El pla anunciat ahir pel president del govern de l'Estat, Sr. José Luís Rodríguez Zapatero em temo que comportarà greus conseqüències que duraran temps i aniran molt més enllà de les mesures inicialment anunciades.
Reprodueixo a continuació la intervenció que va fer ahir al Congrés el diputat d'Iniciativa per Catalunya Verds Joan Herrera que, una vegada més, l'encerta de ple. Aquí la teniu:
“Gracias, presidente [1],
Señor presidente del Gobierno, dicen que la política en el siglo XXI es el arte de decir exactamente lo que no se va a hacer. Hoy tenemos un titular: no se tocan los pilares del Estado del bienestar, no se tocan las pensiones. La realidad es que se congelan las pensiones, se tocan los derechos de los dependientes y pagan los más débiles. Sí, señor presidente, los más débiles. Usted ha hablado de un reparto equitativo del ajuste, y equitativo no es, señor presidente, las cosas como son. Toca a trabajadores, a asalariados, a pensionistas, a dependientes, pero no toca una fiscalidad más justa, no toca una reforma del sistema financiero, no toca a los causantes de la crisis, no suprime los chiringuitos financieros que permiten tributar a las grandes fortunas al 1 por ciento, y eso no es propio de un gobierno que dice cumplir con sus compromisos y es absolutamente insólito en un gobierno que se proclama de izquierdas. Ustedes plantean el esfuerzo de los de siempre y proponen un ajuste, pero un ajuste duro también hacia los de siempre. Veníamos a escuchar cómo proponían reformas estructurales en todos los sectores. Venimos de una época en la que nos decían que hacía falta reformar la lógica de los mercados, y lo que ha pasado es que los mercados han acabado reformando el Estado, han acabado reformando las políticas y han acabado reformándoles incluso a ustedes.
Señor presidente, no le voy a pedir que reconozca sus errores del pasado -aún me acuerdo de cómo no hace tanto tiempo usted presumía de reducciones fiscales por valor de 30.000 millones de euros, exactamente el doble de lo que ustedes van a ajustar ahora; reformas fiscales que la Fundación de Cajas de Ahorro acreditó que beneficiaron a las rentas más altas-, pero sí le voy a decir que aunque hoy no se trata de quedarse de brazos cruzados, no, tampoco se trata de ir en la senda del ajuste duro que usted nos plantea. Hoy tiene un camino por el que podría transitar, el de una fiscalidad justa, progresiva y verde. ¿Por qué no recupera el impuesto del patrimonio sobre las grandes fortunas en vez de suprimir 1.200 millones de euros, como va a hacer, en materia de dependencia? ¿Por qué no hace una reforma fiscal justa? ¿Por qué no emprende una reforma fiscal verde que, bajo el principio de quien contamina paga, sirva para recaudar y para modernizar nuestra economía?
Pero eso no, eso no se puede tocar, quizá porque pondría nerviosos a los mercados o simplemente porque quizá su Gobierno no se atreve. ¿Por qué usted no plantea una reforma del sector financiero en vez de aplaudir lo que le aconseja el gobernador del Banco de España? Ese gobernador que tiene el descaro de, día sí día también, hablar de reforma laboral y que no es capaz de definir una propuesta de un sector financiero que hoy niega el crédito. Pero eso no, los grandes bancos acumulan beneficios pero usted no plantea la reforma del sector financiero que garantice que el crédito llegue a las familias y a las empresas. ¿Por qué no plantea hoy una reforma del sector energético que permita adelantarnos a la próxima crisis, la del peak oil, la crisis energética, una reforma que permita hacer una apuesta en primer lugar por el ahorro y la eficiencia y después por las renovables y que modifique la Ley del Sector Eléctrico? Claro, nos lamentamos día sí y día también del déficit tarifario, pero la realidad es que no recalculamos el déficit tarifario y no cambiamos esa Ley del Sector Eléctrico, donde privatizamos los modelos pero donde mantuvimos los monopolios. ¿Por qué no afronta también una política industrial activa? ¿O por qué no entra en la política de gastos superfluos?
Hoy ha anunciado una reducción de 600 millones de euros en la ayuda oficial al desarrollo. Podría haber hecho otra cosa cuando ayer su amigo Obama le llamaba, podía haberle anunciado que retira las tropas de Afganistán. ¿O es que es mejor mantener las tropas en Afganistán que reducir en 600 millones de euros la ayuda oficial al desarrollo?
