2021. augusztus 18., szerda

Tökéletesség

Pólófonal - búzaszem minta - tárolók horgolása 

Láttam pár nagyon szép, mutatós, horgolt "dobozt", tartót fényképeken. Utánanéztem, és rátaláltam a pólófonalra, ugyanis ebből készültek a holmik. Rusztikus szemek, vastag, karakteres fonalból, kör, négyzetes, ovális téglalap alakú tartó-formák. 

Kerestem külföldi videókat, ahonnan megtanultam a búzaszemes horgolásnak nevezett technikát. Hatalmas horgolótűvel dolgoztak a lányok, gyötörték a fonalat és az ujjaikat. :-D Gondoltam, egy sor és elfárad a kezük, elfárad bizony az egész karjuk ebben a nagy munkában.

Természetesen vettem egy nagy tekercs ilyen fonalat (Gombolyda fonalbolt - YarnArt Maccheroni pólófonal), a hozzátartozó 9-es méretű (az otthoni készletemben nekem eddig a 6,5-ös tű volt a legnagyobb, szóval ez egy igazi gigaméret!) horgolótűt, természetesen a japán Tulip minőségűt. Reméltem, hogy ezzel majd könnyebb lesz dolgoznom.

Több videót is végignéztem, a legjobbnak a Crochet with Julia nevű felhasználó oktatói tetszettek ebből a kategóriából (jól magyaráz, igaz angol nyelven, de lassan mutat meg minden lépést) - pl. horgoljunk kört Perfect circle without seam vagyis, tökéletes kör, láthatatlan sorzárással (wehhe, szabadfordításban)

Vásárláskor még csak szépséges színei fogtak meg a pólófonalnak, aztán a sokadik tekercs vásárlása után jöttem rá, hogy bizony nézzem már azt is, hogy hány cm széles a fonal, mert ennek alapján kell hozzá választani a horgolótűt is. Rékustól kaptam azóta egy 12-es méretű, gigagiga-t. :-D Ezzel horgoltam meg egy cicabújót.

A tökéletes kezdés

Ezzel a próbával indult - a máig töretlen szeretetem - ez iránt a technika iránt. A sokadik -ceruzatartó, játéktartó, projekt tároló- darab horgolásán vagyok túl. De tervbe van véve még több elkészítése. Meglátni és megszeretni a fonalat ugyanolyan könnyű, mint meghorgolni: haladós, két este alatt meg van egy 30 cm átmérőjű, és 10 cm magas falú tartó. :-D

A cicapihenő, benne egy vendéglakóval itt még :-D

YarnArt - Maccheroni, és Tulip horgolótű 6,5

Négyzetes tároló:

Ez a darab már szalagfonalból (Gombolyda fonalbolt - YarnArt Ribbon fonal) és 6,5-ös Tulip horgolótűvel készült, és a rajzolási-festési holmijaimat tárolom egyenlőre benne. Végre vettem egy tekercset ebből a fonalfajtából is kipróbálásni, és kellemesek a tapasztalataim vele: nem szükséges birkózni a fonallal, annak ellenére sem, hogy különleges az alakja: mert bizony lapos. :-) Pillekönnyű a súlya, kellemes vele dolgozni. Viszont: elkövettem azt a butaságot, -hogy szokás szerint- a fonal belseje felől, tehát belülről kezdtem el a horgolást. Grrrr, tekeredett össze-vissza a fonal, nem győztem visszatekerni szinte soronként a sok csavarodást. Szóval kívülről kell megkezdeni ezt a fonalat, nem a tekercs belsejéből kikotorni a fonalvéget.

A kész darab pillekönnyű súlyú, és ezért szerintem nyári táskának is megfelelő a fonal. Láttam, hogy kapható lurex-es csillogásban is, szóval elegáns kistáskát-borítéktáskát is lehet belőle horgolni. Meg Lizusnak bölcsistáskát. :-DD

YarnArt - Ribbon, és Tulip horgolótű 6,5