Η ελληνική εκπαίδευση στο Σουδάν έχει μια εκατόχρονη περίπου ιστορία.
Νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο-λύκειο στεγάστηκαν στο νεοκλασικό κτίριο της φωτογραφίας, με τις ονομασίες Τράμπειος Σχολή νηπιαγωγείο - δημοτικό) και Κοντομιχάλειος Σχολή (γυμνάσιο-λύκειο), προς τιμήν των κύριων χρηματοδοτών τους.Αναφερθήκαμε και σε άλλες αναρτήσεις ότι παλιότερα τα σχολεία είχαν συνολική δύναμη εξακοσίων μαθητών.
Σήμερα λειτουργεί νηπιαγωγείο (μια νηπιαγωγός, εφτά νήπια), δημοτικό (τέσσερις δάσκαλοι ελληνικών και δύο δασκάλες αραβικών και αγγλικών, δεκαεννιά μαθητές), γυμνάσιο-λύκειο (λειτουργούν τμήματα όλων των τάξεων, με δέκα εκπαιδευτικούς, μια δασκάλα αραβικών, δεκαοκτώ μαθητές ) .
Το κτίριο ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ, η οποία επωμίζεται τη φροντίδα της συντήρησής του και της ικανοποίησης των αναγκών των σχολείων, με ανάλογη οικονομική ενίσχυση από την Ελληνική Πολιτεία.
Νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο-λύκειο στεγάστηκαν στο νεοκλασικό κτίριο της φωτογραφίας, με τις ονομασίες Τράμπειος Σχολή νηπιαγωγείο - δημοτικό) και Κοντομιχάλειος Σχολή (γυμνάσιο-λύκειο), προς τιμήν των κύριων χρηματοδοτών τους.Αναφερθήκαμε και σε άλλες αναρτήσεις ότι παλιότερα τα σχολεία είχαν συνολική δύναμη εξακοσίων μαθητών.
Σήμερα λειτουργεί νηπιαγωγείο (μια νηπιαγωγός, εφτά νήπια), δημοτικό (τέσσερις δάσκαλοι ελληνικών και δύο δασκάλες αραβικών και αγγλικών, δεκαεννιά μαθητές), γυμνάσιο-λύκειο (λειτουργούν τμήματα όλων των τάξεων, με δέκα εκπαιδευτικούς, μια δασκάλα αραβικών, δεκαοκτώ μαθητές ) .
Το κτίριο ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ, η οποία επωμίζεται τη φροντίδα της συντήρησής του και της ικανοποίησης των αναγκών των σχολείων, με ανάλογη οικονομική ενίσχυση από την Ελληνική Πολιτεία.
Είναι ενθαρρυντικό που η Πολιτεία δεν έχει αφήσει στην τύχη της τους Ελληνες σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται, παρέχοντας τουλάχιστον την βασική εκπαίδευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι λογικό τα σχολεία στο εξωτερικό να ερημώνουν. Το πρώτο κύμα μετανάστευσης τελείωσε και το δέυτερο που είναι τώρα αποτελείται από νεαρά σε ηλικία άτομα που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο όχι πολύ καιρό πριν και επομένως δεν έχουν ακόμα οικογένεια.
Την καλημέρα μου VaD!
Οι Έλληνες κάποτε μετανάστευαν για καλύτερη τύχη , σήμερα μεταναστεύουν για περισσότερα λεφτά και λέγονται πολίτες του κόσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλυτερα ειναι απο τα δικα μας παντως
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις τί με αντυπωσιάζει με το σχολείο σας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πράσινο....
Εμείς σε τούτη τη χώρα του παραλόγου προτιμούμε τις .....άτακτες ζωγραφιές
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Πολύ όμορφο κτίριο, σε ανθρώπινη κλίμακα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θα έμενε ένα απλό κτίριο, αν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι κι οι μαθητές να του δίνουν ζωή!
Να τα χιλιάσετε!