Mire, lo que está haciendo y lo que está proponiendo es insólito, y es insólito por parte de un gobierno de izquierdas. Ustedes nos dijeron que sí, que teníamos que reformar los sectores financieros, y lo que han hecho es que los sectores financieros marquen al dictado las políticas que ustedes tienen que hacer. En el Financial Times hace pocos días un grupo de economistas le decían al conjunto de la sociedad que no teníamos que ir a una política de ajuste duro en poco tiempo porque eso podía poner en duda no ya el Estado del bienestar, sino la recuperación económica. No lo dice un diputado de Iniciativa o Izquierda Unida, no, se lo dicen economistas que entienden que la política que usted quiere aplicar pone en jaque el Estado del bienestar y pone en jaque la recuperación económica, pasando quizá de la recesión a la depresión. ¿Es eso responsable? No, señor presidente, eso es profundamente irresponsable y denota una profunda insensibilidad como gobernante que usted dice ser de izquierdas y progresista. Hoy necesitamos liderazgo en Europa, ese liderazgo que ustedes no han tenido, un liderazgo que diga que necesitamos un gobierno económico, con finanzas europeas, con una gobernanza económica, pero no una política de ajuste hacia Grecia que supondrá que los griegos tendrán por muchos años un escenario en el que no van a crecer, un escenario de ajustes duros, durísimos, con una Europa que presta al 5 por ciento cuando los bancos lo hacen al 1 por ciento. Esa no es la Europa que quiero, yo quiero Europa, pero quiero una Europa distinta y lo que lamento es que usted no está liderando desde la Presidencia española esa otra Europa que muchos europeos y que muchos ciudadanos queremos.
El problema de fondo -voy acabando, señor presidente-es precisamente la actitud que ustedes están teniendo. El Fondo Monetario Internacional exige una propuesta de ajuste, reducir el déficit. ¿Y qué hacen ustedes? Reducir el gasto sin una política fiscal distinta, sin nuevas exigencias y sin reformas estructurales del sector financiero. Si uno hace una drástica reducción del déficit puede comprometer el futuro, así que reducción del déficit, sí, drástica, no; si no, España no estaría en condiciones de crecer este año. Esta no es mi frase, señor presidente, esta es su frase hace apenas unas semanas. Una drástica a reducción del déficit supondrá que España no esté en condiciones de crecer este año. Asumo sus máximas en este caso, pero las máximas de hace una semana, no las de hoy, señor presidente, y lo que le digo es que la propuesta de ajuste de caballo que nos propone es un ajuste precisamente duro, durísimo, que van a pagar los más débiles. Le anuncio ya que nosotros vamos a ser propositivos si cambian de senda, pero por este camino no les vamos a acompañar. No solo no les vamos a acompañar, sino que van a tener nuestra oposición, si usted quiere, modesta, pero una oposición contundente y una oposición que se va a producir en esta Cámara y que se va a producir, creo, también en la calle.
Porque no es que no sea justo; no es decente decir que el ajuste es equitativo y que no se les toque nada a los bancos, que no se les toque nada a las rentas altas y que se toque a pensionistas, asalariados y trabajadores. Sobre todo, el arte de la política tiene que dejar de consistir en decir una cosa para hacer exactamente lo contrario. Nosotros por ahí no vamos a pasar.
Muchas gracias.”
dijous, 13 de maig del 2010
dimarts, 11 de maig del 2010
Des del Penedès, per l’opció tramvia
Amb motiu de la consulta ciutadana sobre el futur de l’Avinguda Diagonal alguns sectors (La Vanguardia, el RACC, la majoria de tertulians...) fa dies que han endegat una campanya mediàtica per crear una ‘matriu d’opinió’ contrària al tramvia i favorable a l’opció C: la dels cotxes per la gent del Baix Llobregat i el Penedès que hagi d’entrar a diari a la capital del país, i la del fum i les partícules en suspensió per als de Barcelona. Per als del Penedès se’ns hi afegeix també el greuge del peatge de Martorell.
Amb un servei de tren de Rodalies Renfe que encara tardarà a recuperar-se de la marginació perpetrada per Álvarez-Cascos i Magadalena Álvarez; l’autobús interurbà és, cada vegada més, un mitjà de transport públic clau per a Vilafranca i el Penedès. Ja és, per exemple, la connexió diària entre el nostre jovent universitari i el principal campus del país, el de la UB i la UPC a la Diagonal.
