diumenge, 25 de gener del 2009

Amanida d'espinacs amb cansalada i parmesà



Vaig trobar aquesta recepta al blog food & cook i em va agradar per la seva senzillesa i perquè és una manera de menjar espinacs, sense pensar que som cabretes. Em recorda a la famosa Caesar salad, que no falta mai als restaurants americans...es podria fer també amb trossets de pollastre a la planxa...

Ingredients:

- un manat d'espinacs
- taquets de cansalada fumada
- parmesà ratllat
- oli
. vinagre de Mòdena

Preparació:

Netegem bé els espinacs amb aigua, els assequem i tallem la tija. Els col·loquem a un bol per amanides, els salem i amanim amb oli i vinagre. Afegim el parmesà ratllat i ho remenem bé. Ja es pot servir en bols individuals i a sobre hi repartim la cansalada passada per la paella amb molt poc oli.

La repetirem ben aviat.

Espaguetis carbonara



És una de les salses més comuns a les cartes dels restaurants "italians" o pizzeries, i tot i això no és fàcil trobar-ne una de bona, ja que s'acostuma a abusar de la crema de llet, de manera que la pasta acaba nedant al plat. Aquesta va quedar gustosíssima!

Ingredients per a 4 persones:

- 400 gr d'espaguetis
- 100 gr de cansalada no fumada
- crema de llet
- un ou per persona més un
- parmesà
- oli
- sal i pebre

Preparació:

Daurar la cansalada a la paella amb un fil d'oli, salar lleugerament i afegir una cullerada de caldo per deglassar. Afegim una cullerada grossa de crema de llet i deixem que redueixi.

Posem a un plat fons o un bol els rovells, que salpebrem, i una cullerada gran de crema de llet, i ho reservem fins al moment de servir.

Bullir els espaguetis amb abundant aigua amb sal, escorre'ls i abocar-los a la paella amb la salsa. Barrejar i afegir abundant parmesà ratllat (4 bons grapats). Seguim barrejant, afegim dos trossets de mantega, els ous i la nata reservats, i seguim remenant. Finalment esporvoregem una mica de pebre.

dimecres, 21 de gener del 2009

Flam de formatge i llet condensada



És un flam que vaig fer ja fa força dies i ens va agradar molt. Vaig treure la recepta del blog larsvontrier, on sempre descobreixo receptes, sobretot de postres, impressionants.

Ja s'avisa al blog, però no hi vaig parar prou atenció...les bombolles surten de batre els ous, així que barregeu amb compte i us quedarà tan bé com a ell.

Ingredients:

- 250 gr de formatge fresc per untar (tipus Philadelphia, una terrina)
- 5 ous grans
- 370 gr de llet condensada (un pot)
- 2 parts de llet del pot anterior (uns 600 ml)
- 10 ml d'extracte de vainilla (opcional)
pel caramel
- 100 gr de sucre
- 30 ml d'aigua
- unes gotes de suc de llimona

Preparació:

Preparar el caramel posant el sucre, l'aigua i el suc de llimona a una paella a alta temperatura, fins que l'aigua s'evapori i el sucre agafi un to torradet. L'aboquem al motlle que haguem triat.

Escalfar el forn a temperatura baixa, 140-150ºC, preparant un bany Maria. Deixem que el formatge perdi fredor i l'anem barrejant delicadament amb una espàtula. Afegim els ous un a un, afegint el següent quan l'anterior s'hagi incorporat totalment, i després la llet condensada. Incorporar la llet i l'extracte de vainilla, barrejant suaument fins que no quedin grumolls. A tenir en compte que si es bat en excés, apareixen bombolles.

Aboquem la barreja al motlle caramelitzat i l'enfornem al bany Maria a foc baix fins que qualli (una hora o algo més aprox.). Treure'l del forn, deixar-lo refredar i deixar-lo a la nevera tota la nit.

Amanida de calamars i espàrrecs verds



L'últim HEMC dedicat a la matança em va agafar una mica desprevinguda i se'm va passar el mes volant. Aquest HEMC dedicat als calamars no fallo i participo amb aquesta senzilla i fresca recepta amb un toc de menta!


