ÍNDEX DE RECEPTES

29 de febrer del 2012

PASTÍS DE POMA (Thermomix)


Una pastís de poma requetebó! És del llibre de la Thermomix i encara no l’havia fet mai, però segur que serà d’aquells que, quan tens unes pomes que no s’acaben ..., repetiré més d’una vegada. Va volar!
Si el feu de manera tradicional, o amb batedora elèctrica, seguiu els mateixos passos, bateu molt bé els ous amb el sucre fins a tenir una crema blanquinosa i aneu seguint amb la incorparació de la resta d'ingredients, segur que queda perfecta!!
TARTA DE POMA
Ingredients
130 g de mantega (a temperatura ambient)
200 g de farina de rebosteria
6 pomes (Reineta)
3 ous
150 g de sucre
2 cullerades de conyac (opcional, però hi va molt bé!)
1 sobre de llevat (tipus Royal)
Un pessic de sal
Preparació
Col•loquem la papallona en el seu lloc dins del got.
Batem molt bé els ous amb el sucre, programant 3 minuts, 37º, vel. 3
Acabat el temps programem el mateix però sense temperatura.
A continuació incorporem la mantega i el conyac i barregem 20 segons, vel. 2
Afegim la farina, el llevat i la sal i programem 10 segons, vel. 2 ½
Acabem d’integrar-ho tot amb una espàtula.
Aboquem en un motlle engreixat i enfarinat (d’uns 28 cm de diàmetre)
Pelem i traiem els cors de les pomes, les tallem a quarts i de cada un fem làmines sense acabar de tallar , les freguem amb llimona perquè no enfosqueixin, i les anem col•locant damunt la massa, enfonsant-ho una mica, però que quedin visibles.
Coem durant uns 35 minuts (depenent del forn) a 180º, amb el forn preescalfat.
* Com veureu, la massa ha tapat la poma, es perquè el motlle era petit, i clar, en pujar la massa ha tapat la poma. De tota manera queda molt bé, perquè la trobes dins, queda com si fos poma al forn, que barrejada amb el pa de pessic està molt bo!





26 de febrer del 2012

PASTÍS DE LLIMONA

Amb aquest pastís hem celebrat l'aniversari del Jesús, el meu marit, que va ser fa uns dies i encara no l'havíem pogut celebrar. És un  pastís de llimona molt suau i refrescan i com no, boníssim! A la recepta original cobreixen la crema de llimona amb una merenga suaument gratinada, quedava super bé i segur que també bo, però ho has de fer en l'últim moment, ja que perd volum, i pot fer una mica d'aigua. És per aixó que he decidit fer una trufa ràpida, que també ha quedat molt bona amb el contrats de la llimona.
Aprofito per a participar la proposta del bloc  Memories d'una cuinera , dedicada als pastíssos d'aniversari!

PASTÍS DE LLIMONA
Ingredients
Per a la massa sablé
300 g de farina de rebosteria
150g de mantega freda i tallada a daus petits
1 pessic de sal
70 g de sucre llustre
2 rovells d'ou
25 g de llet freda
1 culleradeta de llevat (tipus Royal)
1 ou batut per a pintar la massa
Per a la crema de llimona
100 g de sucre
La pell d'una llimona, sense la pasrt blanca
350 g d'aigua
150 g de suc de llimona
3 rovells d'ou
50 g de maicena
Per a la trufa
500 g de nata per a muntar (35% MG), ben freda
Cacau en pols
Dos cullerades de sucre llustre
Preparació de la massa sablé
Posem en el got de la Thx tots els ingredients seguint l'ordre en que estan posats. Programem 20 segons, velocitat 6.
Traiem del got, fem una bola i la posem en una bosa de plàstic i deixem reposar 30 minuts a la nevera.
És una massa que no s'ha de treballar gaire.
Posem la massa entre dos fulls de paper vegetal o plàstic, i amb el corró l'estirem. Folrem un motlle baix, d'uns 28 cm., el de les quiche va bé, o bé tartaletes individuals. Punxem amb una forquilla perquè no pugi i pintem amb l'ou batut. Deixem reposar a la nevera uns 15 minuts.
Enfornem durant 20 minuts, forn preescalfat, a 180 º. Deixem refredar abans de posar el farcit.
Fem la crema de llimona
En el got de la Thx posem el sucre i la pell de llimona, programem 30 segons, velocitat progresiva 5-10
Afegim l'aigua, el suc de llimona, els rovells i la maicena. Programem 6 minuts, 100º, vel. 4. Un cop feta la crema la deixem que perdi temperatura en el mateix got.
Trufa
Posem la papallona en el got, aboquem la nata, muntem a vel. 3 i 1/2, sense temps, anem mirant i quan veiem que la nata ja és consistent afegim el sucre i el cacau, amb uns segons més estarà llesta la trufa. Vigileu perque si us passeu, la nata és torna mantega.
Muntem el pastís
Aboquem la crema de llimona a la base i repartim bé. Deixem refredar a la nevera tapada amb paper film.
Posem la trufa en una mànega pastissera i anem cobrint la crema pastissera.

