ÍNDEX DE RECEPTES

29 de febrer del 2016

TRUITA DE PATATES XIPS I CEBA

Avui toca salat! Segur que n'heu sentit a parlar, o en alguna ocasió l'heu fet i tot, truita de patates xips. Jo encara no l'havia provat però com tothom deia que és tant bona, s'havia de provar i e voilà! Molt bona! 
Per a dies que no ve de gust fregir és una bona opció! Tant per a fer un bon sopar, amb una bona amanida i un bon pa amb tomàquet, que no hi pot faltar...!, com per a a picar en l'aperitiu. Encara que només sigui per curiositat, proveu-la! nosaltres la vam aprovar amb nota. 
TRUITA DE PATATES  XIPS I CEBA
Ingredients
200 g de patates xips (les típiques de xurreria, bossa)
6 ous L (de bona qualitat)
Una ceba (mitjana)
Un raig de vi blanc (opcional)
Elaboració
En un bol bastem tres ous, hi afegim les patates una mica esmicolades, remem i deixem que s'hidratin, uns 10 o 15 minuts. Mentre tant podem tallar la ceba a daus petits (brounoise) i coure-la en una paella amb una mica d'oli, ha de quedar daurada i tova, quan ja la tenim ben roseta la reguem amb una mica de vi blanc (opcional) i deixem que redueixi. Reservem
Batem els altres tres ous i els afegim al bol on tenim les patates hidratades, hi afegim la ceba i remenem per que ens quedi tot ben barrejat.
En una paella ben calenta, amb una mica d'oli, aboquem la barreja i a foc mig coem una minuts, donem la volta i coem uns minuts més. 
Pel meu gust, és una truita que és més bona si queda una mica crueta, és més melosa, però si  us agrada més cuita deixeu-la uns minuts més.

(la idea d'afegir-hi el raig de vi blanc la vaig traure del bloc STOMAKO)

23 de febrer del 2016

PASTÍS DE TIRAMISÚ

Un cap de setmana fabulós!! Tota la família, pares, fills, net,  l'hem passat a la casa rural "El bosc del Quer", AQUÍ , a Sant Julià de Vilatorta, tota la casa per nosaltres!! Quin plaer! quina manera de desconnectar durant gairebé  tres dies! Aquestes trobades s'han de fer més sovint. El dissabte vam celebrar l'aniversari del cap de colla..., el Jesús, i com no podia ser d'altra manera vam preparar-li un súper pastís!, de tiramisú que ens agrada molt!, en versió pastís que queda molt, molt bé! La idea la vaig veure al blog  Les receptes del Miquel, de seguida vaig tenir clar que el faria en aquesta ocasió, doncs al no necessitar forn és ideal.
Visiteu els dos enllaços, en el del blog trobareu cosa bona i en el de la casa veureu quina xulada! Molt recomanable tot! Ah! i mireu quins ous...de color blau! però quins ous...BONÍSSIMS! del galliner del Miquel,  el de la casa (casualitat de Miquels...), que ens va donar carta blanca per plegar els ous que volguéssim! Gràcies Miquel, tornarem!!
Bé, anem per feina...
PASTÍS DE TIRAMISÚ
Ingredients
Motlle de 20cm
130 g de sucre
6 rovells d'ou
3 clares d'ou
750 g de formatge mascarpone
Cafè recent fet
4 cullerades d'amaretto, conyac, wisky...
2 planxes de pa de pessic de la mida del motlle (o melindros)
3 fulles de gelatina
1 c/p d'aroma de vainilla
Cacau en pols per a l'acabat
Elaboració
Hidratem la gelatina en aigua freda durant 10 minuts.
En un cassó posem una mica d'aigua per a fer un bany maria, dels rovell amb el sucre i la vainilla, hem de batre fins a tenir una crema espessa i de color pàl·lid. Hi afegim la gelatina ben escorreguda i l'integrem bé. Retirem del foc i deixem reposar 5 minuts, remenant de tant en tant per a que no s'assequi la superfície.
en un bol posem el formatge mascarpone, hi afegim la crema de rovells tèbia, i batem fins a incorporar bé tots els ingredients. Muntem les clares a punt de neu, amb un pessic de sal queden més fortes..., i les incorporem a la barreja anterior, amb una espàtula i amb moviments envoltants.
Barregem el cafè amb el licor.
Protegim tot el voltant del motlle amb plàstic acetat o plàstic dur que tingueu (tapes d'enquadernar), per a desemmotllar-lo fàcilment.
Posem una planxa de pa de pessic (o melindros) a la base del motlle, mullem amb la barreja cafè-licor, aboquem part de la crema de mascarpone (una mica menys de la meitat), posem l'altra planxa, mullem amb cafè-licor, posem la resta de crema de mascarpone, amb una espàtula igualem la superfície i reservem a la nevera fins l'hora de servir-lo.
El desemmotllarem amb compte i repartirem el cacau amb l'ajuda d'un colador.
Un plaer pel paladar!