Ingredients per a 4 persones:

- 500 gr d'espàrrecs verds frescos
- 300 gr de calamars nets
- 80 ml d'oli d'oliva
- 1 llimona
- menta fresca i sal

Preparació:

Tallar la menta a tires i posar-la a un bol amb l'oli. Rentar els espàrrecs, treure la part més blanca de l'extrem i coure'ls al vapor durant 10 minuts (o al microones un parell de minuts).

Coure també al vapor els calamars, tallats a anelles o sencers si són molt petitets, durant un parell de minuts.

Emulsionar l'oli amb la menta, el suc de llimona i una mica de sal. Servir els espàrrrecs i els calamars amanits amb l'emulsió.

Evidentment també es poden fer els espàrrecs i els calamars a la planxa...

Jo aquell dia m'havia quedat incomprensiblement sense oli d'oliva i hi vaig posar oli de girasol...i la veritat, no es pot comparar...

diumenge, 18 de gener del 2009

Suc de poma, llimona i lima



M'acabo de beure aquest suc i havent llegit l'explicació que en fa el llibre "100 zumos para cuidar tu salud", m'adono que el tema és seriós, diu:...para conseguir una depuración máxima, beber este potente zumo con el estómago vacío... (l'han catalogat com a suc desintoxicant).

i també diu:...las manzanas son desintoxicantes en buena medida porque contienen pectina, un tipo de fibra soluble que ayuda a eliminar el colesterol, las toxinas y los metales pesados del organismo a través del hígado y los riñones. El ácido cítrico del limón y la lima ayuda también a eliminar los residuos del organismo. El limón estimula los jugos gástricos y tiene un ligero efecto laxante...

Doncs això és el que em deu estar passant ;) i entenc que deu ser bo...

Ingredients per a 2 gots:

- 4 pomes Golden
- 1 llimona
- 2 limes
- aigua (opcional)

Preparació:

Tallar les pomes a quarts, pelar-les si es vol (sinó, rentar-les molt bé), i treure'n el cor. Pelar la llimona i les limes i tallar-les.

Passar els trossos de les fruites per la liquadora alternant el tipus de fruita. Remenar i beure de seguida.

Es pot afegir una raig d'aigua per diluir una miqueta la intensitat del gust del suc, que no és àcid com es podria pensar, sinó ben dolcet i...desintoxicant ;)

Recomanat!!!

Espaguetis a la putanesca



Tinc un munt de receptes pendents de penjar, així que vaig a posar fill a l'agulla. No cal que us digui d'on he tret aquesta recepta ;) que és un clàssic de la cuina italiana. Es tracta d'una salsa improvitzada que preparaven les dones amb les quatre coses que els quedaven per casa...i, sí, el nom de la salsa té a veure amb la professió d'aquestes dones.

Ingredients per a 3 o 4 persones:

- 1/2 ceba picada
- 2 o 3 grans d'all picats
- 1 bitxo
- 1 llauna de tonyina (uns 50 gr)
- un grapat d'olives negres sense òs
- 1/2 kg de tomàquet natural o de pot o salsa de tomàquet
- 1/2 gotet de vi blanc
- julivert
- espaguetis

Preparació:

Daurem la ceba a una paella amb un raig d'oli i després afegim l'all, el bitxo trencat i la tonyina esmicolada. Afegim el vi blanc i quan hagi evaporat una mica, hi posem el tomàquet (si és natural sense la pell ni les llavors). Salar.

No necessita una cocció massa llarga, la salsa es fa en uns 15 minuts en total. Mentrestant, bullir la pasta i quan estigui al dente, escorre-la i abocar-la sobre la salsa a la paella amb una miqueta d'aigua de la cocció. Ho barregem bé i repartim el julivert picat. En aquest cas no posem parmesà. Servir.

