ÍNDEX DE RECEPTES

31 de març del 2020

PANADONS


Ja en van, de publicacions, dos de salades!!
Per Setmana Santa a Isona, i Pallars també, és típic fer panadons. Quan era petita era un gran dia! tot el poble feia olor de panadons!!! Primer havien d'encarregar la pasta de pa per a fer-los, i com a les cases no hi havia forn els portaven a coure al forn del poble; però clar, s'
havia de demanar hora perquè la cua era llarga... per a saber quins eren els teus, cada casa posava una marca, una aumetlla a la safata, una branca... alguna cosa que els identifiqués. Veure passar gent amb safates tapadetes pel carrers era divertit, i nosaltres anàvem seguint l'olor... fins que a casa n'anaven a buscar i quina golafreria que en arribar a casa poguessis menjar-ne un trosset! que bo!
Bé, ara tenim la sort que els podem fer a casa quan ens ve de gust! és una sort! però els recods són els records...
Aquests el vam fer ahir per la tarda amb el Jesús, que va fer de pinxe, però que a partir d'ara serà qui els farà perquè li van quedar súper bé!! És un artísta!
Com molts m'heu demanat ja la recepta aquí va!!! feu-los!!!
Les quantitats no us les puc dir exactament perque com sabeu els espinacs s'entornen molt, jo vaig posar dos menats... potser un cop cuits n'hi havia uns 750g (no vaig pensar en pesar-los...)
PANADONS
Ingredients
Espinacs (millor que siguin frescos, però amb congelats també van bé)
Un grapat de panses (a gust, però un bon grapat necessiten...)
3-4 alls picats petits
Un bon ramet de juliver també picat
Massa de pa
Un got d'aigua (200ml)
1/2 got d'oli (100 ml)
Un pessic de sal
Una cullerada de postre de llevat tipus Royal
500 g de farina (aproximadament)
Preparació
Primer hem de preparar els espinacs.
Si són frescos els anem posant en una paella calenta i deixem veureu que primer tenen molt volum però el van perdent... quan ja estan com escaldats els posem en un colador. Ja els tenim tots, ara s'han d'escorrer bé, per tant amb les mans els anem escorrent fent que treguin la major part d'aigua, els posem en un bol. Piquem el julivert i els alls i afegim al bol, reguem amb oli d'oliva verge, sal i pebre al gust, remenem molt bé i reservem.
Fem la massa de pa. En un bol posem l'aigua, l'oli, la sal i el llevat, la farina s'ha d'anar integrant poc a poc perquè dependrà de posar-ne més o menys, anem amassant, quan ja tinguem una massa més consistent la posem sobre el marbre i anem amassant i afegin farina fins a tenir una massa fina i amb consistència, no us passeu amb la farina, la massa ha de ser tova eh?
Dividim la massa en parts iguals, jo vaig fer d'uns 60 g però podeu fer-ho de la mida que agradi. En fem boletes i amb el corró estirem, ho fem que quedi fi, a mi m'agraden finets de pasta. Hi posem una-dos cullerades d'espinacs i tanquem. El tancat també es pot fer de diferents formes, jo faig la que feien a casa... podeu veure a les fotos. Pintem amb una mica d'oli. i...
Coem 30 minuts a 180º, forn preescalfat, han de quedar torradets. A mitja cocció es poden regat amb un rajolí d'oli.
Quan estan cuits els traiem del for i reguem amb oli... deixem refredar i a gaudir!!!
L'olor no té desperdici!!!

