lørdag 25. april 2015

Møbler settes på plass

Sofa Blader fra Nordisk Form har vi kjøpt på Home and Cottage Sarpsborg. Det ble mye finere i stua med litt ommøblering. TV tilbake på peisbrisken med de sorte skinnstolene foran. Og sofaen kommer mer til sin rett slik den nå er plassert. 
Vanskelig å ta bilde i motlys. I morgen skal jeg henge opp mine hvite lingardiner. Så får vi se hvilke tepper vi velger. Persiske, kelim eller sisal?



torsdag 23. april 2015

Fargekode 1140 sand på veggene

Vi er midt i oppussing av stua. Taket ble ferdig malt forrige fredag i fargen letthet. En svak gulaktig hvit tone. Den er hvitere og mindre gul enn 1001 Egghvit og 1453 Bomull. 

Mens malingen av taket pågikk fikk vi begge influensa. Da var det bare godt å ha rorbua på Skjærhalden å reise til. Det tar oss ikke mer enn 30 minutter å kjøre dit med bil. Søndag til og meg onsdag ble vi der og fikk slappet av og kost oss i det fine vårværet.

Tilbake til stua. Veggene skulle vi male selv. Først tape på alle lister i tak, rundt vinduer og dører. Puh for en jobb. 

Vi ble fornøyd med fargevalget. Først da jeg åpnet malingsboksen, men da malingen kom på veggen og begynte å tørke ble vi usikre for det virket litt mørkt. Det endelig resultatet ble vi fornøyd med. Fargen er sand, fargekode 1140, som er en varm beige tone. En lys mellomtone som oppleves som lun og varm. 
  



                                      



      






fredag 17. april 2015

Maling av stua

Stua skal endelig males. For 20 år siden (1994) satt vi opp grantak. Før var det hvite takess (tror jeg det heter). Jeg var så fornøyd med grantaket. Og tenk deg tapeten på veggene var mørk grønn på nittitallet. Vi kunne nesten ikke lese aviser eller bøker på kveldene, det var så mørkt. 

I flere år nå har vi hatt planer om å male taket hvitt . Du kan kanskje forstå utsettelsen? Det er tilsaman 65 kvm. Og vi har begge vondt i skuldre og nakke. Heller ikke er synet som det var! Hæ? Pensjonist!!
Nå er vi da igang. Har ryddet ut flere møbler, ting og tang. 

Jeg må si at vi har malere som maler taket. Her er første grunning klar.
Allerede stor forskjell ettet første strøk.
Kontoret/biblioteket er stapp full av bord og stoler. Heldigvis har vi en kjellerstue, der står TV nå. Men jeg lengter opp til stua mi og større vinduet, lyst og deilig.
Så idag fredag er siste støk ferdig. Må si det er kjedelig med håndverkere i huset (i fem dager). Er ikke vant til det da F kan og stort sett gjør alt selv. Du vet Helen.

Vi har mye lys inn fra vinduer, så taket er malt i fargen Letthet. Veggene skal F male selv. De blir nok i fargen Sand 1140 fra Jotun. Prøveflekken på veggen et blek sand. Den blir for grå/grønn/blå for oss. Sand 1140 er en varm beige tone. Kanskje en vegg (denne du ser her) blir mørkere brun. Først et strøk med Sand i hele stua, så får vi bestemme oss.









torsdag 16. april 2015

Søndagstur til Torgauten fort

I vårt lokalmiljø stårdet flere krigsminner slik som Torgauten fort. Det har lenge vært militært område og vi har aldrig tidligere vært å sett på dette fortet, selv om jeg er oppvokst ikke langt unna. Som barn trodde jeg at det fortsatt kunne være soldater igjen der fra krigen, det var meget skummelt.

På Wikipedia står:

"Torgauten fort er et eks-tysk fort i Norge med betegnelse Heeres Küsten Batterie HKB 6/980 Torgauten (593). Batteriet ble satt opp i april-mai 1941 med 4 stk 10cm K17/04 kanoner med skuddvidde 14000m.[1][2] Fortet skulle dekke Glomma vestre innløp til Fredrikstad mens Kjøkøy fort skulle dekke det østre. Fortet var under kontinuerlig utbygging frem til krigens slutt, alt behørig skrittet opp, tegnet og overført til England av norske anleggsarbeidere. Foruten selve fortsområdet var det en rekke mindre anlegg for fortets nærforsvar i Øyenkilen og Foten og en lyskasterstasjon på odden mellom Helleskilen og Dypeklo. Kun mindre spor etter dette er nå synlig.

Etter krigen ble fortet overtatt av det norske forsvaret og videre modernisert bl.a. med radar og to kanoner i kasematter. Ca. 1993 ble det nedlagt. Det er nå museum med omvisning enkelte søndager om sommeren."

Dette grønne "huset" har jeg bare sett på avstand og alltid trodd det er et trehus. Her er det solid mur, med faske vinduer. Det er under bakken store rom.
Denne søndagen var det ingen omvisning, men det finnes mange trapper og underjordiske ganger bi kunne gå i. Veldig spennende for barnebarna som var med.
                           
En stor kanon står fortsatt utstilt og vokter innseilingen til Fredrikstad.
Vi ble alle meget overrasket over hvor stort område som er utbygd både over og under bakken.     
                              
Selvfølgelig måtte Idar på ni år klatrer litt også.  Og det er ikke trapp opp, han klatrer på steinene.  Lillebror Eskil har veldig lyst han også.                
                              

                                
Det er full oversikt over innseilingen til byen. Glomma deler seg i to og dette er det vestre løpet, "Vesterælva". Det er Kråkerøy og Hvaler som sees i bakgrunn. En morsom og opplevelsesrik dag.
















lørdag 4. april 2015

Påske på Skjærhalden

Påsken for oss er ikke snø og fjellturer. Det er å komme ut til sjøen for å kjenne den deilige duften av saltvann.
Alle fiskeskøytene/reketrålerne ligger ved kai. Redningsskøyta Horn Flayer sees til høyre i bildet. Vi har hørt og sett at den allerede har vært ute på mange oppdrag.
Sol og fint vær har vi hatt, men en vind fra nord som har vært litt kald. Da er det fint å kunne velge blandt mange forskjellige turveier. Vi følger kyststien mot Grønne Bakke, som ligger på vestsiden av Kirkeøy, på motsatt side av Skjærhalden. 
Det var lunt og fint her idag. Bakken er ikke akkurat blitt grønn ennå da. Kaffe og matpakkene ble sist her mens sola varmet oss i ryggen.
Skjærtorsdagen gikk turen ut til Homlungen fyr. En av mine favorittplasser. Selve fyret ligger på en egen holme og en må ha båt for å komme over det lille sundet. 

Gjestehavnen på Skjærhalden er godt besøkt. Og i påsken kommer det mange båter hit, eller det er "mellomlanding" her før de drar videre til Sverige og svenskekysten.
Langfredag og nå ville jeg se om blåveisen hadde kommet frem. Kjærlighetsstien er en populær tursti. Den går nordover på øya. Forbi Gilbergodden med sine gamle hustufter etter fiskere.
                                 
Ikke alle båter har blitt sjøsatt. Denne ligger og lengter etter varme sommerdager. 
 
Blått i blått står blåveisen inne i skogen. Det er vår og det er påske på Hvaler.