20 de febrer del 2012

MAGDALENES

Si hi ha una cosa que compensa fer-la a casa, són les magdalenes! res a veure amb les que trobem en els supers! En podem trobar de bones, llocs on les fan artesanalment, però a casa queden molt i molt bé!i tant si tenim robot o no, són ben fàcils de fer! Aquestes les vaig fer per portar aquest cap de setmana a Isona, que erem una bona colla i per esmorzar, després d'una torradeta feta al foc (que no hi ha res millor!) van anar super bé amb el cafè amb llet, i per sort en va quedar alguna per a berenar...
La  recepta original, del bloc "cocinando en un rincon del mundo" les feien amb melmelada de gerds, que han d'estar boníssimes! però com la xocolata ens va... hi vaig posar perles de xocolata i una mica de pols de vainilla. Van sortir una bona colla de delicioses magdalenes,  molt esponjoses!
MAGDALENES
Ingredients
200 g de sucre
3ous i una clara
250 g d0oli de girasol
250g de llet
375 g de farina de força, jo vaig posar-la de rebosteria
1 sobre de llevat (tipus Royal) (o bé 4 sobres de gasosa, blaus i blancs)
Preparació
Col·loquem la papallona.
Afegim en el got el tres ous i la clara junt amb el sucre i programem 6 minuts, 37º, vel. 3 1/2
En una gerra tenim l'oli i en una altra la llet. Programem 6 minuts, 37º, vel. 3/12,  amb el cubilet posat anem afegint poc a poc damunt la tapa del got l'oli i a continuació la llet.
Afegim la meitat de farina amb el llevat i programem 30 segons, vel. 3
Acabem de posar la farina restant i programem 1 minut a vel. 3.
Acabem d'integrar amb una espàtula.
Aboquem en una mànega pastissera, i reservem 1/2 h a la nevera.
Preparem els motlles de papar de magdalena, els posem dins d'un altre motlle o dins de flameres, d'aquesta manera el motlle no s'obrirà i la magdalena tinbdrà més volum.
Tellem la punta de la mànega i anem omplint els motlles 3/4 parts. Repartim unes perles de xocolata en unes quantes, i una mica de sucre en unes altres. Si voleu posar-hi melmelada, posem una mica de massa, una cullerada de melmelada i acabeu de posar la massa.
Tindrem el forn preescalfat a 200º. Posem les magdalenes al forn i coem durant 20 minuts (segons forn). Passat aquest temps comprovem si ja estan cuites.
Les deixem refredar damunt una reixeta.
Les guardem tancades en un pot o bosa.