 


27 de març del 2020

CROQUETES DE BOLETS (aptes per a vegans)

Avui toca salat !!
Ja fa uns dies que les vaig fer, així que un cop menjades...avui us les poso perquè les pugueu fer, i tastades com us dic, puc dir-vos que són de vici!! mooolt bones!
Tenia bolets variats al congelador, rovellonds, ceps, camagrocs, fredolics però si no en teniu sortiran ben bones amb xampinyons o els bolets que tingueu... Per a l'arrebossat vaig triturar els típics quicos, així que van tenir un toc més cruixent del que tenen les croquetes habitualment, i també va donar un gustet torrat molt bo.
En lloc de llet vaig fer servir veguda de soja  i per arrebossar barreja de farina de blat de moro+aigua, que tingui la textura com si fos ou, així que vegans, animeu-vos i feu-les! us agradaran segur!!
També podeu fer-ho amb llet i mantega en lloc d'oli i ou per a qui vulgui fer-les com sempre acostumem.
CROQUETES DE BOLETS
Ingredients
400 g de bolets 
1/2 ceba tallada ben petita
1/2 l de veguda de soja
80 g de farina
80 g d'oli
sal
Pebre
Quicos triturats
Farina
Barreja de farina de blat de moro i aigua (substituirà l'ou)
Preparació
En una paella sofregim els bolets i reservem.
En la mateixa paella sofregim la ceba, que quedi daurada, hi afegim la farina, l'enrossim, afegim la beguda de soja, la sal i el pebre, remen bé, s'anirà espessint, afegim els bolets i deixem uns minuts més, quan veiem que la textura ja és espessa, retirem del foc i aboquem en una safata, tapem a pell, si teniu mànega pastissera també anirà bé, i deixem refredar. En refredar-se agafarà més cosistència i podrem fer les croquetes la mar de bé.
Un cop tenim la massa ben freda anem formant les croquetes i les arrebossarem. Primer les passem per farina, després ou i per últim els quicos triturats.
Si no les hem de gastar les posem en un taper i congelem, anem traient fins que s'acabin...


25 de març del 2020

TATIN

Aquests són dies difícils, complicats, tens moments de tots colors, de tristesa, d'alegria, de records ... jo procuro està bé i distreta, la cuina és el meu racó i quan veig la mínima possibilitat de fer alguna coseta no me n'estic. Unes pomes que costen d'acabar, una pasta de full a punt de caducar, una mandarina arrugada... però amb suc... què fer-ne? doncs ràpidament una tatin!!! i què bona i maca va quedar!!!
També la podeu fer de qualsevol fruita que tingueu... peres, plàtans, préssecs ...
TATIN
Ingredients
Una planxa de pasta de full
5-6 pomes golden 
3 cullerades de sucre
50 g de mantega
Suc d'una mandarina (opcional, també pot ser de taronja)
Paella o recipient apte pel forn (jo tinc paella en què puc traure el mànec)
Preparació
En la mateixa paella que anirà al forn posem la mantega i el sucre, sense remenar esperem a que es faci un caramel, que el sucre es desfaci, hi afegim el suc de la mandarina.
Pelem i tallem a quarts les pomes, traiem el cor, les anem posant a la paella un cop el suc de mandarina hagi evaporat una  mica, ben posades i apretades tros amb tros, deixarem coure uns 5 minuts tot movent la paella per a que no s'enganxi. Cobrim amb la pasta de full, procurant que quedi ben tapada, amb una forquilla podem ajudar-nos a cargolar-la una mica tot el voltant.
Amb el forn preescalfat a 200ª, coem durant uns 20 minuts, fins que veurem que la massa està ben rossa i cuita.
Deixem uns minuts i girem amb un plat com si fos una truita.
Es bona menjar-la tèbia, amb una bola de gelat de vainilla, que en aquest cas no tenia... però estaba súper bona!!!



