söndag 31 januari 2010
Sista dagen i januari/ sista damascenan - Rose d´hivers
Rose d´hivers är en ganska ny ros hos mig. Den är blekt rosa som bleknar till vit. Doften är inte särskilt framträdande, den beskrivs som god med citrusinslag. Busken blir inte så hög - strax under metern. Bilden är tyvärr inte särskilt rättvisande, det är en väldigt fin ros!
lördag 30 januari 2010
Jultomten själv - St Nicholas
´St Nicholas´är en damascena som jag köpte efter en bildvisningskampanj på Allt om Trädgårds Rosforum. Jag måste erkänna att jag inte var så himla imponerad de första 3-4 åren. Men numera är den älskad! Den har en blomrikedom som är enorm. Varje blomma blir sedan ett vackert och dekroativt nypon. Dessutom är det en FRISK ros. Lars-Åke Gustavsson rekommenderar samplantering med ´Hebe´s Lip´, men själv tycker jag inte den färgkombinationen är särskilt lyckad! Jag lägger in två bilder på den, den ena tagen tidigt en morgon i starkt morgonljus och den andra nere vid marken i skugga.
fredag 29 januari 2010
Tant Almas Ros - Blush Damask
Tant Almas är från början ett rotskott jag fått från en roskompis med sommarboende på Österlen. Det är en ros med ENORM växtkraft. Där jag har den placerad kan jag inte tillåta att den brer ut sig hur som helst, så vart annat år klipps den hårt. Varje år drar jag mängder med rotskott. Då muttrar jag och känner mig missnöjd, men det är dock en underbar ros. Blommorna är inte jättestora, men vilken mängd den producerar! WOW! De är rosalila med mörkare mitt och doftar gott. Tyvärr har jag inte helfigurbild av den, bara på blomman som vanligt.
torsdag 28 januari 2010
Rosornas krig - ´York and Lancaster´
´York and Lancaster´lär ha blivit namngiven redan 1551 kan man läsa i "rosbibeln". Den omges med många skrönor, men namnet anger att den setts som en symbol för freden mellan de engelska ätterna York och Lancaster. Den ena ätten hade en vit ros i sitt vapen och den andra en röd. Det är inte alltid som min "engelskros" blir tvåfärgad, ofta blir blommorna rosa eller vita. Ibland kan alla färgerna ses på busken. Den är lite "emlig", vissa år blommar den bra och andra år, trots att den inte frusit, så blommar den klent. Om det inte var för de historiska aspekterna så vet jag inte om jag skulle bry mig så mycket om den!!!
onsdag 27 januari 2010
En skönhet från Iran - ´Ispahan´
Dagens damascenaros är kanske en hybrid mellan gallica och damascenaros. Vad som avgör i det här fallet vet jag inte, den är lika taggig som de flesta damascenorna. ´Ispahan´har lång blomningstid och vilka rosor den producerar! WOW! Stora och starkt väldoftande. Jag har den placerad i en rundel som står mitt i blickfånget när man kommer in i min Rosengård. Den är så underbar! Inte konstigt att den blev framröstad till "Årets Ros" 2009.
tisdag 26 januari 2010
En antik holländare - Celsiana
Jag tror jag avverkar de damascenor jag har bilder på. Jag har hållit på i ett par dagar och sorterat bilder för att få lite struktur i mina bildarkiv. Det är inte lätt när man är en slarvig person! ´Celsiana´tillhör de rosor som jag inte har haft mer än ett par år. Den är oerhört fin, nästan sirlig och så har den ett skimmer som av pärlemor över sig. Rosorna är stora och doftar starkt och gott. Jag borde så klart ha en bild på själva busken, men min vana trogen så faller jag för själva blomman. ´Celsiana´ har varit i kultur i Holland sedan ~1750 skriver Lars-Åke Gustavsson i "rosbibeln".
måndag 25 januari 2010
Hertig från England!
En favorit i damascenagruppen är Duc de Cambridge. Blomman är så stor, man kan kupa båda händerna runt den. Den doftar så starkt och gott och så är formen på blomman så snygg! Det är en lättälskad ros. Jag är också så glad idag, för nu har jag beställt Penny Lane som jag har längtat efter. Trallalala!
söndag 24 januari 2010
En annan skönhet med strimmor av rött
lördag 23 januari 2010
Grönögd skönhet
fredag 22 januari 2010
Underbara läppar
En av mina favoritrosor är damascenan ´Hebe´s Lip´. Jag älskar kombinationen vit ros och knopp i avvikande färg, helst vinröd, och det har den. När ´Hebe´s Lip´ är i blom så går jag flera gånger om dagen för att kika på den och njuta. Att jag valde den här rosen idag är för att det är en strimma av kärlekens färg i det vita och det behöver jag just nu.
