les partides de serveis socials.
Com resumiu el paper que heu tingut a l’Ajuntament en aquesta legislatura?
Estem fent una oposició constructiva i participativa, fent propostes en positiu per millorar Vilafranca, buscant el diàleg i el debat previ. Amb el govern de Marcel Esteve vam aprovar uns pressupostos, que incorporava propostes d’ICV-EUiA de tan abast com el projecte per la construcció d’una nova residència per a gent gran a l’antic INCAVI (que lamentablement ha quedat congelat amb la moció de censura), el reforç dels serveis socials (que desprès s’ha consolidat) o la instal•lació de la mini-deixalleria , entre d’altres. En relació amb el govern de Pere Regull, tot i estar en descord sobre la política d’inversions, vam fer possible l’aprovació de les mesures socials del pressupost.
Quines són les necessitats més urgents?
Mantenir uns bons serveis socials i un bon sistema educatiu, evitant situacions de desigualtat, aconseguir el segon ambulatori i millorar el transport públic amb Barcelona i Tarragona, en especial pel que fa als trens de rodalies i a l’estació de regionals. A nivell urbanístic, no desaprofitar la Llei de barris, resoldre el cobriment de la via del tren i actuar en punts concrets per evitar la degradació de l’espai públic.
Com poden contribuir les polítiques mediambientals a pal•liar els efectes de la crisi?
Doncs afavorint un canvi de model productiu i impulsant una economia arrelada al territori i amb responsabilitat social i ambiental: Hem de transformar la nostra manera de produir, modernitzant l’aparell industrial però també canviant la nostra manera de viure i de consumir, per exemple amb un comerç de proximitat.
Creieu que d’alguna manera les polítiques socials estan en perill?
Sí, hi un risc de retrocessos perquè en els últims anys la ideologia neoliberal ha aconseguit guanyar pes a Europa i també a l’Estat Espanyol. Per exemple propostes com la d’endarrerir l’edat de jubilació tot i haver-hi un atur juvenil del 40% corren el risc de fer-se realitat si no hi ha una reacció ciutadana. Durant 10 anys a l’Estat s’han eliminat i baixat impostos a la gent amb més recursos i ara, amb la crisi, aquests diners són necessaris per garantir l’Estat del benestar.
Com estan funcionant a Vilafranca?
De moment les polítiques socials competència de l’Ajuntament en línies generals s’han mantingut però això ha estat d’una banda gràcies a l’actitud responsable dels diferents grups que hem condicionat el pressupost i, d’altra banda, a les importants aportacions econòmiques del Govern de la Generalitat que, tot i algun endarreriment en el pagament, s’han vingut efectuant.
ICV va votar en contra de la moció de censura ja que el canvi de govern podia paralitzar els projectes municipals engegats. Ara ERC, també afirma el mateix. Com valoreu l'actual govern de CiU?
Nosaltres no vam recolzar la moció de censura perquè a darrere no hi vèiem una majoria alternativa sòlida, ni a nivell aritmètic, ni a nivell programàtic. De fet abans de votar-la ja admetien que no tenien cap acord per aprovar un pressupost. Fins al moment el Govern de CiU s’ha limitat a ser un govern de gestió. En els moments de crisi com la que estem patint caldria una actitud més activa.
El govern centra el capítol d'inversions de la proposta de pressupost en construir un equipament a sobre de la plaça Dr. Bonet sense que aquesta proposta s'hagi consultat a les comissions de la llei de barris i sense consens polític. Com valoreu aquesta proposta? I el pressupost en el seu conjunt?
Considerem que amb la Llei de Barris i, en especial amb el centre cívic, el govern ha anat tard. Han volgut aplaçar tant la decisió que al final començàvem a tenir el risc de perdre la subvenció de la Generalitat. Quan s’han decidit a actuar pràcticament no podien prendre una altra decisió. Creiem que haurien d’haver explicat la seva proposta amb més temps però ara l’important és que es pugui fer el Centre Cívic.
Regull ha afirmat que veu més adequat l'espai de l'INCAVI per situar la segona Biblioteca de l'Espirall. Aquesta decisió va en sentit contrari a la vostra proposta i la d'altres grups i veïns. Condicionareu aquesta actuació en el nou pressupost?