I bon profit!!!

dimecres, 14 de gener del 2009

Dinar de Reis


Aquest any ens hem repartit els plats de l'àpat del dia de Reis, i jo m'he ocupat de fer els entrants. El primer estava molt clar, el Dry Martini sòlid (aquesta vegada amb l'oliva dins!), ja que a les celebracions familiars, el Martini és un clàssic i aquesta formula és molt original!
També vaig fer les famoses piruletes de formatge, que també vaig veure al cullerot festuc, i tot i que la segona fornada va quedar millor que la primera, van agradar força. Finalment, vaig fer una safata amb dos tipus de montaditos, el principal el vaig treure del blog d'en Manel cuinar és generós, Ens els vem acabar tots, és clar, sent els entrants i amb la gana que portàvem, ho vaig tenir fàcil!!!

Piruletes de formatge



Ingredients (unes 6 unitats):

- 100 gr de formatge emmental ratllat
- espaguetis
- pipes pelades

Preparació:

Partir els espaguetis per la meitat.
Fer una bola amb el formatge ratllat i clavar un espagueti perquè faci de bastonet i cobrir amb més fotmatge.
Posar en una safata amb paper sulfurat i coure al forn uns 20-30 minuts a 150º fins que e formatge quedi sec.
Agafar un got i posar-hi pipes pelades i clavar les piruletes.

Montadito de formatge fresc de cabra, tomàquet sec i anxova


Ingredients:

- 1 paquet de torradetes per aperitiu
- 1 terrina de formatge fresc de cabra
- 100 gr de tomàquets secs
- oli d'oliva
- orenga
- 1 potet d'anxoves

Preparació:

Posar els tomàquets secs a un recipient amb aigua calenta durant una mitja hora. Escorre'ls i posar-los a un cassó coberts amb oli d'oliva, on afegirem també un grapat d'orenga o altres herbes aromàtiques seques. Confitar a foc molt baix de manera que no arribin a fregir-se els tomàquets durant uns 15 minuts.

Per muntar el canapé, col·locar una làmina de formatge sobre cada torrradeta. Posar un tros de tomàquet al damunt i finalment una anxova. Afegir una culleradeta de l'oli amb el que s'han confitat els tomàquets sobre cada montadito.

Trobo que és una combinació molt encertada que segur que tornaré a fer en altres ocasions, us ho recomano!!


L'altre tipus de montadito era simplement una torradeta amb brandada de bacallà i olivada. De fet, seria més una mossegada que un montadito!


Després van venir els plats forts:


La Maria Rosa va preparar de primer dos pastissos finíssims, acompanyats de mayonesa!

Pastís de cranc


Pastís de verdures



Els segons van venir de la mà de l'Alícia amb un espectacular llom embolcallat amb cansalada i pasta de full...


... i de la Maria Rosa amb una bossa de carn farcida, boníssim!!!



I de les postres se'n va encarregar l'Eli...si si, en plural! Un flam de coco...jeje, ben carregadet de coco, com ha de ser...


... i una tarta santiago, especialitat de la casa ;)


I després...partideta de futbolin ;)

dilluns, 12 de gener del 2009

Batut de cítrics per celebrar el post 200!!!



I amb aquest suc arribem a la recepta nº 200!!! No podia ser d'una altra manera, amb un dels meus sucs, i amb kiwi!!! No us pensaríeu que després de tanta tartaleta, croquetes, turrons, els canelons de Sant Esteve, etc, etc, etc, no m'hauria fet un batut fresquet i vitamínic dels meus. Desgraciadament, no m'ha servit per evitar l'encostipat que porto a sobre...però segurament, sense batut, hauria estat pitjor ;)


Gràcies a tots per compartir una estoneta al kiwi...mirant fotos, agafant idees, deixant suggerències, crítiques, felicitacions, preguntes, salutacions...dedicant-li una part del vostre temps.

Ingredients per a un got:

- 1 taronja
- 1/2 llimona
- 1 kiwi maduret
- aigua

Preparació:

Pelar la fruita, repelant bé la pell blanca de la taronja i la llimona. Tallar-la a trossets i posar-la a la batedora elèctrica amb un bon raig d'aigua. Batre durant un parell de minuts fins que quedi un batut fi, sense trossets.