Kαλημερα VaD. Πόσο ωραιο και καθαρο ειναι το σχολειο σου! Και με τοσυς λιγους μαθητες! Εισαι τυχερος. Αν ησουν ελλαδα, μεσα σε λιγα χρονια τα ωραια αυτα κτηρια θα ειχαν αλλαξει οψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ανθρωπινο περιβαλλον φαινεται.
http://tokseres.pblogs.gr/2008/11/366290.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν πιστεύω σε γονίδια αλλά σε νοοτροπία είναι ενδιαφέρον έστω κι αν είναι ψέμα ότι ελληνικό DNA έχουν 120.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως.
Τώρα σαν Έλληνας του εξωτερικού και δη της Ευρώπης θέλω να πω ότι η Ελληνική πολιτεία δεν έχει εγκαταλείψει μεν τους Έλληνες του εξωτερικού σε κάποιες γωνιές της γης αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν προβλήματα. Π.χ. έστειλαν δασκάλα εδώ μόνο και μόνο για να διδάξει ελληνικά τα παιδάκια και δε σεβάστηκε τίποτε. Την έπιασαν τα ψυχολογικά της και παρατούσε τα παιδιά κι έφευγε. Παιδιά μεικτών γάμων δεν έμαθαν ελληνικά. Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Τελικά έβαλε βύσμα και ξεκουμπίστηκε. Εμένα δε με έθιξε προσωπικά γιατί δεν έχω παιδιά. Σκέφτηκα όμως τα παιδιά του άλλου που τους στέρησε τη δυνατότητα με την ανεπάρκειά της να μάθουν τη γλώσσα του πατέρα τους έστω και σπαστά.
Επίσης ενώ στην Ελλάδα τα ξένα σχολεία, π.χ. γαλλικό, ιταλικό, γερμανικό, απολαμβάνουν καλής φήμης, τα ελληνικά στη χώρα που είμαι θεωρούνται υποδεέστερα.
Πράγματι πολύ όμορφα κτήρια. Αλήθεια γιατί στην Ελλάδα έχουμε κατά κανόνα τόσο άσχημα σχολικά κτήρια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκδικούμαστε τους προγόνους φαίνεται...
Ωραίο το σχολείο σου Βασίλη. Μ αρέσει που είναι μές το πράσινο, ωραίες φωτογραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήndn,δεν μπορεί κανείς να τα εγκαταλείψει στην τύχη τους,οι Έλληνες όπου γης έχουν δικαίωμα να λάβουν ελληνική μόρφωση
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο σου βράδυ...
barrel,φίλε μου,πολίτες του κόσμου ναι,τα υπόλοιπα υπο συζήτησιν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βραδάκι νάχεις...
skouliki μου, τα σχολικά κτίρια στην Ελλάδα είναι σχεδόν προκάτ,τι να καμαρώσεις από ένα προκάτ κτίσμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο σου βραδάκι...
Γλαρένια μου,όντως πολύ πράσινο σε σχέση με το μέγεθος του χώρου,άλλωστε την προστασία απ'τον ήλιο πού τη βάζεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ νάχεις
ikor,φίλε μου,φαίνεται ότι όλα μαζί πάνε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βραδινό υπόλοιπο...
cynical,έλα τώρα,τυχερός 4000χλμ μακριά απ'το σπίτι μου:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όμως το σχολείο στο οποίο ήμουν στην Ελλάδα,κτισμένο το '84,κρατιέται θαυμάσια,όλα είναι θέμα συλλογικής φροντίδας.
Καλό βραδάκι...
Ανώνυμος,φίλε ανώνυμε,η διεύθυνση που έδωσες δεν παραπέμπει πουθενά,δεν πειράζει,πάντως επώνυμα ή έστω με ψευδώνυμο θα τα λέγαμε καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Δε λύνονται τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα,περιμένεις να λυθούν στα σχολεία του εξωτερικού;
Σε καταλαβαίνω...