Quan el 2007 vam proposar fer una residència assistida al terreny de l’antic INCAVI no ho vam fer perquè sí. La piràmide d’edat ens diu que cada vegada en tindrem més necessitat i aquell és el terreny d’equipaments més gran que hi ha al centre de Vilafranca. I una residència és important que sigui cèntrica perquè així les persones residents no perden el contacte amb la Vila i poden rebre més sovint visites d’amics i familiars, en molts casos persones també d’edat avançada i que no tenen cotxe. De cara al pressupost aquesta segueix sent la nostra proposta principal.
Afectaran a nivell municipal els resultats que obtingueu a la Generalitat?
A les municipals la gent coneix als candidats, ens pot aturar pel carrer, preguntar-nos. El resultat de les eleccions nacionals pot indicar alguna tendència però al final són eleccions diferents.
Què ha fet ICV al Tripartit per la comarca?
L’acció de govern és compartida per les tres formacions, encara que ara alguns vulguin amagar-ho. A l’Alt Penedès s’ha avançat molt, un exemple: el 70% de les escoles de la comarca han estat millorades i una desena, sobre 27 municipis, són de nova construcció. Era una mancança clara i ha estat prioritat pels tres grups. Igual que els ajuts per a la instal•lació d’ascensors a la comarca; les noves deixalleries, les depuradores o les comissaries de Vilafranca i Sant Sadurní no són només avenços de les àrees d’Iniciativa Verds - Esquerra Unida sinó de tot el Govern d’esquerres.
Quin és el vostre concepte d’una Vilafranca amb futur?
Una Vilafranca on tots els homes i dones puguin desenvolupar el seu projecte de vida de forma autònoma, amb igualtat d’oportunitats, qualitat de vida i amb vinculació a un entorn natural saludable. I una Vilafranca solidària, que vetlla pel medi ambient i posa el seu granet de sorra en la preservació del planeta.
Quins resultats n’espereu de les eleccions municipals, i al Parlament?
Tenim com a objectiu millorar els resultats i créixer, cosa que ens permetria ser més efectius en la nostra tasca, especialment a l’àmbit municipal de Vilafranca.
Estarieu disposats a entrar en algun pacte?
Sempre que ens ha estat possible hem arribat a pactes pressupostaris tan amb el govern del PSC com amb el govern de CiU. Treballem amb una actitud constructiva i participativa però sempre sobre una base programàtica. No descartem doncs pactes puntuals o sostinguts.
Creieu que és compatible ser alcalde i diputat?
A nivell legal és compatible però cal tenir en compte que a hores d’ara ja costa fixar algunes reunions i que el govern sovint es queixa de manca de temps.
dijous, 25 de novembre del 2010
dimarts, 23 de novembre del 2010
Ahir debat a La Fornal, demà acte a Sant Sadurní
Us deixo la nota de premsa en relació al debat d'ahir a l'associació cultural La Fornal i el Cartell de l'acte de demà a Sant Sadurní d'Anoia. Us hi esperem!
El debat s’ha organitzat en 3 en tres blocs: En primer lloc Crisi econòmica i mesures per la seva superació; en segon lloc Sentència del Tribunal Constitucional i noves vies per a l’autodeterminació; i finalment Immigració: propostes en estrangeria i el repte de la multiculturalitat. Hi participaven ICV-EUiA, ERC, R.CAT i DDB.
En relació al primer bloc per part d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida (ICV-EUiA) el regidor Bernat Villarroya ha destacat que “cal generar ocupació útil i de futur i propiciar un canvi de model productiu cap una economia arrelada al territori i amb responsablitat social i ambiental”. Villarroya ha explicat les principals línies del pla d’ocupació verd i ha defensat una fiscalitat “justa i progressiva”, evitant que el major esforç recaigui sobre les classes mitges i treballadores i fent que els que més tenen contribueixin adequadament i es lluiti contra el frau fiscal de les gran fortunes.
Pel que fa al segon bloc Villarroya ha mostrat el rebuig a la sentència contra l’Estatut i ha indicat que “Catalunya serà el que la ciutadania vulgui sempre i quan mantinguem la unitat com a poble” i en aquest sentit ha defensat que “l’opció federal és la que més ens cohesiona en aquest moment” i ha deixat la porta oberta al dret a decidir en cas que no hi hagi resposta a la via federal.
