Pagina's

zaterdag 30 november 2024

Harry in de warry






 


Onze kleindochter was met haar knutselgaren aan het spelen tot alles in de knoop zat.
Oma al mijn garen zit "Harry in de warry".
Dat vond ik gelijk het thema voor de Uitdaging.
Toen begon het in mijn hoofd gelijk met plannen en leuke ideeën maken.
Zoveel, dat het in mijn hoofd " Harry in de warry" werd.
Ik dacht: terug naar de basis en maak "Harry in de warry" met draden in de war.
Op oplosvlies slierten restjes stof,  gekleurde draden en draden wol en wat Angelina voor de glans gelegd.
Daar overheen weer oplosvlies en dan heel veel meanderen tot alles vast zit.  Oplosvlies uitspoelen en laten drogen.
Op de eerste foto is het gehele quiltje te zien en op de tweede foto is ingezoemd.
Het was moeilijk om in de foto om de glans weer te geven.

zaterdag 23 november 2024

Confuses


Confuses

 (Latijn voor verwarring, in de war zijn)

Toen de mail binnen kwam van Erna voor het nieuwe thema zat ik voor lunch op een favoriet plekje in de kloostergang van het Pandhof van de Domkerk in Utrecht.  Harry in de warry. De uitdrukking kende ik niet. Maar even gegoogled. en er over nagedacht.


Voor mij staan daar de middeleeuwse bogen en dat hele aparte touw van steen dat de steenhouwer daar had gemaakt. Niemand weet precies de bedoeling maar het lijkt als of de steenhouwer in de war was en dat voor eeuwig wilde laten zien. Deze link verteld een aantal mogelijke verhalen. utrechtaltijd.nl/verhalen/het-touw-in-de-pandhof-van-de-dom/



Na wat denkwerk kwam ik toch weer op de Pandhof. De vele foto's bekeken (want ik kom er al graag van in mijn studietijd) en deze uitvergroot getekend op een witte textielverstevigsstof. Daarop een dunne fiberfill en de voorkantstoffen. Een crème damast voor de linkerkant met het touw en een synthetische gladde stof voor de rechterhelft met de boog zoals deze er uit zou zien zonder de touwwikkeling. De lijnen op de hand doorgestikt aan de achterkant en daarna aan de voorkant de kleine gaten op de hand gevuld met steken. Daarna de grotere oppervlakken eerst met een bruine verf beschilderd en toen machinaal gequilt met kleine cirkeltjes.


De linker en de rechter boogdeel daarna aan elkaar gezet. Ik had geen idee met hoeveel het quiltwerk zou krimpen maar dat deed het helemaal niet dus daarna alles op 50 x 50 cm gemaakt met tussen de bogen een steunbeer net als in de Pandhof. 

Als laatste met een dik getwijnd garen de touw-wikkeling gemaakt. Er was een priem nodig om met een dikke naald door de 3 lagen te gaan. Gaatjes geprikt en precies de wikkeling na gemaakt zoals de steenhouwer zijn 3Dwerk heeft uitgevoerd.

Voor en achterkant van de 2 bogen. De omwikkeling van het beeldhouwwerk is zo te zien.









 

woensdag 13 november 2024

Buurman en buurman

Albert Einstein

Nieuwe kansen, Harrie in de Warrie.

Dit blijkt dus een echt bestaande uitdrukking te zijn, die ik niet kende. Het betekende een beetje: rommel, onrust, warboel in je hoofd. 

Een lastig thema. Ik nam het letterlijk. Mijn eerste insteek was Albert Einstein, die foto waar hij zo lekker warrig op staat.

Dat leverde toch wat commentaar op, van man en kinderen, maar niet in het minst van mezelf. Hij wás helemaal geen warrig persoon, maar een ontzettend slimme man.

Toen zei iemand: je kan gewoon de letters van het thema nemen en die door elkaar gooien, maak ze van stof, zet ze vast en klaar is kees.
Probleem hierbij is, dat ik een quilt die ik maak zelf ook nog mooi moet vinden. Dit door elkaar gegooide lettergebeuren sprak me totaal niet aan.

Buurman en buurman

Toen stelde mijn oudste zoon voor om buurman en buurman te maken.
Dit zijn behoorlijk warrige personen, waar mijn twee jongste kinderen dol op zijn.
Ze gaan altijd iets bouwen of repareren en kiezen de meest vreemde manieren om dit voor elkaar te krijgen. Aan het eind komt altijd alles op z'n pootjes terecht.

Bijna alle stoffen komen uit mijn voorraad, ik heb alleen de stof voor de huid moeten aanschaffen.