Un mitjà que resultarà molt més reforçat i optimitzat si es realitzen dues actuacions: La construcció del carril BUS-VAO a la B23 entre Molins de Rei i la Diagonal (actuació prevista en diversos plans i que s’ha anunciat que s’abordarà properament) i la connexió del tramvia, entre Francesc Macià i Plaça de les Glòries (opció A i B) ja que l’ús intermodal dels autobusos interurbans del Penedès i, sobretot (pel gran volum de persones afectades) del Baix Llobregat amb aquesta connexió de tramvia reduirà els temps d’accés (i de retorn) al centre de la capital.
I això al seu torn crearà una tendència creixent d’ús del transport públic que reduirà força l’ús del vehicle privat i que resultarà beneficiosa per tothom: menys embussos, menys temps de trajecte, més freqüències de pas (que els nous usuaris i usuàries faran viables), menys contaminació, menys soroll, menys malbaratament d’energia, menys emissions de canvi climàtic...
En aquest sentit exposat ja es van manifestar clarament tots els grups municipals de Vilafranca del Penedès (PSC, CiU, CUP, PP, ERC i ICV-EUiA) en la moció aprovada el passat mes de setembre.
Contra aquesta argumentació s’alcen (alguns legítimament per convicció, d’altres semblaria que per interès i benefici dels accionistes d’ACESA a costa dels penedesencs) un seguit de tòpics que des de l’associació Promoció del Transport Púbic (PTP) s’encarreguen d’aclarir amb dades contrastades en aquest decàleg que us recomano.
Els i les que esteu empadronats a Barcelona podeu votar i obtenir més informació del procés aquí. Sens dubte, una bona experiència de participació ciutadana!
Finalment, un apunt crític: encara que hagi estat consensuat pel govern i l’oposició de Barcelona, no estaria de més que a la propera consulta es millori el sistema de vot electrònic per evitar el frau, i sobretot que s’adoptin mesures perquè el sistema no es pengi com sembla que va passar el primer dia de votació.
[imatge: demostràció pràctica del grau d'ocupació de la Diagonal per cada mitjà de transport realitzada recentment per la PTP]
Amb un servei de tren de Rodalies Renfe que encara tardarà a recuperar-se de la marginació perpetrada per Álvarez-Cascos i Magadalena Álvarez; l’autobús interurbà és, cada vegada més, un mitjà de transport públic clau per a Vilafranca i el Penedès. Ja és, per exemple, la connexió diària entre el nostre jovent universitari i el principal campus del país, el de la UB i la UPC a la Diagonal.
Un mitjà que resultarà molt més reforçat i optimitzat si es realitzen dues actuacions: La construcció del carril BUS-VAO a la B23 entre Molins de Rei i la Diagonal (actuació prevista en diversos plans i que s’ha anunciat que s’abordarà properament) i la connexió del tramvia, entre Francesc Macià i Plaça de les Glòries (opció A i B) ja que l’ús intermodal dels autobusos interurbans del Penedès i, sobretot (pel gran volum de persones afectades) del Baix Llobregat amb aquesta connexió de tramvia reduirà els temps d’accés (i de retorn) al centre de la capital.
I això al seu torn crearà una tendència creixent d’ús del transport públic que reduirà força l’ús del vehicle privat i que resultarà beneficiosa per tothom: menys embussos, menys temps de trajecte, més freqüències de pas (que els nous usuaris i usuàries faran viables), menys contaminació, menys soroll, menys malbaratament d’energia, menys emissions de canvi climàtic...
En aquest sentit exposat ja es van manifestar clarament tots els grups municipals de Vilafranca del Penedès (PSC, CiU, CUP, PP, ERC i ICV-EUiA) en la moció aprovada el passat mes de setembre.
Contra aquesta argumentació s’alcen (alguns legítimament per convicció, d’altres semblaria que per interès i benefici dels accionistes d’ACESA a costa dels penedesencs) un seguit de tòpics que des de l’associació Promoció del Transport Púbic (PTP) s’encarreguen d’aclarir amb dades contrastades en aquest decàleg que us recomano.