torsdag 21 januari 2010
Nu är jag så trött på vitt så det här blir sista rosen från Vita Rabatten!! Det blir också en myskros, ´Reine Chabeau´. Det är en myskros med MYCKET doft. Härligt! Ibland kan jag ha svårt att förstå hur rosor klassas, på vilka grunder. Föräldrarna till den här rosen uppges vara multiflorarosen ´Seagull´ med en annan multifloraros ´Nana´, som pollenlämnare. Mysktiskt! Många av de vita myskrosorna är ganska lika. Till exempel kan jag på avstånd ha väldigt svårt att skilja Reine Chabeau från Prosperity. Doften är en skillnad och så har nog Prosperity lite mer fyllda blommor.
onsdag 20 januari 2010
Vit kristall
White Chrystal är en Lens-ros, men är köpt hos Else på Roskraft. Den får sitta vid Vita Havet även om knoppen har en dragning mot rosa. I sydligare trakter går den, liksom många myskrosor, att använda som klätterros, men här blir den en lagom stor buske. Jag tror inte den doftar alls! Men den är så vacker i blomman.
tisdag 19 januari 2010
Månljus
´Moonlight´är en av favoriterna bland myskrosorna. Bladen är så fina, mörka och glänsande. Den är dessutom en helfrisk ros. Jag kan inte minnas att jag någonsin sett några angrepp på den. Blommorna är inte så jättestora och de doftar heller inte starkt, men många är de och nästan alabasterlika. En jättefin ros! Jag hoppas att den också gillar sitt nya läge. På bilden sitter den fortfarande i Myskrosslänten, precis vid uteplatsen.
måndag 18 januari 2010
Framgång!
Fram till senhösten-09 hade jag en "myskrosslänt", där de flesta av mina myskrosor var planterade. Men så bestämde vi oss för att ha trädgårdskafé för allmänheten och inte bara för bussar och förbokade grupper fom denna sommar. För att kunna ha fikasugna under "tak" så behövde vi förlänga vår uteplats och då grävdes myskrosorna bort. Flera av de vita sattes runt "Vita Havet" i Vita Rabatten. Jag vet ännu inte hur de gillar sin nya plats. Men en av dom som flyttats är ´Prosperity´. Den är relativt rikblommande och doftar väldigt gott. För mig som har många engångsblommande rosor så är myskrosorna perfekta att förlänga blomningssäsongen med.
söndag 17 januari 2010
Vit som elfenben
I avdelningen "Snåret" har jag en "vildros" som heter Rosa wardii ´Culta´. Det är en säregen ros som också kallas elfenbensros. Den får långa ranka grenar med ruskiga taggar! Blomman är inte särskilt stor, men den är mycket dekorativ med sin ståndarkrans som i slutet av blomningen uppfattas som nästan svart.
lördag 16 januari 2010
En fruktig ros
Egentligen är jag lite osäker, men tillsammans med rosenvänner är den här rosen identifierad som Rosa villosa, ssp alba. Jag fick den som ett litet rotskott av en rosenvän. De ludna grågröna bladen är så taktila, man vill gärna ta på dom när man passerar och sedan lukta på fingrarna. Lars-Åke Gustavsson berättar att den i England kallas Apple Rose och i Tyskland Apfelrose. Men i Sverige blir det plommon. Den sitter i Vita Rabatten bakom "Vita Havet".
fredag 15 januari 2010
En snödansare
Den enda klätterros som sitter i "Herrgården" är kordesiirosen ´Schneewalzer´. Här blir den mer som en förvuxen rabattros ~1,75 m. Kanske den blir högre med tiden, eller om jag blir duktigare på att ta hand om den över vintern. Den blommar stor del av sommarsäsongen. Den är inte helt vit, mer grädd/krämfärgad, men eftersom det var maken som valde den så får den vara kvar här.
torsdag 14 januari 2010
Finsk skönhet!
Ganska nära ´Totenvik´har jag en rugosa från Finland. Rosodlaren Matti Kulju i Uleåborg är en fantastisk rosentusiast som säljer rosor på egen rot. Nåväl, den här rugosa heter ´Karjasillan Kulkuri´. Den blir mellan 1-1,5 meter. Jag kan inte minnas att den doftar så starkt som många rugosor gör, men gott naturligtvis. Jag älskar den för att blomman är så stor.
onsdag 13 januari 2010
Rosa spinosissima ´Totenvik´
Totenvik är en pimpinell som påminner en del om Plenan, Finlands Vita Ros. Den här klonen, om man vågar sig på att lägga den som en klon i Plena-gruppen, är funnen i Totenvik i Norge. Jag är lite osäker på om det är generellt på Totenvik, men jag har observerat både på min och på en Totenvik som växer på Balsgårdsfältet, att den har fler blommor per bladveck. Vanligtvis så blommar de rena pimpinellrosorna med en blomma i toppen på blomstjälken, medan den här får 1-3 blommor. Jag tycker heller inte att den har så stark doft som Plenan. Den är dock en jättevacker rikblommande buske. Totenvik sitter i "Torpet".