15 de febrer del 2012

CROQUETES DOLCES DE POMA I AVELLANA

La proposta d'aquest mes de la "Recepta del 15", va de croquetes!!que com ja sabeu ens la fan des dels
blocs Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta, que recomano visiteu. A qui no li agada una bona croqueta casolana??? Si proveu de fer-les a casa, segur que mai més (o gairebé) les comprareu fetes! Entre tots avui farem una bona carpeta amb mil i una croquetes !,  ja estic esperant...
Aquestes que he fet són del llibre de la Mireia Carbó "La cuina salvavides", que amb tota confiança he fet per primera vegada sabent que serien un èxit, i així ha estat, molt bones, molt recomanable que les feu, i veureu com us les trauen del plat encara més ràpid!! La combinació de la poma amb l'avellana, excel·lent!  Una vegada més la Mireia ens ha fet quedar molt bé!!
Amb aquestes quantitats en surten bastantes, feu-les petites, però no us amoïneu, congeleu-les, arrebossades i en qualsevol moment només caldrà fregir-les i, a punt! Podem menjar-les calentes, tèbies, fredes, a mi és com més gust trobo que tenen i m'agraden més, com a postre amb una crema lleugera, soles, o penso que també poden resultar ben bones acompanyant una carn, peix o au, ho provaré!
CROQUETES DOLCES DE POMA I AVELLANA
Ingredients
2 pomes golden (mitjanes)
4 cullerades d'aigua
50 g d'avellanes torrades (del país, millor, més gustoses)
75 g de farina
100 g de mantega
100 g de sucre
400 ml de llet
1/2 branca de canyella
1/2 pell de llimona (sense part blanca)
Per a l'arrebossat
Farina
Ou
Pa ratllat
Oli de girasol
Preparació
Peleu les pomes i traieu-los el cor i les llavors. Talleu-les a daus grossos i coeu-les dins d'un cassó, a foc suau, junt amb les 4 cullerades d'aigua, fins a aconseguir una pasta eixuta i consistent. Reserveu-la
Peleu les avellanes i, amb l'ajut d'un robot de cuina, tritureu-les fins que quedin en pols (si no teniu robot tritureu-les amb un morter i una mica més de paciència).
Bulliu la llet amb el sucre, la canyella i la pell de llimona, i reserveu-la.
En una olleta, foneu la mantega, a foc suau.
Afegiu-hi la farina d'un sol cop i remeneu amb una cullera de fusta. Coeu-ho uns instants.
Incorporeu-hi les avellanes i remeneu, afegiu-hi la poma i remeneu.
Aneu incorporant la llet sense parar de remenar (freda o calenta) i continueu la cocció uns minuts més. Deixeu refredar la pasta resultant en un recipient ben tapat amb paper film pel a pel), Quan hagi temperat ho posem a la nevera un mínim d'una hora (jo ho vaig fer a la nit per a l'endemà fer les croquetes).
Donem forma a les croquetes, passem per farina, ou i pa ratllat, fregim amb l'oli de girasol, i si voleu empolvoreu-les amb una mica de sucre.

12 de febrer del 2012

PANNA COTTA DE VAINILLA

Divendres va tocar classe amb Pep Nogué! ja us en faré cinc cèntims. Abans de començar la classe ens fa un petit joc, endevinar un núm. i qui l'endevina, premi! un llibre seu, un bon detall a més de la bona estona que passem escoltant, aprenen i descobrint nous productes, com el fajol en aquesta ocasió. Doncs bé, em va tocar un llibre! Esmorzem! em va fer tanta il·lusió que li vaig fer signar i tot! A la nit fullejant i pensant què podia fer per postres diumenge, vaig beure panna cotta, no n'havia fet mai, encara que fa pocs dies la Diana ens en va fer i la vam trobar molt bona, així que decidit, les postres d'avui han estat aquesta panna cotta de vainilla i l'he, acompanyat amb melmelada de maduixa, casola també!. Es molt fàcil de preparar-la, només cal fer-la el dia abans, perquè estigui ben quallada. La panna cotta és un  postre típic de la regió italiana de Piamonte. Literalment vol dir nata cuita, recorda al flam, però amb més gust làctic, per la nata, i la seva textura s'assembla més a la de les gelatines que a la del flam.
Ens ha agradat molt!!
PANNA COTTA DE VAINILLA
Ingredients
1/2 l de nata
80 g de sucre
1 veina de vainilla
6 fulls de gelatina (de 2 g casascuna)
Preparació
Poseu les fulles de gelatina en remull, en aigua freda. Un cop hidratades les traieu-les de l'aigua i poseu-les en un papar de cuina (per a traure'n l'excés d'aigua)
Poseu una olla al foc amb la nata, la branca de vainilla oberta pel mig i el sucre. Remeneu i deixeu que arrenqui el bull a foc suau.
Quan hagi arrencat el bull, pareu el foc, afegiu les fulles de gelatina ben escorregudes, remeneu perquè es disolguin amb la nata calenta. Coleu-ho
Ompliu motlles individuals, tipus flameres, i deixeu refredar un mínim de tres hores a la nevera.
Comentaris del Pep Nogué, en el llibre Esmorzem!
"La pana cotta és un dolç molt popular a Itàlia.
Si el volem fer un xic més lleuger, substituïu la nata per llet, sigui de vaca, ovella o cabra.
També podeu utilitzar llets vegetals com la d'arròs, soja, ametlles, etc...us hi donarà un caire diferent.
Acompanyeu la pana cotta amb fruits vermells, macedònia o una melmelada de síndria i meló."