Els i les que esteu empadronats a Barcelona podeu votar i obtenir més informació del procés aquí. Sens dubte, una bona experiència de participació ciutadana!
Finalment, un apunt crític: encara que hagi estat consensuat pel govern i l’oposició de Barcelona, no estaria de més que a la propera consulta es millori el sistema de vot electrònic per evitar el frau, i sobretot que s’adoptin mesures perquè el sistema no es pengi com sembla que va passar el primer dia de votació.
[imatge: demostràció pràctica del grau d'ocupació de la Diagonal per cada mitjà de transport realitzada recentment per la PTP]
diumenge, 2 de maig del 2010
I la participació ciutadana en el Consell de Medi Ambient?
[adjunto els precs i les preguntes que ICV-EUiA vam fer en el darrer ple municipal]
1.- No convocatòria del Consell de Medi Ambient. Manca de presentació dels plans resultants de la revisió de l’auditoria ambiental. Incompliment de la moció ‘Vilafranca lliure de bosses de plàstic’.
En el pressupost de l’any 2008 es va incloure, a proposta d’Iniciativa, una revisió de l’auditoria ambiental i l’Agenda 21 de Vilafranca, a causa de la necessitat de disposar d’una estratègia ambiental actualitzada, amb les actuacions i projectes necessaris per fer de Vilafranca una vila més sostenible i respectuosa amb el medi.
Finalment desprès d’haver-lo reclamat en diverses ocasions, el mes passat se’ns va lliurar una còpia del Pla d’Acció Ambiental i del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible fruït d’aquesta revisió. Uns plans on es plantegen estratègies a seguir durant els pròxims anys, i en els que és indispensable la participació ciutadana de tots els implicats per tal de difondre’ls, debatre’ls i consensuar-los entre tota la societat.
El Consell de Medi Ambient, un dels òrgans de participació ciutadana més importants de l’Ajuntament, es va reunir per última vegada el juliol de 2009 i, de moment, vostès no l’han tornat a convocar. El Consell s’havia plantejat com a òrgan participatiu per a debatre, entre d’altres, projectes com el Pla d’Acció Ambiental. Fins i tot es va crear una subcomissió per treballar concretament aquest tema, que no s’ha convocat mai.
1) Està previst que, després de 8 mesos es torni a convocar el Consell de Medi Ambient?
2) Està ha previst un procés de comunicació i participació ciutadana del Pla d’Acció Ambiental abans de portar-lo a aprovació?
3) En el mateix sentit, tampoc han convocat la subcomissió per aplicar la moció per una “Vilafranca lliure de bosses de plàstic el 2010”, i ja portem quatre mesos de l’any acordat com a límit pel ple municipal. Està previst donar-li continuïtat?
2.- Prec perquè es garanteixi la correcta instal•lació i funcionament d’una antena de telefonia mòbil
Les antenes de telefonia són necessàries per fer possibles les comunicacions en l’era digital i l’Ordenança Municipal de 28 de maig de 2002 en regula les llicències d’acord amb les previsions legals, garantint que, en principi, tot sigui correcte.
Ara bé, arran de les queixes veïnals s’ha constat que l’antena del Carrer de la Granada està en funcionament tot i que encara no té llicència. A instàncies del nostre grup s'ha obert l'expedient de control amb llicència. Demanaríem que s’acceleri la tramitació d’aquest expedient per tal que els veïns i veïnes puguin tenir la certesa que tot està correcte o, en cas que hi hagués algun problema, s'adoptin les mesures correctores que corresponguin. Gràcies.
3.- Problemes amb el servei interurbà de Monbús – Hispano Igualadina
Fa gairebé dos mesos, en el ple del mes de març, vam fer un prec perquè es fessin gestions amb la Direcció de Transports de la Generalitat i amb l’empresa Monbús – Hispano Igualadina per recuperar el servei d’autobus de les 8.20 del matí cap a Barcelona, que ha estat eliminat unilateralment per l’empresa. Voldríem saber si s’han fet aquestes gestions i, en cas afirmatiu, quina ha estat la resposta. Gràcies.
4.- (prec conjunt amb el grup de la CUP) Subvencions i activitat de la regidoria de gent gran
Voldríem saber quins són els criteris que utilitza la regidoria de gent gran per atorgar ajuts a entitats i, si fos possible, demanaríem disposar d’un llistat on constin els imports, el concepte i l’entitat beneficiària dels ajuts, subvencions i convenis atorgats per aquesta regidoria en l’últim any; així com també de les activitats no ordinàries que hagi organitzat la regidoria (balls, sortides, teatre, etc). Gràcies.