Es pot afegir sucre o mel al gust. També es poden afegir glassons, depenent del vostre estat físic i l'època de l'any. D'aquesta manera es menja tant el suc com la fibra...segurament els més petits preferiran un suc fet amb la liquadora o l'expremedor, on no queden les llavors del kiwi, però així també és molt bo i s'aprofita millor la fruita. Afegir suc és important doncs perquè no quedi espès com una papilla! Animeu-vos a fer sucs, és una bona manera de menjar fruita!!!

diumenge, 11 de gener del 2009

Cullereta d'escopinyes amb taronja



I la darrera recepta del sopar de la nit de Nadal van aquestes escopinyes tan refrescants que ens va mostrar l'Eva al seu blog El cullerot festuc. Evidentment, del que va sobrar i vaig servir en un platet a part, no en va quedar ni el suc!

Ingredients:

- 1 llauna d'escopinyes
- taronja
- llimona
- pebre
- oli d'oliva
Preparació:

Fer una vinagreta amb el suc de les escopinyes, l'oli i el pebre.

Tallar a pèl els grills de la taronja.

Presentar unes quantes escopinyes, amb la taronja i una mica de vinagreta. Decorar amb pell de llimona.

Pastís de formatge amb pebrots de colors



El pastís de formatge dolç m'agrada molt, per tant, aquest pastís salat amb pebrots tenia molts punts per ser un èxit i, a més a més, el podia adaptar al motlle d'arbre de Nadal que em van regalar al subscriure'm a la revista Descobrir Cuina. Per cert, és recepta sabor... (del Caprabo).

Ingredients per a 6 persones:

- 1 pebrot vermell
- 2 pebrots verds
- 170 gr de formatge de cabra fresc
- 150 gr de formatge fresc per untar
- 80 gr de formatge parmesà
- 5 ous
- 2 cullerades de llavors de sèsam
- 1 cullerada de mantega
- 100 ml de nata líquida
- unes fulles de canonges o ruca
- sal i pebre

Preparació:

Preescalfar el forn a 220ºC. Col·locar els pebrots en una plata refractària i rostir-los al forn durant 20 minuts. Treure'ls i abaixar la temperatura del forn a 170ºC. Pelar els pebrots i treure'n les llavors.

Barrejar els formatges amb els ous, la nata líquida, salpebrar-ho i triturar-ho.

Untar un motlle amb mantega i abocar-hi la barreja. Afegir-hi els pebrots tallats a tires i fornejar-ho una hora a 170ºC. Deixar-ho refredar a la nevera dues hores i desmotllar-ho.

Decorar amb el sèsam (jo me'n vaig oblidar) i les fulles de canonges. Ja que aquest any no hem comprat arbre de Nadal, vem decorar el nostre arbret de formatge amb unes tomaquets cherry i unes pinyetes.

Mini-quiches de tomaquets cherry



Com érem 6 a sopar, i les tartaletes individuals tenen una mida considerable, el que vem fer va ser fer-ne tres de brandada de bacallà i les altres tres vam improvitzar unes mini-quiches de tomaquets cherry, molt senzilles de fer i simpaticotes, perquè els tomaquets es desfan a la boca, no a la quiche (com els emanems ;)


Ingredients per a 4 persones:

- 1 paquet de massa brisa
- 2 ous
- 200 ml (un bric petit) de nata líquida per cuinar
- 100 gr de formatge emmental ratllat
- una capsa de tomaquets cherry
- sal i pebre
- orenga

Preparació:

Comencem a preparar les tartaletes tallant la pasta brisa a la mida dels motlles, que en aquest cas eren individuals. Col·locar la pasta als motlles amb el paper sulfuritzat a la part de sota, punxar la pasta amb una forquilla i cobrir-los amb paper d'alumini. Coure'ls al forn a 180ºC durant 10 minuts. A continuació els treiem el paper d'alumini i els coem uns 5 minuts més.