10 de febrer del 2012

AMETLLES TORRADES

El meu pare, el Peret de l’Escardill, pagès d’ofici i de vocació,  per a ell el camp era la vida!, tenia camps d’aumetllers, eren la seva joia!! La meva mare tenia la mà trencada amb transformar aquelles aumetlles tant bones en unes garrapinyades excel·lents, (recepta Ametlles garrapinyades)  i ell era l’encarregat de fer-les torrades! Què bones els quedaven! Ara una, intenta fer-ho tan bé i bo com ells, però reconec que, primera, les aumetlles no són les mateixes, i segona, la pràctica és molt important!!Així que vaig practicant per a no perdre la tradició i perquè cada dia surtin millor! De com les feia el meu pare no ho tinc del tot clar..., les deixava en remull amb aigua i sal tota la nit i després a torrar-les, em sembla que era així. Jo he seguit la recepta de la Trini de Siall, que les vaig provar i estaven molt bones, i no m’ha fallat pas! Han quedat unes aumetlles molt bones, molt fàcils i ràpides de fer! i també ràpides de menjar... quan comences les acabes!
AMETLLES TORRADES
Ingredients
- ametlles crues amb pell
- aigua
- sal
Elaboració
Preescalfem el forn a 180º
En un cassó posem aigua i un bon grapat de sal (sigueu generossos). Quan l’aigua bulli hi tirem les ametlles i remenem. Quan arrenqui el bull deixem un o dos minuts i les colem. Passem a la safata del forn ben repartides i torrem durant 15-20 minuts (depenent del forn). Si teniu l’opció de forn d’alt i baix alhora, millor, sinó no passa res, trigaran una mica més. Sentireu que van petant, és senyal que es van assecant i torrant. Jo en vaig tastar una per veure si ja estaven al punt. Un cop les tenim torrades les emboliquem amb un drap i deixem que es refredin. D’aquesta manera si n’hi ha alguna que li falta una mica s’acaba de fer.
Un cop fredes les guardem en un pot que tanqui bé.
Veureu que es pelen molt bé i què bones queden!


7 de febrer del 2012

PASTÍS DE FORMATGE RICOTTA


No acostumo a fer servir massa el formatge ricotta, tret d’alguna amanida i poca cosa més. El vaig descobrir ja fa temps en el programa de l' “Hermana Bernarda”, a Canal Conina, i que em va ben enganxar! És una gran cuinera pastissera que m’agradava molt veure amb quina facilitat i delicadesa treballava, i que bé explicava tot el que feia!.
Ahir per la tarda em venia de gust menjar pastís de formatge, i com ja sabeu que, a qui agrada la cuina no li fa mandra posar-s’hi, sarna con gusto no pica, va ser  el moment i l’excusa per a fer un pastís de formatge, i l’ocasió per a fer-lo amb ricotta.
Aquest formatge és d’origen sicilià, literalment significa recuit, està fet del xerigot o sèrum de la llet, ja sigui de vaca, ovella, cabra, i fins i tot de búfala als EU. Té una textura granulosa i cremosa, de gust lleugerament dolç i amb un 13% de greix. Energèticament varia entre les 130 a 240 calories per 100 grams.
És un formatge fresc, per tant de vida curta!. A Itàlia no està classificat com un formatge sinó com un producte lacti. 
Va sortir un pastís de formatge boníssim! molt suau de gust, amb un toc de gust a llimona, és d'aquells a repetir!
PASTÍS DE FORMATGE RICOTTA
Ingredients
500 g de formatge ricotta
4 ous
2 iogurts de llimona
120 g de sucre
80 g de farina
10 g de llevat (tipus Royal)
½ culleradeta de vainilla en pols
Preparació
En un bol barregem la farina i el llevat.
En un altre bol posem la resta d’ingredients i barregem bé amb la batedora o robot que tinguem ( jo ho  vaig fer amb la TM- 30 segons, vel. 3). Hi afegim la barreja de farina i llevat, barregem bé fins a tenir una crema homogènia (amb TM- 15 segons, vel.2)
Aboquem en un motlle (d’uns 22cm), prèviament engreixat i enfarinat.
Coem a 180º durant 50-60 minuts, segons el forn.