Nikos.Lioliopoulos,όχι,Νικόλα μου,δεν εκδικούμαστε τους προγόνους,απλώς στην Ελλάδα ελάχιστοι σχεδιάζουν και οι υπόλοιποι αντιγράφουν.Πριν από χρόνια εργολήπτης γυμνασίου δικάστηκε γιατί το κτισμα που παρέδωσε ήταν πιστό αντίγραφο άλλου σχολείου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλος αρχιτέκτονας μου έλεγε πως στηνΕλλάδα πεντέξι σχεδιάζουν και οι υπόλοιποι κατακλέβουν αντιγράφοντας!
Καλό βραδάκι στον κάμπο...
elgrecogr,καλό ρε κουμπάρε,αλλά οι δόξες του πέρασαν,φύγαν και τα πατριωτάκια σου από δω,ηταν πάρα πολλοί κάποτε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βραδάκι,ρε Γιώρκο...
Πάλι καλά που η Πολιτεία βοηθάει αν και δεν αναφέρεις πόσο βοηθάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμορφα κτίρια αν και πάλι πέφτουμε σε μια συζήτηση που δεν κάναμε σε άλλο θέμα σου περι νεοκλασσικού γούστου.
Πολύ μου αρέσει που υπάρχει Ελλάδα σε άκρες του κόσμου.
Εκεί που θα πάμε, δεν υπάρχουν αμιγή ή δίγλωσσα Ελληνικά σχολεία...Η διδασκαλία των Ελληνικών περιορίζεται σε λίγες απογευματινές τάξεις Ελληνικών όπου εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους, τα μαθήματα τα παρακολουθούν κι ενήλικες...Οι κόρες μου θα πάνε σε Αγγλόφωνο σχολείο, μόνον που η Ν.Ζηλανδία λόγω του γεγονότος οτι δέχεται μεταναστες, έχει οργανώσει ένα σύστημα συμπληρωματικής διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας στα παιδιά που δεν την έχουν ως πρώτη γλώσσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήvad έχω εκπλαγεί με αυτά που μας δείχνεις για το Σουδαν.Συγχώρα με αλλά είχα άλλη εντίπωση για τη χώρα αυτή. Βλέπω όμορφα κτίρια,δρόμους ,πράσινο. Μπράβο τους. Εμείς εδώ να τα βλέπουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ωραία εικόνα των σχολείων πιστεύω πως συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, το έμψυχο υλικό της· δάσκαλοι και μαθητές. Αν εμπνεύσουν οι μεν, θα ανταποκριθούν οι δε κι αυτό θα καθρεφτιστεί και στην όψη των σχολείων. Δε συμφωνείς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι αυτό, συγχαρητήρια σ' όλους σας!
Vad μου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνταξυ με το κρυωματακι βλεπω ε?
Καλε τι ομορφα κτίρια ειναι αυτα?
Μπραβο!!!
Και το πρασινο!!!Σωστα το επεσημανε η Γλαρενια μας.
πολλα φιλια
Φαίνεται ότι οι έλληνες του εξωτερικού έχουν μεράκι και πάθος. Και προσέχουν πολύ για την συνέχεια της γλώσσας και των παραδόσεων. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα άλλη εντύπωση για το Σουδάν, μέχρι τώρα. Δεν φαντάστηκα πράσινο και όμορφα κτίρια…
Τζονάκος,βγαίνει κονδύλι κάθε χρόνο,αγνοώ τις λεπτομέρειες.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Οποια πέτρε κι αν σηκώσεις ,Ελληνα θα βρεις....
Καλό σου βράδυ...
Αrtanis,ξέρω ,είναι τα σχολεία μητρικής γλώσσας,θαχουν δάσκαλο ή φιλόλογο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ,βέβαια,και τμήματα υποδοχής,τα οποία εμεις ανακαλύψαμε τελευταίως.
Καλό σου βραδάκι...
Λεοντόκαρδε φίλε,δε δειχνω μόνο τα όμορφα,έχω δείξει και σκηνές καθημερινότητας και θα συνεχίσω να δείχνω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περνάς..
jamanfou,έλα,βρε,εμείς το χτίσαμε:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υπόλοιπα έρχονται....
