ÍNDEX DE RECEPTES

24 de febrer del 2013

PASTÍS DE SANTIAGO

El Pastís de Santiago és el pastís tradicional de Galicia, és un pastís a base d'ametlla, sucre i ous. Aquests pastissos d'ametlla també són molt típics a la Mediterrània, però com en aquest cas li hem posat la Creu de Santiago li direm Pastís de Santiago!.
De receptes també n'hi ha moltes, aquesta és de l'última classe amb la Mireia Carbó, que era el que em faltava fer, i avui li ha arribat el moment! bo, no, molt bo!!!
PASTÍS DE SANTIAGO
Ingredients
300 g d'ametlla en pols
300 g de sucre
5 ous
2 culleradetes de llevat
1 pessic de canyella
1/4 de pell de llimona ratllada
Elaboració
Separem les clares dels rovells
Beteu els rovells amb el sucre fins que quedin de color blanquinós i doblin el volum.
Muntem les clares a punt de neu
Berregem l'ametlla amb el llevat, els rovells i 2 cullerades de les clares muntades. Afegim la resta de clares i barregem poc a poc.
Coem el pastís a 160º durant 20.25 minuts. Forn preescalfat.
Decorem amb la creu o al nostre gust.

21 de febrer del 2013

PANETS INTEGRALS

Després d'aquest parèntesi obligat per una grip que encara cueja, us deixo aquests panets que tenia pendents d'ensenyar-vos. A veure si poc a poc anem tornant a la normalitat!
M'encanta fer  pa a casa, per lo bo que queda (normalment..) i l'oloreta que fa quan el cous! Tinc alguna altra recepta de pa pendent de publicar, però l'última serà la primera! Vaig veure la recepta d'uns panets que feien molt bona pinta! i ràpida he estat en fer-los, però amb farina integral. Ens aniran de fàbula per  l'esmorzar de tota la setmana!
Tret del temps que necessiten de repòs per a la fermentació, són molt fàcils i ràpids de fer. Són boníssims!
PANETS INTEGRALS 
Ingredients
480 g de farina integral
10 g de sal
280 d'aigua
20 g de llevat fresc  
30 g de mantega salada 
10 g de mel
Elaboració 
Posem la mantega en el got de la Tmx i programem 2 minuts, 50º, vel. 3.
Afegim l'aigua i el llevat i barregem durant 10 segons, vel 3. 
Aboquem dins el got l farina, lasal i la mel i programem 1 minuts, got tancat, vel. espiga.
Deixem reposar fins que dobli el seu volum. Podem traure-la del got i posar-la en un bol tapat, o bé al mateix got. (aproximadament 45 minuts)
Damunt de la taula enfarinada aboquem la massa fermentada i fem porcions de 80 g, els pleguem com si fos un mocador, les quatre puntes cap al centre, amb la tisora podem fer dos talls en creu, tapem i deixem novament uns 45 minuts, han de doblar el volum, que no tinguin corrent d'aire. Ara com fa fred costa una mica més la fermentació de les masses, si teniu algun radiador o font de calor podeu posar-los al costat, anirà més de presa.
Preescalfem el forn a 250º, enformen els panets durant 20-25 minuts a 220 º .
Dins el forn posar un bol amb aigua, donarà humitat al forn i farà que el pa tingui una crosta cruixent. 
De manera tradicional: 
Foneu la mantega al microones, escalfeu l'aigua una mica i barregeu amb la mantega, desfer-hi el llevat. Afegir la resta d'ingredients i barrejar bé, quan costi fer-ho al bol aboquem a la taula enfarinada i amassem bé, fins a tenir una massa fina, fem una bola, tapem i deixem que dobli el volum.
La resta és igual que més amunt 
Font: bloc "una fiera en mi cocina"

10 de febrer del 2013

PASTÍS DE FORMATGE (Lorraine Pascale)