18 de febrer del 2016

PA DE PESSIC DE COCO

Us proposo un bon pa de pessic o coca per l'esmorzar d'aquest cap de setmana! Jo no vaig arribar a temps de fer-ne la foto sencer... l'oloreta cridava a encetar-lo!! Aquesta és la recepta original del llibre "Reposteria y Pasteleria con Thermomix", jo hi vaig afegir trossets de xocolata per sobre!
PA DE PESSIC DE COCO
Ingredients
140 g de farina de rebosteria
50 g de coco ratllat
3 ous
100 g de sucre
1 iogurt de coco (el vaig posar natural desnatat)
100 g d'oli de girasol
1 sobre de llevat (tipus Royal)
1 pessic de sal
Elaboració
Preescalfar el forn a 180º
Amb el got ben sec, posem la farina, el coco, el llevat i la sal i polvoritzem 20 segons, vel. progressiva 5-10 Reservem en un bol la barreja.
En el got posem els ous i el sucre i programem 20 segons, vel. 3
Afegim el iogurt i l'oli i programem 10 segons, vel. 3
Incorporem la barreja de farina que tenim reservada i programem 6 segons, acabem d'integrar la barreja amb una espàtula.
Encamisem un motlle de 22 cm, hi aboquem la preparació i coem al forn durant 30-35 minuts. Comprovem amb una agulla si està cuit (l'hem de traure seca en punxar-lo). Deixem refredar una mica, desemmotllem i deixem que s'acabi de refredar-se damunt d'una reixeta.



15 de febrer del 2016

BUNYOLS DE L'EMPORDÀ

Com mana la tradició en temps de Quaresma els dimecres i divendres toca fer i menjar bunyols!! El bunyol és una massa de pasta d'aigua, llevat, farina i ou, de forma arrodonida o amb un forat al mig, i podem fer-los dolços o salats. Bunyol ve de bony... deu ser perquè la seva forma és irregular i mal feta... tots queden diferents, i per això de vegades quan una cosa surt malament diem "t'ha quedat fet un bunyol...". La forma pot ser arrodonida com en el cas dels de vent o amb un forat al mig o clot, com aquests, típics de l'Empordà, anomenats brunyols. La diferència que trobem d'uns amb els altres és  la textura, els de vent flonjos i aptes per a farcir, o com aquests de textura més consistent, però esponjosa i humida. Molt, molt bons!! De receptes n'hi ha moltes, i segur que tots són bons! animeu-vos i poseu mans a la massa!! ja veureu com us ho agrairan!
BUNYOLS DE L'EMPORDÀ
Ingredients
500 g de farina fluixa (vaig posar de rebosteria)
150 g d'aigua
125 g d emantega
100 g de sucre
30 g de llevat de forner
5 g de sal
2 ous
Pell de llimona ratllada
1/2 copa d'anís
Canyella en pols
Oli de gira-sol per a fregir
Elaboració
En un bol ample posem tots els ingredients menys l'aigua, barregem i anem afegint l'aigua (tèbia) a mesura que la massa admeti, potser no caldrà tota (això dependrà de la farina, de si l'ou és més o menys gran...) i amb una mà anem integrant tots els ingredients. Ens ha de quedar una massa fina i tova però que no s'enganxi a les mans. En el bol enfarinat la deixem reposar fins a doblar el seu volum.
En un cassó posem l'oli de gira-sol i quan sigui calent anem fent pessics de massa, fem una boleta (no massa gran perquè creix en coure's) i amb l'ajuda dels dits fem un forat al mig i fregim. Els trairem de l'oli i deixem sobre paper que absorbent per a traure l'excés d'oli, tot i que és una massa que no queda gens oliosa. Ruixem amb una mica d'anís i arrebossem amb sucre en gra.
Font: recepta base a Vilaweb aquí