Finalment en relació al tercer bloc Villarroya ha destacat que “Catalunya és un sol poble” i ha defensat la igualtat de drets i deures de les persones migrants, una igualtat d’oportunitats que “ha de passar també per la plena ciutadania exemplificada amb el dret a vot” i amb l’objectiu d’assolir una convivència en la diversitat en un espai compartit de valors democràtics, respecte als Drets Humans, a la igualtat i al pluralisme.
El debat s’ha organitzat en 3 en tres blocs: En primer lloc Crisi econòmica i mesures per la seva superació; en segon lloc Sentència del Tribunal Constitucional i noves vies per a l’autodeterminació; i finalment Immigració: propostes en estrangeria i el repte de la multiculturalitat. Hi participaven ICV-EUiA, ERC, R.CAT i DDB.
En relació al primer bloc per part d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida (ICV-EUiA) el regidor Bernat Villarroya ha destacat que “cal generar ocupació útil i de futur i propiciar un canvi de model productiu cap una economia arrelada al territori i amb responsablitat social i ambiental”. Villarroya ha explicat les principals línies del pla d’ocupació verd i ha defensat una fiscalitat “justa i progressiva”, evitant que el major esforç recaigui sobre les classes mitges i treballadores i fent que els que més tenen contribueixin adequadament i es lluiti contra el frau fiscal de les gran fortunes.
Pel que fa al segon bloc Villarroya ha mostrat el rebuig a la sentència contra l’Estatut i ha indicat que “Catalunya serà el que la ciutadania vulgui sempre i quan mantinguem la unitat com a poble” i en aquest sentit ha defensat que “l’opció federal és la que més ens cohesiona en aquest moment” i ha deixat la porta oberta al dret a decidir en cas que no hi hagi resposta a la via federal.
Finalment en relació al tercer bloc Villarroya ha destacat que “Catalunya és un sol poble” i ha defensat la igualtat de drets i deures de les persones migrants, una igualtat d’oportunitats que “ha de passar també per la plena ciutadania exemplificada amb el dret a vot” i amb l’objectiu d’assolir una convivència en la diversitat en un espai compartit de valors democràtics, respecte als Drets Humans, a la igualtat i al pluralisme.
dissabte, 20 de novembre del 2010
dimecres, 17 de novembre del 2010
Punts de contacte
Aquests dies estan sent d'intensa activitat. El soroll mediàtic és elevat pel que la gent d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida a l'Alt Penedès intentem reforçar el contacte directe amb la ciutadania amb actes informatius i debats.
De moment hem assistit als debats organitzats per Empelt (Guardiola de Font-rubí) i pel Col·lectiu Fem Pinya (Vilafranca) i per l'IES Eugeni d'Ors (Vilafranca) i hem estat presents a diversos mercats presentant la nova publicació El Full del Penedès, amb balanç de govern i propostes de futur en clau penedesenca.
Avui tenim l'acte central a nivell de comarca amb el Salvador Milà (dades a la imatge). Més enllà de les rodes de premsa informatives, els propers dies tenim previstes les següents activitats de contacte personal amb la ciutadania:
Dissabte 20 de novembre
Al matí punt informatiu al mercat de Vilafranca del Penedès
Diumenge 21 de novembre
Al matí punt informatiu al mercat de Santa Margarida i Els Monjos
Dilluns 22 de novembre
Al matí punt infomratiu al mercat de Gelida
A les 20:00 h participació de Bernat Villarroya
al debat organitzat per l’associació cultural La Fornal
a la seu de l'entitat, al C. Sant Julià de Vilafranca
Dimarts 23 de novembre
Punt informatiu al mercat de Sant Pere de Riudebitlles
Dimecres 24 de novembre
A les 19:30 h al casal d’entitats de Sant Sadurní d’Anoia (C. Marc Mir)
Acte amb Llorenç Artigas, candidat de l'Entesa (formació municipalista coaligada amb ICV i representada a Sant Sadurní per AMI)
dimecres, 10 de novembre del 2010
dilluns, 1 de novembre del 2010
Intensitat plenària (2): els problemes amb el cobriment de la via i el pas de l'AVE
L’alcalde va convocar un ple extraordinari per tractar la negociació amb el Ministerio de Fomento per solucionar els problemes actuals de sorolls i vibracions relacionats amb el cobriment parcial de la via i el pas de l’AVE per Vilafranca; problema que s’arrossega des de fa més de dos anys.