tisdag 12 januari 2010
Åkerros/Rosa agrestis
Vita Rabatten är, som jag tidigare nämnt, indelad i sektioner för att det ska vara mer lättöverskådligt. Från väster till öster är det: "Vita Havet", "Källan", "Ängen", "Torpet", "Lunden", "Herrgården" och "Snåret". (man har aldrig roligare än man gör sig!) En av rosorna vid "Torpet" är R. agretis, åkerros. Den är en bit över två meter och sitter i ett klättertorn. Den kallas också för Vit äppelros, men jag har inte lagt märke till att den ska dofta äpple.
måndag 11 januari 2010
Vitt så långt ögat kan se
En annan av "Herrgårdsrosorna" är Austinrosen ´Glamis Castle´. Numera tycker jag den är den bästa av de vita Austinrosorna. Just nu, vill säga. Den sitter bredvid en ruta med sporrlösa aklejor, någon gammal sort som fanns i trädgården när vi kom hit. Tyvärr är den som de flesta aklejor inte frökonstant, så frösådder av den blir alltid med sporrar!
söndag 10 januari 2010
Gnistrande vit
För några år sedan så började vi med en vit rabatt. Det är ett område på ~80 kvadratmeter som jag delat in i mindre områden med olika inriktningar. En del av det här är jag ganska nöjd med, medan jag varje år gör justeringar på annat. Färdigt blir det ju aldrig. Jag kom på idag att jag har ganska många rosor här även om inte rosorna är det framträdande. Så jag tänker att medan snön ligger gnistrande vit denna fantastiska januarimånad så tar jag lite rosor i Vita Rabatten. Den första är Karen Blixen. En rabattros som är oerhört rikblommande och fin. Blomman är så "perfekt" om man gillar bukettrosor. Just Karen sitter i den del av Vita Rabatten som vi kallar "Herrgården". Rabatterna är omgärdade av "buxbonhäckar" , en sort som ska vara härdig i min zon. Får se hur många år det tar innan jag kan kalla det häck!
lördag 9 januari 2010
Vit som snö
En rosgrupp som jag storgillar är honungsrosorna, Rosa helenae. Det finns många fler namnsorter än vad jag först förstod. De vanligaste är nog ´Hybridan´ och ´Lykkefund´. Jag har ~7 sorter av honungsrosorna. Den jag för tillfället gillar allra bäst är ´Starkodder´. Det är en fröplanta av, förmodligen, ´Hybrida´. Den hittades hos Cedergrens i Råå, som namnade den efter gatan som plantskolan ligger på. Doften är underbar, som hos de flesta honungsrosorna.
fredag 8 januari 2010
Fantastisk vinterdag
Wow! Vilket väder vi har idag. Strålande sol och gnistrande snö. Just idag känner jag mig inte det minsta orolig för kyla, snön täcker bra. MEN, rådjuren har snirklat sig in i Rosengården och härat i precis den här rabatten där jag har många mossrosor, men också klätterrosen Wartburg i tornet. Vi har fått tillbaka ganska många rådjur, så jag kan tänka mig att det tagits bort fler vargar än överenskommet!
torsdag 7 januari 2010
Stora Rosengången
onsdag 6 januari 2010
Bistert för klätterrosor som inte är zonanpassade!
Idag är det - 26 grader här! Kallt har det varit länge, men nu slår det köldrekord. Jag tänker på en del klätterrosor som jag har som är mer anpassade för zon 1-2 och inte zon 4-5 som de bor i. Jag har en Rosa longicuspis, zon 1-2, som blommade överdådigt 2009. Den har haft enstaka blommor under de ~5 år som den bott här, men inte mängder som den fick den gångna sommaren. Undrar hur den mår nu? Blir det blommor över huvud taget i sommar. Den blommar ju på fjolårsskotten! Suck.
Klätterrosor är bland det ljuvligaste!
ag fortsätter mina rosendrömmar! Jag kan inte släppa tanken på Penny Lane. Jag funderar över hur det kommer sig att jag ännu inte har skaffat den. Det är ju ingen ros som är ovanlig hos de välsorterade plantskolorna! Annars är en sport av ´New Dawn´som jag har, ´White New Dawn´inte heller fel att längta efter.
Drömmar om Penny Lane den 4 januari
Jag fortsätter att drömma om klätterrosor. Igår såg jag så underbara bilder på klätterrosen Penny Lane. Den måste jag komma ihåg att köpa till våren. Penny Lane är en fröplanta från en annan av mina klätterrosfavoriter nämligen ´New Dawn´. Jag har flera ´New Dawn´. Den är så bra för att den blommar både på fjolårs- och årsskotten. Det blir med andra ord en blomning hela säsongen.
Januaridrömmar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)