Quantes receptes de pastissos de formatge no haurem vist i fet, però sempre n'hi ha unes més bones que les altres, com en tot. La textura del pastís és molt particular, a uns agrada més fina, a altres més esponjós, amb base o sense base, en fi gustos per a tothom. Ara que, si sou formatgers com a casa nostra, els pastissos de formatge acostumen a durar poc. Aquest d'avui és una recepta de la Lorraine Pascale, que m'encanta com cuina, amb delicadesa, elegància i una cuina assequible a tothom. Tenia melmelada de mores que m'havia regalat l'Eulàlia i la veritat és que ha combinat molt bé, estava boníssim!
El pastís ha resultat molt bo! a tots ens ha agradat molt!
Si no us voleu complicar fent la base com diu la recepta, podeu fer-la amb geleta, la que fem sovint, aquesta d'ametlla porta més feina perquè s'ha de coure, algú ha dit que millor la de galeta.
PASTÍS DE FORMATGE (de Lorraine Pascale)
Ingredients
Per a la base
50 g d'ametlla molta
105 g de farina
55 g de sucre llustre
90 g de mantega, a daus petits
Pel pastís
330 g de formatge cremós, tipus Philadelphia
500 g de ricotta (com no en vaig trobar ho vaig fer amb mató (Cadí)
4 ous
250 g de sucre llustre
60 ml de suc de llimona
1 cullerada sopera de pell de llimona (només la part groga)
1/2 culleradeta d'extracte de vainilla
1 i 1/2 cullerades de farina (jop vaig posar maicena)
1 i 1/2 cullerades d'aigua
* 1 cullerada sopera= 15 ml / 1 culleradeta= 5 ml
Elaboració
Preescalfem el forn a 150º.
Per la base, posem l'ametlla molta, la farina, el sucre i la mantega en un bol, amb les mans barregem fins que tinguem una massa homogènia. Folrem amb paper de forn la base del motlle, d'uns 20 cm, lleugerament engreixat i repartim la massa tot lo uniforme que puguem, ens ajudem amb una cullera (humitejada perquè la massa no s'enganxi). Coem al forn uns 15 minuts, fins que tingui un color dauradet. Traiem del forn i reservem.
Pel farcit, dins un bol posem el formatge cremós, la ricotta, els ous, el sucre, el suc i la pell de llimona i la vainilla. A banda barregem la farina ( o maicena) amb l'aigua, quan estigui desfeta l'afegim a la resta d'ingredients. Amassem amb màquina o a mà, jo ho vaig fer amb el túrmix, fins que tinguem una barreja fina i suau.
Engreixem una mica les parets del motlle, hi aboquem la barreja, donem uns copets per a traure'n l'aire i enfornem durant 1 h, a 180º. Deixem reposar el pastís 1 h més dins del forn amb la porta tancada. Passat el temps el traiem i deixem refredar.
Combina molt bé amb melmelades, fruits del bosc, de mores, de nabius...

8 de febrer del 2013

COCA DE LLARDONS (II)


 La coca de llardons a casa ens encanta!,  la de pasta de full i pinyons sobretot. És una coca que la podem fer tot l'any (si no fos per les calories...), encara que aquest dia, dijous gras,  no hi pot faltar! A l'entrada anterior us vaig posar on podieu trobar la recepta de la coca amb pasta de full, en aquest bloc, molt fàcil de fer i amb l'èxit assegurat! Aquesta vegada també he provat la que és com brioix amb els llardons barrejats amb la massa, les primeres fotos, que tenia la recepta de fa temps i encara no l'havia fet. La massa la vaig fer amb la Thermomix, però es pot fer a mà, això si, costarà una mica més. També està molt bona, com sempre passa hi ha a qui va agradar més una que l'altra, jo que són de bon menjar, m'agraden les dues!!!
Així que ja veieu quin dijous més gras hem tingut,  ah? i no hi ha faltat la truita i la botifarra d'ou...Visca Carnestoltes!!
COCA DE LLARDONS (II)
Ingredients
75 g de sucre
150 g de llard
200 g de llardons (que siguin bons...)
100 g de llet
100 g d'aigua
400 g de farina (de la normal, mitja força)
20 g de llevat fresc de forner
Pinyons
Pessic de sal
Pessic de canyella
Més sucre per a posar damunt la coca
Elaboració
En el got de la Tmx posem l'aigua, la llet i el pessic de sal, programem 1 minuts, 37º, vel. 2
Afegim la meitat del llard, el llevat, la farina i el sucre, i barrgem 2 minuts a vel. espiga (got tancat)
A continuació afegim poc a poc, per la boca del got, a vel. espiga, el llard, fins que veurem que està tot integrat.
Ara toca afegir els llardons, i a canyella en pols i barregem 5 segons, got tancat, vel. espiga.
Posem farina a la taula i hi aboquem la massa, si és molt enganxosa tirem una mica de farina i amassem.
Dividim la massa en dos, farem dues coques.
Tallem paper especial de cuina, posem una meitat de massa i estirem amb el corró, donem forma a la coca, un gruix aproximat d'un cm i mig. Pintem amb ou batut, repartim els pinyons iposem sucre generosament.
Vaig esquitxar per sobre amb una mica d'anís.
Tenim el forn preescalfat a 200º, hi posem les coques i coem durant uns 25 minuts.
Deixem refredar
Espero que les feu i que us agrdin molt!