Batre els ous i afegir-hi la nata líquida i el formatge ratllat. Remenar-ho i salpebrar-ho. Abocar la barreja a les tartaletes vigilant que no vessi i col·locar uns quants tomaquets a cada quiche. Repartir un grapadet d'orenga per sobre i enfornar uns 15-20 minutets més, fins que hagi quallat.

dijous, 8 de gener del 2009

El kiwi blau us desitja un...





Tartaletes de brandada de bacallà amb melmelada de tomàquet i olivada



L'especial de cuina de Nadal de la revista Lecturas estava ple de bones idees per aquestes festes. M'hagués agradat fer-ne alguna més, com el parmentier de confit d'ànec, però al ser un sopar tipus pica-pica, em vaig decantar per aquestes senzilles tartaletes, que fan una bona combinació de sabors i colors. D'aquí va sortir la idea, però la vaig fer al meu aire, utilitzant la recepta de brandada de la Carme Ruscalleda, que ja havia fet en una altra ocasió.

Ingredients per a 4 persones:

- melmelada de tomàquet
- olivada
- 1 massa de pasta brisa
per la brandada de bacallà
- 500 gr de bacallà remullat
- 8 grans d'all
- 200 ml d'oli d'oliva extra
- 30 ml de crema de llet

Preparació:

Comencem a preparar les tartaletes tallant la pasta brisa a la mida dels motlles, que en aquest cas eren individuals. Col·locar la pasta als motlles amb el paper sulfuritzat a la part de sota, punxar la pasta amb una forquilla i cobrir-los amb paper d'alumini. Coure'ls al forn a 180ºC durant 10 minuts. A continuació els treiem el paper d'alumini i els coem uns 15 minuts més, fins que estigui la massa feta (controlar que no es torri massa!).

Per fer la brandada primer treure la pell al bacallà i controlar que no hi hagi cap espina. Tallar-lo a daus regulars. Pelar els grans d'all i tallar-los a làmines fines. En un cassó petit, posar l'oli a mig foc, tirar-hi els alls i fer-los enrossir per aconseguir un oli perfumat. Retirar els alls rossos i mantenir l'oli calent.

Posar el bacallà en una cassoleta just cobert d'aigua i a foc lent, coure només fins al punt just d'arrencar el bull, escorre'l i abocar-lo en un bol (no de plàstic) i tirar-hi l'oli calent. Anar triturant el bacallà i l'oli amb el minipimer, per aconseguir una textura fina i untuosa. Quan ho tinguem al punt, tirar-hi el xic de crema de llet. Continuar triturant uns instants més i ja tenim la brandada llesta.

Cal tenir cura al moment d'escalfar-la. S'ha de fer amb molt de compte, ja que es tracta d'una emulsió i si hi fem un impacte sobtat d'escalfor fort, podem destrossar la finesa de la brandada.

Per muntar les tartaletes, simplement s'han d'omplir de brandada, afegir una cullerada de melmelada de tomàquet a sobre i finalment mitja culleradeta d'olivada...sempre al gust!

La brandada ofereix moltíssimes opcions: uns pebrots del piquillo farcits, unes torradetes untades com si fos un paté, etc... la part de brandada que va sobrar, la vaig congelar i la vaig utilitzar un altre dia precisament untada sobre unes torradetes.

Croquetes de salmó fumat



Aquesta és una recepta de la Carme Ruscalleda extreta del llibre "Cuinar per ser feliç" que va tenir molt d'èxit, ja que no és un tipus de croqueta que trobem en general.

Ingredients:

- 200 gr de salmó fumat a dauets
- 1 ceba
- 500 ml de llet
- 3 rovells d'ou
- 100 gr de farina de blat
- 50 gr de farina de blat de moro (Maizena)
- sal, pebre blanc, nou moscada, oli extra verge d'oliva
- 3 clares, pa ratllat
- oli d'oliva (per fregir-les)

Preparació:

En una paella fonda, i amb un fil d'oli, sofregir fins a enrossir a foc lent la ceba picada molt fina, 20 minuts. En un bol a part, mesclar els ingredients: la llet, la farina, la Maizena, els 3 rovells, sal, un xic de pebre i un polsim molt petit de nou moscada, i el salmó. Mesclar-lo bé amb l'ajut d'una batedora de barilles.