22 de març del 2020

Estem confinats... i per dies, hem de fer-ho per nosaltres i per a tothom, no es cap broma aixo...
Intentem passar el temps com es pot, i la cuina per a mi és un bon lloc, només te l'inconvenient que no tenim ajuda per a que voli... però ho fem igual!
Ahir era l'aniversari de la nostra filla petita, l'Anna, crec que no he fallat cap any en fer-li el pastís... i aquest no podia ser menys, així que aquest va servir per fer-la bufar en la distància, però fer-ho va ser important, per a tots!
Bé, és un coc que no porta ou, ingredients que fàcilment els tenim a casa i d'un resultat més que bo!!
Apte per a vegans, també important, a la família en tenim tres...!
Molta salut per a tothom!
COC DE XOCOLATA I FESTUCS
Ingredients
200 g de farina de rebosteria
150 g de sucre
40 g de cacau en pols
175 g de llet
175 g d'aigua
75 d'oli d'oliva
1 sobre de llevat (tipus Royal)
2 culleradetes de café de bicabornat (apte per a cuina)
Festucs, perles de xocolata,... 
Jo el vaig fer amb la TMX però en qualsevol robot de cuina que tingueu anirà bé, fins i tot amb una mica més d'esforç, a mà ...
Preparació
Preescalfem el forn a 200º
Preparem el motlle, amb paper de forn o engreixat i enfarinat.
En el got de la TMX posem la farina, el sucre, el cacau, el llevat i el bicarbonat, barregem bé  10 segons, vel. 5
Afegim la llet, l'aigua i l'oli i barregem 15 segons, vel. 6
Amb una espàtula fem baixar les restes de les parets del got i la tapa i tornem a barrejar 15 segons, vel. 6. Hi afegim uns quants festucs prèviament enfarinats i barregem amb l'espàtula.
Aboquem la barreja en el motlle, repartim per sobre uns quants festucs ( o perles de xocolata)
Enfornem durant 25-30 minuts, heu der procurar que no quedi massa cuit perquè quedaria sec, és bo que l'interior quedi humit.
Deixem refredar una mica i desemmotllem!


9 de març del 2020

PASTA DE FULL / TRUFA DE XOCOLATA

Fa dies que les receptes són amb pasta de full... m'agrada molt. A l'anterior entrada vaig comentar que aviat la faria casolana... i aquest dissabte va ser el dia!! feina si, però el resultat va ser ben bo! tot i que una reconeix que cal perfeccionar el pas, passos, dels plecs... Anirem fent!
La vaig fer amb la Thermomix, pasta de full ràpida, ràpida pel que fa a l'amassat, perquè després la tanda dels plegats s'ha de fer si o si!
Un cop ja la tenim, podem donar-li, fer-la amb el què vulguem, salat, dolç... jo vaig fer-ne uns quadrats farcits amb una trufa de xocolata cuita molt bona, que també podem farcir-ne pastissos.
PASTA DE FULL
Ingredients
200 g de mantega, a daus i congelada
200 g de farina de rebosteria
90 g d'aigua
1/2 culleradeta de sal
TRUFA DE XOCOLATA
150 g de xocolata (en el meu cas 70%)
500 ml de nata per a muntar (35% MG)
80 g de sucre

Preparació
Posem tots els ingredients en el got de la Thermomix i programem 20 segons  velocitat 6. Retirem la massa del got, fem una bola que emboliquem amb film i la deixem a la nevera 30 minuts, podeu fer-la i deixar-li fins a 12-24h.
Quan ja ha reposat enfarinem la taula, coloquem la massa i amb el curró l'estirem formant un rectangle. Dobleguem la massa en tres parts muntant una sobre l'altra. Quedarà un quadrat, que mirant cap a nosaltres la part tancada dels plecs anterior tornarem a estirar fins tenir un altre rectangle, tornem a plegar, i reservem a la nevera 30 minuts, emboliquem amb film o paper sulforat.
Repetim l'anterior pas fins a dues vegades més.
La reservem a la nevera fins que la fem servir, llavors l'estirarem, amb el gruix i forma que necessitem.
Per coure cal tenir el forn preescalfat a 200º.
Courem uns 20 minuts a 200º, aneu vigilant perquè el temps dependrà del forn.

Trufa de xocolata:
En un cassó posem la nata i el sucre, quan bulli apartem del foc, hi afegim la xocolata tallada a trossets, remenem i tornem a posar al foc mig sense deixar de remenar fins que bulli, la retirem del foc i deixem que perdi temperatura. La tapem a pél amb film i deixem reposar a la nevera un mínim de 12 h, si és més millor.
Només ens caldrà muntar-la a l'hora de farcir el que tinguem pensat.