Adjunto a continuació la meva intervenció en el Ple:
"Bona tarda a tothom,
L’alcalde ha convocat aquest ple, segons consta a l’ordre del dia, per tractar una proposta d’acords relatius a la posició de l’Ajuntament de Vilafranca en la negociació amb l’ADIF per solucionar els problemes actuals relacionats amb el pas de l’AVE per la Vila.
Nosaltres, des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida, en aquest assumpte hem estat i estarem al costat de l’alcalde perquè a l’altre costat hi tenim una institució com el Ministerio de Fomento molt poderosa en comparació amb l’Ajuntament de Vilafranca i no ens podem permetre no anar a la una. Vam recolzar la decisió del Sr. Marcel Esteve de no pagar les obres fins que es solucionessin els problemes i hem anat de manifestació quan el Sr. Pere Regull ens ho ha demanat.
Aquesta actitud de fer pinya i front comú també és la que ens heu vingut demanant des de col•lectius d’afectats i les associacions de veïns i és la que des d’Iniciativa tenim i pensem mantenir sempre que l’alcalde que hi hagi, sigui qui sigui, mostri un compromís i determinació per remoure els obstacles. Fins i tot en aquells casos que nosaltres aplicaríem un altre estil o ho faríem d’una altra manera. Perquè sinó amb el Ministerio no en sortirem. Perquè els problemes, les tanques que barren el pas, la brutícia, els sorolls o les vibracions estan aquí a Vilafranca no pas al despatx del ministre.
El problema persisteix des de fa ja més de dos anys. Nosaltres exposarem el nostre punt de vista i farem algunes propostes de mètode de treball. I escoltarem quina es la proposta final de l’alcalde i per poc que pugem mirarem de recolzar-la.
Mireu, en més de dos anys, encara no tenim acotat el problema. Cal determinar tècnicament i d’una vegada per totes quines són les medicions definitives i determinar quina és la causa de les vibracions. Això en dos anys encara no ho tenim. No podem passar més temps sense tenir-ho.
A partir d’aquí hem de saber quina és la solució tècnica perquè s’acabi el problema i també hem de saber quant val, quants diners costa aquesta solució tècnica.
I sabent què s’ha de fer per arreglar-ho i quant val arreglar-ho llavors s’ha d’establir diàleg institucional i buscar acords polítics amb el Ministeri per resoldre el problema.
Nosaltres des d’Iniciativa per Catalunya Verds hem presentant esmenes als pressupostos de l’Estat perquè s’obri una partida econòmica. Ja ho vam fer l’any passat i no en vam sortir, però aquest any ho tornem a posar sobre la taula.
Les negociacions de molts diners sempre són difícils. Però mentrestant hi ha algunes coses senzilles per les que es podria començar: Netejar els laterals, sobretot al Passeig Rafael Soler i a l’Avinguda Europa; intentar negociar algunes velocitats de pas dels trens a certes hores; mirar d’obrir algunes connexions sobre la llosa, encara que siguin provisionals com la del carrer Germanor. Per exemple el pas a Tossa de Mar cap a l’escola Dolors Piera; o davant del carrer Papiol amb l’Avinguda de Barcelona.
Aquesta és la línia de treball que proposem: anar a la una veïns i tots els grups de l’Ajuntament, acotar el problema i saber quant val arreglar-lo i fet això negociar i buscar els diners per solucionar-ho, si no pot ser tot de cop, doncs començant pel que sigui més urgent. I començar per resoldre aquestes coses més senzilles.
Ara bé, com que l’alcaldia la té Convergència i Unió i no pas nosaltres hem de dir que la línia d’actuació que esculli l’alcalde comptarà amb el nostre suport, sigui per negociar o per empendre les accions judicials o de mobilització que consideri oportunes.
Moltes gràcies.”
Desprès de les intervencions dels grups i del Sr. Martínez representant el col·lectiu afectat l'alcalde Pere Regull (CiU) va proposar donar a l'ADIF del Ministeri de Foment un termini de tres mesos abans d'empendre accions judicials. Tots sis grups municipals (PSC, CiU, CUP, PP, ERC i ICV-EUiA) hi vam votar a favor, aprovant-se per unanimitat.