8 de febrer del 2016

MUSCLOS EN ESCABETX


Vaig veure la recepta i havia de saber-ne el resultat...m'agraden molt per l'aperitiu, que no falla cap diumenge..., i per tant tocava fer-los!; fets i tastats, boníssims...! tot i que ara no és temporada del millor musclo, aquests estan molt bons, surten ben plens, una mida bona i molt gustosos, són de Galícia. És ben fàcil preparar-los, aprofitem la temporada que són més bons (juny, juliol i agost), per a  fer-ne i tot l'any en podem tenir! i com segur ja sabeu, com a casa res!, je,je. Ens caldrà posar-los en pots que tanquin hermèticament, fer-ne el buit i al rebost!
MUSCLOS EN ESCABETX
Ingredients
2 kg de musclos
2 fulles de llorer
3 grans d'all
1 got de vi blanc
Oli (5-6 c/s)
1/2 got de vinagre (jo vaig posar una mica menys)
2 c/c de pebre vermell dolç
Elaboració
Primer hem de netejar els musclos, traient-los els filaments marrons, barbes, ho farem estirant aquests amb l'ajuda d'un ganivet, ni cap amunt ni cap avall, al centre, per tal que el musclo no es desenganxi de la closca. Els posem en una olla amb un got de vi blanc, jo hi vaig afegir uns grans de pebre negre. Tapem i deixem que bulli,  fins que estiguin tots oberts, retirem del foc. És important que no bullin massa perquè perden volum, aspecte i gust.
Un cop oberts, traiem el musclo de les closques i reservem.
En una paella posem l'oli i els alls tallat en làmines i daurem. A continuació afegim el llorer, retirem del foc i deixem refredar una mica. quan l'oli ja no està tant calent hi afegim el pebre vermell, remenem i afegim el vinagre, a foc baix deixarem que evapori una mica.
Abocarem aquest escabetx per sobre dels musclos i deixarem refredar. Reservem a la nevera tapats.
Si els posem en pots, primer els heu de fe bullir per a esterilitzar-los, omplir-los de musclos i suc, ben tapats i posar-los boca avall per a fer el buit o bullir-los coberts d'aigua durant 10 minuts. D'aquesta manera aguantaran un temps més llarg  (jo no ho he provar però és el sistema que es fa per a les conserves)
c/s= cullera sopera
c/p= cullera de postres
Font: La cocina de la lechuza

5 de febrer del 2016

TRUITA DE MONGETES I BOTIFARRÓ


Quin sopar el d'ahir!! què bo! truita de patates, truita de mongetes de Santa pau amb botifarra negra o botifarró com aquesta, Botifarra d'ou i pa amb tomàquet! i de postres coca de llardons. Un sopar ben gras que avui haurem de cremar...! L'havia fet d'altres vegades amb botifarra negra però trobo que amb botifarró de ceba i pinyons està més bona.
Amb aquesta truita participo al HEMC # 71, organitzat per Le bon vivant i dedicat en aquesta ocasió a les boníssimes llegums!! què no faltin mai a la nostra cuina!!
Més a baix us deixo les fotos de les coques de llardons d'aquest any!
HEMC #71 - Legumbres
TRUITA DE MONGETES I BOTIFARRÓ
Ingredients
250 g de mongetes de Santa Pau
1-2 botifarrons de ceba i pinyons
3 ous
All i julivert
Preparació
En una paella posem una mica d'oli i l'all picat petit, vigileu que no es cremi, afegim el botifarró tallat a rodanxes, donem unes voltes, incorporem les mongetes i el julivert picat, remenem una mica i col·loquem bé el botifarró, que quedi repartit. Afegim l'ou batut amb una mica de sal, i fem la truita, cuita al nostre gust!