Bernat Villarroya i Garcia
Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA
Vilafranca del Penedès, 27 d’abril de 2010
1.- No convocatòria del Consell de Medi Ambient. Manca de presentació dels plans resultants de la revisió de l’auditoria ambiental. Incompliment de la moció ‘Vilafranca lliure de bosses de plàstic’.
En el pressupost de l’any 2008 es va incloure, a proposta d’Iniciativa, una revisió de l’auditoria ambiental i l’Agenda 21 de Vilafranca, a causa de la necessitat de disposar d’una estratègia ambiental actualitzada, amb les actuacions i projectes necessaris per fer de Vilafranca una vila més sostenible i respectuosa amb el medi.
Finalment desprès d’haver-lo reclamat en diverses ocasions, el mes passat se’ns va lliurar una còpia del Pla d’Acció Ambiental i del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible fruït d’aquesta revisió. Uns plans on es plantegen estratègies a seguir durant els pròxims anys, i en els que és indispensable la participació ciutadana de tots els implicats per tal de difondre’ls, debatre’ls i consensuar-los entre tota la societat.
El Consell de Medi Ambient, un dels òrgans de participació ciutadana més importants de l’Ajuntament, es va reunir per última vegada el juliol de 2009 i, de moment, vostès no l’han tornat a convocar. El Consell s’havia plantejat com a òrgan participatiu per a debatre, entre d’altres, projectes com el Pla d’Acció Ambiental. Fins i tot es va crear una subcomissió per treballar concretament aquest tema, que no s’ha convocat mai.
1) Està previst que, després de 8 mesos es torni a convocar el Consell de Medi Ambient?
2) Està ha previst un procés de comunicació i participació ciutadana del Pla d’Acció Ambiental abans de portar-lo a aprovació?
3) En el mateix sentit, tampoc han convocat la subcomissió per aplicar la moció per una “Vilafranca lliure de bosses de plàstic el 2010”, i ja portem quatre mesos de l’any acordat com a límit pel ple municipal. Està previst donar-li continuïtat?
2.- Prec perquè es garanteixi la correcta instal•lació i funcionament d’una antena de telefonia mòbil
Les antenes de telefonia són necessàries per fer possibles les comunicacions en l’era digital i l’Ordenança Municipal de 28 de maig de 2002 en regula les llicències d’acord amb les previsions legals, garantint que, en principi, tot sigui correcte.
Ara bé, arran de les queixes veïnals s’ha constat que l’antena del Carrer de la Granada està en funcionament tot i que encara no té llicència. A instàncies del nostre grup s'ha obert l'expedient de control amb llicència. Demanaríem que s’acceleri la tramitació d’aquest expedient per tal que els veïns i veïnes puguin tenir la certesa que tot està correcte o, en cas que hi hagués algun problema, s'adoptin les mesures correctores que corresponguin. Gràcies.
3.- Problemes amb el servei interurbà de Monbús – Hispano Igualadina
Fa gairebé dos mesos, en el ple del mes de març, vam fer un prec perquè es fessin gestions amb la Direcció de Transports de la Generalitat i amb l’empresa Monbús – Hispano Igualadina per recuperar el servei d’autobus de les 8.20 del matí cap a Barcelona, que ha estat eliminat unilateralment per l’empresa. Voldríem saber si s’han fet aquestes gestions i, en cas afirmatiu, quina ha estat la resposta. Gràcies.
4.- (prec conjunt amb el grup de la CUP) Subvencions i activitat de la regidoria de gent gran
Voldríem saber quins són els criteris que utilitza la regidoria de gent gran per atorgar ajuts a entitats i, si fos possible, demanaríem disposar d’un llistat on constin els imports, el concepte i l’entitat beneficiària dels ajuts, subvencions i convenis atorgats per aquesta regidoria en l’últim any; així com també de les activitats no ordinàries que hagi organitzat la regidoria (balls, sortides, teatre, etc). Gràcies.
Bernat Villarroya i Garcia
Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA
Vilafranca del Penedès, 27 d’abril de 2010
Subscriure's a:
Missatges (Atom)