* Si us agrada amb panses, poseu-les en remull amb algun licor, whiski, conyac..., escorreu-les i eixugueu-les, les enfarinem (així no baixaran cap a la base), i afegiu-les a la massa.

5 de febrer del 2012

PASTÍS DE CARBASSA AMB ESPÈCIES

Feia dies que tenia una carbassa, de les dolces per a fer al forn, i ahir li va arribar l'hora! És una classe de carbassa molt bona, dolça i fina, especial per a fer-la al forn.
La recepta és el resultat d'entre les que he vist a companys blocaires (del bloc cuina per a llaminers, a la taula d'en Bernat...) i l'he adaptat a la Thermomix, però que podeu fer-la perfectament amb qualsevol batedora o a mà. És molt fàcil de fer i molt bona de menjar! Com que ja sabeu que la xocolata em perd, no hi ha faltat (que hi lliga molt bé), qui ha volgut, em sembla que tots..., la regat amb una xocolata calentona... que amb el dia que ha fet, li pegava molt bé. Desprès un bon cafè!!
Ens ha agradat molt! n'ha quedat un trosset de no res, que no arribarà pas a demà!
PASTÍS DE CARBASSA AMB ESPÈCIES
Ingredients
3 ous
300 g de farina
200 g de sucre moré
150 g de llet
100 g de mantega (pomada)
200 g de puré de carbassa
1 sobre de llevat (tipus Royal)
1 pessic de sal
1/2 culleradeta de canyella en pols
1/2 culleradeta de gingebre en pols
1/2 culleradeta de vainilla
Preparació
Primer hem de coure la carbassa, podeu fer-ho al microones, però a mi m'agrada més fer-la al forn, queda un gust més bo. Per tant la tallem a trossos i la coem, al forn a 180º uns 50 minuts. Veureu que es va caramelitzant. Un cop cuita amb el pimer en fem puré. En necessitem un s 200 g, la que us sobri mengeu-se-la calentona, veureu que bona és!
En el got de la TM posem el sucre i la mantega, programem 2 minuts, velocitat 2
Anem incorporant els ous un a un, temperatura 37º,  vel. 2, sense temps, fins que s'hagin integrat bé,
Incorporem la carbassa, la llet i les espècies, programem 15 segons, vel. 2
Per últim incorporem la barreja d'ingredients secs, la farina, el llevat i la sal, programem 30 segons, velocitat 2. Si veiem que encara no s'ha barrejat prou bé, repetim el mateix pas.
Amb l'ajuda de l'espàtula acabem d'integrar tota la bareja.
Aboquem en el motlle que tindrem engreixat i enfarinat (encamisat)
Coem a 180º durant 50 minuts, forn preescalfat.
El punxem per a comprovar si ja està cuit, si traiem l'agulla neta, serà senyal que ja el tenim al punt.
Deixem refredar una mica i desemmotllem.
Per a la xocolata:
Nata (35% MG)
Xocolata especial postres
Pell d'una mandarina ratllada
Fem bullir la nata, hi afegim la xocolata tallada a trossets, remenem  bé fin que s'hagi desfet i hi afegim la pell ratllada de mandarina, ens quedarà una xocolata molt bona per a acompanyar aquest pastís.
(no he mesurat les quantitats, aprox. 200 g de nata i 150 g de xocolata)
Espero que us agradi i el proveu!!

Seguidors