3 de febrer del 2016

BAGUETTES PER A CADA DIA

Per a mi fer pa a casa és un plaer, encara que vol el seu temps el resultat és molt gratificant. Veure que a partir de 4 ingredients et pot sortir aquesta meravella, és increïble! però aquí teniu la mostra, és possible!
Aquest és un pa que no s'ha d'amassar gaire la massa i els temps de repòs són curts, per tant és un  pa que podrem fer en un temps més curt i el resultat és un pa molt gustós, amb una molla flonja i una crosta fina, molt bo!! 
No ens aguanta dies, però si en sobra per l'endemà, torrat i amb un raig d'oli bo no li cal gaire acompanyament...
He vist la recepta aquí
Demà és dijous gras, em tocarà fer la coca desprès de dinar, però si no passa res, no hi faltarà !
Us deixo diferents coques que tinc al blog per si us animeu...Coca de llardons amb cabell d'àngel ,Coca de llardons i pinyons , Coca de llardons (II)
BAGUETTES PER A CADA DIA
Ingredients
500 g de farina de forner
320 ml d'aigua tèbia
10 g de sal
10 g de llevat fresc de forner
Preparació
1. En un bol ample posem la farina barrejada amb la sal i el llevat, aboquem l'aigua i barregem formant una pasta que deixarem reposar 10 minuts. Jo vaig amassar amb la KA
2.Aboquem a la taula o marbre enfarinada o pintada d'oli i amassem 10 segons. Amb la KA a vel mitja també 10-15 segons. Deixem reposar 10 minuts.
3. Repetim el mateix i deixem reposar 30 minuts.
4. És una massa molt hidratada per tant ara enfarinem molt bé la taula de treball, aboquem la massa i fem un rectangle, tot pressionant-la amb les puntes dels dits. La dividim en tres parts iguals.
5. Pleguem cada tros de massa portant cada extrem al centre, enrotllem i estirem per a formar la baguette. Fem el mateix amb les altres dues. enfarinem una mica per sobre i les deixem fermentar fins que dupliquin el volum (van trigar 1 hora aprox.). Jo ja les vaig posar a la safata on les couria, enfarinada i separades amb paper de forn.
6. Preescalfem el forn a 250º, calor dalt i baix si teniu l'opció, les enfornem i coem durant 15 minuts, a continuació baixem la temperatura a 200º i deixem coure fins a tenir-les daurades i quan donant uns cops a la base, soni a buit. Traurem del forn i deixarem refredar damunt d'una reixeta.
Si feu l'amassat a mà no us costarà gens, ja veieu que és una massa que no necessita tocar-la gaire...


1 de febrer del 2016

PASTA DE FULL AMB CREMA I FRUITA


Les postres d'aquest diumenge van ser fàcils i ràpides de fer...i molt bones!!Una pasta de full, una crema pastissera, també exprés, i unes maduixes que ja trobem al mercat, encara que no són tan bones com les de temporada. El resultat, unes postres per a llepar-se els dits! La intenció era fer una banda de fruita, amb crema, però vaig veure al blog "els fogons de la Bordeta" que ho havien fet en format individual i que la crema era una versió ràpida, i em va agradar! Aquesta crema exprés queda força bona!, la podem fer el dia abans i la pasta de full coure-la el mateix dia, el muntatge tot just abans de servir i heus aquí unes postres que si ja entren pel ulls, es fonen a la boca...
PASTA DE FULL AMB CREMA I FRUITA
Ingredients
1 làmina de pasta de full
Maduixes, o la fruita la que us agradi o variades
Sucre en pols
1 ou batut o llet (per a pintar la pasta de full)
Crema pastissera
375 ml de llet
3 ous
30 g de maicena
90 g de sucre
Vainilla en pasta  (hi vaig posar llavors de mitja beina)
Preparació
Crema pastissera
Posem tots els ingredients en el got de la batedora i barregem bé. Aboquem en un cassó, tot colant-ho i coem a foc mig sense deixar de remenar. Quan comenci a espessir retirem del foc. Reservem en un bol i deixem refredar, tapat amb film a pèl (tocar a tocar). Un cop freda la reservem a la nevera
Tallem la pasta de full en rectangles, en el meu cas la làmina era rectangular i en vaig fer 8 porcions. Les punxem amb una forquilla, les pintem amb ou batut o llet i amb el forn preescalfat a 200º coem durant uns 15 minuts, o fins que estiguin daurades. Deixem refredar damunt d'una reixeta.
Muntatge: posem crema per sobre de cada porció de pasta de full, podem fer-ho amb una mànega pastissera amb boca arrissada, sinó directament amb una cullera. Tindrem les maduixes netes i seques, aquestes com eren grosses les vaig tallar, les repartim per sobre la crema i per a trencar una mica el color uns nabius. Empolsinem amb sucre en pols o pintem amb gelatina neutra.

Seguidors