Adjunto a continuació la meva intervenció en el Ple:
"Bona tarda a tothom,
L’alcalde ha convocat aquest ple, segons consta a l’ordre del dia, per tractar una proposta d’acords relatius a la posició de l’Ajuntament de Vilafranca en la negociació amb l’ADIF per solucionar els problemes actuals relacionats amb el pas de l’AVE per la Vila.
Nosaltres, des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida, en aquest assumpte hem estat i estarem al costat de l’alcalde perquè a l’altre costat hi tenim una institució com el Ministerio de Fomento molt poderosa en comparació amb l’Ajuntament de Vilafranca i no ens podem permetre no anar a la una. Vam recolzar la decisió del Sr. Marcel Esteve de no pagar les obres fins que es solucionessin els problemes i hem anat de manifestació quan el Sr. Pere Regull ens ho ha demanat.
Aquesta actitud de fer pinya i front comú també és la que ens heu vingut demanant des de col•lectius d’afectats i les associacions de veïns i és la que des d’Iniciativa tenim i pensem mantenir sempre que l’alcalde que hi hagi, sigui qui sigui, mostri un compromís i determinació per remoure els obstacles. Fins i tot en aquells casos que nosaltres aplicaríem un altre estil o ho faríem d’una altra manera. Perquè sinó amb el Ministerio no en sortirem. Perquè els problemes, les tanques que barren el pas, la brutícia, els sorolls o les vibracions estan aquí a Vilafranca no pas al despatx del ministre.
El problema persisteix des de fa ja més de dos anys. Nosaltres exposarem el nostre punt de vista i farem algunes propostes de mètode de treball. I escoltarem quina es la proposta final de l’alcalde i per poc que pugem mirarem de recolzar-la.
Mireu, en més de dos anys, encara no tenim acotat el problema. Cal determinar tècnicament i d’una vegada per totes quines són les medicions definitives i determinar quina és la causa de les vibracions. Això en dos anys encara no ho tenim. No podem passar més temps sense tenir-ho.
A partir d’aquí hem de saber quina és la solució tècnica perquè s’acabi el problema i també hem de saber quant val, quants diners costa aquesta solució tècnica.
I sabent què s’ha de fer per arreglar-ho i quant val arreglar-ho llavors s’ha d’establir diàleg institucional i buscar acords polítics amb el Ministeri per resoldre el problema.
Nosaltres des d’Iniciativa per Catalunya Verds hem presentant esmenes als pressupostos de l’Estat perquè s’obri una partida econòmica. Ja ho vam fer l’any passat i no en vam sortir, però aquest any ho tornem a posar sobre la taula.
Les negociacions de molts diners sempre són difícils. Però mentrestant hi ha algunes coses senzilles per les que es podria començar: Netejar els laterals, sobretot al Passeig Rafael Soler i a l’Avinguda Europa; intentar negociar algunes velocitats de pas dels trens a certes hores; mirar d’obrir algunes connexions sobre la llosa, encara que siguin provisionals com la del carrer Germanor. Per exemple el pas a Tossa de Mar cap a l’escola Dolors Piera; o davant del carrer Papiol amb l’Avinguda de Barcelona.
Aquesta és la línia de treball que proposem: anar a la una veïns i tots els grups de l’Ajuntament, acotar el problema i saber quant val arreglar-lo i fet això negociar i buscar els diners per solucionar-ho, si no pot ser tot de cop, doncs començant pel que sigui més urgent. I començar per resoldre aquestes coses més senzilles.
Ara bé, com que l’alcaldia la té Convergència i Unió i no pas nosaltres hem de dir que la línia d’actuació que esculli l’alcalde comptarà amb el nostre suport, sigui per negociar o per empendre les accions judicials o de mobilització que consideri oportunes.
Moltes gràcies.”
Desprès de les intervencions dels grups i del Sr. Martínez representant el col·lectiu afectat l'alcalde Pere Regull (CiU) va proposar donar a l'ADIF del Ministeri de Foment un termini de tres mesos abans d'empendre accions judicials. Tots sis grups municipals (PSC, CiU, CUP, PP, ERC i ICV-EUiA) hi vam votar a favor, aprovant-se per unanimitat.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)