3 de març del 2020

Què versàtil és la pasta de full!! i quan de joc ens dona a la cuina!!! Jo sempre en tinc a punt per a fer-ne alguna coseta... gaire bé sempre dolça...per què serà...
En aquesta ocasió va acabar en unes canyes de xocolata boniiiissimes! i més fàcil i rapid de fer no pot ser.
Aquestes són de xocolata però les podem farcir de crema, melmelada, codonyat... estic segura que seran bones amb qualsevol farcit.
La pasta de full la podem fer a casa però és una mica delicada... al mercat ara en trobem fàcilment, això no vol dir que un dia per caprici la fem... a mi fa dies que em ronda pel cap...
CANYES DE XOCOLATA
Ingredients
1 planxa de pasta de full
Xocolata 70% (o amb llet, la que més agradi)
Sucre llustre, trossets de xocolata o fideus de xocolata
Tant per tant d'aigua que de sucre per a l'almívar
Preparació
Posem el forn en marxa, ha d'estar calent, a 200º.
Estirem la pasta de full damunt un paper sulforat, si és de compra en el full mateix que porta i no ens caldrà estirar-la.
La tallem a rectangles, de la mida que vulguem fer les canyes, més grans o petites.
En l'extrem/costat més petit del rectangle hi posem una tira de xocolata, ha de ser estreteta, d'un dit d'ample aproximadament, l'enrotllem una volta, tornem a posar una tira de xocolata i l'acabem d'enrotllar, procurant que el final quedi a la par de sota, així queda ben tancada la canya, les anem posant en una safata de forn folrada amb paper sulforat, deixant una mica d'espai entre elles perquè en coure's agafarant volum.
Les pintem amb ou (jo ho vaig fer només amb el rovell amb una mica d'aigua)
Coem amb el forn preescalfat uns 25-30 minuts a 200º. (forn d'alt i baix), fins que estiguin ben rossetes.
Les traiem del forn i deixem refredar damunt una reixeta
Prepararem un almivar t/t aigua que de sucre, deixem refredar
Per acabar les canyes o napolitanes les pintem amb l'almívar, repartim per sobre els fideus o trossets de xocolata i empolvorem una mica amb sucre llustre. 
Llestes per a gaudir d'unes bones mossegades!!!









1 de març del 2020

LLOM A LA LLET


No publico massa cosa salada, però aquest llom a la llet m'ha ben sorprés! està súper bo i és ben ben fàcil de fer no us costarà gens i si el llom ès de qualitat, com aquest que era d'Isona..., no us fallarà pas la recepta! ànims i proveu-lo!
És un plat típic vasc, el vaig veure a Canal Cocina, al programa Cocina Vasca.
LLOM A LA LLET
Ingredients
1 kg de llom en un tros sencer (pot ser més petit...)
3 cebes mitjanes
2 grans d'all
1 l de llet
Sal i pebre (generosos amb el pebre...)
Elaboració
En una cassola amb oli sellem el tall de llom, deixem que es dauri per tota banda, salem una mica, hi afegim la ceba tallada petita, però no hi patiu perquè després triturarem, l'enrossim, si algun trosset es posa més negre tampoc passa res,  deixem que es dauri, posem pebre molt i deixem que faci una mica xup xup, hi afegim la llet, gairebé cobrirà el tall, tornem a salpebrar..., tapem i deixem coure uns 45 minuts, depenent de com sigui el tall de llom. 
Retirem el llom en un plat i amb el piumet triturem molt bé la llet i ceba, que serà el nostre suquet!, tornem el llom a la cassola i deixem que coguii 5 minutets més, la salsa sembla que estiguin tallada però després queda lligada. Ja tenim elm plat preparat! tallat-lo quan el servim ven regadet amb la salsa.
Molt bo!!



Seguidors