Παντως είσαι πολύ ευγενική μαζί μας και σ'ευχαριστώ
faraona μου,όλο το χειμώνα με γρίππη θα τη βγάζαμε; :)))Ακόμα με παιδεύει λιγο...
ΑπάντησηΔιαγραφή-Τρώμε,που τρώμε τον ήλιο όλο το χρόνο,να μηνέχουμε και λίγο πράσινο;
Καλή σου νύχτα...
Αγάπη,η απόσταση δημιουργεί νοσταλγική διάθεση
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός απ'το πράσινο και τα κτίρια ,που δεν είναι και τόσο όμορφα όσο φαίνονται,υπάρχει και η καθημερινότητα που μας έχει απασχολήσει σε άλλες αναρτήσεις και βεβαια θα τη δείξουμε και πάλι.
Καλο βραδάκι στο νησί..
Είναι, πράγματι, εντυπωσιακές οι φωτογραφίες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι κι εδώ, στα δικά μας σχολεία, να είχαμε τον απαιτούμενο σεβασμό πυ τα γκράφιτι στους τοίχους γράφουν τη δική τους ιστορία.
Και νάταν μόνο αυτό.
Ασε, μη σου μαυρίω την ψυχή, πρωί πρωί...
Την πολύ καλημέρα μου.
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕΣ? ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ,ΕΒΡΕΞΕ ΚΙΟΛΑΣ ΒΛΕΠΩ...ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας Βλουτής,έχεις
ΑπάντησηΔιαγραφήδίκιο ,Κώστα,αλλά έχω δει σε σχολεία γκράφιτι πραγματικά καλλιτεχνήματα,αυτο δε σημαίνει βεβαίως ότι επικροτώ τη χρήση των σχολικών χώρων για γραφή οποιουδήποτε συνθήματος
Καλο μεσημέρι να΄χεις
ΝΙΚΗΤΑΣ,Τη φωτογραφία την έβγαλες εσύ,όταν ανέβηκες στο καμπαναριό!Το ξέχασες;:))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ άλλη με τη βροχή είναι από κάποιον Σεπτέμβρη,τώρα δεν έχει πια βροχές
Να καλοπερνάς ,ρε φίλε...
Όμορφες οι φωτό Βασίλη....όμορφα σχολεία...να είσαι καλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Βασίλη! Όμορφα κτίρια, με σεβασμό στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Πολύ σημαντικό πράγμα ο σεβασμός Βασίλη... Καλό σου απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήVad μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήβλέπω με χαρά ότι εκεί στο Σουδάν μπορεί να μην έχετε τις ανέσεις της Ελλάδας (σε μερικούς τομείς), αλλά από Σχολεία πάτε καλά, πολύ καλά θα έλεγα.
Αλήθεια τώρα τι θερμοκρασία έχει το Σουδάν???
Καλό σου βράδυ
Δήμητρα,@φίλη,σ'ευχαριστώ,καλή σου μέρα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Τζιρίτα,σ'ευχαριστώ,ο σεβασμός δεν ειναι αυτονόητος,κερδίζεται και χανεται με τη στάση του καθενός,μικρου και μεγάλου,κάθε στιγμή..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μέρα νάχεις...
Μερόπη μου,καλή σου μέρα,κι από θερμοκρασία καλά πάμε,20-35,χωρίς υγρασία,με συνεχές αεράκι,ακόμα και στις ζεστές ώρες της ημέρας κυκλοφορούμε άνετα,ενω πρωί και βράδυ η δροσούλα είναι εμφανέστατη...
ΑπάντησηΔιαγραφήσιγα το προκατ...βροχη και πεφτει μπαζο ..ελεος..τσιγκος ειναι μονο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερουδια
Skouliki,ακόμα χειρότερα δηλαδή;Με τσίγκια φκιάχναμε τις καλύβες όπου μέναμε όταν καλλιεργούσαμε καπνά έξω απ'το χωριό!Ασε,ιστορίες για αγρίους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό τριήμερο να περάσεις...