6 de febrer del 2013

GALETES (pets de monja)

Com us deia a l'entrada anterior, la Mireia Carbó ens va ensenyar a fer els típics pets de monja, ara no se'n veu però abans eren unes galetes molt típiques i que ens feien molta gràcia per la forma i pel nom. Doncs bé, el meu intent va ser fallit perquè em van quedar aquestes galetes que us ensenyo! que com veieu els falta el típic pic del pet de monja... Van quedar unes galetes rodonetes la mar de mones ... per acabar-les d'arrodinir vaig desfer xocolata i una mica sucades van quedar força bé! Bones n'estaven!
La recepta dels pets de monja és aquesta, si no us queden bé  no us amoïneu...feu aquesta proposta!, que no us decebrà pas!
Demà és dijous gras!!! us deixo l''enllaç per si voleu fer la coca  COCA DE LLARDONS
GALETES (pets de monja)
Ingredients
250 g de farina
150 g de sucre
3ous
Ratlladura de llimona o vainilla
En aquest cas:
Xocolata blanca, amb llet i negra, desfer-les al bany maria i sucar-hi fins la meitat les galetes, posar-les damunt paper especial de forn fins que estigui la xocolata ben freda i presa. (això fer-ho un cop tinguem les galetes fredes)
Elaboració
Bateu els ous amb el sucre i la ratlladura de llimona fins a que quedin esponjosos (han de doblar el volum)
Incorporem la farina i amb l'espàtula l'anem integrant, amb moviments envoltants, de dal a baix.
Posem la barreja en una màniga pastissera, no cal posar boquilla, i anem fent les petites galetes damunt de la safata del forn, folrada amb paper especial de forn. el moviemnt ha de ser ràpid i cop sec, aixecant la màniga per tal que quedi el pic tipic dels pets (en el meu cas, un cop al forn es va anar difuminant...)

3 de febrer del 2013

PASTÍS DE PASTANAGUES


El dijous de la setmana passada vam passar una bona estona amb la Mireia Carbó, al Club Social Caprabo. En aquesta ocasió ens va fer un pastís d'ametlla (Tarta de Santiago), uns pets de monja i un pastís de pastanagues. El que més em va cridar l'atenció, per a fer el primer, van ser els pets de monja, els altres estan més vistos i fets. Així que divendres per la tarda, tranquil·lament em vaig posar a fer, bé, a intentar fer els pets de monja! però tot sembla fàcil... i si, la recepta no té secret, és fàcil, tres ingredients! però com en tot... es necessita pràctica! No em van sortir! bé, no van sortir els pets, però si unes galetes molt bones... ja us les ensenyyaré, però de pits, res, de res!! Llavors vaig pensar en fer el pastís de pastanaga, que el vam provar a la classe i era molt bo. No l'he fet amb la cobertura que ens va fer la Mireia,  però també l'hem trobat molt bo! i ha anat d'alló més bé pels esmorzars i berenars... del cap de setmana ...!
Amb aquest pastís participo al  HEMC 69 organitzat pel bloc LeBon Vivant
PASTÍS DE PASTANAGUES
Ingredients
Pel pa de pessic
250 g de pastanagues
3 ous
250 g de sucre moré (vaig posar-ne 200)
250 g de farina
100 g d0oli de girasol
1 sobre de llevat en pols
1 polsim de sal
Per a la cobertura de formatge (que jo no he fet)
500 g de formatge Philadelphia
100 g de mantega pomada
125 g de sucre llustre
Suc de llimona (unes gotes)
Elaboració del pa de pessic
Barregeu la farina, el llevat i la sal. Reserveu
Peleu les pastanagues i ratlleu-les (piqueules amb robot de cuina o ratllades amb ratllador)
Bateu els ous amb el sucre, fins a que doblin volum. Afegiu l'oli i les pastanagues i barregeu bé.
Afegiu a la barreja anterior la farina amb el llevat i la sal, i barregeu amb espàtula , amb moviments de dalt a baix fins que no quedin grumolls.
Pinteu el montlle amb mantega fosa i empolvoreu-lo amb farina (traieu-ne l'excés picant el motlle cap avall)
Aboqueu la preparació en el motlle i coeu uns 35 minuts, a 180º
Cobertura
Barregeu els ingredients de la cobertura fins que quedi una crema fina i espessa.
Talleu el pa de pessic per la meitat i farciru-lo amb part de la cobertura.
Amb la resta cobriu tot el pastís amb una capa d'un centímetre de gruix aproximadament.
Pastanagues de decoració
Feu un almívar amb 100 g d'aigua i 50 g de sucre, quan bulli afegiu-hi uns talls fins de pastanaga en els que haureu donat una mica de forma, i d0uns mm de gruix, deixeu coure uns 5 minuts amb l'almívar, no han de quedar molt tous, reserveu-los en en bol amb l'almívar.


La Mireia treballant!!! (aixó si que són pets de monja (o pits...)!!!

Seguidors