Abocar la mescla a la cassola i, a mig foc, prosseguir la cocció sense parar de remenar fins que la mescla es converteix en una pasta fina i brillant, que per si mateixa es desenganxa de les parets de la paella, 10 minuts.

A continuació abocar la pasta de les croquetes en un atuell adequat, esperar que es refredi, donar-hi forma de croquetes, passant-les per les clares i arrebossant-les amb pa ratllat, i fregir-les amb l'oli d'oliva.

Espero que les proveu de fer i us agradin molt!

dimecres, 7 de gener del 2009

La nit de Nadal



Aquest any hem celebrat la nit de Nadal a casa. Ha estat un pèl estressant perquè la coordinació de feina, compra de regals i preparació del sopar va produir algunes tensions, però finalment sempre val la pena passar els nervis. A més a més, aquest any la Mire ha tornat a casa pel Nadal, com a l'anunci (no faré propaganda), i ha estat doblement celebrat!

Va ser un sopar tipus pica-pica. En aquest post us resumeixo la seva composició i als següents posts vindran les receptes corresponents:


- croquetes de salmó
- pastís de formatge amb pebrots de colors
- cullereta d'escopinyes amb taronja
- tartaletes de brandada de bacallà amb confitura de tomàquet i olivada
- mini-quiches de tomaquets cherry
i per acompanyar;
- pa de xapata amb tomàquet
- platet de pernil
- paté de xaminyons
- paté de fines herbes

i no van faltar els postres que va fer la mare, un flam de xixona que va treure del blog de la Gemma "la cuina de casa" i que li va quedar boníssim, i els torrons! En acabat, a dormir amb aquella il·lusió que encara ens queda de trobar al matí següent algun regalet al costat de l'arbre.

dissabte, 3 de gener del 2009

Crepes suzette



...i de postres...unes crepes calentetes! I el tronc de Nadal que van fer el Jero i la Cèlia...boníssim!!

Ingredients per a 4 o 5 persones:

per les crepes
- 2 ous sencers
- 125 gr de farina
- 30 gr de mantega fosa
- 3 gr de sal (un polsim)
- 25 gr de sucre
- 2 dl de llet
per fer el tipus suzette
- 3 taronges
- 1/2 llimona
- mantega
- sucre
- Grand Marnier
- Brandy

Preparació:

Posem la mantega a desfer a la paella. Anem posant la resta d'ingredients a un bol (la farina, la sal, el sucre, els ous) i ho remenem amb les barilles mentre anem afegint la llet de mica en mica, de manera que no surtin grumolls (si la farina no és molt fina, tamisar-la). Afegim la mantega una vegada ja hem posat tota la llet i seguim barrejant.

Deixar reposar la barreja durant una hora aproximadament.

Per a fer crepes salades, és recomanable passar per la paella el greix del pernil, com si fos mantega. Per les crepes dolces, untem la paella lleugerament amb mantega i posem un cullerot de pasta de crepes, que quedarà repartida sobre la base de la paella. La fem per cada banda com si fos una truita i ja és llesta.

Un cop tenim les crepes fetes (dues per comensal), fem suc de les taronges i la mitja llimona. Fem caramel a una paella amb mantega i una cullerada de sucre per persona, i hi afegim el suc que acabem d'exprémer, deixant que s'evapori sense remenar durant un minutet.

Anem posant a la paella les crepes d'una en una, de manera que la crepes queda ben xopa de suc, i la pleguem per la meitat dues vegades. Repetim la operació per cada crepes i les anem col·locant a la paella (foc baix). Afegim un bon raig de Grand Marnier i un rajolí de conyac o brandy i ho flambegem (foc mig). Deixar coure un parell de minuts i ja es pot servir amb una mica de suc per sobre o acompanyat de gelat, nata, o xocolata!

I finalment, mireu quina passada de tronc ens van portar la Cèlia i el Jero!!! Boníssim!!!