KAΛΗ ΣΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ,ΟΜΟΡΦΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΒΑΦΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ.ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΩΡΑΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ.ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήjk,νοστάλγησες κιόλας το σχολείο, ή δεν το τέλειωσες ακόμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και νάχει,νάσαι καλά,
Καλό Σαββατοκύριακο....
Πέρα απ' τη διάθεση
ΑπάντησηΔιαγραφήτων παιδιών για μάθηση
τα σχολικά κτίρια με τον περιβάλλοντα
χώρο τους παίζουν σημαντικό ρόλο στη απόδοση διδασκόντων και διδασκομένων.
Σε τσίγκινα κι ετοιμόροπα σχολεία
υποβαθμίζεται η ιδέα της εκπαίδευσης ...
Μακάρι νά 'χαμε τέτοια σχολεία
στα χωριά μας ...
Καλό σ.κ.
Αν και λίγο αργά περαστικά. Για μια καλησπέρα πέρασα. Καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω την εντύπωση ότι η Ελληνική πολιτεία στο εξωτερικό λειτουργεί καλύτερα και πιο οργανωμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι είναι κι αυτό και δεν αφήνει εκεί τους ανθρώπους στη μοίρα τους!
Ωραία κτίρια και περιποιημένα!
Πολύ ενημερωτική και αυτή σου η ανάρτηση.
Καλό Σ/Κ!
Side21,Αγρυπνε φίλε, η Ελληνική Κοινότητα επιθυμώντας να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να φροντίζει το κτιριακό θέμα και αυτό κανει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ'όσα ξέρω η επαρχία στο κτιριακό είναι σε κάπως καλύτερη μοίρα από τα αστικά κέντρα.Φυσικά απαιτείται συνεχής φροντίδα και όχι τα χτίζουμε και τα παρατάμε...
Καλό Σαββατοκύριακο στο νησί..
Theogr o κηπουρός,δεν πειράζειβρε φίλε,απουσιολόγιο δε λειτουργεί,σ'ευχαριστώ πολύ,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό Σαββατοκύριακο νάχεις...
marianaonice,Μαριάνα μου,καλύτερα και πιο οργανωμένα δε θα τόλεγα,και δω επαφίεται στον....πατριωτισμό των Ελλήνων:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα καλοπεράσεις το Σαββατοκύριακο
Σχολικά κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στη συντήρηση κολλάμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παλιό σχολείο του χωριού Λάϊστα στα Ζαγοροχώρια για παράδειγμα όταν το επισκέφτηκα φιλοξενούσε αγελαδίτσες και άχυρα. Μεγάλο μέρος του παλιού υλικού είχε ήδη καταστραφεί.
Μετά από πολλούς αγώνες οι κάτοικοι κατάφεραν να πείσουν τις αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης) να το κάνουν Μουσείο....
Για την Αθήνα δεν το συζητώ, σιγά σιγά τα παλιά σχολεία κατεδαφίζονται.
Πάντως όσον αφορά την εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για το ενδιαφέρον από πλευράς πολιτείας (τουλάχιστον όσον αφορά την Ν. Ιταλία). Η ελληνική γλώσσα χάνεται και τα παιδάκια δύσκολα θυμούνται ακόμη και την μακρινή καταγωγή από Ελλάδα.
Επίσης θεωρώ πως είναι απογοητευτική η μείωση του αριθμού των μαθητών. Από 600 μαθητές σήμερα μόνο 18 απομένουν??
Οι φωτογραφίες πάντως είναι υπέροχες
dyosmaraki,από συντήρηση,άσε καλύτερα...αφού πρόλαβαν στη Λάιστα πάλι καλά!Πώς βρέθηκες εκεί στους Βλάχους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξακόσιους μαθητές ειχαν τα σχολεία όταν ο Ελληνισμός στο Χαρτουμ αριθμούσε δεκαπέντε χιλιάδες συμπατριωτών μας,σήμερα που δεν ξεπερνούν τους διακόσιους πάλι καλά...